Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 431 432 433 434 435 ... 764
(Read 1495902 times)
ajgor
Ex Member

Re: PROMETEJEVO DARILO ČLOVEŠTVU
Reply #6480 - 03.09.2009 at 13:14:30

Sokrat ni nič napisal, pisala sta njegova učenca Platon in Ksenofon. Njegovo izhodišče je res vedno "vem, da nič ne vem". Pri prevodih, pa lahko pride tudi do kakšnih dodatkov s katerim se vzpodbudi razmišljanje. Tudi v angleščini ni govoril. Sicer ti nisi prevedel v slovenščino in mogoče je tako lažje.
Dodatek sem dodal, da se vidi razlika med delovanjem uma (prvi del, ki je njegov) in razuma. V prvem delu je ta sočasje, sokratnost v drugem logika.

Še nekaj njegovih citatov:

Edina prava modrost je vedeti, da ne veš ničesar

Bodi vesel glede smrti in vedi, da se nič slabega ne more zgoditi dobremu človeku, ne v življenju in ne po smrti

Nikogar ne morem ničesar naučiti – lahko jih le spodbudim k razmišljanju

Najmogočnejši način častnega življenja na tem svetu je biti to, kar se delamo, da smo

Zavist je razjeda na tvoji duši

Izkoristi svoj čas, da se izpopolnjuješ iz tega, kar so drugi zapisali, da tako na lahek način dobiš tisto, za kar so drugi trdo delali

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Reply #6481 - 03.09.2009 at 13:58:13

Quote:
Sokrat ni nič napisal, pisala sta njegova učenca Platon in Ksenofon. Njegovo izhodišče je res vedno "vem, da nič ne vem". Pri prevodih, pa lahko pride tudi do kakšnih dodatkov s katerim se vzpodbudi razmišljanje.

Nisem rekel, da je Sokrat kaj napisal. Rekel sem samo, da je izrekel dolečene besede.

Ne vem, če se pri prevodu spodbudi razmišljanje s tem, če se kaj doda. Po mojem se samo še bolj oddalji od osnovnega bistva, ali pa bistvo povsem zgreši.

Quote:
Tudi v angleščini ni govoril. Sicer ti nisi prevedel v slovenščino in mogoče je tako lažje.

Sej naši večinoma vse prevedejo iz angleščine, kar pomeni, da je v angleščini prvi prevod originala, v slovenščini pa potem prevod prevoda. Sicer ne vem kako je s Sokratovimi izreki, dvomim pa, da je kdo prevajal iz originalnega jezika.

Lp
Back to top

No Water, no Moon

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #6482 - 03.09.2009 at 14:15:07

El Pesnik wrote on 03.09.2009 at 13:58:13:
Quote:
Sokrat ni nič napisal, pisala sta njegova učenca Platon in Ksenofon. Njegovo izhodišče je res vedno "vem, da nič ne vem". Pri prevodih, pa lahko pride tudi do kakšnih dodatkov s katerim se vzpodbudi razmišljanje.

Nisem rekel, da je Sokrat kaj napisal. Rekel sem samo, da je izrekel dolečene besede.

Ne vem, če se pri prevodu spodbudi razmišljanje s tem, če se kaj doda. Po mojem se samo še bolj oddalji od osnovnega bistva, ali pa bistvo povsem zgreši.
Lp

Zgleda nisem bil dovolj jasen. Tisto sem dodal namenoma.

Sicer pa povej, kaj je bistvo tega citata. Samo opletaš in govoriš o izvirniku (nihče ne ve, če je Sokrat resnično sploh živel), nič pa o tem, kako ga razumeš in zakaj naj bi ta dodatek tako oddaljil človeka od bistva. Zgolj negiranje in podajanje nekega abstraktnega znanja.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

El Pesnik
5

Cosmic Balance
Everywhere
Reply #6483 - 03.09.2009 at 15:06:18

Quote:
Sicer pa povej, kaj je bistvo tega citata. Samo opletaš in govoriš o izvirniku (nihče ne ve, če je Sokrat resnično sploh živel), nič pa o tem, kako ga razumeš in zakaj naj bi ta dodatek tako oddaljil človeka od bistva. Zgolj negiranje in podajanje nekega abstraktnega znanja.

Se opravičujem, I guess  Shocked. Najprej sem hotel povedati, da je Robija verjetno zmotil tisti dodatek, ker je mene tudi. Sedaj pa torej lahko kaj rečemo o dejanskem izreku Sokrata.

"All that I know is that I know nothing". To je hudo dober izrek, ki ga lahko izreče samo nekdo, ki je recimo leta in leta zbiral neko znanje, in je naposled spoznal, da je vso tisto znanje samo nalaganje balasta na tisto kar dejansko je. In to kar dejansko je ne rabi nobene verbalne potrditve ali pa razumevanja, zakaj je tako kot je. In zato je vsako znanje ne samo odveč temveč celo škodljivo, ker ustvari iluzijo, da o tem kar sedaj je (ki je že tako samo po sebi to kar je!) lahko nekaj vemo, pa ne samo vemo, kakor da na to lahko celo kako vplivamo ali spremenimo.

"All I know is that I know nothing" pomeni spoznanje, da se nič ne da "vedeti" o tem trenutku, ker se tako ali tako dogaja sam od sebe, ne potrebuje še dodatne plasti nečesa nad samega sebe.

