titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Sem bil presenečen, da ni izrabu priložnost tolikšne zbrane množice in jo pozval, naj se zberjejo v takšnem številu vsakič, ko sam ne bo zmogu (ali hotu) izpolnit tistega, kar jim mu obljubu. Se mi zdi fajn, da se je izognu skušnjavi takšnega populizma, ki itak stoji v ozadju vsakega fašizma/nacizma/komunizma.
Drgač pa cela scena me je bolj spominjala na nostalgićno pogrebno poslavljanje od amerike, ki je ne bo nikol več, kot pa na izražanje podpore neki novi ameriki. Glede na to da se je ta stara amerika potem, ko se je zažrla v ves svet zažrla še sama vase, lahko reševala le s tem, da se bo povezovala z vitalnimi deli sveta, ki so vsaj trije in kar jo bo po moje razkosalo (v skladu z napovedmi enega ruskega analitika) na tri dele: na zahodni, ki bo iskal preživetje v povezovanju z evropo, na vzhodni, ki se bo povezoval z azijo in južni latino-ameriški. Vsak bo zgradil socialno mrežo in ekonomijo po svoji meri, kar je čist u redu in kar bo skrbelo za tudi za koherntnost sveta kot celote, saj se bodo na eni celini stikali vsaj trije svetovni načini produkcije in distribicuje, ki si zaradi prostorske in infrastrukturne povezanosti ne bodo mogli privoščit uničujočega konflikta. Prišlo bo po moje do obrata od tega, da amerika hoče naredit svet za imperij po svoji podobi, do tega, da bo svet podredu ameriko svoji. Obama nekako pooseblja to trojnost sveta in ima mogoče celo priložnost zdeve speljat, če ne bo ravno zato, ker ni tak kot vsi predsedniki pred njim bolj papeški od papeža in bo držal ameriko s silo na enem kupu samo zato, da mu ne bi očitali, da jo je razbil zato, ker je obarvan....
|