Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 ... 10
(Read 47448 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: Zeitgeist
Reply #30 - 19.03.2008 at 10:38:25

m wrote on 18.03.2008 at 19:33:20:
titud wrote on 18.03.2008 at 14:00:10:
Po moje je od države to potrebno zahtevat že zato, da se bo razkrilo, da tega v njej kot državljani ne moremo izpeljat (da si zbijemo iz glave romantični nacionalizem) .

Hahaha, sam ti si pa res fenomenalen. Že par dni razlagam, da tvoji predlogi niso izvedljivi, ti pa kr naprej pišeš neke utopične ideje - ki bi jih morali sprobat zato, da bi ugotovili da niso izvedljivi?  Grin

Sori, ampak meni se to zdi kot samo-kastracija. Raje se ukvarjam s tem kaj in kako bi se dalo izpeljati.

Ideje same se mi še vedno ne zdijo utopične, izgubil sem le vero v možnost, da država lahko amortizira interese nadnacionalnega  kapitala ali celo da nastopa v opoziciji do  tega kapitala (po domače vero v moč  socialne države). Ampak a se ni  isto zgodilo z nacionalnim kapitalom, ki je, ko je izgubil vero v zašito nacionalne države (zarad moči socilane države), in si  je  zato podredil državo za svoje interese  kot nadnacionalni kapital? Tko da ideje, ki so v opoziciji logiki nadnacionalnega kapitala, so v končni fazi lahko realizirajo le, če se kot nadnacionalne/univerzalne ideje podredijo državo. Tko da po isti poti  ('okrog riti v aržet' - od nadnacinalega do preko nacionalne države do posameznika)  kot je prišel nazaj  globalen kapital, bodo po moje prisljene it tud vse globalne/univerzalne oblike odpra oz. alternative. Nekak po dialektični logiki: najprej se odrečmo državi, ki jo upravlja kapital, da se bomo preko države lahko (samo)upravljal brez (mimo) njega.    
Back to top

IP Logged

m
5
p

Reply #31 - 19.03.2008 at 13:04:35

Quote:
Te dni se spet pogosto omenja dokument poznan pod imenom Hazard Circular iz leta 1862, to je iz časa, ko se je po koncu državljanske vojne postavljal na novo ameriški bančni sistem.
Odlomek, ki je menda posebej zanimiv je menda naslednji:
“Slavery is likely to be abolished by the war power and all chattel slavery abolished. This I and my European friends are in favor of, for slavery is but the owning of labor and carries with it the care of the laborers, while the European plan, led on by England, is that capital shall control labor by controlling wages. The great debt that the capitalists will see to it is made out of the war, must be used as a means to control the volume of money. To accomplish this the bonds must be used as a banking basis. We are now waiting for the Secretary of the Treasury to make this recommendation to Congress. It will not do to allow the Greenback, as it is called, to circulate as money any length of time, as we cannot control that. But we can control the bonds and through them the bank issues.”

V časih popularnosti vzajemnih in pokojninskih skladov, je razlika med delom in kapitalom še posebej zabrisana, določena dela pa so pripravljeni prevzeti samo še priseljenci. V ameriškem primeru nekatera dela opravljajo celo samo ilegalni priseljenci. Me prav zanima, kakšna bo slika po koncu te krize in kdo bo in me prav zanima, koga bodo države reševala pred propadom in koga ne.

Phuh. Za to pa še nisem slišala.   Undecided Sad  Angry Tongue

Hazard Circular, issued by the Rothschild controlled Bank of England, 1862
http://www.stormfront.org/posterity/13texan/q451-500.htm
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

m
5
p

Reply #32 - 19.03.2008 at 17:13:39

Po sledi...

