Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 10
(Read 44601 times)
Madan_Gopal_Das
Ex Member

Re: potreba po osnovni moralni in duhovni izobrazb
Reply #75 - 10.05.2007 at 08:59:30

Zaggy wrote on 09.05.2007 at 20:20:38:
Zdravo. Ja, saj si ne predstavljam, da bi v večnosti lahko obstalo kaj drugega kot prijateljstvo. Pa tudi mislim, da v večnosti ni neznancev. In če je tako v večnosti, se trudimo tako delovati tudi v času. Morda pa se nam "odpre in pade tančica, "... Res je potrebno izzvati radovednost po moralni in duhovni izobrazbi pri čimvečjem številu ljudi. In ko se sproži radovednost se sproži iskanje. Kdor išče pa najde in kdor najde lahko pomaga iskati ostalim.  
L.P.
p.s. :Zemlja je Raj za radovedne.

v večnosti (Golok, Božje kraljestvo) obstaja 5 ljubezenskih odnosov z Bogom in ostalimi živimi bitji v odnosu do Njega. zavestno-občudovalsko-pasivni, služenjski (sluga/gospodar), prijateljski, starševski in zakonski v dveh oblikah.

v tem svetu je potrebno delovat tako, da se kvalificiramo za vstop v Božje kraljestvo, kjer je naš pravi dom in kjer smo lahko popolnoma zadovoljni.

Zemlja je z vsedobrim namenom korekcijski zapor/popravni dom za živa bitja nenaklonjena Bogu.
Back to top

IP Logged

Moonhowl
2
**

I Love YaBB 2!

Reply #76 - 10.05.2007 at 11:00:14

elou;-

in bog je ravnatelj popravne institucije?  c c c! o možu sem vedno mel boljše mnenje:-(
Back to top

IP Logged

Madan_Gopal_Das
Ex Member

Reply #77 - 10.05.2007 at 11:07:47

Moonhowl wrote on 10.05.2007 at 11:00:14:
elou;-

in bog je ravnatelj popravne institucije?  c c c! o možu sem vedno mel boljše mnenje:-(

ja On. bolj natačno, Njegova delna manifestacija. za naše najvišje dobro.
Back to top

IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #78 - 10.05.2007 at 11:08:48

Vse povedano v omenjenem članku je na podoben ali drugačen način implementirano tudi v drugih religijah. Enako lahko rečemo za čist ne-religiozne predstavnike dobrih misli ali del.

Predvsem  pa je pomemben čisto zadnji stavek. Ta pove vse, tudi o nas samih. V družini kateri živimo, službi, mestu,  državi v kateri živimo.

Quote:
Hari bol.

... If citizens of the country have got no basic moral and spiritual qualities, how can we think about good governance of the country by the citizens without moral and spiritual backbone?

Zadnjemu stavku bi še dodal:
... če državljani nimajo osnovne razgledanosti, osnovnih znanj, uma ki je sposoben kreativno, samostojno in neskončno razmišljat potem to stanje ki ga vidimo, odseva točno tako sliko, kot je ... in njihovi vodje so odsev tega stanja.
Danes je problem v tem, da se neka skupina težko zapre v svoj svet (državo), kjer bi prakticirala skozi celoten sistem človekovega bivanja neko ideologijo. Tu mislim, ne samo na mantranje, molitve, ampak tudi skupno delo, in ustvarjanje dobrin za tolažbo (udobje) "telesa" v katerem bivamo. Tu se pa hitro začnejo problemi, že pri tem ali nekdo rabi svojo sobo, takšno ali drugačno posteljo, dva jabuka na dan (en bi rad jih pet).
Tako da, je lepo prebrat, da se dela na tem ne samo teoretski ampak tudi praktično.

