Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 121 122 123 124 125 ... 416
(Read 1937890 times)
ajgor
Ex Member

Re: doomsday 2012 end of days
Reply #1830 - 20.01.2010 at 13:36:24

Alojz in Sandib wrote on 20.01.2010 at 12:48:52:
titud wrote on 20.01.2010 at 11:48:07:
Quote:
Vidim, da ne razumeš o čem pišem. Vmešavaš srečo, solidarnost, pogum.... To so besede, ki so v času. Prav tako tesnoba, prihaja iz časa.

Lp,Igor

Tesnoba je zeitgeist - duh časa. Obsega celoten čas, občutju tesnobe bi se teoerotično mogoće izognit  samo z ukinitvijo časa, se strinjam, čeprav si tega  ne znam predstavljat in niti nimam ne želje ne potrebe prakticirat, ker se mi to zdi kot rečeno neetičen eskapizem.

Imam občutek,da se vidva tule bolj '''nadmodrujeta''' kot ,da bi  nekatere zadeve skušala pojasniti in odgovoriti. Povedal sem tesnoba je zame destruktivno stanje naše biti,ki je skoraj premosorazmerno (nasprotje) ljubezenskemu stanju naše biti,ki je pozitivno. Malo mignita ne sam 'ukopano stati' na nasprotnih bregovih.

Lp Alojz Cool

Nič se ne nadmodrujema. To še vedno delajo hrvati. Tesnoba nima nasprotne varijante. Je ali je pa ni.

Titud, prav gotovo pa ne moreš prakticirat. To ni neka Hatha yoga vaja. Tudi ayurveda je ne zdravi. Zdravi jo psihiatrija s tabletami. Nečasa ne moreš prakticirati, ker je zate neetičen. Osnova za brezčasje je pa prav etika. Si v paradoksu in trpi etično še naprej, ker ti zgleda kar paše.

Lp,igor

Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #1831 - 20.01.2010 at 13:40:33

El Pesnik wrote on 20.01.2010 at 13:25:58:
Quote:
Vidim, da ne razumeš o čem pišem. Vmešavaš srečo, solidarnost, pogum.... To so besede, ki so v času. Prav tako tesnoba, prihaja iz časa.

Lp,Igor

Tesnoba je zeitgeist - duh časa. Obsega celoten čas, občutju tesnobe bi se teoerotično mogoće izognit  samo z ukinitvijo časa, se strinjam, čeprav si tega  ne znam predstavljat in niti nimam ne želje ne potrebe prakticirat, ker se mi to zdi kot rečeno neetičen eskapizem.

Kakšna tesnoba? Bolj ko skušaš analizirat in razumet tesnobo več energije ji daješ, bolj si tesnoben. Ne razumem, kako da je tesnoba "duh našega časa?" Za koga? Za tiste, ki želijo občutiti tesnobo in sebe in svet jemljejo veliko preveč resno je tesnoba najbrž res neizogibno dejstvo, drugače pa ne. Kje pa piše, da bi kdorkoli moral izkušati tesnobo? A je to kakšno pravilo? Čist osebna odločitev kako boš videl svet, ker po mojem ne narekuje svet kako naj ga mi izkušamo.  Shocked  Ker svet je mrtev sam po sebi, kako naj nekaj neživega živi stvari narekuje, kako naj jo izkuša? Ne gre, za to pa ni tesnobe, če nočeš, da je tam in se ne jemlješ ne sebe ne sveta preresno. To je lek za tesnobo, da jo pošlješ v tri pićke materine!  Grin Cheesy

Malo si falil, ne govorimo o svetu. Izkušaš pa lahko zimo, ki je zemeljska. Tesnoba pride, ko se strah nakopiči v jedro in ga v bistvu ne moreš prepoznati, dokler si v času. Ker je ta psihološki čas.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #1832 - 20.01.2010 at 13:59:53

Quote:
Quote:

Lp,Igor

Kakšna tesnoba? Bolj ko skušaš analizirat in razumet tesnobo več energije ji daješ, bolj si tesnoben. Ne razumem, kako da je tesnoba "duh našega časa?" Za koga? Za tiste, ki želijo občutiti tesnobo in sebe in svet jemljejo veliko preveč resno je tesnoba najbrž res neizogibno dejstvo, drugače pa ne. Kje pa piše, da bi kdorkoli moral izkušati tesnobo? A je to kakšno pravilo? Čist osebna odločitev kako boš videl svet, ker po mojem ne narekuje svet kako naj ga mi izkušamo.  Shocked  Ker svet je mrtev sam po sebi, kako naj nekaj neživega živi stvari narekuje, kako naj jo izkuša? Ne gre, za to pa ni tesnobe, če nočeš, da je tam in se ne jemlješ ne sebe ne sveta preresno. To je lek za tesnobo, da jo pošlješ v tri pićke materine!  Grin Cheesy

Malo si falil, ne govorimo o svetu. Izkušaš pa lahko zimo, ki je zemeljska. Tesnoba pride, ko se strah nakopiči v jedro in ga v bistvu ne moreš prepoznati, dokler si v času. Ker je ta psihološki čas.

Lp,Igor

Kako lahko eliminiraš čas v svoji biti-sedaj? To mi pojasni?

Vidva titudom v bistvu govorita o pojmu tesnobe,ki jo niso nakateri sposobni spoznati in prerasti v sebi,s pozitivnim pogledom na svet.

Poet vama govori o tem in kaj ima tu opravit duh časa in  našo eliminacijo psihološkega časa-?

Edina dimenzija časa je sedaj vse drugo je psihološki čas in naše motanje po njemu.

Če se ti poistovetiš  z dimenzijo sedaj in ne prepoznaš svoje tesnobe,kdo je potem krivec? Vse okoli tebe,ali vse v tebi?
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #1833 - 20.01.2010 at 14:03:35

Stvar je samo v tem da zdaj nima dimenzije. Dimenzijo ti naredi čas. To vedi in spoznaš delovanje tesnobe v času.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #1834 - 20.01.2010 at 14:09:08

Quote:

Lp,Igor

Sem napravu en coctail naših prejšnjih debat ne temo strahu in tesnobe iz lanskega leta na topiku p.d. od 66 strani naprej. Tam smo se podobno zaciklal kot tukaj, zato morda bolj za druge kot za udležence takratne iin zdajšnje debate (ajgor, poet, titud..):
titud wrote on 26.02.2008 at 14:39:57:
Quote:
Lepo si ugotovil Titud, za vsakim konceptom je strah. S samim razlaganjem in analizo strahu, pa ne pridemo daleč in obupamo, se prepustimo usodi, kar je najlažje, pa še izgovor je pri roki.

Strah je čustvo, ki ima svoj objekt, na katerega se nanaša in je  osebno ali kolektivno akcijo (obrambo, napadom ali magari osebnim/kolektivnim žrtvovanjem) obvladat/presegat. V obup nas tera (eksistencialna)  tesnoba, t.j. strah pred nedoločljivim/neznanim, torej je tesnoba stanje duha ali obučtje, ki ga z nobeno (re)akcijo ni mogoče odpravit, žrtvovanje pa je nesmiselno. Strah pred smrtjo  se  s konceptom večnega življenja osmisli/preseže, saj večnost (ali vstajenje) nudi  garancijo, da bo vrsta v obliki skupnosti, ki smo ji pripadali, obstala tudi brez naše fizične udeležbe. Tesnoba pa je sorazmerno novo človeško občutje, pojavilo se je z razpadom tradicionalnih skupnosti, ko je posameznik vržen v od sebe odtujen  svet, v katerem mu skupnost ne nudi več kolektivne zaščite pred nevarnostmi, ki mu pretijo iz narave ali drugih, njemu sovražnih skupnosti. Še huje, skupnost sama se mu grozeče postavlja nasproti, zato tudi  koncept večnosti zanj izgubil funkcijo zaščite pred strahom, ki jo je nudil tradicionalnemu človeku...