"When the conspirators get ready to take over the United States they will use fluoridated water and vaccines to change people's attitudes and loyalties and make them docile, apathetic, unconcerned and groggy. According to their own writings and the means they have already confessedly employed, the conspirators have deliberately planned and developed methods to mentally deteriorate, morally debase, and completely enslave the masses. They will prepare vaccines containing drugs that will completely change people. Secret Communist plans for conquering America were adopted in 1914 and published in 1953. These plans called for compulsory vaccination with vaccines containing change agent drugs. They also plan on using disease germs, fluoridation and vaccinations to weaken the people and reduce the population." (Impact of Science on Society, by Bertrand Russell)
http://www.stormfront.org/posterity/13texan/q497-500.htm
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #33 - 19.03.2008 at 18:58:53

no ja, kakšnega bistvenega zmanjšanja prebivalsta baš ni.  Wink
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

m
5
p

Reply #34 - 20.03.2008 at 08:49:41

Hja, ko bi to le izničilo vse ostalo... fluorirana voda (baje) je, cepiva so - da ne govorimo o 'docile, apathetic, unconcerned, groggy, mentally deteriorated, morally debased' in seveda 'enslaved' masses.  Undecided
In ko enkrat imajo take zombije, ki delajo za male pare zato da oni na vrhu služijo, zakaj bi jih reducirali? Smiley

Ej, ne vem, meni ful ni za verjet v take teorije zarote, ne vem zakaj imam neko potrebo verjet, da smo v svojem bistvu vsi dobri.  Sad

In se tud vprašam, kdo in s kakšnim namenom širi takšne teorije. Ali nam res kaj pomagajo - ali pa 'priklenejo' našo energijo v kake neproduktivne cikluse. Ne vem...
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #35 - 20.03.2008 at 11:23:23

m wrote on 20.03.2008 at 08:49:41:
Ej, ne vem, meni ful ni za verjet v take teorije zarote, ne vem zakaj imam neko potrebo verjet, da smo v svojem bistvu vsi dobri.  Sad

In se tud vprašam, kdo in s kakšnim namenom širi takšne teorije. Ali nam res kaj pomagajo - ali pa 'priklenejo' našo energijo v kake neproduktivne cikluse. Ne vem...

O namenu teorij zarot sem že parkrat pisal: želijo predstavit svet za urejen in centralno voden, s čemer potešijo željo folka po večji varnosti kot pa bi jo ta folk občutu, če bi si priznal, da je svet  v bistvu  stihijski in kaotičen in da je v bistvu varen in urejen točno toliko, kolikor vsak od nas sam prispeva k varnosti in urejenosti. V tem smislu res 'priklenejo našo energijo v neproduktivne cikluse', saj postanemo dejsnko vodeni po tistih, ki izkoristijo našo potrebo po tem, da bi bili vodeni.

Tko da po moje je npr. skrivnostni opus dei nastal iz dejanske krize vatikana, ko ni izpolnjeval pričakovanj folka, ki se je v potrebi po kolektivni varnosti odrekal razumu in se zanašal  v njegov duhovno/materialni paternalizem. Enako se za skrivnostnjo iluminatrskih lož skriva nesposbnost znanosti in glavnih igralcev na  kapitalskem trgu, da bi bili  sposbni zagotovit varno družbeno sožitje zgolj na podlagi osebnih pridobitniških  sposobnosti posameznika in na taki podlagi 'razumno' urejenih medsebojnih odonsih.  

O nesposbnost mednarodnih finačnih trgov, da bi racionalno/oprimalno urejali naše produkcijske odnse, me je prepričal prav t.i. finačni guru george soros (o nujnosti nadzora/omejitev pristiojnosti finančnih trgov me je sklicujoč na popperjevo teorijo odprte družbe prepričal prav ta borzni špekulant) http://www.samorog.com/knjiga.php?ida=028600504 , o nesposobnosti raznih skrivnih družb, da  bi 'izza zavese' vodile svet s pomočjo  skrivnih informacij in znanj pa me prepričal umberto eco s svojim foucaultovim nihalom http://www.rtvslo.si/odprtikop/knjiga_mene_briga/umberto-eco-foucaultovo-nihalo/... ( Sama zgodba pa je zanimiva ravno za sedanje čase. Trije uredniki v milanski založbi dobijo v roke nek dokument iz srednjega veka, za katerega domnevajo, da je templarskega izvora. Na podlagi tega dokumenta sami spletejo svetovno zaroto, ki sega čez tisočletja. In ta svetovna zarota, ki jo sami spletejo, je tako prepričljiva, da je za njih pogubna...Na koncu sami postanejo ujetniki, plod, predmet te zgodbe, ki jo sami skonstruirajo. V tem je Ecoova metafora zelo sodobna, zelo učinkovita, zelo moderna. Sami konstruiramo neke zgodbe, katerih plen, ujetniki potem postanemo... )