Zdaj, če živiš znotraj neke družbe, npr slovenci v Sloveniji, se naj bi pokoraval zakonom, predpisom, ki veljajo za to skupnost kateri pripadaš. Če vidiš, da vodstvo te skupnosti ne deluje v skladu s tvojimi prepričanji, lahko zamenjaš skupnost... greš v drugo deželo (USA; EU, Afrika, Indija, .... kamor češ) in boš tudi tam naletel na skupne predpise.

Druga možnost, pa je da se aktivno vključiš v osveščevanje skupnosti v kateri živiš. S tem dvigneš kvaliteto zavesti svoje okolice s tem pa tudi sebe.
Back to top

IP Logged

Moonhowl
2
**

I Love YaBB 2!

Reply #79 - 10.05.2007 at 11:55:21

hvala bogu, prvi odgovor ki lepo ponudi vsaj mal celostnejšo sliko in konc koncev tut mimobežno predstavi tist osnovni pojnt duhovne rasti oz. učenja, ffs, fru fru zna lepo razmišljat, k je tko lepo napisano da se mi skor zdi da sn jaz to napisal o.O pa nism;p
Back to top

IP Logged

Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Reply #80 - 10.05.2007 at 14:02:59

Quote:
Zaggy wrote on 09.05.2007 at 20:20:38:
Zdravo. Ja, saj si ne predstavljam, da bi v večnosti lahko obstalo kaj drugega kot prijateljstvo. Pa tudi mislim, da v večnosti ni neznancev. In če je tako v večnosti, se trudimo tako delovati tudi v času. Morda pa se nam "odpre in pade tančica, "... Res je potrebno izzvati radovednost po moralni in duhovni izobrazbi pri čimvečjem številu ljudi. In ko se sproži radovednost se sproži iskanje. Kdor išče pa najde in kdor najde lahko pomaga iskati ostalim.  
L.P.
p.s. :Zemlja je Raj za radovedne.

v večnosti (Golok, Božje kraljestvo) obstaja 5 ljubezenskih odnosov z Bogom in ostalimi živimi bitji v odnosu do Njega. zavestno-občudovalsko-pasivni, služenjski (sluga/gospodar), prijateljski, starševski in zakonski v dveh oblikah.

v tem svetu je potrebno delovat tako, da se kvalificiramo za vstop v Božje kraljestvo, kjer je naš pravi dom in kjer smo lahko popolnoma zadovoljni.

Zemlja je z vsedobrim namenom korekcijski zapor/popravni dom za živa bitja nenaklonjena Bogu.

Podpis, bratee , take rabimo  Cheesy Cool.
+ lep, sončen dan, še naprej , Cool ...
Bošty
Back to top

IP Logged

Madan_Gopal_Das
Ex Member

Reply #81 - 15.05.2007 at 08:50:08

Gru Gru wrote on 10.05.2007 at 11:08:48:
Zadnjemu stavku bi še dodal:
... če državljani nimajo osnovne razgledanosti, osnovnih znanj, uma ki je sposoben kreativno, samostojno in neskončno razmišljat potem to stanje ki ga vidimo, odseva točno tako sliko, kot je ... in njihovi vodje so odsev tega stanja.

sej ti nisi ta svoj materialni um. ti si večna, duhovna duša. edina prijetna hrana za tega pravega-tebe je ljubeče služenje Bogu. res, da je treba to materialno telo z umom vred (dokler jih po volji Boga še imamo) tud ustrezno ohranjat, a le za to, da/ker lahko tudi z njima služiš Bogu.
Back to top

IP Logged

stellla
1
*

I Love YaBB 2!

