Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 265 266 267 268 269 ... 764
(Read 1501851 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: PROMETEJEVO DARILO ČLOVEŠTVU
Reply #3990 - 14.11.2008 at 11:59:05

Quote:
Vse gradiš na občutku. Občutek je zgolj občutek. Tvoje misli z umom ga naredijo za slabega ali dobrega. Ločuješ čustva od uma. Neumnost. Čustva so so del uma, podaljšek misli. Lahko pride iz zavednega ali nezavednega.

Z občutenjem odgovarjamo, kaj je svet za nas na kontinuumu ugodja-neugudja v meni. S čustvovanjem odgovorjamo na vprašnje, kaj je svet tam zunaj na kontinuumu dobrega slabega za mene. Z mišljenjem odgovarjomo na vprašanje, kaj je v svetu tam zunaj, izven mene na kontinuumu resničnega-lažnega. Z večino čutnih dotokov itak razpalgamo samo na ravni občutenj in so v celoti nedostopna našemu prilaščanju, saj gre za duševna stanja, ki so hermetično zaprta v osebi. Ko čutne dotoke čustveno doživljamo, ti že predstvljao obliko doživljanja, s katero se bitje odpre v svet. Na ravni miselnega doživljanja kot najvišje oblike kognicije, pa se bitje zavestno polašča tako naravnega kot socialnega prostora, na koncu pa še svojega osebnega prostora in tako postane samo-zavedujoče bitje. Ko pa prilaščanje osebnega prostora, ki je sicer predpogoj za samozavedanja, preraste iz zgolj samo-kontrolne in samo-referenčne v dominatno preukupacijo, se oseba preneha s spraševanjem, kaj je svet tam zunaj za mene in kaj svet tam zunaj sam zase (izven mene).  Začne se prilaščat v sebi sicer hermetično zaprtega občtenjskega sveta, ki ga začne  kreiart po vzoru sveta  tam zunaj in ga kot takega delat resničnega  samo zanj...    

Quote:
Glede uvida pa takole. Uvid je vedno pravilen, je resnica v tistem trenutku. Ko ga ti spraviš v um je že popačen, saj ga um obdela primerja. Vsaka primerjava pa popači dejansko sliko. Občutek nima tu nič, je zgolj občutek. Vse o čemer ti govoriš je psihološki čas. Ne razumeš in nočeš razumeti večno-sedaj. Samo ko si popolnoma zavesten lahko prideš do uvida. Takrat ni nobenega občutka je samo to kar je. Pri vmešavanju uma se vsaka stvar popači.

Če definirava uvid kot občutek noranjega  ugodja, ki se pojavi ob čustvenem ( za mene) in miselenem doživetju  resnice  o svetu (ki obstaja tam zunaj), potem je uvid lahko 'popačen' po moje  le, če preferira le enga od treh sicer enakovrednih kognitivnih procesov.  

Quote:
Ezoterika nima nič z resnico in je popolna stranpot. Imajo neke tehnike, ki jih potem učijo in razglabljajo o njih. Sloni samo na materialnem. Pri njej se kao učiš nevsakdanje stvari na podlagi nekih tehnik za osebno zadovoljstvo in boljše počutje. Je neka postopnost. Postopnosti ni, si samo ti in tvoje hotenje. Poti ni. Za večno-sedaj, moraš hoteti z vso svojo bitjo in mogoče se ti uvid odpre.

No, kolikor se jaz (in moja žena) ukvarjam z ezoteriko, to zihr  ni v prakticiranju tehnik in učenj, ampak zgolj v potrjevanju že vedenega in osvojenga v smislu čudenja, kako je mogoče , da tako so različni ljudje na  tako različen način in v različnih dobah prišli  stako lahkoto do tako  popdobnih spozanj o etičnih, psiholoških, filozofskih in drugih tako rekoč večnih resnic, ko pa se s tako muko dokopavam do njih  jaz sam.

Quote:
Sicer pravilno, da spremljaš in se učiš, samo kdaj boš pa živel? Jutri.

Moje življenje ni ta forum. Je samo njegova refleksija v obliki čudenja, kako nedoumljivo skrivnostno je, seveda  s ščepcem ambicije, da mi ta (javna) refleksija omogoči vanj (z vašo pomočjo) vsaj prebliske  (pravilnega/nepopačenega) uvida ...
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #3991 - 14.11.2008 at 13:22:29

titud wrote on 14.11.2008 at 11:59:05:
Quote:
Vse gradiš na občutku. Občutek je zgolj občutek. Tvoje misli z umom ga naredijo za slabega ali dobrega. Ločuješ čustva od uma. Neumnost. Čustva so so del uma, podaljšek misli. Lahko pride iz zavednega ali nezavednega.