titud wrote on 27.02.2008 at 11:20:23:
Poet wrote on 26.02.2008 at 19:19:46:
Quote:
Ujel si se v past analize. Analiziranje je proces, ki pa potrebuje čas. Tako ne prideš nikdar  do spoznanja strahu, ker ga čas popači. Pogledati ga moraš trenutno, brez časa. Ne boš ga presegel, ampak ko ga opazuješ z vsemi čutili se razblini, ni več prostora zanj.

... ker strah sam analizira strah = torej sebe. Z analizo strah samo samega sebe potrdi, ne pa ovrže. Zgornje trditve so zato hudo pravilne! Ker če bi strah lahko ostal sam s seboj ... bi se razblinil, ampak tega noče!!!! To je ves šmoren vsega tega človečanstva.

Na  individualni psihološki ravni strah seveda mogoče odpraviti, ampak problem je v tem, da je mene strah za tistega (ali pred tistim), ki je problem strahu na osebnem nivoju razrešil.

Skozi zgodovino je torej morala bit vzpostavljena strukturna zaščita tistih (ali pred tistimi), ki so se strahu na osebni ravni rešili, zato jim  je bila na ravni skupnosti zagotovljena z individualno izolacijo (npr. 'puščavništvo') ali kolektivno (v templjih/samostanih, komunah..), na način skratka, ki ni ogrožal skupnosti kot celote. Verjamem, da so take induvidulane ali kolektivne oaze bile nujne za stabilnost vsake družbe, saj so svojo brezčasnostjo predstavljale prototip večnosti skupnosti kot celote, torej tudi tistih, ki so prav za vzdrževanje celotne skupnosti morali operirati s strahom kot realnim dejstvom. Kot sem že omenil, se moderne skupnosti svoje stabilnosti ne vzdržujejo več na tak arhaičen/tradicionalen način, demokratični duh  zahteva odpravo strahu  za vse ali za nobenega, zato  ne dopušča/tolerira individualnih ali kolektivnih oaz, v katere bi se bilo mogoče zateči na tem (ali magari na onem) svetu. Od tod strukturni strah, nedoločen strah pred vsem in vsakim brez možnosti konkretne odrešitve na tem ali onem svetu, ki se  ga  kot tesnobe zato ni mogoče znebit na individualni psihološki ravni, ampak samo strukturno: torej tam, od koder izhaja.  

titud wrote on 27.02.2008 at 13:51:58:
Poet wrote on 27.02.2008 at 11:58:43:
Questioning Če te prav razumem: če odpraviš svoj strah na individualni ravni, te je še vedno lahko strah? Potem to samo pomeni, da svojega strahu še nisi odpravil.

Ne, ne pomeni tega. S strahom  si osebno odpravil, a s tem nisi prispeval ničesar k odpravi tesnobe, ki vlada skupnosti. V tem smislu je je to nek priviligij, ki si si ga vzel zase in z njim  obremenil druge.  

Quote:
Ne vem ... po mojem so se oni kar sami od sebe odmaknili od preostanka družbe, ker jim ta ni mogla nič več ponuditi in jih je samo dušila. Po mojem so imeli samo rešpekt pred njimi, nek strah pred neznanim, in so jih zato pustili tam, čeprav so mnogo samostanov tudi porušili, puščavnike pa kdaj pa kdaj tudi preganjali. Tako da po meni ta teorija nekako ne drži.  

Vsak ima legitimno pravico do takšne osebne izbire, neligitmna je le prisila...

Quote:
Morali operirati s strahom? Zakaj pa?

Zato, ker je strah preživetje skupnosti  nujno potrebno osebno  čustvo, ki ga je tradicionalna/arhična  skupnost znala  'managirat' na način, da je ni razjedal od znotraj, ampak je bil usmerjen proti objketom, ki so skupnost ogrožali (narava, druge skupnosti...), da je skratka nudil notranjo zaščito/pribežališče.    