Reply #82 - 15.05.2007 at 23:35:52

POZDRAVLJENI

»Življenje je v svojem bistvu res učenje. Učenje tega, kako bi isto situacijo lahko preživeli in izživeli na tisoče različnih načinov, ki po so vsi odvisni samo od tega, kako situacijo razumemo in se ustrezno temu odzovemo. Skratka, načini so odvisni od nas in našega delovanja in ne od drugih ljudi. Torej, nikamor se ne bomo premaknili, če ne bomo tega, kar se naučimo, v življenju res tudi udejanjali. To je bistvo življenjskega učenja. Ni to, da vemo, kako bi bilo dobro kaj narediti, pač pa to, da to kar vemo, res tudi naredimo. »

meni je všeč njeno razmišljanje: www.varjakalisnik.si

Smiley

Back to top

IP Logged

Madan_Gopal_Das
Ex Member

Reply #83 - 16.05.2007 at 08:34:53

stellla wrote on 15.05.2007 at 23:35:52:
POZDRAVLJENI

»Življenje je v svojem bistvu res učenje. Učenje tega, kako bi isto situacijo lahko preživeli in izživeli na tisoče različnih načinov, ki po so vsi odvisni samo od tega, kako situacijo razumemo in se ustrezno temu odzovemo. Skratka, načini so odvisni od nas in našega delovanja in ne od drugih ljudi. Torej, nikamor se ne bomo premaknili, če ne bomo tega, kar se naučimo, v življenju res tudi udejanjali. To je bistvo življenjskega učenja. Ni to, da vemo, kako bi bilo dobro kaj narediti, pač pa to, da to kar vemo, res tudi naredimo. »

meni je všeč njeno razmišljanje: www.varjakalisnik.si

Smiley

pozdravljena stellla.

kokrkol že stepaš vodo, iz nje nikoli ne moreš dobiti masla. na podobn način ne morš bit zares izpolnjen vse dokler se trudiš gospodarit nad materijo, na kakršnekoli način že. zares izpolnjen si lahko, ko s sabo in z vsem naklonjeno služiš Boga. se strinjam, da je treba to tud praktično udejanjat, za praktični rezultat.
Back to top

IP Logged

plesnamesecu
Ex Member

Reply #84 - 16.05.2007 at 12:24:30

Meni se tu postavlja vprašanje: ali ne prodaja vsak le svoje lastne interpretacije realnosti? Neke individualne izkušnje ali prepričanja, ki je le kamenček v mozaiku neštetih izkušenj in prepričanj? Pri tem mislim predvsem na poplavo  podjetnikov (ki se množično reklamirajo tudi na teh straneh), ki delujejo na področju osebne rasti in ponujajo svoje recepte za uspeh, razsvetljenje, srečno življenje, itd.

Po eni strani razumem, da je to produkt new agea, kjer gre vse v prodajo, če ima nalepko osebnostna rast. Po eni strani se mi zdi tudi prav, da je veliko ponudbe in veliko konkurence, kjer lahko vsak najde nekaj zase.

Po drugi strani pa se mi postavlja vprašanje o etičnosti ponujanja individualnih in skupinskih obravnav s strani takšnih podjetnikov. Kolikor vem, razna verska gibanja zaradi svojih prepričanj še ne ponujajo terapevtskih obravnav, če pa že, gre za strokovno usposobljene terapevte. Pisanje knjig in širjenje nekih osebnih idej je nekaj drugega kot prodajanje individualne obravnave na osnovi nekaj osebnih izkušenj.

Mislim, da je delo s čustvi oz. delo na psihi človeka zelo občutljivo področje, kjer lahko neizkušen in neizobražen človek lahko naredi veliko škode. Ljudje, ki na trgu ponudbe in povpraševanja nimajo nobene orientacije, so lahke tarče. Vsepovsod lahko vidijo samo ponudnike, ki se tržijo in ponujajo odgovore, ne morejo pa prepoznati neznanja, bleferstva in manipulacije.
Back to top

IP Logged

Madan_Gopal_Das
Ex Member

Reply #85 - 16.05.2007 at 13:44:53

Quote:
Meni se tu postavlja vprašanje: ali ne prodaja vsak le svoje lastne interpretacije realnosti? Neke individualne izkušnje ali prepričanja, ki je le kamenček v mozaiku neštetih izkušenj in prepričanj? Pri tem mislim predvsem na poplavo  podjetnikov (ki se množično reklamirajo tudi na teh straneh), ki delujejo na področju osebne rasti in ponujajo svoje recepte za uspeh, razsvetljenje, srečno življenje, itd.