Z občutenjem odgovarjamo, kaj je svet za nas na kontinuumu ugodja-neugudja v meni. S čustvovanjem odgovorjamo na vprašnje, kaj je svet tam zunaj na kontinuumu dobrega slabega za mene. Z mišljenjem odgovarjomo na vprašanje, kaj je v svetu tam zunaj, izven mene na kontinuumu resničnega-lažnega. Z večino čutnih dotokov itak razpalgamo samo na ravni občutenj in so v celoti nedostopna našemu prilaščanju, saj gre za duševna stanja, ki so hermetično zaprta v osebi. Ko čutne dotoke čustveno doživljamo, ti že predstvljao obliko doživljanja, s katero se bitje odpre v svet. Na ravni miselnega doživljanja kot najvišje oblike kognicije, pa se bitje zavestno polašča tako naravnega kot socialnega prostora, na koncu pa še svojega osebnega prostora in tako postane samo-zavedujoče bitje. Ko pa prilaščanje osebnega prostora, ki je sicer predpogoj za samozavedanja, preraste iz zgolj samo-kontrolne in samo-referenčne v dominatno preukupacijo, se oseba preneha s spraševanjem, kaj je svet tam zunaj za mene in kaj svet tam zunaj sam zase (izven mene).  Začne se prilaščat v sebi sicer hermetično zaprtega občtenjskega sveta, ki ga začne  kreiart po vzoru sveta  tam zunaj in ga kot takega delat resničnega  samo zanj...    

Quote:
Glede uvida pa takole. Uvid je vedno pravilen, je resnica v tistem trenutku. Ko ga ti spraviš v um je že popačen, saj ga um obdela primerja. Vsaka primerjava pa popači dejansko sliko. Občutek nima tu nič, je zgolj občutek. Vse o čemer ti govoriš je psihološki čas. Ne razumeš in nočeš razumeti večno-sedaj. Samo ko si popolnoma zavesten lahko prideš do uvida. Takrat ni nobenega občutka je samo to kar je. Pri vmešavanju uma se vsaka stvar popači.

Če definirava uvid kot občutek noranjega  ugodja, ki se pojavi ob čustvenem ( za mene) in miselenem doživetju  resnice  o svetu (ki obstaja tam zunaj), potem je uvid lahko 'popačen' po moje  le, če preferira le enga od treh sicer enakovrednih kognitivnih procesov.  

Quote:
Ezoterika nima nič z resnico in je popolna stranpot. Imajo neke tehnike, ki jih potem učijo in razglabljajo o njih. Sloni samo na materialnem. Pri njej se kao učiš nevsakdanje stvari na podlagi nekih tehnik za osebno zadovoljstvo in boljše počutje. Je neka postopnost. Postopnosti ni, si samo ti in tvoje hotenje. Poti ni. Za večno-sedaj, moraš hoteti z vso svojo bitjo in mogoče se ti uvid odpre.

No, kolikor se jaz (in moja žena) ukvarjam z ezoteriko, to zihr  ni v prakticiranju tehnik in učenj, ampak zgolj v potrjevanju že vedenega in osvojenga v smislu čudenja, kako je mogoče , da tako so različni ljudje na  tako različen način in v različnih dobah prišli  stako lahkoto do tako  popdobnih spozanj o etičnih, psiholoških, filozofskih in drugih tako rekoč večnih resnic, ko pa se s tako muko dokopavam do njih  jaz sam.

Quote:
Sicer pravilno, da spremljaš in se učiš, samo kdaj boš pa živel? Jutri.

Moje življenje ni ta forum. Je samo njegova refleksija v obliki čudenja, kako nedoumljivo skrivnostno je, seveda  s ščepcem ambicije, da mi ta (javna) refleksija omogoči vanj (z vašo pomočjo) vsaj prebliske  (pravilnega/nepopačenega) uvida ...

