titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Poet, da se razumemo: javno posredovanje osebnih nagovorov alienov, javno interpretiranje drugih oblike paranormalne komunikacije z nami (npr. preko žitnih krogov) in uporaba znastvenih dejstev za utemljevanje lastnih predstav/teorij o svetu (težko bi rekli religioznih, bolj mistično/preroških), je povsem legitimno početje (hvalabogu ni več sankcionirano kot krivoverstvo) in vedno manj tudi kot socialnopatološko (razen če gre za skrajnosti, kot so npr. kolektivni samomori članov sekt, ki so na tak način pred leti svoje astrale prenašali na približajoči se komet ali za kakšne množičbne poboje s sarinom). Torej, če njihov namen ni hujskanje k iztrebljanju (lastnega ali tujega življenja) in če je njihov namen prispevati h krepitvi splošno veljavnih etičnih načel medsebojnega sobivanja (četudi kljub temu namenu ne prispevajo ali jim vsaj ne nasprotujejo oz. ne vplivanje nanje namerno škodljivo), potem so vsaj zame zanimiva popestritev ali v najboljših primerih celo bolj ali manj verjetna alternativa enoličnim vladajučim ideologijam, ki nas utesnjujejo in ki nas etičnem smsilu spravlajajo celo v brezizhodnost in obup.
Seveda pa obstajao tudi takšne vrste videnja/preroštva, ki, nastala iz morda resnične osebne in kolektivne stiske, namenoma potencirajo te strahove/utesnjenosti do (paranoičnih?) katastrofičnih scenarijev, svojo verodostojnost pa eklektično napaberkujejo (strokovno se temu reče, da naredijo brikolaž) iz dognanj znanosti, zgodovinsko prezikušenih religioznih obredij, teozofskih misli, preizkušene domače vraževernosti in pop psihologije. Zaradi splošne dostopnosti medijev za prezentacijo (vizualni mediji) in distribicijo (internet), dobijo razsežnosti, ki nas hitro dosežejo (in očarajo') že zaradi svoje spektakularnosti.
Sem opazil, da se nekatere tud mene se dotaknejo, pa po moje nti ne toliko, kolikor jih rabim religioznio opij, ampak kolikor nagovorijo moje dejanske stiske/utesnjenosti in hkrati ponudijo verjetne, notranje konsistentne rešitve na te moje stiske/utesnjenosti (in ne na tiste, ki jih same ustvarijo z namenom, da se potem ponudijo kot razrešitve ali celo odrešitve - pri razlikovanju skušam biti skrajno pozoren).
Zaradi mene je ta nagovor lahko tudi čisto literana znastveno-fantastična zgodba, če se avtor potrudi vsaj toliko, da je notranje konsitentna in da ima preprićljivo dramaturško strukturo....
|