Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 205 206 207 208 209 ... 764
(Read 1512714 times)
Alojz in Sandib
5

Tao

Re: PROMETEJEVO DARILO ČLOVEŠTVU
Reply #3090 - 06.09.2008 at 16:35:24

Bardo_Thodol wrote on 06.09.2008 at 15:52:55:
Ok, to je en glas  Grin
Sicer je potrebno odgovor obkrožiti (samo enega).

Zanimivo bi postalo, ko bi imel vsaj ene 100 odgovorov z različnih koncev, tako s podeželja, kot iz urbanih središč.

Bardo

Mišljeno je v religijoznem pojmu -brez bogov. Se praviv tistem pomenu,ki si ga ti omenil-brežboštvo-nevernik.To je bil zgolj moj prebliski.Saj moj namen ni bil da bi spodbujal neke jezikoslovne polemike.

Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #3091 - 06.09.2008 at 16:41:15

Prišel sem do zaključka, da je pogan, zelo delikatna beseda, ki si jo lahko vsak razlaga, kakor mu v tistem trenutku odgovarja.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #3092 - 06.09.2008 at 16:48:59

Quote:
Prišel sem do zaključka, da je pogo,daan, zelo delikatna beseda, ki si jo lahko vsak razlaga, kakor mu v tistem trenutku odgovarja.

Lp,Igor

Saj smo se dogovorili- človek-večno-sedaj živa individualna vesoljna samobitnost.
Kaj je in kaj ni delikatno je pa odvisno od naše svobodne volje  in našega prostovoljnega spoštovanja vesoljnega  etična  kodeksa svetost vsakega življenja.

Lp Alojz Wink Cool
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #3093 - 06.09.2008 at 17:08:55

Beseda pogan niti ni tako delikatna. Pomen vsake besede je odvisen tudi od konteksta, v katerem se pojavlja.

Prav velikih razhajanj v razumevanju besede pogan ni.

Najbolj ortodoksni latinisti bi jo sicer najprej razumeli kot deželana, vendar tudi kot krivoverca, kajti ta pomen jo je nenazadnje ohranil v rabi, predvsem v drugih jezikih.

Za preostalo večino folka beseda povsem nedvoumno pomeni le še krivoverca. Kakšen tretji pomen te besede pa ne obstaja.

Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #3094 - 06.09.2008 at 17:49:21

Seveda je delikatna, uporablja jo samo RKC in njeni podaniki. Ko jo uporabi kdo drug v drugačnem kontekstu je ljudje ali ne razumejo ali pa povežejo s čem negativnim.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #3095 - 06.09.2008 at 18:11:44

Nisem podanik RKC, vendar, ali ravno zato, ima beseda pogan zame prej pozitiven pomen.
Asociira me na prvinsko, animistično, na raznolikost kulturnih značilnosti...

Negativno konotacijo ima beseda pogan kvečjemu za goreče pripadnike krščanstva, ki pa imajo itak na črni listi še veliko drugih (nedolžnih) besed, zato se je jim je pravo veselje s temi besedami predstavljati.

Če mi nekdo preveč vztrajno teži s svojimi verskimo obarvanimi  indoktrinacijami, se ga najlažje otresem z izgovorom, da sem pač pogan in da me njegova prepričanja kot pogana ne morejo zanimati.

Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #3096 - 06.09.2008 at 18:57:41

Bardo_Thodol wrote on 06.09.2008 at 18:11:44:
Nisem podanik RKC, vendar, ali ravno zato, ima beseda pogan zame prej pozitiven pomen.
Asociira me na prvinsko, animistično, na raznolikost kulturnih značilnosti...

Negativno konotacijo ima beseda pogan kvečjemu za goreče pripadnike krščanstva, ki pa imajo itak na črni listi še veliko drugih (nedolžnih) besed, zato se je jim je pravo veselje s temi besedami predstavljati.

Če mi nekdo preveč vztrajno teži s svojimi verskimo obarvanimi  indoktrinacijami, se ga najlažje otresem z izgovorom, da sem pač pogan in da me njegova prepričanja kot pogana ne morejo zanimati.