Quote:
Tudi meni zgornji odstavek ni kaj preveč jasen. Ne vem, če je problem res v tem, je pa bolj pomembno vprašanje v debelem tisku, ki si ga malček načel: kaj pa je dejansko izvor strahu? Oziroma iz kje izhaja?

Si bom pomagal kar s citatom:

Strah nas ne more obvarovati pred tveganostjo, ki je lastna temu, da smo na svetu. Ta tveganost pa izhaja iz tega, da nimamo pribežališča: tesnobe ne sproži nič drugega kot gola izpostavljenost svetu, negotovost in neodločenost. Mesto strahu je znotraj skupnosti, v njenih življenjskih in komunikacijskih oblikah. Tesnoba pa se pojavi, kadar se od skupnosti, ki ji pripadamo, od skupnih navad, od dobro znanih jezikovih iger odmaknemo in se podamo v širni svet. Zunaj skupnosti je vsepovsod navzoča, nepredvidljiva stalna (tesnobna). Protipol strahu je varnost, ki jo skupnost načeloma lahko zagotovila; protipol tesnobe (oziroma izpostavljenosti svetu kot taki) je pribežališče, ki ga je priskrbela verska izkušnja. Vendar  je v sodobnem svetu ločnica med strahom in tesnobo, med relativno in absolutno bojaznijo izginila. Ker imamo povsod opravka z realnostjo, ki je bila večkrat prenovljena, trdnega 'notri' ni več mogoče učinkovito razlikovati od negotovega 'zunaj'. Opraviti imamo s popolno spojitvijo strahu in tesnobe, strah je vedno tesnoben. Omejena nevarnost vedno prinaša na dan splošno tveganost tega, da smo na svetu. Če so samobitne skupnosti odnos do sveta zastirale ali blažile, ga njihov razpad povsem razgali: izguba delovnega mesta. inovacija, ki spremeni opis delovnih nalog, velemestna osamljenost privzamejo veliko potez, ki so prej pripdale grozam, doživetim onstran zidov skupnosti...  

titud wrote on 27.02.2008 at 15:44:54:
Quote:
Sam se ne bi naslanjal na zgodovino in tradicijo. Kaj pa se lahko naučimo iz zgodovine, razen raznih rasprtij, turobe in trpljenja. Tudi demokracije ne bi poveličeval, je še vedno sistem in vsak sistem stremi po prevladi, diktaturi. Demokracija je pač diktat večine napram manjšini. Tudi bežanje v neko zaščito te ne zapolni in tudi puščavništvo-izolacija ti ne pomaga. Vse to je razvidno iz zgodovine in mi jo še kar ponavljamo, razlikuje se samo v niansah.

Tradicijo pojmujem kot akumuliran skupek nekih veščin in znanj (tudi npr. psiholoških), ki so uprabne takorekoč v vsakem zgodovinskem obdobju. Demokracijo sem uprabil nerodno, mislil sem jo pomenu  dosežene stopnje zaščite  osebnih  svoboščin in splošno prizanih  procedur (npr. prava) za omjevanje osebnih ter ugotvaljnje in uveljavljanje skupnih interesov. Tradicionalne psihološke prakse so v celotni zgodovini težile k posebni začiti, ki so jo ji  (seveda zgolj v okvru svojih potreb in interesov) zagotavljale organizirane religije v okviru svojih cerkva ali pa so si jo bili prisiljeni  praktikanti zagotoviti sami v protorski  izolaciji ali v družbeni izobčenosti.    

