Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 54 55 56 57 58 ... 764
(Read 1495661 times)
ajgor
Ex Member

Re: PROMETEJEVO DARILO ČLOVEŠTVU
Reply #825 - 20.02.2008 at 12:46:19

Titud, lepo na dolgo si pofilozofiral o človeški razdvojenosti. Dokler je človeška zavest posameznika ločena od skupne človeške zavesti in se vidiš kot posameznik, nimaš občutljive zavesti, ki ti da vpogled v brezčasnost in s tem neskončnost.
Back to top

IP Logged

Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Reply #826 - 20.02.2008 at 13:15:36

Ja, Poet ; dobro si tole zadnje razložil Etrexu . Roll Eyes

Namreč, gre za to, da se sploh nebi smeli obremenjevati z spomini iz prejšnjih življenj, ravno zaradi tega, kar si napisal, da se ne obremenjujemo preveč, ker ;
1.) je že spomin tega življenja velikokrat preobremenjujoč
2.) ker še nimamo dovolj "razširjene zavesti" ( torej še nismo pripravljeni , in bi nam to vedenje/znanje bolj škodilo, kot pa koristilo , ravno zaradi preobremenitve prekomernih podatkov )
Torej, dobro si tudi zaključil ; da še te sedanjosti ne obvladujemo, bi pa radi "rinili" nevemkamnekam v preteklo preteklost  Cheesy Tongue Huh Cry Angry Sad Angry.

Tu , na tem planetu smo namreč ravno zato, da postanemo Novi Človek, ne pa da se "oziramo nazaj " v preteklost , na našo staro zgrešeno osebnost Tongue.
Gre za prihodnost Cool.
In, ta prihodnost prihaja Cheesy.
Če to hočemo ali ne Huh.
Dobro je le, da se pripravimo nanjo , karseda dobro  Roll Eyes.
Da ne bomo potem deležni raznih ogorčenj + "joka+stoka+škripanja z zobmi" , ko bo ta prihodnost , ki prihaja + je že pred vrati - tudi resnično prišla Shocked.
Pa lep + spoznan dober dan, še naprej  Cool
Boštjan Zupančič + #
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #827 - 20.02.2008 at 14:07:05

Quote:
Titud, lepo na dolgo si pofilozofiral o človeški razdvojenosti. Dokler je človeška zavest posameznika ločena od skupne človeške zavesti in se vidiš kot posameznik, nimaš občutljive zavesti, ki ti da vpogled v brezčasnost in s tem neskončnost.

Če ti je torej vpogled vbrezčasnost/neskončnost  omogočen le na na način, da si zavest o vsem  in ne da imaš zavest o vsem, ker če bi 'imel' tako zavest, potem to lahko pomeni le,
Quote:
da hoče točkovni 'jaz'v izbruhu požrešnosti nase zvesti vse predindividualne oblike naše izkušnje

in potem je vsaka  izjava o vpogledu v brezčasnost-neskončnost možna le na ravni 'govoričenja', t.j. predindividualnega govorjenja in ne individuiranega  izjavljanja (ali po wittgensteinu, ko pravi o izrekanju  o vseh pomebnejših vprašanjih življenja: čeprav  je odgovorjeno na vsa možna znanstvena vprašanja, najživljenjski problemi še dotaknjeni niso. .. o čemer ni mogoče govoriti, o tem moramo molčati... )
Back to top

IP Logged

Poet
Ex Member

Reply #828 - 20.02.2008 at 14:26:06

titud wrote on 20.02.2008 at 14:07:05:
Če ti je torej vpogled vbrezčasnost/neskončnost  omogočen le na na način, da si zavest o vsem  in ne da imaš zavest o vsem, ker če bi 'imel' tako zavest, potem to lahko pomeni le,
Quote:
da hoče točkovni 'jaz'v izbruhu požrešnosti nase zvesti vse predindividualne oblike naše izkušnje

Da, ta "točkovni jaz" je problem in dela ogromno hrupa obenem pa si hoče prilastiti zasluge za vse - točno tako kot si rekel, tudi zasluge za to, da "človeško bitje" nastane - kaj smo res mi očetje in matere? Ne naredi vsega realnost sama? Ahhhhh! Še nekaj? Kdo je potem resnični "dejalec, ki dela?" Kdo oz. kaj premika vse naše roke in noge in glavo in vse?  Shocked  

in potem je vsaka  izjava o vpogledu v brezčasnost-neskončnost možna le na ravni 'govoričenja', t.j. predindividualnega govorjenja in ne individuiranega  izjavljanja (ali po wittgensteinu, ko pravi o izrekanju  o vseh pomebnejših vprašanjih življenja: čeprav  je odgovorjeno na vsa možna znanstvena vprašanja, najživljenjski problemi še dotaknjeni niso. .. o čemer ni mogoče govoriti, o tem moramo molčati... )

Ja!!!!! Točno to!!!!!!  Wink Smiley Cheesy Wink

Zato tisti, ki obljublja "neskončnost" ali "večnost" nima blage veze z ničemer. To govori le ego, ne pa "neskončnost" oz. "večnost" sama.

