Quote:Ne vem zakaj tako kompliciraš. Sedaj si se vsidral na občutek. Občutek je občutek. Šele misel ga naredi za takšnega ali drugačnega. Občutek narediš pogojen in ne vem kaj bi delal neko analizo na občutku.
Občutje daje čutom in mislim celostnost, oba iz njega izhajata in se v nejm hkrati povratno potrjujeta kot dobra/slaba (v etičnem) in resnična/lažna (v emprično spoznavnem) smislu. V ničemer drugem kot v lastnem občutju ne moremo sidriarat etičnosti in resničnosti svojih misli in dejanj razen seveda če to občutje transcendiramo v nek zunanji etični in resničnosti imperativ, npr. boga, dobrega/zlega duha, učitelja, voditelja... Največji znastvenik bo za to, od kje črpa gotovost v pravilnost svojih teorij, če je iskren, potrdil. da bodisi v lastnem celostnem dobrem občutku ali pač v bogu, pri čemer ne bo njegova teorija nič pridobila/izgubila na veljavnosti. Skratka, etićna pravilnost in resniočnost dejanja se lahko verifikacirata le na nekaj tako nepogojem (danem) kot je občutenjsko, ni druge...
Quote:Um nima nič z uvidom, šele v psihološkem času ga ti sam uporabiš. Uporaba uma je psihološki čas. Um ne vidi realnega stanja, ampak podobo. Mistika in magija je v umu. Um naredi mistiko in magijo.
S tem se strinjam. Ko čuti in um začnetjo družno posegat v področje, za katerega nista usposbljaena, v obučtje, se odpre polje mistike in magije. Mistika in magija zato zanseljivo nista kriterija pravilnosti in resničnosti naših misli in dejanj...
Quote:Še o tvojem sklepu. Občutek nima nič zraven in uvid je vedno popolnoma zavesten, drugače ni uvid. Um ni nikakršen vol, da bi ga mučil s tem le obstati hoče zato ti da občutek utrujenosti. Ker ne znaš pridobiti življenske energije, se z umom zatečeš v neka motena čustva in občutke.
Uvid je zihr zavesten, ni pa nujno pravilen in resničen. Energetsko-materilani pretok se omogoči, ko um nedvoumno verificira svojo pravilnost v občutju.
Quote:Še vprašanje?
Kje si pobral takšne razlage? Že nova psihologija jih ne uporablja več, v razvitem svetu.
Moj sklep; popolnoma zgrešeno pojmovanje, na bazi naučenega z nekih knjig. Ezoterika z mistiko in magijo nima nič z večno-sedaj in zgleda ti verjameš tem navadnim šarlatanom, ki um uporabljajo za osebno korist. Popolna zavestnost človeka ti da pravi uvid, za to je pa potrbna etika. V nasprotju, pa ti ves čas moraliziraš. Ne morem mimo stavka, ki je že bil izrečen; etika je satan za moralista.
Lp,Igor
Povod za moj prihod na ta forum je bil 'demistifikacija mistike'. V potrebi po sprembi/razširitvi ali celo novi, vsekakor pa predvsem etičnejši zanstveni paradigmi (velja tudi za t.i. humanistične znanosti), se na področje zanosti skuša zgužvat vse mogoče. To me 'vzdrmalo' tako na osebnem nivoju (žena se ful ukvarja z ezoteriko) kot na strovnem (kot družboslovca), tako da sem začel skoraj sitematično zasledovat, kaj se tu dogaja. En po moje lep/iskren primer poskusa sprememembe te pardigme, hkrati s po moje tud argumentirano kritiko, sem povzel v prvem topiku:
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1013506093/76V bistvu sem na forumu in tudi sicer pozoren na vse mejno, kar bi lahko bilo (še) znanost v smsilu zanjo veljavnih objektivnih kritierijev ugotvljanja resničnosti; na vse, kar bi se želelo podati kot na znanosti utemljeno, a je v bistvu šarlatananstvo, ki iz tržnih ali drugih razlogov potrebuje averolo znanosti; na tisto, kar bi celo lahko postalo zanost, če bi se najprej ustrezbo spremenila ali celo zrušila 'stara' znanstvena paraigma; na vse nekje vmes, ki me pač pritegne in za kar se počutim vsaj omejeno kompetentnega...