Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 66 67 68 69 70 ... 764
(Read 1494853 times)
OMEN SAT
5

I Love YaBB 2!

Re: PROMETEJEVO DARILO ČLOVEŠTVU
Reply #1005 - 27.02.2008 at 13:22:00

en_bk wrote on 27.02.2008 at 13:01:37:
sašo wrote on 27.02.2008 at 12:55:14:
Strah ali navezanost...ista pašta, ali ne?

Kva pa vem, menda ne. Ker navezanost /tista ki izvira iz strahu pred.../ je posledica strahu.  Roll Eyes

um,ki se identificira s katero koli mislijo je posledicno vezan na strah.
ker tak um verjame, da je misel vecna in resnicna.
razsvetljeni um se ne identificira z nobeno mislijo in tako tudi straha ni več.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #1006 - 27.02.2008 at 13:51:58

Poet wrote on 27.02.2008 at 11:58:43:
Questioning Če te prav razumem: če odpraviš svoj strah na individualni ravni, te je še vedno lahko strah? Potem to samo pomeni, da svojega strahu še nisi odpravil.

Ne, ne pomeni tega. S strahom  si osebno odpravil, a s tem nisi prispeval ničesar k odpravi tesnobe, ki vlada skupnosti. V tem smislu je je to nek priviligej, ki si si ga vzel zase in z njim  obremenil druge.  

Quote:
Ne vem ... po mojem so se oni kar sami od sebe odmaknili od preostanka družbe, ker jim ta ni mogla nič več ponuditi in jih je samo dušila. Po mojem so imeli samo rešpekt pred njimi, nek strah pred neznanim, in so jih zato pustili tam, čeprav so mnogo samostanov tudi porušili, puščavnike pa kdaj pa kdaj tudi preganjali. Tako da po meni ta teorija nekako ne drži.  

Vsak ima legitimno pravico do takšne osebne izbire, neligitmna je le prisila...

Quote:
Morali operirati s strahom? Zakaj pa?

Zato, ker je strah preživetje skupnosti  nujno potrebno osebno  čustvo, ki ga je tradicionalna/arhična  skupnost znala  'managirat' na način, da je ni razjedal od znotraj, ampak je bil usmerjen proti objketom, ki so skupnost ogrožali (narava, druge skupnosti...), da je skratka nudil notranjo zaščito/pribežališče.    

Quote:
Tudi meni zgornji odstavek ni kaj preveč jasen. Ne vem, če je problem res v tem, je pa bolj pomembno vprašanje v debelem tisku, ki si ga malček načel: kaj pa je dejansko izvor strahu? Oziroma iz kje izhaja?

Si bom pomagal kar s citatom:

Strah nas ne more obvarovati pred tveganostjo, ki je lastna temu, da smo na svetu. Ta tveganost pa izhaja iz tega, da nimamo pribežališča: tesnobe ne sproži nič drugega kot gola izpostavljensot svetu, negotovost in neodločenost. Mesto strahu je znotraj skupnosti, v njenih življenjskih in komunikacijskih oblikah. Tesnoba pa se pojavi, kadar se od skupnosti, ki ji pripadamo, od skupnih navad, od dobro zanih jezikovih iger odmaknemo in se podamo v širni svet. Zunaj skupnosti je vsepovsod navzoča, nepredvidljiva stalna (tesnobna). Protipol strahu je varnost, ki jo skupnost načeloma lahko zagotovila; protipol tesnobe (oziroma izpostvljenosti svetu kot taki) je pribežališče, ki ga je priskrbela verska izkušnja. Vendar  je v sodobnem svetu ločnica med strahom in tesnobo, med relativno in asbolutno bojaznijo izginila. Ker imamo povsod opravka z realnostjo, ki je bila večkrat prenovljena, trdnega 'notri' ni več mogoče učinkovito razlikovati od negotovega 'zunaj'. Opraviti imamo s popolno spojitvijo strahu in tesnobe, strah je vedno tesnoben. Omejena nevvarnost vedno prinaša na dan splošno tveganost tega, da smo na svetu. Če so samobitne skupnosti odnos do sveta zastirale ali blažile, ga njihov razpad povsem razgali: izguba delovnega mesta. inovacija, ki spremeni opis delovnih nalog, vlemestna osamljenost privzamejo veliko potez, ki so prej pripdale grozam, doživetim onstran zidov skupnosti...  
Back to top