Sokrat je spoznal, da se ne da nič vedeti o tem trenutku, zato je v tem popolna svoboda, svoboda od iskanja, da pa bi vendarle nekaj morali vedeti o "tem".

Lp, Poet

P.S. Zanimivo. Več nisem "nejevoljen", da si se me "drznil" spodbuditi k temu, da naj nekaj pa le napišem. Interesting. Smiley Peace
Back to top

No Water, no Moon

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #6484 - 03.09.2009 at 16:19:45

Ali pa, da moraš svoje neznanje najprej sam spoznati.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #6485 - 03.09.2009 at 16:22:47

Quote:
Dodatek sem dodal, da se vidi razlika med delovanjem uma (prvi del, ki je njegov) in razuma. V prvem delu je ta sočasje, sokratnost v drugem logika.

....igorjeva logika, ki me je spomnila na delovanje uma, da sem napisal tisto pripombo.
Če napišeš, da "še drugi tega ne vedo", pomeni, da se imaš ti za nekaj več. Kar sem takrat tudi napisal.
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #6486 - 03.09.2009 at 16:24:21

men se zdi pa škoda, da se je alojz umaknil.

le kaj ga je ustavilo?
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #6487 - 03.09.2009 at 16:30:12

Quote:
"All that I know is that I know nothing".

Jaz dvomim, da je to Sokrat izrekel, ker je poznal sokratnost.

Sam si ta izrek razlagam tako, da človek, ki je odprt in se poglablja v zadeve ali človeka (kar bi nja bila njegova navada, kot sem prebral), spozna, da ni konca odgovorov in s tem novih vprašanj.
Ko že misliš, da neko zadevo poznaš, čez čas, ko se v njo še poglobiš, vidiš, da se ti spet odkrije nekaj novega.
Torej vsak um, ki je odprt, pride od tega spoznanja.
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #6488 - 03.09.2009 at 16:34:39

Petra. wrote on 03.09.2009 at 16:24:21:

le kaj ga je ustavilo?

ja mi seveda, ker nismo sprejeli njegovega prepričanja kot večno in vseobsegajočo resnico. Ker smo preveč tupasti in je izgubil potrpljenje....
Tak je povedal....naj bi....
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #6489 - 03.09.2009 at 16:38:56

Robi wrote on 03.09.2009 at 16:22:47:
Quote:

....igorjeva logika, ki me je spomnila na delovanje uma, da sem napisal tisto pripombo.
Če napišeš, da "še drugi tega ne vedo", pomeni, da se imaš ti za nekaj več. Kar sem takrat tudi napisal.

Ni nujno, da ti veš kaj kdo misli. Vsi ne mislijo tako kot ti in ti se imaš za nekega izvoljenca, ki pravi, da ve kaj je kdo mislil.
Lahko je le izraz dejstva, da drugi tega ne vedo.

Kakšno delovanje uma? Ti si napisal iz navadnega razuma, ki misli, da ve. Napisal si neko mnenje svojega razuma.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #6490 - 03.09.2009 at 16:48:22

Robi wrote on 03.09.2009 at 16:30:12:
Quote:
"All that I know is that I know nothing".

Jaz dvomim, da je to Sokrat izrekel, ker je poznal sokratnost.

To je sokratnost. To je poznavanje resnice. Vse, kar je napisano od Sokrata temelji na tem izhodišču.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #6491 - 03.09.2009 at 16:52:36

Še to besedo sokratnost sem izpeljal zaradi tega in jo nadomestil z večno-sedaj ali sočasnost.

Uporabi no malo spomin. Saj bo šlo. Tudi akvarijska bribica to lahko, le teh različnih perspektiv, ki ji blodijo po glavi in se z njimi tolaži se mora nekako losati.

Lp,igor
Back to top

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #6492 - 03.09.2009 at 17:36:49

Quote:
Še to besedo sokratnost sem izpeljal zaradi tega in jo nadomestil z večno-sedaj ali sočasnost.

To vem, vendar je to tvoja ideja, ne pa Sokratova.
Zato obstaja verjetnost, da si njegove besede narobe razlagaš. Smiley
Back to top

IP Logged

ja in
2
**

I Love YaBB 2!

Reply #6493 - 03.09.2009 at 19:00:22

Petra. wrote on 03.09.2009 at 16:24:21:

le kaj ga je ustavilo?

...titud, samtud, mitud...
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #6494 - 03.09.2009 at 19:19:36

Robi wrote on 03.09.2009 at 17:36:49:
Quote:

To vem, vendar je to tvoja ideja, ne pa Sokratova.
Zato obstaja verjetnost, da si njegove besede narobe razlagaš. Smiley

Po tvoje verjetno obstajajo tudi leteče krave.

Glede besede, smo pa o njenem pomenu res veliko predebatirali in vsakemu umsko zdravemu človeku bi naj bil njen pomen jasen. Izpeljana je iz imena Sokrat (ki pač v slovenščini ima še ta pomen). Sam Sokrat  je ni mogel uporabljati, ker ni poznal slovenščine.
Kot vse kaže nisi zapopadel, kaj je Sokrat hotel povedati. Kaj češ, bo že. Naredi nov krog.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 431 432 433 434 435 ... 764