Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 87 88 89 90 91 ... 94
(Read 213957 times)
Nahatee
Ex Member

Re: Globalno segrevanje , ha ?
Reply #1320 - 23.02.2010 at 22:04:58

M.L. wrote on 23.02.2010 at 21:39:19:
Ja, ta je pa modra, kako bi lahko Luna gledala na Zemljo vedno z isto stranjo, če bi se enkrat obrnila okoli svoje osi. Vzemi še ti palico in jabolko in naredi kot sem predlagal Lojzeku, potem ti bo mogoče jasno kolikokrat se Luna v enkratnem obhodu okoli Zemlje obrne okoli svoje osi.

Pa lep pozdrav.

Kako palico M.L saj ti je vse razloženo, Alojz ti je razložil in v posnetku ti kaže.  Jabolko okoli palice pa lahko vrtiš kakor hočeš, ampak luna se zato ne vrti tako.  Grin Grin Grin
Pa včas so tud verjel, da je zemlja ploščata  Grin Grin Grin
Back to top

IP Logged

Etrex
5

Reply #1321 - 23.02.2010 at 22:08:57

Sočasno vrtenje ali sinhrona rotacija je v astronomiji poseben način kroženja nebesnega telesa okoli osrednjega telesa, pri katerem se krožeče telo med enim obroženjem zavrti okoli lastne osi točno enkrat.

Zgled za takšno kroženje je gibanje Lune, ki kroži okoli Zemlje. Zaradi tega na površini Zemlje nikoli ne vidimo celotne druge strani Lune. Vedno vidimo malo več kot polovico iste strani. Vrtenje postane sinhrono zaradi plimskih sil, ki delujejo med obema telesoma. Lastno vrtenje manjšega nebesnega telesa se zaradi plimskih sil zavira. Podobno kot na Zemlji nastane bibavica, ki se odraža v dvigovanju in spuščanju gladine morij, se tudi površina Lune malenkostno dviguje in spušča, kar povzroča zaviranje vrtenja Lune. To deluje kot neke vrste trenje pri vrtenju Lune in tako deluje zaviralno. Seveda tudi Luna zavira vrtenje Zemlje. V splošnem velja, da v daljšem času postanejo tirnice vseh nebesnih teles, ki krožijo okoli večjega osrednjega telesa, bolj ali manj z njim sočasne.

VIR: http://sl.wikipedia.org/wiki/So%C4%8Dasno_vrtenje

M.L. Se res ne cudim kaj si tako "razkuril" Alojza Tukaj si preberi o sinhroni rotaciji, lepo se umiri ohladi svoj zagreti ego (skrajni cas) in pomisli zakaj se rotira, ce luna ne bi naredila tistega enega obrata, ne bi kazala istega lica... pomisli...

L.p.
Back to top

Stvarstvo ne odloča, odloča človek z svobodno voljo.

IP Logged

M.L.
5

I Love YaBB 2!

Reply #1322 - 23.02.2010 at 22:10:11

Quote:
M.L. wrote on 23.02.2010 at 21:39:19:
Ja, ta je pa modra, kako bi lahko Luna gledala na Zemljo vedno z isto stranjo, če bi se enkrat obrnila okoli svoje osi. Vzemi še ti palico in jabolko in naredi kot sem predlagal Lojzeku, potem ti bo mogoče jasno kolikokrat se Luna v enkratnem obhodu okoli Zemlje obrne okoli svoje osi.

Pa lep pozdrav.

Kako palico M.L saj ti je vse razloženo, Alojz ti je razložil in v posnetku ti kaže.  Jabolko okoli palice pa lahko vrtiš kakor hočeš, ampak luna se zato ne vrti tako.  Grin Grin Grin
Pa včas so tud verjel, da je zemlja ploščata  Grin Grin Grin

Nisi razumela kaj in kako sem predlagal Lojzeku, probaj še enkrat prebrati in razmisliti. Nisem rekel, da suči jabolko na palici!!!
Da so pa včasih verjeli, da je zemlja ploščata, je pa res, pa tudi še danes verjamejo marsikaj, ker ni res.

No pa lep pozdrav.
Back to top

Vrnimo Življenju življenje.