Kot sem rekel preveč gradiš na občutku. Preveč ga deliš na zaznavanje in to je ta psihološki čas, ki ti preprečuje uvid. Pri uvidu ne deli le tega na čustvo in misel, ker je oboje eno. Ko začne delovati misel je zopet primerjava in to je psihološki čas. Ta psihološki čas ti preprečuje uvid. Uvid je celosten, brez deljenja na čustva, misel in potem primerjava občutka. Vse to je psihološki čas, ki te popelje v znano iz preteklosti. Z takšnim deljenjem in analizo si v času in nikakor ne moreš preiti v stanje večno-sedaj. Prav tako, tako imenovano čudenje. Pravo čudenje je vedno v večno-sedaj, ne v primerjavi. Seveda pa je najlažje zavedati se zavesti drugih ljudi, svoje je težje saj moraš biti popolnoma pozoren na opazovalca, ki se čudi. Spoznati moraš, kdo je ta oopazovalec. Spoznanje, da si vse to ti in del tebe je večno-sedaj. Zato pravim, da je ezoterika stranpot in te oddalji od večno-sedaj.

Nisem rekel, da je forum tvoje življenje, ampak tvoje dojemanje življenja je časovno pogojeno. Forum ti je lahko kvečjemu v pomoč, da sestopiš iz nekih poti, ki te usmerjajo na nek cilj. Življenje nima cilja. Je vse to kar delaš.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #3992 - 14.11.2008 at 16:03:28

Bamby wrote on 14.11.2008 at 00:45:02:
Alojz in Sandib wrote on 13.11.2008 at 18:16:40:
titud wrote on 13.11.2008 at 13:49:33:
Alojz in Sandib wrote on 13.11.2008 at 11:36:34:
Titud

Sedaj si mi pokazal,da nisi razumel zadeve. Nimaš kaj preslikavat materijalno-energetsko navzven,ker si sam živa samozavedna individualna  materijalna-energetska ,pa še akumulirana življenjska matrica v DNK naše vrste. Vse si ti nič zunaj ti sam si ta vesoljna živa samobitnost,večno-sedaj.

Štekaš ? Vtakni glavo v vtičnico -materializirano in energetsko,to si ti sam,pa še samozaveden povrhu!

Spozannje, da  je tisto,  kar je zunaj, je tudi znotraj in obratno, je spoznanje  starih alkimistov. Da obstaja  sinhroniciteta (hkratnost) kozmičnega dogajanja in psihičnega, so verjeli in dokazovali že stari   astrologi. Vsaka doba je imela tudi svoj 'kamen modrosti', ki je simboliziral sintezo vsega znanja, vere in upanja, hkrati pa zaradi svoje simbolne   vrednosti in nedokazljivsoti  omogočal vskovrstne  vraže in manipulacije.   Da pa bi se večstoleten razvoj znanosti lahko sintetiziral  zgolj na dnk-ju kot novem 'kamnu' modrosti, ki bi utelešal vse naše znanje, vero in upanje, hkrati pa zaradi svoje simbolne in nedokzaljivsti omogočal  tudi vse  vraže in manipulacije, preprosto nočem verjet. Po moje imam do tega pravico, enako  kot ti, da v to  verjameš.    

Titud

Tukaj se hvališ kako,zadeve poznaš.Kako se ti n tvoja žena na mrtvo ukvarjata z ezoteriko.

Tega titud ni napisal!!!

Kako boš ti uboga sirota ocenjevala misli drugih ljudi, če jih pa še prebrati nisi sposoben, kaj šele razumeti.
Kakšno vrednost ima torej tvoje bluzenje preko stotin postov o tem kako (skoraj) vsi  drugi (razen tvojih hlapčevskih podanikov) ničesar  ne razumejo, če ti sam še enega samega stavka ne razumeš? Nikakršne!
In še:
Čas ni konstanta pač pa odvisna spremenljivka!

Bamby

Zate je čas odvisna sprejemljivka. Zame je vse konstanta masa-energija-prostor-čas- življenje v lastni večno-sedanji vesoljni samobitni samozadostnosti in samodelovanju,kjer vsak konec  X mept* pojava sočasno pomeni nov začetek in obratno- in tako večno sedaj.
Čas je sprejemljivka zate,'ti revše bolno obsedeno s partizani'

Bamby pojdi se pritoževat svojim gospodarjem in jih nahruli zakaj so volitve v DZ izgubili. Mogoče te potolažjo, revše ubogo in izgubljeno.

Lp Alojz Grin Grin Grin Grin   Titudov post 5564 preberi!
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Reply #3993 - 14.11.2008 at 16:39:54

Zanimivo, zanimivo, ... praviš, da je čas neka "konstanta" , ...