Back to top
« Last Edit: 20.03.2008 at 12:55:42 by titud »  

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #36 - 20.03.2008 at 13:11:54

Po tistem, kar nam je že m uspela dopovedat o denarju in bančnem sistemu, se verjetno vsi, tudi že neekonomisti, morda še rahlo nejasno zavedamo, da bo imela ameriška kreditna kriza hujše posledice, kot pa so trenutno o tem dolžni razlagati dežurni optimisti skozi medije.

Vsaka sprememba, tudi kriza, je lahko celo priložnost za iznajdljive. V primeru, da bi bila kriza umetno povzročena, bi bilo to najverjetneje z namenom spremembe razmerja moči, ali pa za ohranjanje statusa quo vendar slednje samo v primeru, da od prej že grozi neka sprememba, ki povzročitelju ne ustreza.

V vsakem primeru pa bo zanimivo videti, katerim skupine pridejo iz tovrstnih dogodkov močnejše in katere šibkejše. Še posebej zanimivo bo videti komu bodo namenjeni razni reševalni ukrepi in komu ne.

V primeru, da bi šlo za namensko polarizacijo v družbi, to navadno pomeni razgradnjo srednjega razreda, ki si je vsaj v Ameriki v zadnjem času veselo vlaga v delnice, vzajemne in pokojninske sklade in nepremičnine in ni več odvisen samo od plač, tudi denarne manipulacije ga zato ne prizadevajo toliko. Če se kje za tem skriva kakšna tovrstna zarota, potem bi bilo potrebno razvrednotiti nepremičnine, potem pa bi morali pocrkati še razni špekulativni skladi, kar bi zgotovilo še večjo moč tistim, katerih naložbe so v realnem premoženju.

To vse so kajbičebi ugibanja, vseeno pa se po mojem splača spremljat razvoj dogodkov, framing, ki se bo ob tem vzpostavil in pa ukrepe in pa komu le ti najbolj koristijo.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #37 - 20.03.2008 at 14:04:17

Quote:
To vse so kajbičebi ugibanja, vseeno pa se po mojem splača spremljat razvoj dogodkov, framing, ki se bo ob tem vzpostavil in pa ukrepe in pa komu le ti najbolj koristijo.

Tole 'frejmanaje' (posebno zrenje nekoga na neko splošno dogajnaje in ga glede na to, iz katere pozicije nanj  gleda, skuša inetrpretirat iz pozicij svojih (p)osebnih interesov, da bi lahko v skladu s to (p)osebno interpretacijo skušal zase iztržiti čimveč) je po moje malo de mode glede na to, da je  kapitalizem v svojem 'postfordističnem' odbobju izpostavil zgolj  'obča mesta' na račun 'posebnih mest'

titud wrote on 06.03.2008 at 15:33:34:
Kakorkoli že, na koncu je vse zaobseženo znotraja t.i. 'general intelecta', tistega skrajnega pribežališča, sestavljenega iz 'občih mest', iz logičnih in jezikovnih oblik najsplošnejše veljave, ki predstavljajo okostje vsakršnega govora in kar omogoča vsako posebno izrekanje. Te kategorije se, kakor vsako stvarno okostje, nikoli ne pokažejo kot take. So tkanje 'živega duha', vendar tkanje, ki se ne kaže. Kaj pa je tisto, kar se v naših pogovrih prikazuje? To so načini, kako nekaj povemo -metafore, dovtipi, nagovori itd.- ki so primerni samo za ta ali oni izsek družebenega življenja.  'Posebna mesta' so načini, kako nekaj povemo/mislimo, ki se kažejo za primerne na sedežu stranke, v cerkvi, v univerzitetni predavalnici ali med nogometnimi navijači. Taka posebna mesta, ki oblikujejo skupno življenje, pa so različna in med sabo pogosto nespravljiva. Določen izraz deluje tu, vendar ne deluje tam, določen tip argumentacije je primeren, da prepričamo te sogovornike, vendar ne onih...

