Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 4662 times)
Astral
Ex Member

Ozonska luknja dosegla nov rekord
04.10.2006 at 13:32:05

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je sporočila, da je ozonska luknja nad Antarktiko največja in najnevarnejša do zdaj.

Letošnja večja luknja je po mnenju vremenoslovcev posledica nadaljevanja prisotnosti snovi, ki uničujejo ozon, svoje pa je prispevala tudi mrzla zima v stratosferi. Ozonska luknja se pojavlja vsako pomlad na južni polobli, po prepričanju WMO-ja pa se bo ta pojavljala še naslednjih dvajset let, preden bo opaziti njeno zmanjšanje v obsegu in globini.

Zdaj meri 29,5 milijona kvadratnih kilometrov, prejšnji rekord pa je bil iz leta 2000, ko je bila velika 29,4 milijona kvadratnih kilometrov. Veliko raziskav si glede naraščanja ali manjšanja ozonske luknje med seboj nasprotuje.

WHO se zanaša na svoje meritve in tudi na meritve ameriške in evropske vesoljske agencije.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Re: Ozonska luknja dosegla nov rekord
Reply #1 - 04.10.2006 at 13:37:45

astral wrote on 04.10.2006 at 13:32:05:
Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je sporočila, da je ozonska luknja nad Antarktiko največja in najnevarnejša do zdaj.

Letošnja večja luknja je po mnenju vremenoslovcev posledica nadaljevanja prisotnosti snovi, ki uničujejo ozon, svoje pa je prispevala tudi mrzla zima v stratosferi. Ozonska luknja se pojavlja vsako pomlad na južni polobli, po prepričanju WMO-ja pa se bo ta pojavljala še naslednjih dvajset let, preden bo opaziti njeno zmanjšanje v obsegu in globini.

Zdaj meri 29,5 milijona kvadratnih kilometrov, prejšnji rekord pa je bil iz leta 2000, ko je bila velika 29,4 milijona kvadratnih kilometrov. Veliko raziskav si glede naraščanja ali manjšanja ozonske luknje med seboj nasprotuje.

WHO se zanaša na svoje meritve in tudi na meritve ameriške in evropske vesoljske agencije.

Z veliko mero cinizma že dlje časa ugotavljam, da bi se ozonska luknja lahko kčila in širila tudi v odvisnosti od politične klime v ZDA. Kolikor se spominjam so ravnopred parimi meseci govorili o tem, da se ozonska luknja manjša.

Čeprav imam hkrati tudi močan občutek, da je problem veliko resnejši, kot se nam zdi.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Boštyxz
5

I Love YaBB 2!
Slovenija
Reply #2 - 13.10.2006 at 20:21:00

pa saj se še dobro spomnim, ko so uvedli zakone o prepovedi uporabe snovi ki uničujejo Ozon (  strupeni plin Freon ). In tega je že kar nekaj let, več kot 10 . In potem so spet uvajali še dodatne ukrepe ... In potem bi morala biti luknja  le še zakrpana luknjica , ne pa ... Torej je narobe nekaj drugega ... Undecided
Back to top

IP Logged

Janez B.
1
*

Reply #3 - 08.11.2006 at 18:15:33

Upam, da sem zadel rubriko. Imam eno vprašanje.

Ali kdo od vas opaža zadnje čase spremenjeno nebo, takšno kot ga nismo vajeni? Za katerega nekateri pravijo, da je posledica takoimenovanih chemtrailsov o katerih je zaslediti več člankov v raznih časopisih, tudi naših, predvsem pa na internetu?
Pozornost so mi zbudili članki, ki jih je v enem izmed slovenskih forumov pisala članica tistega foruma, ki pa je kot izgleda forum zapustila, ker je niso jemali resno.
Njeni članki so me spodbudili k temu, da sem začel nebo malo bolje opazovati. Ugotovil sem, da so ob zgodnjih jutrih res vidne neke čudne bele sledi na nebu, na katere še pred kratkim nisem bil pozoren.
Če sem iskren se mi nebo res ne zdi več takšno kot je bilo včasih. Čudno megleno je, pa čeprav je skozi to nenavadno meglo zaznati sonce. Kolikor se spominjam nekdanje megle, je ni nikoli spremljalo sonce.
Ob dnevih, ko pa je zjutraj jasno, se jutranje bele podolgovate sledi na nebu že čez nekaj ur razkropijo in celo nebo prekrijejo z neko čudno belo meglico.
Čudno mi je vse skupaj, pa ne vem kaj naj si mislim. Želel bi, da bi še kdo opisal svoja opažanja.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

satis
5

Reply #4 - 08.11.2006 at 22:48:06

Janez B. wrote on 08.11.2006 at 18:15:33:

Ali kdo od vas opaža zadnje čase spremenjeno nebo, takšno kot ga nismo vajeni? Za katerega nekateri pravijo, da je posledica takoimenovanih chemtrailsov o katerih je zaslediti več člankov v raznih časopisih, tudi naših, predvsem pa na internetu?
Pozornost so mi zbudili članki, ki jih je v enem izmed slovenskih forumov pisala članica tistega foruma, ki pa je kot izgleda forum zapustila, ker je niso jemali resno.
Njeni članki so me spodbudili k temu, da sem začel nebo malo bolje opazovati. Ugotovil sem, da so ob zgodnjih jutrih res vidne neke čudne bele sledi na nebu, na katere še pred kratkim nisem bil pozoren.
Če sem iskren se mi nebo res ne zdi več takšno kot je bilo včasih. Čudno megleno je, pa čeprav je skozi to nenavadno meglo zaznati sonce. Kolikor se spominjam nekdanje megle, je ni nikoli spremljalo sonce.
Ob dnevih, ko pa je zjutraj jasno, se jutranje bele podolgovate sledi na nebu že čez nekaj ur razkropijo in celo nebo prekrijejo z neko čudno belo meglico.
Čudno mi je vse skupaj, pa ne vem kaj naj si mislim. Želel bi, da bi še kdo opisal svoja opažanja.

Ne, nič nisem opazila kakšnih sprememb na nebu, res pa tudi, da nisem pozorni  opazovalec neba. Sigurno pa bo z onesnaževanjem in večanjem ozonske luknje prišlo tudi do resnejših težav, za začetek lahko opažamo izredno povečanje orkanov, velike vremenske spremembe. Narava vrača udarec.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #5 - 09.11.2006 at 10:01:37

Janez B. wrote on 08.11.2006 at 18:15:33:

ja
jest sm opazu
prvič in najbolj očitno un vikend ko so mel formulo 1 s čolni u bernardinu
mam celo neki slik

drugič, pa je blo zdej te dni
mogoče u soboto
sm okol 12te ure opazu ampak res najblj svinjsko debel izpuh bele barve iz avijona do danes
strange mi je blo ker je bilo tolk jasno nebo, da se je tolk jasno vidlo nebo in avijon, da ni za povedat
kt bi ga nekdo postavu tja
surrealistično
sm prov mateji reku, da ga je še ona popgledala
čez čas, ko sm ga še mel u zavesti, se spomnem zdej, sm pogledu ponovno, po urci al pa kej, al pa pol urce, in se je prasec že začel raztegvat po širini (izpuh od avijona) ... krat 10 usaj
in mislm da, sm opazu še pokoji avijon - s črto - je zgledu višje kot prvi ... precej
pol sm pa valjda pozabu spremljat dogajanje
no ko sm naslednjič pogledu, proti večeru, so že bli oblaki 'all over'
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

Janez B.
1
*

Reply #6 - 09.11.2006 at 10:19:17

Bo v redu, če kakšno slikco iz tistega foruma skopiram in jo tukajle pustim? Zanimive so. Sam žal nimam svojih fotk.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #7 - 09.11.2006 at 17:12:33

http://www.share-international.net/slo/revija/revija.htm#vo1

V.: V nedavnih novicah na KNBC-TV v Los Angelesu so govorili, da visoko leteča reaktivna letala kemično razpršujejo ozračje, da bi spremenili vreme. Kritiki trdijo, da se 'kemični sledovi' ne razpršijo tako hitro kot običajni sledovi vlage ter da rumeno, lepljivo razpršeno sredstvo povzroča bolezni pri živalih in ljudeh. Imajo kritiki prav? Če je odgovor pritrdilen, kdo dela te kemične sledi, v kakšen namen in ali je razpršeno sredstvo nevarno?
......O.: V tej govorici ni resnice.
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