Daj, malo razloži, - kolikšna pa je ta po tvoje "konstanta" ? ( koliko let , ur, sekund, dni, mesecev, tisočletij, kilogramov, litrov, kubikov, kwantov, nanosekund, točk, prehodov, zlitij, in tako naprej , ... ??)

LP  Cool
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #3994 - 14.11.2008 at 18:46:35

Boštyxz wrote on 14.11.2008 at 16:39:54:

Daj, malo razloži, - kolikšna pa je ta po tvoje "konstanta" ? ( koliko let , ur, sekund, dni, mesecev, tisočletij, kilogramov, litrov, kubikov, kwantov, nanosekund, točk, prehodov, zlitij, in tako naprej , ... ??)

LP  Cool

Večno-sedaj
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

Etrex
5

Reply #3995 - 14.11.2008 at 18:51:48

LP  Cool

Zanimivo zanimivo, ane Bosty? Za taksne bozje usrane preplasence kot si ti, je cas nastal in je upravljan s strani tamodrega skreiranega bednika v tvoji glavi, sem uganil aneda?
Back to top

Stvarstvo ne odloča, odloča človek z svobodno voljo.

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #3996 - 15.11.2008 at 11:26:25

Quote:
Kot sem rekel preveč gradiš na občutku. Preveč ga deliš na zaznavanje in to je ta psihološki čas, ki ti preprečuje uvid. Pri uvidu ne deli le tega na čustvo in misel, ker je oboje eno. Ko začne delovati misel je zopet primerjava in to je psihološki čas. Ta psihološki čas ti preprečuje uvid. Uvid je celosten, brez deljenja na čustva, misel in potem primerjava občutka. Vse to je psihološki čas, ki te popelje v znano iz preteklosti. Z takšnim deljenjem in analizo si v času in nikakor ne moreš preiti v stanje večno-sedaj. Prav tako, tako imenovano čudenje. Pravo čudenje je vedno v večno-sedaj, ne v primerjavi. Seveda pa je najlažje zavedati se zavesti drugih ljudi, svoje je težje saj moraš biti popolnoma pozoren na opazovalca, ki se čudi. Spoznati moraš, kdo je ta oopazovalec. Spoznanje, da si vse to ti in del tebe je večno-sedaj. Zato pravim, da je ezoterika stranpot in te oddalji od večno-sedaj.
Lp,Igor

Povej mi razlog, zakaj bi bila tista nadčasovno-transcedentno-večnosedanja perspektiva  jaza, ki motri mene  kot opazovalca in razlagalca pojavov v meni in izven mene in kot tistega, ki  v svet v meni in izevn mene na podalagi teh opazovanj in čudenj  tudi aktivno posegam, boljša/etičnejša/resničnejša, torej hierarhično višja  od moje omejene, zgolj psihološke v čas ujete  perspektive?

Dobro bi se bilo res vprašat, od kje mi pravzaprav potreba po tem, da  konstruiram mene,  svet za me ne in svet tam zunaj  na novo iz njegove nadčasovno-transcedentno-večnosedanje  perspektive? A je to resnična potreba nadjaza kot opazovalca mene, a je to čista skušnjava v omejen psihološki čas in prostor ujetega mene, da se identificiram s tem opazovalcem mene,  ga vržem  prestola, zasedem njegovo mesto, odigram njegov vlogo in skušam  rekonstrirat mene, svet za mene in svet tam zunaj po zakonih osvojenega kraljestva?
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #3997 - 15.11.2008 at 11:43:10

titud wrote on 15.11.2008 at 11:26:25:
Quote:
Lp,Igor

Povej mi razlog, zakaj bi bila tista nadčasovno-transcedentno-večnosedanja perspektiva  jaza, ki motri mene  kot opazovalca in razlagalca pojavov v meni in izven mene in kot tistega, ki  v svet v meni in izevn mene na podalagi teh opazovanj in čudenj  tudi aktivno posegam, boljša/etičnejša/resničnejša, torej hierarhično višja  od moje omejene, zgolj psihološke v čas ujete  perspektive?