Preoblikovanje v 'general intelect' poteka z razkrajanjem 'posebnih mest'  govora in argumentacije, v katerem neposredno vidnost pridobivajo 'obča mesta', se pravi generično logične-jezikovne oblike, ki napolnjujejo vse govore. Klan navijačev, verska skupnost, sedež stranke, delovno mesto: vsa ta mesta seveda obstajajo še naprej, vendar nobeno od njih ni določeno in določujoče, da bi ponujalo 'vetrovnico', se pravi kriterij orientacije, zanesljiv kompas, skupek posebnih navad, posebnih načnov kako nekaj izreči/misliti. Vsepovsod in ob vsaki priložnosti govorimo/mislimo ne enak način, na podlagi logično-jezikovnih konstruktov, ki so hkrati temeljni in vsesplošni. Etično-retorična topografija izgine.  V prvi plan pridejo 'obča mesta', ta suha načela 'življenja duha': razmerje med več in manj, opozicija nasprotij, razmerje vzajemnosti itd. Ta in samo ta ponujajo kriterij orientacije in s tem tudi neke vrste zaklon pred tokom sveta....

'Obča mesta', ki prenehajo biti neopazna in stopijo v prvi plan, so apotropjska sredsva sodobnega mnoštva. Na površje splavajo kot torba z neposredno uporabnim delovnim orodjem. A kaj drugega so 'obča mesta, če ne temeljno jedro 'življenja duha, epicenter v pravem pomenu jezikovne živali, ki je človeško bitje?

Lahko bi rekli, da 'življenje duha' postaja samo na sebi javno. Da bi se (zaradi hitrosti sprememb oz. nestabilnosti okolja ) znašli v najrazličnejših določenih okoliščinah, posegamo po zelo splošnih kategorijah, saj nam niso več na voljo 'posebni' sektorski etično-komunikacisjki kodeksi. Izguba domačnosti in prevlada 'občih mest', gresta vštric. V trenutku, ko samobitne skupnosti odpovedo in smo poslej izpostavljeni svetu kot celoti, postane konkreten kompas intelekt kot tak, čisti intelekt. Tudi v svojih najbolj pretanjenih funkcijah nastopa intelekt kot nekaj skupnega in pojavnega. 'Obča mesta' niso več neznano ozadje, ne zastira jih več mrgolenje 'posebnih mest'. So vsem skupno sredstvo, po katerem mnogi posegajo v vseh okoliščinah. 'Življenje duha' je eno, na keterem temelji način biti mnoštva...

Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #38 - 21.03.2008 at 01:05:38

hotla sem samo še to omenit, da ni čudno, da je cerkev tako proti astrologiji. sama nisem vedela prej, da imajo skoraj vse religije devico, ki brezmadežno zanosi, rodi sina, ki ga križajo in on vstane od mrtvih po 3 dneh. res svašta, kaj so nam napletli, vse skupaj pa se čisto preprosto navezuje na sonce in letne čase. res ne vem kaj imajo potem toliko proti poganstvu.  Wink Wink Wink ta prvi del mi je bil v bistvu najboljši del tega filma. pa manjka mi malo daljši končni del, ko bi lahko mal več nanizali kaj nam sploh še preostane. pa una misle od Hendrixa mi je bla lepa When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.

7799
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Andres
5

Reply #39 - 21.03.2008 at 03:06:42

Vedno sem trdil, da so nekateri na tem forumu tudi zelo razgledani.
Back to top

IP Logged

m
5
p

Reply #40 - 21.03.2008 at 17:58:11

titud wrote on 20.03.2008 at 11:23:23:
O namenu teorij zarot sem že parkrat pisal: želijo predstavit svet za urejen in centralno voden, s čemer potešijo željo folka po večji varnosti kot pa bi jo ta folk občutu, če bi si priznal, da je svet  v bistvu  stihijski in kaotičen in da je v bistvu varen in urejen točno toliko, kolikor vsak od nas sam prispeva k varnosti in urejenosti. V tem smislu res 'priklenejo našo energijo v neproduktivne cikluse', saj postanemo dejsnko vodeni po tistih, ki izkoristijo našo potrebo po tem, da bi bili vodeni.