IP Logged

Etrex
5

Reply #1323 - 23.02.2010 at 22:24:33

M.L. si koncno dojel da rotira? Smiley
Back to top

IP Logged

M.L.
5

I Love YaBB 2!

Reply #1324 - 23.02.2010 at 22:25:04

Etrex wrote on 23.02.2010 at 22:08:57:
Sočasno vrtenje ali sinhrona rotacija je v astronomiji poseben način kroženja nebesnega telesa okoli osrednjega telesa, pri katerem se krožeče telo med enim obroženjem zavrti okoli lastne osi točno enkrat.

Zgled za takšno kroženje je gibanje Lune, ki kroži okoli Zemlje. Zaradi tega na površini Zemlje nikoli ne vidimo celotne druge strani Lune. Vedno vidimo malo več kot polovico iste strani. Vrtenje postane sinhrono zaradi plimskih sil, ki delujejo med obema telesoma. Lastno vrtenje manjšega nebesnega telesa se zaradi plimskih sil zavira. Podobno kot na Zemlji nastane bibavica, ki se odraža v dvigovanju in spuščanju gladine morij, se tudi površina Lune malenkostno dviguje in spušča, kar povzroča zaviranje vrtenja Lune. To deluje kot neke vrste trenje pri vrtenju Lune in tako deluje zaviralno. Seveda tudi Luna zavira vrtenje Zemlje. V splošnem velja, da v daljšem času postanejo tirnice vseh nebesnih teles, ki krožijo okoli večjega osrednjega telesa, bolj ali manj z njim sočasne.

VIR: http://sl.wikipedia.org/wiki/So%C4%8Dasno_vrtenje

M.L. Se res ne cudim kaj si tako "razkuril" Alojza Tukaj si preberi o sinhroni rotaciji, lepo se umiri ohladi svoj zagreti ego (skrajni cas) in pomisli zakaj se rotira, ce luna ne bi naredila tistega enega obrata, ne bi kazala istega lica... pomisli...

L.p.

Če bi bilo to res, kar ti praviš in kar praviš, da tako govorijo uradni zapisi, potem bi na vsaki točki njene enkratne poti okoli zemlje kazala drug obraz in bi se res enkrat tudi obrnila okoli svoje osi, ker pa na vsaki točki njene enkratne poti okoli zemlje, kaže vedno isti obraz, se potem ne more obračati okoli svoje osi, ali razumeš??? Luna naredi samo en obrat okoli zemlje in ne obrata okoli svoje osi na tej poti.

Pa lep pozdrav.
Back to top

IP Logged

Etrex
5

Reply #1325 - 23.02.2010 at 22:31:40

M.L. jaz cisto razumem kaj hoces povedati, sem tudi sam pomislil, ampak ni zastojn sinhrona rotacija, poglej iz druge perspektive, predstavljaj si tirnico lune okrog zemlje, ce to tirnico navidezno zmanjsujes, dobis na koncu rotacijo.

Se lepse in popolnoma enostavno naredi preizkus, vrzi na mizo dva kovanca enega obracaj okoli drugega na nacin da bo kazal isto stran, povej kaj ga moras socasno obracat s prstom- rotirat? Je tako, ne rata ce ga fiksno tiscis in obracas okrog, ga moras rotirat 1x na eno krozenje, razumes v cemu je stos?
Back to top

IP Logged

M.L.
5

I Love YaBB 2!

Reply #1326 - 23.02.2010 at 22:42:02

Etrex wrote on 23.02.2010 at 22:31:40:
M.L. jaz cisto razumem kaj hoces povedati, sem tudi sam pomislil, ampak ni zastojn sinhrona rotacija, poglej iz druge perspektive, predstavljaj si tirnico lune okrog zemlje, ce to tirnico navidezno zmanjsujes, dobis na koncu rotacijo.

Se lepse in popolnoma enostavno naredi preizkus, vrzi na mizo dva kovanca enega rotiraj okoli drugega na nacin da bo kazal isto stran, povej kaj ga moras obracat s prstom- rotirat? Je tako, ne rata ce ga fiksno tiscis in obracas okrog, razumes v cemu je stos?