IP Logged

Poet
Ex Member

Reply #1007 - 27.02.2008 at 14:07:55

titud wrote on 27.02.2008 at 13:51:58:
Poet wrote on 27.02.2008 at 11:58:43:
Questioning Če te prav razumem: če odpraviš svoj strah na individualni ravni, te je še vedno lahko strah? Potem to samo pomeni, da svojega strahu še nisi odpravil.

Ne, ne pomeni tega. S strahom  si osebno odpravil, a s tem nisi prispeval ničesar k odpravi tesnobe, ki vlada skupnosti. V tem smislu je je to nek priviligej, ki si si ga vzel zase in z njim  obremenil druge.

???  Roll Eyes !!!  Undecided ???  Cry !!!  Ježeš, kako me je srček zabubal kak sem to prebral ino uvidel! Dragi, titud, pa saj tak ne misleš resno, jeli? Da kak se bodem sam osvobodil straha to če bit nek privilegij, ki če tak fino obremeniti druge ljudeke? Nej se morem s tem strinjovat, to mi tak čudno pride in se praf ne sliši.

Quote:
Tudi meni zgornji odstavek ni kaj preveč jasen. Ne vem, če je problem res v tem, je pa bolj pomembno vprašanje v debelem tisku, ki si ga malček načel: kaj pa je dejansko izvor strahu? Oziroma iz kje izhaja?

Si bom pomagal kar s citatom:

Strah nas ne more obvarovati pred tveganostjo, ki je lastna temu, da smo na svetu. Ta tveganost pa izhaja iz tega, da nimamo pribežališča: tesnobe ne sproži nič drugega kot gola izpostavljensot svetu, negotovost in neodločenost. Mesto strahu je znotraj skupnosti, v njenih življenjskih in komunikacijskih oblikah. Tesnoba pa se pojavi, kadar se od skupnosti, ki ji pripadamo, od skupnih navad, od dobro zanih jezikovih iger odmaknemo in se podamo v širni svet. Zunaj skupnosti je vsepovsod navzoča, nepredvidljiva stalna (tesnobna). Protipol strahu je varnost, ki jo skupnost načeloma lahko zagotovila; protipol tesnobe (oziroma izpostvljenosti svetu kot taki) je pribežališče, ki ga je priskrbela verska izkušnja. Vendar  je v sodobnem svetu ločnica med strahom in tesnobo, med relativno in asbolutno bojaznijo izginila. Ker imamo povsod opravka z realnostjo, ki je bila večkrat prenovljena, trdnega 'notri' ni več mogoče učinkovito razlikovati od negotovega 'zunaj'. Opraviti imamo s popolno spojitvijo strahu in tesnobe, strah je vedno tesnoben. Omejena nevvarnost vedno prinaša na dan splošno tveganost tega, da smo na svetu. Če so samobitne skupnosti odnos do sveta zastirale ali blažile, ga njihov razpad povsem razgali: izguba delovnega mesta. inovacija, ki spremeni opis delovnih nalog, vlemestna osamljenost privzamejo veliko potez, ki so prej pripdale grozam, doživetim onstran zidov skupnosti...  

Sem ti rekel, da veliko preveč filozofiraš. Ampak pazi: FILOZOFIJA = ljubezen do resnice, edini pravi filozof je bil Sokrat. V tem smislu kot pa je filozofija danes je pa to le "mišljarija" in so vsi drugi 'filozofi' le "mišljaritiki".