Quote:
titud wrote on 27.02.2008 at 15:44:54:
Tradicijo pojmujem kot akumuliran skupek nekih veščin in znanj (tudi npr. psiholoških), ki so uporabne takorekoč v vsakem zgodovinskem obdobju. Demokracijo sem uporabil nerodno, mislil sem jo pomenu  dosežene stopnje zaščite  osebnih  svoboščin in splošno priznanih  procedur (npr. prava) za omejevanje osebnih ter ugotavljanje in uveljavljanje skupnih interesov. Tradicionalne psihološke prakse so v celotni zgodovini težile k posebni zaščiti, ki so jo ji  (seveda zgolj v okviru svojih potreb in interesov) zagotavljale organizirane religije v okviru svojih cerkva ali pa so si jo bili prisiljeni  praktikanti zagotoviti sami v prostorski  izolaciji ali v družbeni izobčenosti.    

Sam ne zanikam tradicije in izkušenj v tehničnem in strokovnem pomenu. Psihološko, pa je tradicija balast, ki te razdvaja in omejuje. Nobena vera ali ideologija ne osvobaja. Prav tako ne članstvo v kakšnem društvu ali klubu. To vse te ukaluplja v nek ozek predvidljiv oklep. Življenje pa ni predvidljivo in zato je svet takšen, kakršen pač je. Življenje postaja vse težje. Bolj ko iščemo neko varnost, manj je naša zavest odprta za novo. In od tu porast raznih novodobnih psiholoških bolezni kot je tesnoba in stres.
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #1835 - 20.01.2010 at 14:12:15

Quote:
Stvar je samo v tem da zdaj nima dimenzije. Dimenzijo ti naredi čas. To vedi in spoznaš delovanje tesnobe v času.

Lp,Igor

Igor

Ti mi sedaj hočeš povedat,da je naša zaznava dimenzije sedaj UTVARA. Ali to dimenzijo potrjuješ s časom sedaj ali s svojim bivanjem sedaj? Eno z drugim.
Ti si sam v tej dimenziji sedaj -to je edina dimenzija ,ki tebe samega nasproti samega sebe in okolja sploh življenjsko-zavestno  potrjuje.
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #1836 - 20.01.2010 at 14:17:21

Titud

Česa se ti toliko bojiš? Svoje sence? Ljudi? Vesolja? Kako ti veš,da je vse slabše živet na tem svetu. Jaz vem,da je in bo vse boljše živet na tej vesoljni elementarni samopojavnosti . Vse več možnosti bo življenju odprtih. Jokanje in stokanje tu ne pomaga-Vesolje se nam bo samo razkrilo.
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #1837 - 20.01.2010 at 14:25:11

Alojz in Sandib wrote on 20.01.2010 at 14:12:15:
Quote:

Lp,Igor

Igor

Ti mi sedaj hočeš povedat,da je naša zaznava dimenzije sedaj UTVARA. Ali to dimenzijo potrjuješ s časom sedaj ali s svojim bivanjem sedaj? Eno z drugim.
Ti si sam v tej dimenziji sedaj -to je edina dimenzija ,ki tebe samega nasproti samega sebe in okolja sploh življenjsko-zavestno  potrjuje.

Zaznava dimenzije ni utvara je realnost. Potrjuješ pa tako vedno za nazaj. Poglej, čas je pot in to je v dimenziji, v sedanjosti in je realnost. Pogled v sebe in in spoznanje tega, pa ni v dimenziji, kajti če je je v dimenziji je vedno staro oz. razumsko.

Lp,Igor

Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #1838 - 20.01.2010 at 14:42:03

Quote:
Alojz in Sandib wrote on 20.01.2010 at 14:12:15:
Quote:

Lp,Igor

Igor

Zaznava dimenzije ni utvara je realnost. Potrjuješ pa tako vedno za nazaj. Poglej, čas je pot in to je v dimenziji, v sedanjosti in je realnost. Pogled v sebe in in spoznanje tega, pa ni v dimenziji, kajti če je je v dimenziji je vedno staro oz. razumsko.