Torej mi lahko potrdiš, moje prejšnje ugotovitve, da se v vsakem primeru ta beseda izkorišča v posameznikovo korist ali korist cele inštitucije. Nima neke nevtralne konotacije.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #3097 - 06.09.2008 at 19:08:17

Nisem nikjer trdil, da ima beseda pogan nevtralno konotacijo.
Trdim le, da je dovolj razumljiva, da ne pušča dvomov o njenem pomenu.

Če kristjana označiš za nevernika, mu ne bo prijetno in se s tem tudi ne bo strinjal,
če tako označiš mene, se bom s tem strinjal in še fajn se mi bo zdelo.
Kljub različnim reakcijam, pa oba besedo nevernik razumeva enako.

Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #3098 - 06.09.2008 at 21:10:39

Bardo_Thodol wrote on 06.09.2008 at 19:08:17:
Nisem nikjer trdil, da ima beseda pogan nevtralno konotacijo.
Trdim le, da je dovolj razumljiva, da ne pušča dvomov o njenem pomenu.

Če kristjana označiš za nevernika, mu ne bo prijetno in se s tem tudi ne bo strinjal,
če tako označiš mene, se bom s tem strinjal in še fajn se mi bo zdelo.
Kljub različnim reakcijam, pa oba besedo nevernik razumeva enako.

Dobro Bardo! Smo se ujeli in ok. Veseli me,da se spoznavaš v tem,kar sem v bistvu mislil s tem poganstvom. Igor se ni strinjal v konotaciji besede verjetno,pa je razumel mene nevernika-pogana.

Lp Alojz Wink
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #3099 - 06.09.2008 at 21:47:41

Vsem

Pozor !!!Bošty je začel s prodajo vodikovega sira v obliki pol kilskih vodikovih bombic od 'letečih krav iz Saturna'. Zagotavlja zdravilnost vodikovega sira.Uporabnost teh sirovih bombic je pa izključno na lastno odgovornost pacienta. Kdor se prej ne posvetuje s prodajalcem,gre garantirano rakom žvižgat.
Potem mu bodo, pa igrali muzikalni ljudje iz Saturna,izključno na stroške prodajalca.  Shocked Embarrassed Cool

LP Alojz
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #3100 - 06.09.2008 at 21:49:45

Alojz tebe sem povsem razumel, kaj hočeš povedati.

Bardo tudi nekaj razume, vendar beseda deli, razdvaja, zato se mi ne zdi primerna. Meni osebno je vseeno ali nekomu paše ali ne, problem nastopi, ko razdvaja in potem nastane konflikt.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #3101 - 06.09.2008 at 22:04:24

Quote:
Alojz tebe sem povsem razumel, kaj hočeš povedati.

Bardo tudi nekaj razume, vendar beseda deli, razdvaja, zato se mi ne zdi primerna. Meni osebno je vseeno ali nekomu paše ali ne, problem nastopi, ko razdvaja in potem nastane konflikt.

Lp,Igor

Nema frke komerat. Jo ne bomo uporabljal in amen ! Daj povej hočeš vodikov zdravilen sir od Boštya,ali ne?  Kupi  eno bombico za tiste,ki jih imaš 'posebno' rad. Bošty potem garantira še muziko iz Saturna-zastonj.
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #3102 - 06.09.2008 at 22:11:32

Odvisno ali je pravilno slana. Bombica namreč.

Lp,Igor
Back to top

IP Logged

matijaZ
3

I Love YaBB 2!

Reply #3103 - 06.09.2008 at 22:13:41

Mislim ,da bi bilo najbolje izbrati besede Veren Po Svoje  (VPS).ke lahko veruješ v karkoli,napr.tudi v znanost ,katerokoli vero ali pa na Alojzovo podajanje  spoznanja o vsem,kar nam je tu povedal.

LP       Željko
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #3104 - 06.09.2008 at 22:21:36

matijaZ wrote on 06.09.2008 at 22:13:41:
Mislim ,da bi bilo najbolje izbrati besede Veren Po Svoje  (VPS).ke lahko veruješ v karkoli,napr.tudi v znanost ,katerokoli vero ali pa na Alojzovo podajanje  spoznanja o vsem,kar nam je tu povedal.

LP       Željko

Jaz sem 'čukun deda' asociacija na 'čuknut deda',ki pozna skrivnost večno žive lastne samobitnosti. Dejte se malo zajebavat, bomo ja pofilal(odpravili) vso žalost na tem svetu.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 205 206 207 208 209 ... 764