Jest imam podobno zamisel.

Idejo sem dobila pred kakimi 7 do 9 leti, ko sem v neki reviji za notranji dizajn videla stanovanje/hišo, vkopano v zemljo tako, da je ena od sten bila sestavljena iz stekel, ki so ustvarjala ogromno ovalno okno v ogromni temni ravni skalnati pečini (podolžni premer okna je bil vsaj 12 m, raje 15). Čist me je zafasciniralo. Ampak oprema v tisti hiši je bila pusta in nekoliko grozljiva. (Tisto, čemur rečem klavniško hladni minimalizem.) Ko sem videla še hobitske hiške v Gospodarju prstana in sem tudi na svet gledala še bolj ekološko, se je ideja izoblikovala natančneje.
No, hiša, kakršno sem si zamislila, bi bila primerna za nekoliko terasasto ali srednje strmo pobočje. (Terasast in precej strm je hrib, kjer živiva zdaj.) Na eni od višjih teras si predstavljam hišo, ozko in dolgo. Dolga zadnja (severna) stena bi bila v celoti vkopana v hrib, stranski ozki pa le delno. Namesto strešne kritine bi bila trata, ki bi se zlila s travnikom na hribu. Namesto stene na južni strani bi bilo le nekaj stebrov, sicer pa sama okna/drsna vrata, saj je proti jugu krasen razgled po dolini. (Ne predstavljam si, da bi lahko živela v hiši brez oken. Po moje to ni zdravo. Človek potrebuje dnevno svetlobo. Bolj ko je neposredna, bolje je.) To je varianta za majhno enonadstropno hišo. Če bi hotela večjo, bi nadstropje s spalnicama in mini kopalnico bilo na severu vkopano le delno in pomaknjeno nekoliko nazaj glede na pritlični kvader , na jugu pa bi bila terasa, ki bi pokrivala del spodnjih prostorov (dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico, kopalnica, delovna soba). Če bom našla skice, jih poskeniram in objavim (take zadeve raje rišem na svinčnik), ali pa bom naredila nove, ko bo čas za to.
Zanimivo mi je, da imava s Picolo podobno zamisel. Že pri ideji za tisti bar pred leti sva se dobro poklopili. Res kul.