Si me spomnil, ravno včeraj smo imeli z mojo skupinico najstnikov delavnico o avtoriteti. In je punca, na debato o tem ali je 'direktor' pozitiven ali negativen, izjavila, da je pozitiven, nekako v smislu "ker organizira tiste, ki so sami nesposobni, da bi se organizirali". Hehe.  Cool Punca pri, 14-15 letih. (mogoče pa ta svet še ima prihodnost Wink )

P.s. Meni pa se (še vedno) zdi, da znajo bit nekateri na tem forumu prav zoprni.  Tongue
Back to top

IP Logged

m
5
p

Reply #41 - 21.03.2008 at 18:20:37

Quote:
Vsaka sprememba, tudi kriza, je lahko celo priložnost za iznajdljive. V primeru, da bi bila kriza umetno povzročena, bi bilo to najverjetneje z namenom spremembe razmerja moči, ali pa za ohranjanje statusa quo vendar slednje samo v primeru, da od prej že grozi neka sprememba, ki povzročitelju ne ustreza.

V vsakem primeru pa bo zanimivo videti, katerim skupine pridejo iz tovrstnih dogodkov močnejše in katere šibkejše. Še posebej zanimivo bo videti komu bodo namenjeni razni reševalni ukrepi in komu ne.

Mhm. Recimo, primeri iz zadnjih dni:

Quote:
Investicijska banka Bear Stearns, ki je šele prejšnji teden priznala resne likvidnostne težave, je v nedeljo privolila, da jo konkurenčna JP Morgan »kupi« za 236 milijonov dolarjev in jo tako »reši« ter prevzame njene obveznosti. Še prejšnji četrtek je bila ista banka vredna osem milijard dolarjev.

http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,36,279721&src=rp

Torej, kdo je za 'borih' 236 miljonov dolarjev kupil nekaj, kar je bilo še pred par dnevi vredno 8 miljard? (o dejanskih vrednostih tu ne bi) Kje se kopiči denar - in moč...  Tongue

Quote:
je bil napad (ZDA na Irak) napaka. In to ne le politična, ampak tudi katastrofalno draga gospodarska napaka; to potrjujejo tudi izračuni Nobelovega nagrajenca Josepha Stiglitza. ZDA bo vojna stala od tri do pet bilijonov dolarjev, ocenjuje ugledni ekonomist.

http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,396,280271&src=rp

Kaj so le plačali z vsem tem denarjem... komu je šla večina zaslužkov?
Sem ravno pred par dnevi spet pogledala Fahrenheit 911. :p
Ja, a je (sploh še) vprašanje, če je 'kriza' nameščena?
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #42 - 21.03.2008 at 22:19:02

m wrote on 21.03.2008 at 18:20:37:
Torej, kdo je za 'borih' 236 miljonov dolarjev kupil nekaj, kar je bilo še pred par dnevi vredno 8 miljard? (o dejanskih vrednostih tu ne bi) Kje se kopiči denar - in moč...  Tongue

S tem so bili verjetno "rešeni" vsi imetniki obveznic zavarovanimi z odplačilom kreditov na nepremičnine, ki jih je garantirala BS, skoraj vse pa so izgubili delničarji te banke. Ali bodo s tem kaj pridobili delničarji MC pa meni ni niti približno jasno. Verjetno že, sicer ne bi šli v to.