Dobro bi se bilo res vprašat, od kje mi pravzaprav potreba po tem, da  konstruiram mene,  svet za me ne in svet tam zunaj  na novo iz njegove nadčasovno-transcedentno-večnosedanje  perspektive? A je to resnična potreba nadjaza kot opazovalca mene, a je to čista skušnjava v omejen psihološki čas in prostor ujetega mene, da se identificiram s tem opazovalcem mene,  ga vržem  prestola, zasedem njegovo mesto, odigram njegov vlogo in skušam  rekonstrirat mene, svet za mene in svet tam zunaj po zakonih osvojenega kraljestva?

Stvar je v tem, da nič ni potrebno. Poleg tega to ni nobena perspektiva ali nova konstrukcija sebe. Živiš enako kot sedaj. Razlika je v zavesti. Ne mešaš morale in etike, spoznavaš resnico. Življenje ti postane večje veselje in ga ne sprejemaš kot borbo. Telesno si vitalnejši in bolj zdrav.

Sicer se ne identificiraš s opazovalcem, ampak ga spoznaš. Če se z njim identificiraš postaneš on in to je neke vrste koncentracija, ki te utruja. Moraš preko identifikacije s čemerkoli.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #3998 - 15.11.2008 at 12:29:57

Quote:
Stvar je v tem, da nič ni potrebno. Poleg tega to ni nobena perspektiva ali nova konstrukcija sebe. Živiš enako kot sedaj. Razlika je v zavesti. Ne mešaš morale in etike, spoznavaš resnico. Življenje ti postane večje veselje in ga ne sprejemaš kot borbo. Telesno si vitalnejši in bolj zdrav.

Sicer se ne identificiraš s opazovalcem, ampak ga spoznaš. Če se z njim identificiraš postaneš on in to je neke vrste koncentracija, ki te utruja. Moraš preko identifikacije s čemerkoli.

Lp,Igor

Nekak si se izognu odgovoru, ali je (re)konsrucija mene, sveta za mene in sveta tam zunaj po izven/nadpsiholoških izhodiščih opazovlca, lepša/etičnejša/resičnrjša od  prejšnjega mojega?

Govorim o svetu, kakršnega na podlagi uvida (re)konstrira alojz. Po tvojem odgovoru namreč slepam, da  se z  zavestjo opazovlca spreminam le jaz  v psihološkem smilsu doživljanju mene, sveta za mene in sveta tam zunaj in ne da, zavest  opazovalca spremeni  svet tam zauanj tako, da je sprejemljivejši za mene v vlogi opazovalca.      
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #3999 - 15.11.2008 at 12:38:37

titud wrote on 15.11.2008 at 12:29:57:
Quote:

Lp,Igor

Nekak si se izognu odgovoru, ali je (re)konsrucija mene, sveta za mene in sveta tam zunaj po izven/nadpsiholoških izhodiščih opazovlca, lepša/etičnejša/resičnrjša od  prejšnjega mojega?

Govorim o svetu, kakršnega na podlagi uvida (re)konstrira alojz. Po tvojem odgovoru namreč slepam, da  se z  zavestjo opazovlca spreminam le jaz  v psihološkem smilsu doživljanju mene, sveta za mene in sveta tam zunaj in ne da, zavest  opazovalca spremeni  svet tam zauanj tako, da je sprejemljivejši za mene v vlogi opazovalca.        

Ves čas ti govorim, da se ne dojemaš več kot opazovalec. Kaj ti ni jasno? Sedaj si kot opazovalec, ločen od ostalega. Kako ti to ne more biti jasno? Kot opazovalec si v dvojnosti; si ti in ostalo.

Ne vem, kaj ti vidiš kot opazovalec. Opazovalec je vsak. Kot opazovalec vzpostavljaš odnos do vsake stvari. Si neprestano v odnosu in sam se vprašaj ali je ta etičen. Ko deluješ etično, ni bolj ali manj etično; enostavno to si ti.

Ves čas govoriš o neki rekonstrukciji. Pa kaj misliš. da boš drugačen? Ni nobene rekonstrukcije le identifikacije ni več.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Reply #4000 - 15.11.2008 at 16:44:23

Etrex wrote on 14.11.2008 at 18:51:48:

LP  Cool

Zanimivo zanimivo, ane Bosty? Za taksne bozje usrane preplasence kot si ti, je cas nastal in je upravljan s strani tamodrega skreiranega bednika v tvoji glavi, sem uganil aneda?

