titud wrote on 10.01.2011 at 12:18:45: Te vrednosti se zaveda, kljub temu pa tud po moje ne ravna preračunljivo (miselno/kalkulativno), ampak intuitivno in v tem smislu 'živalsko', kar je v nasprotju z vulgarnimi interpretacijami darvinistične teorije, po katerih je obstanek vrste zgolj rezultat sebičnega ravnanja (preračunljivosti) vsakega posameznega člana.
Sam Darwinove teorije in borbe za preživetje vrste ne vidim v tem smislu. Po tej teoriji preživi pač tisti, ki se je bolj prilagodil okolju, katerega je narava bolj obdarila in to je tudi tisti, ki bo naprej prenesel svoje gene. V tej računici ni prav nič napačnega, zlega ali kakorkoli drugače sprevrženega - je popolnoma harmoničen sistem, ki sam sebi zagotavlja razvoj in trajnost.
Po drugi strani smo se pa mi sedaj odvrnili stran od tega sistema in po mojem plačujemo posledice. V današnjem svetu šibki členi preživijo, pa ne samo to, ti se še celo najbolj množično razmnožujejo, ker najbolj sposobni pač celo življenje preživijo na delu, ostali se pa razmnožujejo.
In ... ker se je pri človeštvu razvil tak mehanizem kot se je, to pomeni, da se mi nismo bili sposobni dovolj dobro prilagoditi okolju in ga razumeti, zaradi česar nas bo sam sistem izvrgel kot skupino živih bitij, ki ni dobro prilagojena življenju na Zemlji. In bomo sklenili svoj razvojni krog, ker se nismo uspeli "poistovetiti" s svetom, ki nas obdaja, t.j. smo vse prej kot uspel poskus evolucije.
V tem osebno ne vidim nič tragičnega, ker človek ni edini nosilec zavesti vesolja, i.e. posoda prek katere se vesolje zaveda, da je vesolje. In tako smatram, da se na sedanjem mestu človeka lahko pojavi katerakoli oblika, ki bo enako in bolj zavedna kot človek, in bo naprej nosila "baklo" zavedanja na planetu Zemlja. In ravno tako kot se sedaj pogovarjamo med sabo s človeško obliko se bomo nekoč lahko pogovarjali prek neke druge oblike, ki bo zapolnila ta zavestni prostor vesolja.
Howg!