Po eni strani razumem, da je to produkt new agea, kjer gre vse v prodajo, če ima nalepko osebnostna rast. Po eni strani se mi zdi tudi prav, da je veliko ponudbe in veliko konkurence, kjer lahko vsak najde nekaj zase.

Po drugi strani pa se mi postavlja vprašanje o etičnosti ponujanja individualnih in skupinskih obravnav s strani takšnih podjetnikov. Kolikor vem, razna verska gibanja zaradi svojih prepričanj še ne ponujajo terapevtskih obravnav, če pa že, gre za strokovno usposobljene terapevte. Pisanje knjig in širjenje nekih osebnih idej je nekaj drugega kot prodajanje individualne obravnave na osnovi nekaj osebnih izkušenj.

Mislim, da je delo s čustvi oz. delo na psihi človeka zelo občutljivo področje, kjer lahko neizkušen in neizobražen človek lahko naredi veliko škode. Ljudje, ki na trgu ponudbe in povpraševanja nimajo nobene orientacije, so lahke tarče. Vsepovsod lahko vidijo samo ponudnike, ki se tržijo in ponujajo odgovore, ne morejo pa prepoznati neznanja, bleferstva in manipulacije.

vse je odvisno od volje Boga, Šri Krišne, ki je Vsedober. tist k je iskren, ne bo prevaran. s predajo Šri Krišni lahko razrešiš vse probleme in dobiš Absolutno zadovoljstvo.
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #86 - 16.05.2007 at 13:50:37

Quote:
Po eni strani razumem, da je to produkt new agea, kjer gre vse v prodajo, če ima nalepko osebnostna rast.

jah
blj reklamasto bi blo težko
to je res

čudi je miljon
in načinov za spreminjat istotako
(100 ljudi 100 čudi)

ta osebnostna rast
to je bla (men) dilema ko smo ustanavljal društvo sonce, za podporo pozitivkam ... jest sm silu u ozaveščanje
obvelala je osebnostna rast

ne bi ponovno razkladu ...

zdej smo kjer smo
ljudje majo tist k so hotl
osebnostno rast

do kam?

bodo te osebnosti zrasle?
te čudi?

kaj je to čudo pol na koncu koncev?
sem to jaz
al je to osebnost (katero sicer kličem 'moja')

Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

Madan_Gopal_Das
Ex Member

Reply #87 - 17.05.2007 at 09:22:04

gape wrote on 16.05.2007 at 13:50:37:
Quote:
Po eni strani razumem, da je to produkt new agea, kjer gre vse v prodajo, če ima nalepko osebnostna rast.

jah
to je res

čudi je miljon
(100 ljudi 100 čudi)

ta osebnostna rast
to je bla (men) dilema ko smo ustanavljal društvo sonce, za podporo pozitivkam ... jest sm silu u ozaveščanje

zdej smo kjer smo
osebnostno rast

do kam?

te čudi?

sem to jaz

dobr si to napisu.

naš pravi-jaz ni materija, je delček čiste zavesti, ki izhaja iz Boga, Šri Krišne in je kot tak Njegov naravni sluga.