Lp,Igor

Potrjuješ se v dimenziji sedaj!!!! Pogled v sebe je mogoč samo sedaj!
Ali je zavest razum. Zavest je naše življenje kot je um -in misel sedaj
naše življenje-samo sedaj in nikakor in nikoli drugače-samo sedaj.To je poenotenje zlitje v enost-sedaj. Kam pa plava naša misel je druga stvar zato ima možnost predvidevanja-načrtovanja itd. Zavedati se moraš, da je tisto kar je bilo in bo- tvoja zavestna umska špekulacija.
Ti si samo sedaj in vse je sedaj.
Če titudu to ni jasno,ga nauči razumeti to!
Lp Alojz Cool
Back to top

IP Logged

ik.kanu.na
5

I Love YaBB 2!

Reply #1839 - 20.01.2010 at 15:59:47

Alojz in Sandib wrote on 20.01.2010 at 14:17:21:
Titud

Česa se ti toliko bojiš? Svoje sence? Ljudi? Vesolja? Kako ti veš,da je vse slabše živet na tem svetu. Jaz vem,da je in bo vse boljše živet na tej vesoljni elementarni samopojavnosti . Vse več možnosti bo življenju odprtih. Jokanje in stokanje tu ne pomaga-Vesolje se nam bo samo razkrilo.

Tako preprosto in enostavno misliš, da lahko živiš kar tako brez strahu  Shocked
Kaj bi pa ti naredil npr. če bi bil ti na mestu -> vojna v Iraku in Afganistanu ali pa celo na potresnem otoku Haiti, bi bil tako zelo miren kot da to ni nič takega?
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #1840 - 20.01.2010 at 16:41:13

ik.kanu.na wrote on 20.01.2010 at 15:59:47:
Titud

Tako preprosto in enostavno misliš, da lahko živiš kar tako brez strahu  Shocked
Kaj bi pa ti naredil npr. če bi bil ti na mestu -> vojna v Iraku in Afganistanu ali pa celo na potresnem otoku Haiti, bi bil tako zelo miren kot da to ni nič takega?

Če bi me tako '''naivno hipotetična'' vprašanja begala in strašila potem tudi iz postelje in hiše ne bi smel. Jaz živim sedaj in tu in nisem ne napotresnem otoku ne v Afganistanu ne na Himalaji.To so navadne umske špekulacije. Ko bo, če bo, potem o tem, ampak vedno v dimenziji sedaj in tu kjerkoli bom.. Čese me pa vso to dagajanje osupne-prizadene je pa to vprašanje moje življenjske etičnosti-solidarnosti To pa ni vezano ne na strah ne na osebni pogum.
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #1841 - 21.01.2010 at 13:24:05

mal bom zmotu vašo debato
Tongue

po hrvaško s slo podnapisi
od rtvslo

Lidija Gajski - interview prvi dio

http://www.youtube.com/watch?v=ma2IpApu-XU

drugi del:

http://www.youtube.com/watch?v=zoNaNY0A2X8&feature=rela

mal o farmaciji pa zdravstvu pa cepljenju in tako ...
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #1842 - 21.01.2010 at 13:45:36

ik.kanu.na wrote on 20.01.2010 at 15:59:47:
Titud

kot prvo je fora u tem da mi nismo tm
ampak smo kle
zato nas tega res ne rabi bit strah

česa druzga mogoče še mal ... ampak

strah je votu okol pa ga nč ni

Tongue
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #1843 - 21.01.2010 at 13:58:23

ja... kle smo. in okol mene se trenutno ne ruši ampak povsod gradi. :p
bom mogla zgleda priimk spremenit, ker kjerkol živim to privlačim. Sad
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #1844 - 21.01.2010 at 15:40:09

Petra. wrote on 21.01.2010 at 13:58:23:
ja... kle smo. in okol mene se trenutno ne ruši ampak povsod gradi. :p
bom mogla zgleda priimk spremenit, ker kjerkol živim to privlačim. Sad

Potem se pišeš Gradnik (nik) koroški izvor (sklepam)!!! Tolaži se s tem,da si dober duhovni '''gradnik'''.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 121 122 123 124 125 ... 416