titud wrote on 27.02.2008 at 11:20:23:Na individulani psihološki ravni strah seveda mogoče odpraviti, ampak problem je v tem, da je mene strah za tistega (ali pred tistim), ki je problem strahu na osebnem nivoju razrešil.

Če te prav razumem: če odpraviš svoj strah na individualni ravni, te je še vedno lahko strah? Potem to samo pomeni, da svojega strahu še nisi odpravil.
titud wrote on 27.02.2008 at 11:20:23:Skozi zgodovino je torej morala bit vzpostvljena strukturna zaščita tisitih (ali pred tistimi), ki so se strahu na osebni ravni rešili, zato jim je bila na ravni skupnosti zagotovljena z individulano izolacijo (npr. 'puščavništvo') ali kolektivno (v templjih/samostanih, komunah..),
Ne vem ... po mojem so se oni kar sami od sebe odmaknili od preostanka družbe, ker jim ta ni mogla nič več ponuditi in jih je samo dušila. Po mojem so imeli samo rešpekt pred njimi, nek strah pred neznanim, in so jih zato pustili tam, čeprav so mnogo samostanov tudi porušili, puščavnike pa kdaj pa kdaj tudi preganjali. Tako da po meni ta teorija nekako ne drži.
titud wrote on 27.02.2008 at 11:20:23:.... saj so svojo brezačanopotjo predstavljale prototip večnosti skupnosti kot celote, torej tudi tistih, ki so prav za vzdrževanje celotne skupnosti morali operirati s strahom kot realnim dejstvom.
Morali operirati s strahom? Zakaj pa?
titud wrote on 27.02.2008 at 11:20:23:Kot sem že omenil, se moderne skupnosti svoje stabilnosti ne vzdržujejo več na tak arhaičen/tradicionalen način, demokratični duh zahteva odpravo strahu za vse ali za nobenega, zato ne dopušča/tolerira individulanih ali kolektivnih oaz, v katere bi se bilo mogoče zateči na tem (ali magari na onem) svetu. Od tod strukturni strah, nedoločen strah pred vsem in vsakim brez možnosti konkretne odrešitve na tem ali onem svetu, ki se ga kot tesnobe zato ni mogoče znebit na individulani psihološki ravni, ampak samo strukturno: torej tam, od koder izhaja.
Tudi meni zgornji odstavek ni kaj preveč jasen. Ne vem, če je problem res v tem, je pa bolj pomembno vprašanje v debelem tisku, ki si ga malček načel: kaj pa je dejansko izvor strahu? Oziroma iz kje izhaja?