Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 4640 times)
picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Hiša pod zemljo
23.07.2006 at 21:21:26

Čao.

Zanima me, če kdo ve, ali za gradnjo hiše pod zemljo potrebujem ista dovoljenja kot za navadno hišo? Kam se moram obrnit za te podatke? Kakšen link? Ali kdo pozna koga, ki takšno hišo ima?
Hvala za kakršenkoli namig!
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

the_s
1
*

OMG! It's t3h s!
ljubljana
Re: Hiša pod zemljo
Reply #1 - 25.07.2006 at 01:35:13

eem 1. zakaj bi hotla živet pod zemljo?

Drgac pa ja isto rabis met zazidljivo parcelo, ki mora bit not v katastru.. enako morš dobit gradbeno dovoljenje za načrtan projekt.. vse je isto ot za normalno bajto.. je pa res da: what one can't see, one cant blame tko da čeravno nimaš parcele zraven tožakarskih sosedov, lepo zgradiš vse skupaj in zasuješ in zmaga - lepo na črno.  Wink
Back to top

&&...
the_s  
IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #2 - 25.07.2006 at 09:17:49

Evo, sem našla eno stran (no, so mi jo našli), ki ti bo malo bolj osvetlila, zakaj bi želela imet takšno hiško:

http://ourworld.compuserve.com/homepages/phil_reddy/

Tole je čist zame...varovanje okolja, varčevanje z energijo in nekaj drugačnega (meni je že dolgčas od vseh navadnih in enih in istih stvari na svetu...rada imam spremembe)!
Po moje bova imela kr takšno hiško!  Smiley Smiley Smiley Smiley

Če pa slučajno gradite, bo tole za vas zelo uporabno:

http://www.podsvojostreho.net/portal.php
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

the_s
1
*

OMG! It's t3h s!
ljubljana
Reply #3 - 25.07.2006 at 13:30:15

Dobro ampak to je bolj med zemljo kot pa pod njo Cheesy zanimiv domek.. nekako tko kot če bi vzel navadno hišo in jo zasul z zemljo iz vseh strani. Cheesy
Back to top

&&...
the_s  
IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #4 - 25.07.2006 at 16:03:38

V bistvu sem na začetku imela v mislih hišo čisto pod zemljo, da bi v bistvu bila streha poravnana s površino...Oboje mi je všeč, tako, da se v bistvu še odločam...Bomo videli...Najbrž po tem, kaj bo ceneje... Wink
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

Mateja B.
4
p

Reply #5 - 26.07.2006 at 10:51:16

Jest imam podobno zamisel. Smiley Idejo sem dobila pred kakimi 7 do 9 leti, ko sem v neki reviji za notranji dizajn videla stanovanje/hišo, vkopano v zemljo tako, da je ena od sten bila sestavljena iz stekel, ki so ustvarjala ogromno ovalno okno v ogromni temni ravni skalnati pečini (podolžni premer okna je bil vsaj 12 m, raje 15). Čist me je zafasciniralo. Ampak oprema v tisti hiši je bila pusta in nekoliko grozljiva. (Tisto, čemur rečem klavniško hladni minimalizem.) Ko sem videla še hobitske hiške v Gospodarju prstana in sem tudi na svet gledala še bolj ekološko, se je ideja izoblikovala natančneje.

No, hiša, kakršno sem si zamislila, bi bila primerna za nekoliko terasasto ali srednje strmo pobočje. (Terasast in precej strm je hrib, kjer živiva zdaj.) Na eni od višjih teras si predstavljam hišo, ozko in dolgo. Dolga zadnja (severna) stena bi bila v celoti vkopana v hrib, stranski ozki pa le delno. Namesto strešne kritine bi bila trata, ki bi se zlila s travnikom na hribu. Namesto stene na južni strani bi bilo le nekaj stebrov, sicer pa sama okna/drsna vrata, saj je proti jugu krasen razgled po dolini. (Ne predstavljam si, da bi lahko živela v hiši brez oken. Po moje to ni zdravo. Človek potrebuje dnevno svetlobo. Bolj ko je neposredna, bolje je.) To je varianta za majhno enonadstropno hišo. Če bi hotela večjo, bi nadstropje s spalnicama in mini kopalnico bilo na severu vkopano le delno in pomaknjeno nekoliko nazaj glede na pritlični kvader , na jugu pa bi bila terasa, ki bi pokrivala del spodnjih prostorov (dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico, kopalnica, delovna soba). Če bom našla skice, jih poskeniram in objavim (take zadeve raje rišem na svinčnik), ali pa bom naredila nove, ko bo čas za to.

Zanimivo mi je, da imava s Picolo podobno zamisel. Že pri ideji za tisti bar pred leti sva se dobro poklopili. Res kul.  Smiley
Back to top

I love to live and I live to love.
WWW WWW  
IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #6 - 26.07.2006 at 21:55:14

Hm...zanimivo, Mateja. Če boš našla skice in jih poskenirala, bi blo zlo fajn, mogoče dobim kakšno idejo (če te ne moti).
Hm...jst mam tist bar še vedno nekje v mislih...nekoč mogoče bom to tut uresničila.Nikol se ne ve. Če bom kdaj imela dovolj časa (al pa je tole zdej samo izgovor?)
Lepo se imej!

P.s.:mogoče pa kdaj kakšno najino idejo skupaj uresničiva...hehe Wink Wink
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1