Motivacija FRB, ki vse skupaj ekstremno ugodno kreditira, je, da prepreči predvidevam precej hujše posledice, če bi postale obveznice BS nevnovčljive. (Brez intervencije bi šle verjetno v franže tako banka, kot obveznice)

Ena banka propade, druga na račun tega (oz. na račun vseh) nekaj zasluži. To meni še ne zgleda kot neka nova huda zarota. Vendar pa počasi zgleda, da bo financiranje hipotekarnih stanovanjskih kreditov v veliki meri ali skupaj s tovrstnimi podjetji prešlo v roke velikih bank, ali pa bodo podjetja, ki so dana posojila financirala s cenejšimi krediti, obveznicami in podobnimi inštrumenti, propadla. Kar pa je že bolj zanimivo: kratkoročno nekaj izgub za tiste, ki so šli predaleč, dolgoročno pa večji biznis v rokah velikih bank.
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #43 - 21.03.2008 at 22:36:28

titud wrote on 20.03.2008 at 14:04:17:
Tole 'frejmanaje' (posebno zrenje nekoga na neko splošno dogajnaje in ga glede na to, iz katere pozicije nanj  gleda, skuša inetrpretirat iz pozicij svojih (p)osebnih interesov, da bi lahko v skladu s to (p)osebno interpretacijo skušal zase iztržiti čimveč) je po moje malo de mode glede na to, da je  kapitalizem v svojem 'postfordističnem' odbobju izpostavil zgolj  'obča mesta' na račun 'posebnih mest'

Ne vem, če ne govoriva o podobnem: http://www.rockridgeinstitute.org/projects/strategic/simple_framing
Back to top

IP Logged

m
5
p

Reply #44 - 22.03.2008 at 11:45:07

Quote:
m wrote on 21.03.2008 at 18:20:37:

S tem so bili verjetno "rešeni" vsi imetniki obveznic zavarovanimi z odplačilom kreditov na nepremičnine, ki jih je garantirala BS, skoraj vse pa so izgubili delničarji te banke. Ali bodo s tem kaj pridobili delničarji MC pa meni ni niti približno jasno. Verjetno že, sicer ne bi šli v to.

Motivacija FRB, ki vse skupaj ekstremno ugodno kreditira, je, da prepreči predvidevam precej hujše posledice, če bi postale obveznice BS nevnovčljive. (Brez intervencije bi šle verjetno v franže tako banka, kot obveznice)

Ena banka propade, druga na račun tega (oz. na račun vseh) nekaj zasluži. To meni še ne zgleda kot neka nova huda zarota. Vendar pa počasi zgleda, da bo financiranje hipotekarnih stanovanjskih kreditov v veliki meri ali skupaj s tovrstnimi podjetji prešlo v roke velikih bank, ali pa bodo podjetja, ki so dana posojila financirala s cenejšimi krediti, obveznicami in podobnimi inštrumenti, propadla. Kar pa je že bolj zanimivo: kratkoročno nekaj izgub za tiste, ki so šli predaleč, dolgoročno pa večji biznis v rokah velikih bank.

Ja saj, na prvi pogled posel pač izgleda kot 'reševanje v sili'. Rešili/zaščitili bomo ljudi. Odzadaj pa: eno banko je dobesedno 'pogoltnila' druga, večja banka (prej sta bili konkurečni). Torej je zdaj ta nova banka velika/močna recimo skoraj toliko kot sta bili prej obe skupaj. (ne pozabimo, to se je zgodilo dobesedno za drobiž) Torej, kar jaz vidim je, da se moč (in denar) kopiči čedalje pri velikih/močnih, manjši pa izginjajo. Zdi se mi tudi, da sem nekje zasledila, da je JP Morgan za ta nakup najela posojilo pri Fed. Torej Fed ob tem zasluži svoja mislim da je zdaj 2,5%. Že res, da je Fed svojo obrestno mero znatno zmanjšal v tej krizi - ampak, ne pozabimo, da oni še vedno služijo (denar/obresti) za to, da delajo - nič.  Tongue In, da je Fed pravzaprav zasebna banka...

Mogoče bi bilo zanimivo pogledati kdo so (večinski) delničarji / lastniki v omenjenih dveh bankah, čeprav moram rečt da je meni precej vseeno, če so delničarji izgubili denar. Smiley Vem pa, for a fact, da se dandanes v svetu denar prerazporeja od tistih, ki ga že itak nimajo, tistim, ki ga imajo. Čedalje bolj očitno je, da je 'trickling down' samo mit, v resnici gre za 'vacuuming' resursov.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5 ... 10