YouToo (U 2), keep up the good work!  Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #829 - 20.02.2008 at 14:44:07

Govoril sem o ločenosti posameznika in njegovemu mišljenju, da je njegova zavest drugačna od ostalih človeških bitij. Šele globok vpogled v človeško zavest in spoznanje le-te ti da vpogled v neznano.
Molči pa se o tem zato, da si kot individum o stvareh ne narediš predstave in jo idealiziraš, ter postaneš vernik z raznimi avatarji, molitvami in podobno šaro.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #830 - 20.02.2008 at 15:05:46

Poet wrote on 20.02.2008 at 14:26:06:
Da, ta "točkovni jaz" je problem in dela ogromno hrupa obenem pa si hoče prilastiti zasluge za vse - točno tako kot si rekel, tudi zasluge za to, da "človeško bitje" nastane - kaj smo res mi očetje in matere? Ne naredi vsega realnost sama? Ahhhhh! Še nekaj? Kdo je potem resnični "dejalec, ki dela?" Kdo oz. kaj premika vse naše roke in noge in glavo in vse?

Quote:
Družbeni individuum je oksimoron, enotnost nasprotij. 'Družbeni' je treba prevajati kot preindividualen, 'individuum' pa kot poslednji rezultat procesa individuacije.

Ja!!!!! Točno to!!!!!!  
Zato tisti, ki obljublja "neskončnost" ali "večnost" nima blage veze z ničemer. To govori le ego, ne pa "neskončnost" oz. "večnost" sama.

Poet, ti potegneš iz vsega povedanega le tisto, kar 'sede' vnprejšjšnjemu preprečanju in vasezaverovanega ega samega, ki se tako trudi zanikat,  Poizkusi razumet ta jaz/ego kot enotnost nasprotij, skozi katerega se izraža tudi predindividividalno, ker kar je nizrekljivo še ne pomeni, da ne obstaja oz. da ne sodoloča individulanega.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #831 - 20.02.2008 at 15:35:34

Quote:
Govoril sem o ločenosti posameznika in njegovemu mišljenju, da je njegova zavest drugačna od ostalih človeških bitij. Šele globok vpogled v človeško zavest in spoznanje le-te ti da vpogled v neznano.
Molči pa se o tem zato, da si kot individum o stvareh ne narediš predstave in jo idealiziraš, ter postaneš vernik z raznimi avatarji, molitvami in podobno šaro.

Temeljni problem individuua, ki ja 'za sabo' pustil preindindividulano, je, kako premgat strah/tesnobo te ločenosti (npr. od večnosti/neskončnosti). Ta propblem razrešujejejo skozi zgodovino  religijije( kot praviš avatarji, molitve  ipd), hkrati pa tudi  ideologije, med katerimi je 'popularen' koncet naroda/države, razreda, trga ali celo znanosti kot tisega kolektivnega subjekta oz. enosti, ki uteleša odrešitev. No, meni zadnje čase v tem smilsu 'sede' koncept mnoštva, ki ga je razvil spinoza in ki je šel skoraj v pozabo s hobbesom in njegovim  stremljenjem ljudstva k državnosti oz. državo kot pribežališčem, ki daje/vrača izgubljeno domačnost. Koncept mnoštva kot ljudstvu/državi/razredu/cerkvi alternativnemu  pribežališču bom  skušal razvit v kakem na novo odprtem topiku, da ne zasvinjamo čisto tegale prometejskega...

Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #832 - 20.02.2008 at 15:51:18

Koncept mnoštva mi ni poznan ali pa ga poznam pod drugim nazivom. Seveda je glavni problem strah in vse poti, ki se opisujejo v religiji ali ideologiji in tudi znanju so le miselna ideje o tem, kako odstraniti strah. Problem je v tem, da misel lahko deluje samo v času, čas pa zavest razdvaja.
Back to top

IP Logged

Poet
Ex Member

Reply #833 - 20.02.2008 at 16:55:59

titud wrote on 20.02.2008 at 15:05:46:
Poet, ti potegneš iz vsega povedanega le tisto, kar 'sede' vnprejšjšnjemu preprečanju in vasezaverovanega ega samega, ki se tako trudi zanikat,  Poizkusi razumet ta jaz/ego kot enotnost nasprotij, skozi katerega se izraža tudi predindividividalno, ker kar je nizrekljivo še ne pomeni, da ne obstaja oz. da ne sodoloča individulanega.

Daj no daj, ti titud pa VELIKO preveč filozofiraš. Boš rekel, da tvoje filozofiranje ne ustreza tvojemu egu? Tvoje "razumevanje ega/jaza kot enotnosti nasprotnosti ..." lepo paše in sede tvojemu egu. Ne da ga zanikaš, ne gre se za to, gre se za to, da ga ne "glorificiraš". Ti pa kar naprej nekaj razglabljaš in kdaj pa kdaj še celo kaj približno zadaneš. Takrat pač pokomentiram, tebi pa jasno spet nekaj ni všeč, ker je premalo "filozofiranja" v mojih komentarjih ampak samo kruta resnica - kill your ego/ be still and know that I am God = ista stvar.

Zato pa tudi: be still (oz. ne filozofiraj/odvzami umsko hrano svojemu egu) and know that I am God. Pika. Basta.  Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley
Back to top

IP Logged

sašo
4

I love martial arts
vrhpolje
Reply #834 - 20.02.2008 at 17:50:30

Poet wrote on 20.02.2008 at 16:55:59:
Zato pa tudi: be still (oz. ne filozofiraj/odvzami umsko hrano svojemu egu) and know that I am God. Pika. Basta.  Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley

Ja sej zato pa Poet tako "nerad" filozofira  Grin

Pa brez zamere Poet Wink
Back to top

Moja mnenja se mogoče spreminjajo, toda to, da imam prav, se ne spreminja.

IP Logged

Poet
Ex Member

Reply #835 - 20.02.2008 at 18:42:40

sašo wrote on 20.02.2008 at 17:50:30:
Poet wrote on 20.02.2008 at 16:55:59:

Ja sej zato pa Poet tako "nerad" filozofira  Grin

Pa brez zamere Poet Wink

Mejduš, jaz sem pa tak mislil, da je vsakimu Prometejcu vaša gnada gasput Alojz smisel za humor pobral kot kakšno *inept  *Minotaver Gnilo *jajce štiricilindrično kocko!  Smiley Smiley Smiley Smiley  Smiley
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #836 - 20.02.2008 at 20:03:11

Vsem!

Vse kar govorite lahko sprejmemo. Predindividualno je akumulirano, individualno je realzirano. Njuna interakcija je tvoja bit! In kaj je treba tu filozofirat! Kolektivna zavest vsebuje vse akumulirane in realizirane vrednosti, zopet interakcija, ki jo vsak dan srečujete. Kaj lahko odstraniš in kaj lahko dodaš?! Vse je tako, kot je, ker drugače ne more biti.

Ne moreš se rešit straha, ega, ničesar odmislit in ničesar dodat...vse je v tebi in sočasno v vseh. Sama filozofija, vi bistva ne priznate in si ga ne zmorete priznati.

L.P.

Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

OMEN SAT
5

I Love YaBB 2!

Reply #837 - 20.02.2008 at 20:19:57

Alojz in Sandib wrote on 20.02.2008 at 20:03:11:
Ne moreš se rešit straha, ega,
L.P.

to se pa ne strinjam, to ti tako misles,
alojz si ze kdaj sploh cutil Ljubezen-Sebstvo v življenju.
ko bos jo resnicno zacutil bos vedel da ni straha in ne ega.

Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #838 - 20.02.2008 at 20:22:07

Kdo pa govori o odstranitvi strahu in ega, razen verniki, to je sledilci neke poti? Normalno, da filozofiranje ni akcija in tako kot je ni pogojeno s tem, da drugače ne more biti. Je, kar je.
Dejstvo pa je, da je sedanja kolektivna zavest še razdvojena.
Back to top

IP Logged

OMEN SAT
5

I Love YaBB 2!

Reply #839 - 20.02.2008 at 20:26:57

Quote:
Dejstvo pa je, da je sedanja kolektivna zavest še razdvojena.

v tvojem umu je razdvojena, ko bos spoznal svoj um bos videl, da nikoli ni bila razdvojena.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 54 55 56 57 58 ... 764