Tako da veliko preveč "mišljariraš", razglabljaš in si ujet v pasti uma - tu ni nobene resnice. Vprašal sem te po izvoru strahu, postregel si pa le z novo "mišljarijo" in razglabljanjem.  Cry

Torej, izvor strahu: individualna zavest, ki se odcepi od PRIČEVANJA=AWARENESS in sebe smatra za ločeno od eksistence, ki jo "gleda", je sama po sebi konstantno ogrožena in se zato boji svojega konca. Tako. Kar pomeni  Cool = ego zavest je že sama po sebi STRAH, ker se je odlepila od "kozmičnega ozadja" - pričevanja, in se zdaj vidi kot ločen del celote. Zato ... dokler bo obstajala ta ego zavest ne bo konca strahu, ker je ravno ta ego zavest vedno znova na udaru pred vsem kar obstaja. In se zaradi tega zateka v družbo itd, samo more sama končno odmreti.

"Mišljarija" je pa spet samo inštrument te ego zavesti, da bi razumela zakaj jo eksistenca vsak trenutek tako brutalno napada = ker je sama umorila Kozmično Pričevanje in zdaj "kraljuje" na tem delčku, kjer je drugače samo večnost in neskončnost - kar pa sama/MI ne bomo nikoli izkusili, ker mi to dušimo.

Got it?  Smiley  
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #1008 - 27.02.2008 at 14:12:54

en_bk wrote on 27.02.2008 at 12:05:55:
Še nekej. A to si mislu na strah na splošno al kak specifičen strah? Smiley

Kot vidim iz kasenjših postov imaš ti v mislih  na strah pred izgubo navezanosti. Tega konkretnega strahu se da znebit le s sprijaznjensotjo, da izguba navezanosti prinaša brezdomnost, odsotnost vsakega pribežališča in s tem tesnobo pred svetom kot takim. Da je svoboda=tesnoba. Strah pred izgubo navezanosti je pravprav strah pred to tesnobo, individulna nesposbnost soočenja s tem tkorekoč  edinim skupnim filingom nenavezanih...
Back to top

IP Logged

OMEN SAT
5

I Love YaBB 2!

Reply #1009 - 27.02.2008 at 14:27:42

seveda prispevas k rasti zavesti kolektiva, ki deluje na notranjih ravneh.
vec ko bo razsvetljenih umov hodil po zemlji hitreje bo kolektivna zavest rastla.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #1010 - 27.02.2008 at 14:31:26

Poet wrote on 27.02.2008 at 14:07:55:
Sem ti rekel, da veliko preveč filozofiraš. Ampak pazi: FILOZOFIJA = ljubezen do resnice, edini pravi filozof je bil Sokrat. V tem smislu kot pa je filozofija danes je pa to le "mišljarija" in so vsi drugi 'filozofi' le "mišljaritiki".

Tako da veliko preveč "mišljariraš", razglabljaš in si ujet v pasti uma - tu ni nobene resnice. Vprašal sem te po izvoru strahu, postregel si pa le z novo "mišljarijo" in razglabljanjem.  Cry

Torej, izvor strahu: individualna zavest, ki se odcepi od PRIČEVANJA=AWARENESS in sebe smatra za ločeno od eksistence, ki jo "gleda", je sama po sebi konstantno ogrožena in se zato boji svojega konca. Tako. Kar pomeni  Cool = ego zavest je že sama po sebi STRAH, ker se je odlepila od "kozmičnega ozadja" - pričevanja, in se zdaj vidi kot ločen del celote. Zato ... dokler bo obstajala ta ego zavest ne bo konca strahu, ker je ravno ta ego zavest vedno znova na udaru pred vsem kar obstaja. In se zaradi tega zateka v družbo itd, samo more sama končno odmreti.

"Mišljarija" je pa spet samo inštrument te ego zavesti, da bi razumela zakaj jo eksistenca vsak trenutek tako brutalno napada = ker je sama umorila Kozmično Pričevanje in zdaj "kraljuje" na tem delčku, kjer je drugače samo večnost in neskončnost - kar pa sama/MI ne bomo nikoli izkusili, ker mi to dušimo.

