titud wrote on 05.02.2010 at 09:45:24:Etrex wrote on 04.02.2010 at 15:53:45:Zdaj pa vsi na ignore list

Kaksen velik strah za to? Ce se meni neka zadeva zdi nesmiselna, se ne bojim da bom nesmisel prevzel nase, ker to je nesmiselno

To je kot noj ko da glavo v pesek, saj tako iznici moznost, da bi se "zavedal situacije" iluzija je bolj sladka.
Jest nimam strahu pred nesmislom, sem v enem smislu celo njegov zagovornik, ker spoznanje nesmisla ima lahko v sebi velik humansitični naboj in je lahko osnova solidarnosti (glej camusovo interpretacijo mita o sizifu, ki sem jo podal na tem topiku). Mene bolj ogroža prometejevska preobilica smisla, ki mi meji na nehumanost in v katero se ne morem niti prisilit, da bi se solidaliziral...
Quote:Da pa se nekaksna lestev gor konca in pride nekaj drugega nam nerazumljivega misticnega, to je neumnost, kakor je v nebesih tako na zemlji, vse je eno in edino
Vprasajte kje so nivoji? Nivoji so v nasi glavi v nas, navzven je vse kot je, ni nivojev, ni razlicnih vesolij, razlicnih locenih nivojev bivanja, vsa skrivnost je tako v dlani ali v enem samem atomu, odgovori niso nekje dalec nad nami v namisljenih nebesih.
L.p.
Topolgijo nebes lahko odkrivamo samo z zemeljsko (vizualno in jezikovno) izkušnjo, zato tud ne more bit dost drugačna od naše, se strinjam ( je k večjemu nekako čudaško popačena zemlejska- tud o njej sem pisal na forumu). Amapk tko kot majo kvantni delci svojo 'mehaniko', s kaktero si ne moremo nič pomagat pri delcih večjih od atoma, tko majo tud nebesa svojo 'mehaniko', ki je ni mogoče neposredno aplicirat na zemljo.
Dobr si reku. Mene tud v bistvu na bruhanje sili ta PDjeva pretveza, da se da vse razložiti, in potem glavni pastri hoče vse popredalčkat in razložit, itd.
Tudi sam sem bolj zagovornik nesmisla, oz. mogoče ne toliko nesmisla kot sem nasprotnik teorije "tiranije smisla". Ker ta "tiranija smisla" kot jo zganja PD želi na vsak način pokriti vse delčke eksistence z orodjem, ki se imenuje um. Kot da je to sploh mogoče, namreč da bi neko orodje, nek del, lahko zapopadlo celoto. In ravno v tem se skriva neizmerna aroganca uma/ega, da želi zapopasti celotno eksistenco, jo razložiti razumeti, se v bistvu skriti pred nevarnostjo znotraj varnih zidov razumevanja.
Tak da zame je svoboda od tiranije smisla tista prava, ne toliko nesmisel za katerega vemo lahko nekdo sedaj izreče stavek kot je: Hijena sedi na sončni polici medtem ko pada dež iz borovnice!"

V tem stavku se skriva nek nesmisel, ki pa je še vedno v službi "smisla", v oziru da ravno "smisel" omogoča razumeti tisti stavek kot "nesmiselen". Tako da nesmisel že mogoče je, samo mi z očali smisla sploh ne moremo dojeti nesmisla, ker bo ta nesmisel vedno "kaotičen neorganiziran smisel", naš običajni smisel pa "organiziran nesmisel".
Tako da tiranija PD se verjamem mnogim ljudem kaže kot "nekaj dobrega", samo ne vedo sami, da je to še nadaljni zapor in inflacija ega skoraj do neskončnosti. Jaz verjamem, da se Etrexu zdi zelo fajn in ekstatično, ko mu njegov pastir razloži vse "v nulo". Jaz verjamem, da je prevzet in se počuti osmišljenega in v Alojzu vidi nekega odrešitelja, neko svetlo točko, nemara celo očetovsko figuro, samo ne ve, koliko pravzaprav "doktrina smisla" košta vsakega človeka vsak dan. V bistvu se gre pa za resnično veliko žrtvovanje eksistence na oltar "doktrine smisla".
Lp