Zato sem pa rekel Lojzeku, da naj nabode jabolko na palico in potem drg konec postavi v poljubno središče na tleh, nakar naj oriše z jabolkom na palici en krog in bo videl kolikokrat se jabolko na palici obrne okoli svoje vertikalne osi, ko bo naredil en krog. Ali pa balon na vrvici suči okoli glave in glej kolikokrat se bo balon obrnil okoli svoje osi.

Krožno gibanje ima druge lastnosti in zakone od premočrtnega in ju ne moremo mešati med sabo. Če bi Luna imela premočrtno gibanje, bi bilo tako kot ti praviš, ker pa ima krožno gibanje, je pa tako kot jaz pravim.

No pa lep ozdrav.
Back to top

IP Logged

Etrex
5

Reply #1327 - 23.02.2010 at 22:57:07

M.L. tezko najdes se bolj prepricanega vase tocneje v svojo zmoto, kaj razumes da govorimio o sinhroni rotaciji, ki sem ti dal se link da se poucis? Ti pa kar naprej po svoje.

Zakaj nisi naredil primer s kovancem, pa bi se sam preprical? Kovanca ne mores obracat okrog drugega, razen ce imas gumjasto roko ki bi se z vsakim obratom rotirala, kapiras...

Se en primer ti dam, potem pa se mi res ne da vec teh tvojih igric, ce ze hoces jabolko na palici, seveda se ne vrti z tvojega vidika ce imas stegnjeno palico pred sabo, zato ker se ti rotiras.
Lahko pomislis  ce se tako obracas s tem tvojim jabolkom na palci na navidezno os v jabolku okrog te osi se obraca jabolko, res ne vem kaj zaboga ti zdaj ni jasno?

Pa saj ni to neka znanost no M.L. to bos pa ze zmogel, kot rad pravi Bosty Wink

L.p.
Back to top

IP Logged

M.L.
5

I Love YaBB 2!

Reply #1328 - 23.02.2010 at 23:04:44

Etrex wrote on 23.02.2010 at 22:57:07:
M.L. tezko najdes se bolj prepricanega vase, kaj razumes da govorimio o sinhroni rotaciji, ki sem ti dal se link da se poucis? Ti pa kar naprej po svoje.

Zakaj nisi naredil primer s kovancom, pa bi se sam preprical? Kovanca ne mores obracat okrog drugega, razen ce imas gumjasto roko ki bi se z vsakim obratom rotirala, kapiras...

Se en primer ti dam, potem pa se mi res ne da vec teh tvojih igric, ce ze hoces jabolko na palici, seveda se ne vrti z tvojega vidika ce imas stegnjeno palico pred sabo, zato ker se ti rotiras.
Lahko pomislis  ce se tako obracas s tem tvojim jabolkom na palci na navidezno os v jabolku okrog te osi se obraca jabolko, res ne vem kaj zaboga ti zdaj ni jasno?

Pa saj ni to neka znanost no M.L. to bos pa ze zmogel, kot rad pravi Bosty Wink

L.p.

Meni je vse jasno kot beli dan, samo vam ni, ko pravim, da se Luna ne vrti okoli svoje osi. Zato kaže vedno iste svoje pokrajine Zemlji, vedno isto polovico in to kjer koli stojimo na Zemlji vidimo isto polovico. Če bi rotirala okoli svoje osi ne bi mogla kazat vedno istih pokrajin in bi se te menjavale, a razumeš. Sicer pa itak ni važno od tega ni odvisno zveličanje človeka. Zdaj grem pa spat.

Lep pozdrav in lahko noč.
Back to top

IP Logged

Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Reply #1329 - 24.02.2010 at 08:18:54

Alojz in Sandib wrote on 21.02.2010 at 09:53:12:
Boštyxz wrote on 21.02.2010 at 09:29:19:
sašo wrote on 17.02.2010 at 15:56:35:
Dej Bošty prosim razloži, kako življenja na Luni ne opazimo, ko pa je tako blizu???

Prosim za konkreten odgovor + kakšen dokaz!!

Zato, ker je na strani ki je Vedno obrnjena stran od Zemlje !

To bi ti že lahko Alojz obrazložil, ko trdi da je "vseveden" , a ne ?