Got it?  Smiley  

Zakaj  pol sprašuješ, če že itak veš odgovore na vse? Jest predpostavljam, da ne veš odgovora ne ti ne jest in da ga bova našla skupaj, al pa magari vsak svojega. Se nimam za sokrata, ki bi te kot učenca  skozi dialog vodil do resnice, ki bi jo jest  poznal v naprej, ti pa (še) ne.  Tovrstna 'mišljarija' je tvoje sredstvo komunikacije, ki te očitno ne zadovljuje, zato te  projecirana name tud tolk iritira.      
Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #1011 - 27.02.2008 at 14:54:38

OMEN SAT wrote on 27.02.2008 at 13:22:00:

Kva pa vem, menda ne. Ker navezanost /tista ki izvira iz strahu pred.../ je posledica strahu.  Roll Eyes

Omen sat, dej upoštevaj, da sem samo en bk... in na zemlji z vsemi štirimi.
A lahko tole razložiš še enkrat tko, konkretno in probej umestit v 24 ur, med družino, prijatelje, položnice, zabavo, službo, kreg, kuhanje južne, zabušavanje...pa tko. S primerom, če se da.

Hvala
Smiley
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #1012 - 27.02.2008 at 14:57:08

OMEN SAT wrote on 27.02.2008 at 14:27:42:

seveda prispevas k rasti zavesti kolektiva, ki deluje na notranjih ravneh.
vec ko bo razsvetljenih umov hodil po zemlji hitreje bo kolektivna zavest rastla.

Kolektiv 'prenese' le omejeno število tovrstno razsvetljenih umov, saj zahtevajo zase posebno vrsto zaščite. Če bi presegli 'kritično maso' bi k večjemu pripevali  k rasti kolekitvne zavesti v smeri, da je tovrstno razvetljenje anahronizem, in k utrditvi zavesti množic, da je je  občutje nezaščitenosti in tesnobe strukturen in ne individualen problem, ki bi ga bilo mogoče razrešit na osebnem nivoju s prakticiranjem takšnih ali drugačnih umskih  tehnik ali versko izkušnjo.    
Back to top

IP Logged

ajgor
Ex Member

Reply #1013 - 27.02.2008 at 15:05:14

titud wrote on 27.02.2008 at 11:20:23:
Poet wrote on 26.02.2008 at 19:19:46:
Quote:
Ujel si se v past analize. Analiziranje je proces, ki pa potrebuje čas. Tako ne prideš nikdar  do spoznanja strahu, ker ga čas popači. Pogledati ga moraš trenutno, brez časa. Ne boš ga presegel, ampak ko ga opazuješ z vsemi čutili se razblini, ni več prostora zanj.

... ker strah sam analizira strah = torej sebe. Z analizo strah samo samega sebe potrdi, ne pa ovrže. Zgornje trditve so zato hudo pravilne! Ker če bi strah lahko ostal sam s seboj ... bi se razblinil, ampak tega noče!!!! To je ves šmoren vsega tega človečanstva.

Na  individulani psihološki ravni strah seveda mogoče odpraviti, ampak problem je v tem, da je mene strah za tistega (ali pred tistim), ki je problem strahu na osebnem nivoju razrešil.

Skozi zgodovino je torej morala bit vzpostvljena strukturna zaščita tisitih (ali pred tistimi), ki so se strahu na osebni ravni rešili, zato jim  je bila na ravni skupnosti zagotovljena z individulano izolacijo (npr. 'puščavništvo') ali kolektivno (v templjih/samostanih, komunah..), na način skratka, ki ni ogrožal skupnosti kot celote. Verjamem, da so take induvidulane ali kolektivne oaze bile nujne za stabilnost vsake družbe, saj so svojo brezačanopotjo predstavljale prototip večnosti skupnosti kot celote, torej tudi tistih, ki so prav za vzdrževanje celotne skupnosti morali operirati s strahom kot realnim dejstvom. Kot sem že omenil, se moderne skupnosti svoje stabilnosti ne vzdržujejo več na tak arhaičen/tradicionalen način, demokratični duh  zahteva odpravo strahu  za vse ali za nobenega, zato  ne dopušča/tolerira individulanih ali kolektivnih oaz, v katere bi se bilo mogoče zateči na tem (ali magari na onem) svetu. Od tod strukturni strah, nedoločen strah pred vsem in vsakim brez možnosti konkretne odrešitve na tem ali onem svetu, ki se  ga  kot tesnobe zato ni mogoče znebit na individulani psihološki ravni, ampak samo strukturno: torej tam, od koder izhaja.  