(če koga zanima kaj več o tem je vabljen na Bhakti joga Forum)

Hari bol.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #88 - 17.05.2007 at 11:55:43

Quote:

jah
to je res

čudi je miljon
(100 ljudi 100 čudi)

ta osebnostna rast

zdej smo kjer smo
osebnostno rast

do kam?

te čudi?

sem to jaz

Osebnostna rast je (neo)liberalni marketinški trik, s katerim personalistična psihologija služi mastne dnarje, saj iz folka dela prostovoljne sužnje lastnikov kapitala tako v sferi produkcije kot potrošnje. Poudarek je na prostovljnosti, saj če je dejavnost produkcije in potrošnje utemeljena na kao notranjih osebnostnih  lastnostih posmeznika, se posameznik zanjo dost bolj osebno anagižira in jo dost  bolj motivirano opravlja, kot pa če bi jo občutu kot od zunaj vsiljeno. Osebnostno rast bi tako dalo razumet kot ideloško podlago podrejanja oblasti kapitala in njegovih agentov (politike, izobraževanja/znanosti, globalnih/državnih/paradžavnih institucij...), ki se po eni strani posamezniku kaže kot zmanjševanje razkoraka med osebnimi in kolektivnimi/družbenimi vrednotami (in s tem kot zmanjšenjeve kognitivne napetosti/stresa), po drugi strani pa se s tem povečuje globalni stres med različnimi kulturami,  med družbo in naravo in v končni fazi med posamezniki samimi. Ozvaščenje bi  po moje moralo pomeniti zavedanje ideloške pogojenosti tako pojmovane osebnosti, ozaveščenje je občutenje dejanske medsebojne povezanosti/soodvisnosti  posameznikov, saj kot avtonomni posmezniki pravzaprav sploh ne obstajamo oz. taki obstajmo le kot  ideloški konstrukt  neoliberalizma...      
Back to top

IP Logged

plesnamesecu
Ex Member

Reply #89 - 17.05.2007 at 15:17:09

titud wrote on 17.05.2007 at 11:55:43:
jah
to je res

čudi je miljon
(100 ljudi 100 čudi)

ta osebnostna rast

zdej smo kjer smo
osebnostno rast

do kam?

te čudi?

sem to jaz

Osebnostna rast je (neo)liberalni marketinški trik, s katerim personalistična psihologija služi mastne dnarje, saj iz folka dela prostovoljne sužnje lastnikov kapitala tako v sferi produkcije kot potrošnje. Poudarek je na prostovljnosti, saj če je dejavnost produkcije in potrošnje utemeljena na kao notranjih osebnostnih  lastnostih posmeznika, se posameznik zanjo dost bolj osebno anagižira in jo dost  bolj motivirano opravlja, kot pa če bi jo občutu kot od zunaj vsiljeno. Osebnostno rast bi tako dalo razumet kot ideloško podlago podrejanja oblasti kapitala in njegovih agentov (politike, izobraževanja/znanosti, globalnih/državnih/paradžavnih institucij...), ki se po eni strani posamezniku kaže kot zmanjševanje razkoraka med osebnimi in kolektivnimi/družbenimi vrednotami (in s tem kot zmanjšenjeve kognitivne napetosti/stresa), po drugi strani pa se s tem povečuje globalni stres med različnimi kulturami,  med družbo in naravo in v končni fazi med posamezniki samimi. Ozvaščenje bi  po moje moralo pomeniti zavedanje ideloške pogojenosti tako pojmovane osebnosti, ozaveščenje je občutenje dejanske medsebojne povezanosti/soodvisnosti  posameznikov, saj kot avtonomni posmezniki pravzaprav sploh ne obstajamo oz. taki obstajmo le kot  ideloški konstrukt  neoliberalizma...          

Smiley   Smiley obema

Se pa malo lovim okrog  definicije ozaveščenosti: zame ozaveščanje ni zgolj razkrivanje ideološke pogojenosti - to je na družbeni ravni oz. na ravni našega odnosa s svetom. Del nas pa deluje neodvisno od zunanjih ideoloških vplivov, mi sami smo lahko sebi največja neznanka.  Ozavestiti kako in zakaj mi sami funkcioniramo, se mi zdi enako pomembno kot ozavestiti, kako in zakaj svet vpliva na nas. Idealno je, če oba procesa potekata istočasno. Če pa zdaj tukaj pišem traparije, nič hudega, bom šla takoj ozaveščat  Roll Eyes.

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 10