Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 2021 times)
ARS
5

Preveč dobrega je lahko
... čudovito. (Mae West)

daleč od rodne barjanske grude
Cenzura na ORF - prepoved dokumentarca
14.12.2005 at 23:57:01

Člen 7 končal v bunkerju ORF
ORF prepovedala predvajanje dokumentarca Člen 7 – naša pravica

http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,104,105820

Tale članek me je delno pa vseeno presenetil ... sem brez besed.
Pa čeprav sem kar nekaj časa med njimi živela. Nemalo zgodbic ...

No, če trenutno drugega ne, Korošce lahko vsaj malo konkretneje podpremo.
Če ti ni vseeno, se morda odločiš za podporo komiteju "Sichtbare Heimat – Vidna domovina": www.heimat-domovina.at

Za dvojezičnost, za večjezičnost, za bogastvo različnosti, ki se med seboj dopolnjujejo,
Smiley
ARS
Back to top

Knowing what's right doesn't mean much unless you do what's right. (neznan(a)

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Re: Cenzura na ORF - prepoved dokumentarca
Reply #1 - 15.12.2005 at 02:51:11

Me u bistvu sploh ne čudi, saj je Avstrija leglo nacizma - je tudi tistega malarja zvalila, ki se je za fuhrerja poimenoval; pri tem, da so Nemci svoje nacije vsaj delno popucali, Avstijčki pa se niti lotili niso...

Bi morala uleteti Putin pa Buš in Avstrijo ukiniti - do Velikega Kleka bi jo lahko prevzeli mi, nekaj bi je dobili Nemčki malo Italijančki pa še za Češke in Slovaške brate slovanske bi se kaj našlo.

(seveda pa bi mi avstrijčkom dvojezične napise postavili - da bi banda holcarska videla, kaj se pravi spoštovanje manjšin)

uživajte!

Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #2 - 15.12.2005 at 14:04:15

t wrote on 15.12.2005 at 02:51:11:
Me u bistvu sploh ne čudi, saj je Avstrija leglo nacizma - je tudi tistega malarja zvalila, ki se je za fuhrerja poimenoval; pri tem, da so Nemci svoje nacije vsaj delno popucali, Avstijčki pa se niti lotili niso...

Bi morala uleteti Putin pa Buš in Avstrijo ukiniti - do Velikega Kleka bi jo lahko prevzeli mi, nekaj bi je dobili Nemčki malo Italijančki pa še za Češke in Slovaške brate slovanske bi se kaj našlo.

(seveda pa bi mi avstrijčkom dvojezične napise postavili - da bi banda holcarska videla, kaj se pravi spoštovanje manjšin)

uživajte!

Po moje je avstrijska nestrpnost do manjšin (od nekdaj židovske do aktualnih slovanskih)  oz. spogledovanje  do totalitarnih oblik vladanja   itak kompenzanicija za  nesposobnost, da bi si oblikovali ustrezno  lastno nacionalno identiteto. Ta se nikol ni ujemla  z državno, v tem majo v bistvo podoben problem kot slovenci, le da so ble njihove državne tvorbe vedno  nacinalno predimenzionirane,  naše pa preokrnjene.
Back to top

IP Logged

Gost
Guest

Reply #3 - 27.12.2005 at 08:51:48

Dokumentarec sta sestavila Avstrijca. Avstrijska nacionalka je blokirala objavo. Slovenskim manjšinam v Avstriji za take in podobne stvari dol visi, ker oni ponosno govorijo in poslušajo Nemščino in živijo lepše življenje kot večina zabediranih Slovencev v Sloveniji! Oni se niti pomotoma ne pritožujejo, pritožuje se seveda le en delež tukajšnjih Slovencev, ker nimajo kaj drugega za počet kot flancat stvari, ki se jih sploh ne tičejo.