No, za vsakega je enkrat prvič ...  Roll Eyes

Lp + #

Bošty a se luna ne vrti na svoji osi v nasprotno smer od Zemlje okoli Zemlje? Kaj je tu za filozofirat? Grin

Sem že res mislil, da kaj več veš , ko sem šele zdajle prebral tvoje blebetanje , ...  Grin Tongue

No, a sedaj razumeš, kaj ti je brat M.L. razložil ?

A moram jaz ponoviti to, da se Luna vrti hkrati ("sokratno") z Zemljo , vendar N E okrog svoje osi, temveč okrog Zemljine ? Exclaim Questioning Exclaim

Pa dober dan , izpod pufov odkopan vam želim

bošty + #
Back to top

IP Logged

Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Reply #1330 - 24.02.2010 at 08:22:44

M.L. wrote on 23.02.2010 at 18:43:03:
Alojz in Sandib wrote on 23.02.2010 at 18:37:35:
BEBEC

Sihrona rotacija 6 9 sočasno v nasprotni smeri -Kaj je tu napačno?
Če se planeti vrtijo v eni smeri okoli osi osončja se sateliti v nasprotni okoli planetov. Izmenična sočasna sinhorona rotacija zato nam Luna kaže vedno isto lice. Poglej dober zadevo,da jo boš razumel. Če so IN RI prehodi sočasno izmenični S-J /J-S je rotacija isto  V-Z in Z-V --IN-RI .Ti mali lulček se moraš še veliko naučit.Bebec se dober počutiš ali si že malo bebast od mojega učenja-mali lulček,ki v lastnem egu misli,da je velik lulček.

In vendar se Luna ne vrti okoli svoje osi.

Pa lep pozdrav.

Wink Smiley
Back to top

IP Logged

Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Reply #1331 - 24.02.2010 at 08:26:50

Etrex wrote on 23.02.2010 at 22:24:33:

Hja, rotira že, rotira, vendar Ne okrog svoje osi, ampak okrog Zemljine  Exclaim Cheesy Wink Smiley

Lp + #

(p.s.: Nič, moram it' delat zdaj, spet , za pufe lenih ljudi  Tongue )
Back to top

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #1332 - 24.02.2010 at 09:32:16

Boštyxz wrote on 24.02.2010 at 08:26:50:
Etrex wrote on 23.02.2010 at 22:24:33:

Hja, rotira že, rotira, vendar Ne okrog svoje osi, ampak okrog Zemljine  Exclaim Cheesy Wink Smiley

Lp + #

(p.s.: Nič, moram it' delat zdaj, spet , za pufe lenih ljudi  Tongue )

Bebčki na pohodu!
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

Alojz in Sandib
5

Tao

Reply #1333 - 24.02.2010 at 10:38:53

ML

Če je kroženje sinhrono enake hitrosti obeh teles se vse geografske točke Lune in Zemlje vedno pokrivajo-zato vedno isto lice obeh ene-proti drugi.Da se ne boš več trudil BEBEC tja v tri dni in filozofiral. Vem pa še veliko več,če želiš vedeti zakaj je vse v osončju tako kot je-vse vem ! Niti astrofiziki tega ne vedo.Jasno!
Back to top

Človek? Vse je pod njegovimi nogami, tudi nebeški prestol!

IP Logged

M.L.
5

I Love YaBB 2!

Reply #1334 - 24.02.2010 at 11:36:07

Alojz in Sandib wrote on 24.02.2010 at 10:38:53:
ML

Če je kroženje sinhrono enake hitrosti obeh teles se vse geografske točke Lune in Zemlje vedno pokrivajo-zato vedno isto lice obeh ene-proti drugi.Da se ne boš več trudil BEBEC tja v tri dni in filozofiral. Vem pa še veliko več,če želiš vedeti zakaj je vse v osončju tako kot je-vse vem ! Niti astrofiziki tega ne vedo.Jasno!

Potem v Ameriki gledajo drugo polovico Luninega lica in drugačne pokrajine na Luni, pa ni tako, ampak vidijo istega kakor mi. Lojzek slabi so ti tile dokazi!!! Aja, o osončju bi me rad poučil, le kako, če pa še pot Lune ne dojameš???

In vendar se ne vrti!!!!!!!
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 87 88 89 90 91 ... 94