[quote author=comp link=1233678557/1741#1741 date=1263389146]
Quote: Sistem izkorišča le tisto, kar je že v samem človeku.
Njet, njet, njet! Ravno s tem konceptom se najbolj ne strinjam. V resnici se meni zdi, da ravno sistem prek vsega boga v človeka "zakodira" določene ideje, ki so jasno prav zanalašč protislovne, in potem kapitalizira na teh "napakah" katere je sam vzpostavil v človeka.
Recimo: ti daš meni v oskrbo 5 novorojenčkov. Jaz jih že od malega "učim", da je smisel celotne njihove eksistence v tem, da nekoč uzrejo Velikega Rožnatega Slončka. In to jim sistematično pripovedujem od prvega dne rojstva, in samo to potem poznajo, nič drugega. In potem čez par let pridem na plano z novo idejo in rečem: poglejte, prvi korak na poti zrenja Velikega Rožnatega Slončka je, da si zaslužite denar, da bi lahko kupili daljnogled primerne velikosti. In začnejo delati zame, ker samo v to verjamejo in samo to poznajo. Zame torej garajo na njivi, v mislih se jim pa stalno vrti ideja "moram videti Velikega Rožnatega Slončka, da bi s tem lahko osmislil svojo eksistenco". Zraven pa seveda izredno trpijo ampak se tolažijo z mislijo, da nekoč pa le uzrejo "smisel svoje eksistence", kar jim "omogoča" da prenašajo trenutno breme. In potem jaz od časa do časa na robu gozda naštimam slike rožnatega slončka, ki zelo kmalu izginejo, ko jih eden od njih zagleda. In potem med sabo krepijo idejo o Velikem Rožnatem Slončku in to verjamejo vse do konca svojih dni, ker sem jih jaz tako učinkovito prepričal že od rojstva naprej. Jaz pa za časa njihovega življenja izjemno profitiram in skrbim za to, da ne bi slučajno slišali še kaj drugega.
No, in to je ta naš sistem danes. Če se morebiti kdo sprašuje, kakšna je "naša" verzija Velikega Rožnatega Slončka, naj povem, da se glasi: hitreje, višje, močneje, oz. več, več, več, pri čemer se seveda nihče ne vpraša kam sploh naj bi šli hitreje, višje in močneje in čemu, in česa več naj bi sploh imeli.
Robi wrote on 13.01.2010 at 14:25:46:Želja po moči..svobodi...cigarete so v tem primeru le sredstvo in to sredstvo bi lahko bilo karkoli. Ljudje umirajo v vojni za "svobodo"....
Če hoče biti človek svoboden, se mora najprej v sebi osvoboditi svojih teženj po svobodi. Saj notranja odvisnost se seveda izraža tudi navzven.
Ja, ampak vsiljeno od drugod. Ta ideja ni nastala samo po sebi ampak jo sistem zakodira v vsako izmed svojih "produkcijskih enot" oziroma pri nas in verjamem tudi povsod drugod to sedaj lepo imenujejo "človeški viri".