Quote:Quote:Kako bo nekaj lahko čisto tistega kar je sam?
Glede uma, misli niti ni tako. Postaja vse bolj izostren in pravičen. Neke meje se zgladijo. Poznaš se in se sprejemaš.
Lp,Igor
Ajgor, ti bom sedaj jaz podal tisto, kar se meni zdi, da je po U.G. Krishnamurtiju bistvo.
Torej kako naj bo um čist tistega kar je sam, če je pa sam sestavljen iz misli. Evo takole gre: problem je sedaj v tem, ker naše misli ustvarjajo iluzijo miselne neprekinjenosti, kar pomeni, da misli, ki so samo trenutne in nepovezane, ustvarjajo same v sebi iluzijo neprekinjenega toka - misleca. In to iluzijo ega je potrebno prekiniti! Da misli zase ne bodo več mislile, da jih misli nek "mislec", nek "jaz", ampak da to iluzorno neprekinjenost razbijemo in uničimo.
Samo za to se gre: ima kdo kakšne pametne verodostojne napotke, ker drugače se lahko tu pogovarjamo še dvajset let in bomo na istem. Jaz pravim: nehajmo se slepiti in dejansko sprevidimo v kakšnem dreku smo, ne pa da ta drek hočemo spucati z novimi koncepti in ne vem kaj še, pri tem da misli naj kao ne bi umirale, če pa morajo, zaboga.
To sem zapisal zaradi Omen sata, ki je trdil, da um so misli in misel je um. Da je to eno in isto.
To kar govori U.G. s prekinitvijo, sam pravim z zavestno pozornostjo. Z opazovanjem opazovanega. Torej, ti opazuješ tega misleca, pa kaj? Sedaj pa pozorno opazuj, kdo opazuje tega misleca.
To si ti in mislec si ti, prav tako tvoje misli so ti. To spoznanje, da si vse to ti, te bo spravil v večno-sedaj. Takrat misli in misleca, ki ga opazuješ ne bo več, ker si to ti vse in delček tebe ne bo več opazoval celote, ampak celota lahko opazuje delček.
Tako je pri zavesti. Tvoja zavest je sedaj le delček celotne zavesti. Pa mi povej ali lahko delček, ki je omejen vidi celoto? Iz celote pa zlahka vidiš delček.
Lp,Igor
mislec si ja ne pa misel.
povej kako si lahko nekaj kar je samo tvoje orodje.
šele pri tvojem razmišljanju se vidi kako je res tvoja zavest ujeta v misli če samtraš da si misel.