Sam se ne bi naslanjal na zgodovino in tradicijo. Kaj pa se lahko naučimo iz zgodovine, razen raznih rasprtij, turobe in trpljenja. Tudi demokracije ne bi poveličeval, je še vedno sistem in vsak sistem stremi po prevladi, diktaturi. Demokracija je pač diktat večine napram manjšini. Tudi bežanje v neko zaščito te ne zapolni in tudi puščavništvo-izolacija ti ne pomaga. Vse to je razvidno iz zgodovine in mi jo še kar ponavljamo, razlikuje se samo v niansah.
Back to top

IP Logged

OMEN SAT
5

I Love YaBB 2!

Reply #1014 - 27.02.2008 at 15:08:12

en_bk wrote on 27.02.2008 at 14:54:38:

A lahko tole razložiš še enkrat tko, konkretno in probej umestit v 24 ur, med družino, prijatelje, položnice, zabavo, službo, kreg, kuhanje južne, zabušavanje...pa tko. S primerom, če se da.

Hvala
Smiley

spoznaj se pa bos videl kako poteka 24 ur Smiley
Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #1015 - 27.02.2008 at 15:09:06

titud wrote on 27.02.2008 at 14:12:54:
en_bk wrote on 27.02.2008 at 12:05:55:
Še nekej. A to si mislu na strah na splošno al kak specifičen strah? Smiley

Kot vidim iz kasenjših postov imaš ti v mislih  na strah pred izgubo navezanosti. Tega konkretnega strahu se da znebit le s sprijaznjensotjo, da izguba navezanosti prinaša brezdomnost, odsotnost vsakega pribežališča in s tem tesnobo pred svetom kot takim. Da je svoboda=tesnoba. Strah pred izgubo navezanosti je pravprav strah pred to tesnobo, individulna nesposbnost soočenja s tem tkorekoč  edinim skupnim filingom nenavezanih...

Pravzaprav nisem imel v mislih tega, ampak me je zanimalo, o katerem strahu ti govoriš.
Ali sem te prav razumel /iz tvojih kasnejših postov/, da govoriš o strahu pred neznanim /spremembami/, ki izvira iz naravnih potreb človeka po varnosti, spoštovanju, pripadnosti, identiteti...?

Aja, kaj je razlika med strahom in tesnobo?

en bk Smiley
Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #1016 - 27.02.2008 at 15:11:11

OMEN SAT wrote on 27.02.2008 at 15:08:12:

Hvala
Smiley

Aha, saj bi si lahko mislil. Se spomnim sedaj, da sem te že enkrat spraševal nekaj podobnega in dobil enako meglo.

Vseeno hvala za odgovor.
Smiley
Back to top

IP Logged

OMEN SAT
5

I Love YaBB 2!

Reply #1017 - 27.02.2008 at 15:12:50

en_bk wrote on 27.02.2008 at 15:11:11:
OMEN SAT wrote on 27.02.2008 at 15:08:12:

Hvala
Smiley

Aha, saj bi si lahko mislil. Se spomnim sedaj, da sem te že enkrat spraševal nekaj podobnega in dobil enako meglo.

Vseeno hvala za odgovor.
Smiley

sevede kaj bom govoru ce pa sam meglo vidis Wink
Back to top

IP Logged

Poet
Ex Member

Reply #1018 - 27.02.2008 at 15:15:08

En_bk, imam občutek, da niti sam prav dobro ne veš, česa si želiš. Te vleče k "duhovnosti" pa te v bistvu niti zares ne vleče.

Kaj jemam prav imeti?  Shocked
Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #1019 - 27.02.2008 at 15:23:44

Poet wrote on 27.02.2008 at 15:15:08:
En_bk, imam občutek, da niti sam prav dobro ne veš, česa si želiš. Te vleče k "duhovnosti" pa te v bistvu niti zares ne vleče.

Kaj jemam prav imeti?  Shocked

Smiley

Eee, kva je že to...duhovnost?
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 66 67 68 69 70 ... 764