No, večino si zgrešil, nekaj pa tudi zadel . Roll Eyes

Ampak, daj, povej, kolikšna naj bi ta domnevna "konstanta" časa potlej znašala, a (A) ? Questioning Exclaim Huh Roll Eyes Cheesy Cool Questioning

Lep pozdravčav iz Sončnih dobrav  Cool...

by Boštyxz + #
Back to top

IP Logged

Stricek Pickin Dim
Ex Member

Reply #4001 - 16.11.2008 at 11:08:46

Quote:
Lp,Igor

Ali te, ajgor, lahko prosim, da tole obrazložiš kot najbolje lahko, ne v smislu kratkih postov, ampak kot najbolje znaš, oz. lahko navedeš tudi kakšen link.

Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #4002 - 16.11.2008 at 12:25:44

Quote:
Quote:
Lp,Igor

Ali te, ajgor, lahko prosim, da tole obrazložiš kot najbolje lahko, ne v smislu kratkih postov, ampak kot najbolje znaš, oz. lahko navedeš tudi kakšen link.

Opazuj opazovalca in videl boš, da primerja, je popolnoma skoncentriran na opazovano. To je v polju uma, ta opazovalčeva koncentracija na opazovano. To so lahko molitve ali pa kakšne druge tehnike t.i. meditacije, ki jih učijo po raznih šolah. S tem opazovanjem moraš biti popolnoma pozoren, da se ti um ne prikrade pri stranskih vratih in za to je potrebna koncentracija. S tem, ko postaneš pozoren na svoj um, kaj razmišlja, kako deluje, postaneš ti ta um in to je identifikacija z njim, vendar le dokler si skoncentriran na to dejanje. Ta identifikacija in koncentracija na um, pa je le del tebe. Ni celotna zavest in zato te razdvaja.

Spoznanje le tega, teh tehnik "meditacije" na osnovi koncentracije ti da uvid v celost. Ne zmoreš pa tega na osnovi opazovalca. Te tehnike so osnova za šamanstvo in mistiko. Z njimi se izgubi strah, vendar se pridobi moč. In ta moč te prevzame, si v njeni domeni. Ko to spoznaš, greš preko nje in postaneš občutljiv na prisotno dogajanje, kar se imenuje inteligenca.

Kakšen link bi rad? Si ponovno želiš neko avtoriteto, kateremu bi verjel in mu zaupal? To o čemur pravim je v Alojzovi formuli Xmept*=INmept* AO/OA (EM) RImept*=Xmept* in to sem takoj videl, ko je prišel na forum.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Stricek Pickin Dim
Ex Member

Reply #4003 - 16.11.2008 at 13:00:01

Hvala, ajgor

Ne želim si avtoritete, želim si samo neke prave napotke kje začeti. Potem bom pa že sam naprej, to me ne skrbi.

Torej, opazovalec: kar imenujem "jaz" opazuje svet okoli sebe in ga poimenuje ter tolmači. Zdaj bi rad razčistil nekaj: kaj ni opazovanje opazovalca še vedno v domeni opazovalca? Hočeš reči, da je znotraj "mene" še nekaj, kar ni opazovalec? Dejva najprej doreči tole, potem pa naprej.
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #4004 - 16.11.2008 at 13:12:27

Quote:
Hvala, ajgor

Ne želim si avtoritete, želim si samo neke prave napotke kje začeti. Potem bom pa že sam naprej, to me ne skrbi.

Torej, opazovalec: kar imenujem "jaz" opazuje svet okoli sebe in ga poimenuje ter tolmači. Zdaj bi rad razčistil nekaj: kaj ni opazovanje opazovalca še vedno v domeni opazovalca? Hočeš reči, da je znotraj "mene" še nekaj, kar ni opazovalec? Dejva najprej doreči tole, potem pa naprej.

Ko tako razmišljaš si v umu-mislih. Ta cikel se lahko ponavlja v nedogled. Opazovanje-opzovalca, ki opazuje se ti v umu predstavlja kot časovni cikel (psihološki čas) in ni mu videti konca, cikel na cikel. Tu pa je spoznanje, da si ta opazovalec, ki opazuje pravzaprav ti sam. Je tvoj um, ki opazuje in nadzira samega sebe. Z opazovanjem (brez koncentracije, ki je v umu) opazovalca in opazovanega se zlijejo vsa dogajanja v eno, brez intervala časa. Takrat spoznaš, da si vse to ti, da nisi le del dogajanja, odvojen od vsega. Začneš spoznavati zavest.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 265 266 267 268 269 ... 764