Janez B.
1
*

Reply #8 - 09.11.2006 at 21:40:26

V forumu katerega sem omenil, je nekdo zapisal, da je pred kratkim bila na slovenski televiziji oddaja o teh repih. Da so namenjeni spreminjanju vremena, ohlajanju ozračja bolj točno.
Nekateri pravijo, da so ti repi namenjeni ohlajanju ozračja, drugi pa pravijo, da so to čisto navadne kondenzacijske sledi. Kaj je res in kaj ni?
Kakorkoli, malo čudno se mi zdi, da bi navadne kondenzacijske sledi bile sposobne ohlajati ozračje. Ker če bi bilo tako, bi se ohlajanje ozračja dogajalo že pred leti in se ne bi zdaj govorilo o tem, da se atmosfera segreva. Ne vem no.
Sem pa malo pobrskal po pozitivkini arhivi in našel tale članek http://www.pozitivke.net/article.php/Oblaki_skropljenje_CHEMTRAILI_avijoni , ki se mi zdi kar precej zaskrbljujoč.
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #9 - 10.11.2006 at 09:55:07

še mal arhiva
Urejevalci vremena!!
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1150614735/2#2

je pa zanimiva una od shareta ... kdo je to prjavu?
aha ... vidm ... creme ... no ja ...
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #10 - 10.11.2006 at 09:59:15

Janez B. wrote on 09.11.2006 at 10:19:17:
Bo v redu, če kakšno slikco iz tistega foruma skopiram in jo tukajle pustim? Zanimive so. Sam žal nimam svojih fotk.

zihr bo u redu ...
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #11 - 10.11.2006 at 12:25:26

Vreme je zaenkrat še pretrd oreh, da bi ga lahko ljudje kontrolirali, sicer ne bi že majčkeni tornadi naredili toliko škode v ZDA, da orkanov niti ne omenjam.
Če pomislimo samo na takoimenovani efekt "metuljevega zamaha s krili", ki po teoriji kaosa lahko vpliva tudi na nastanek orkana na drugem koncu Zemlje, potem se pri poskusih popolne kontrole vremena lahko počutimo dokaj nebogljene.
(ali bi pa morali tega metulja nekako ujeti  Cool )

So pa dejansko ugotovili, da je zaradi onesnaževanja nebo temnejše, kot je bilo pred petdesetimi leti za cca 20%, ker se od dodatnih delcev v zraku odbije več sončne svetlobe nazaj v vesolje.  Zaradi tega prihaja do efekta ohladitve in zato globalna otoplitev zaradi enega drugega efekta tople grede, kjer pa onesnaženje zadržuje toploto oddano z Zemlje, da ne pobegne v vesolje, ni tako močna, kot bi lahko bila sicer. Oboje se namreč nekako izenači, vendar je efekt tople grede zaenkrat vseeno močnejši.

Lepo priliko, da izmerijo povečano zatemnjenost neba so imeli ravno v času napada na WTC 11.9, ko so bila v ZDA za nekaj dni prizemljena vsa letala in meritve so dejansko pokazale povečano osvetljenost neba nad ZDA, v času, ko ni letelo nobeno letalo.

Če bi se sedaj zaradi tega odločili ustaviti vsa letala, bi to imelo zelo dvorezen učinek, saj se onesnaženost in izpust toplogrednih plinov ob tem prav nič ne zmanjša in globalno segrevanje ozračja bi se zaradi povečane "osvetlitve neba" samo še pospešilo.

Glede na povprečno temperaturo, se zdaj pravzaprav še vedno nahajamo v nekakšni mali ledeni dobi s povprečno temperauro okoli 9 stopinj.
V pretekli zgodovini Zemlje (pred stotinami milijoni let, ko človeka še nikjer ni bilo) so bila tudi že mnogo toplejša obdobja, ko je bila povprečna temperatura na Zemlji tudi preko 20 stopinj celzija. Pa tudi hadnejša, ko so bili vsi oceani po ledom.

Tako, da vrag si ga vedi, kaj bi bilo res najbolj prav ...
Roll Eyes
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #12 - 10.11.2006 at 13:00:10

Ja kontroliranje vremena v večjem merilu je zaenkrat res še izven dosega, vendar pa ni nič novega to špricanje oblakov (rusi to nadvse radi počenejo pred raznimi paradami in proslavami...), čeprav najbrž res nihče še ne ve, kaj pride iz teh metuljevih utripov...

živajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1