Pri nas v Sloveniji živi precej večji odstotek prebivalcev iz Balkana, kot v Avstriji živi Slovencev, pa do danes še nisem uspel videti prispevka v samostojni Sloveniji, na slovenski nacionalki, v Srbohrvaščini. A kljub temu močno dvomim, da se zaradi tega kdo joka na Hrvaškem, v BIH-u, ali v Srbiji, kot se pri nas joka nekaj topoglavih Slovencev nad zlobnimi Avstrijci.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #4 - 27.12.2005 at 12:46:06

Quote:
Dokumentarec sta sestavila Avstrijca. Avstrijska nacionalka je blokirala objavo. Slovenskim manjšinam v Avstriji za take in podobne stvari dol visi, ker oni ponosno govorijo in poslušajo Nemščino in živijo lepše življenje kot večina zabediranih Slovencev v Sloveniji! Oni se niti pomotoma ne pritožujejo, pritožuje se seveda le en delež tukajšnjih Slovencev, ker nimajo kaj drugega za počet kot flancat stvari, ki se jih sploh ne tičejo.

Pri nas v Sloveniji živi precej večji odstotek prebivalcev iz Balkana, kot v Avstriji živi Slovencev, pa do danes še nisem uspel videti prispevka v samostojni Sloveniji, na slovenski nacionalki, v Srbohrvaščini. A kljub temu močno dvomim, da se zaradi tega kdo joka na Hrvaškem, v BIH-u, ali v Srbiji, kot se pri nas joka nekaj topoglavih Slovencev nad zlobnimi Avstrijci.

Očitno sploh nimaš pojma, za kaj gre:
- bivši jugoviči, so prišli k nam sami, prostovoljno (velika večina njih), medtem ko je slovenska manjšina v Avstriji ostala neprostovoljno;
- Avstrički so se v dokumentu, brez katerega sploh ne bi bilo Avstrije zavezali, da bodo skrbeli za slovensko manjšino;
- je bilo kar nekaj prispevkov tudi v Srbohrvaščini na nacionalki, mogoče svoje čase celo preveč, poleg tega pa srbohrvaščina sploh ne obstaja več in ne boš verjel Slovenščina je že 15 naš uradni jezik - eden od treh;
- kolikor vem, se je za tablo s ketno privezal, zamejski Slovenec, ne pa kakšen "zabediran" slovenček - torej je očitno, da jim ni tako lepo, kot se mogoče zdi tebi.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

zigy stardust
Guest

Reply #5 - 27.12.2005 at 18:32:50

t wrote on 27.12.2005 at 12:46:06:
Očitno sploh nimaš pojma, za kaj gre:
- bivši jugoviči, so prišli k nam sami, prostovoljno (velika večina njih), medtem ko je slovenska manjšina v Avstriji ostala neprostovoljno;
- Avstrički so se v dokumentu, brez katerega sploh ne bi bilo Avstrije zavezali, da bodo skrbeli za slovensko manjšino;
- je bilo kar nekaj prispevkov tudi v Srbohrvaščini na nacionalki, mogoče svoje čase celo preveč, poleg tega pa srbohrvaščina sploh ne obstaja več in ne boš verjel Slovenščina je že 15 naš uradni jezik - eden od treh;
- kolikor vem, se je za tablo s ketno privezal, zamejski Slovenec, ne pa kakšen "zabediran" slovenček - torej je očitno, da jim ni tako lepo, kot se mogoče zdi tebi.

uživajte!

(Koroški zbornik, Ljubljana DZS 1946):
Cona A plebiscitnega ozemlja:
Avstrijski državljani s slovenskim občevalnim jezikom leta 1910: 69,18%
Avstrijski državljani z nemškim občevalnim jezikom leta 1910: 30,82%

Veljavne glasovnice za SHS: 40,96%
Veljavne glasovnice za Avstrijo: 59,04%

Saj so bile demokratične volitve - in če nekdo govori slovenski jezik, še ni pogoj, da se počuti Slovenca, kar je pokazal tudi plebiscit. Torej so prostovoljno ostali v Avstriji in niso šli pod Kraljevino SHS, čeprav so bili v večini.

Dandanes pa je tudi koristno biti koroški Slovenec v luči slovenskih medijev in politike, ker oni preko meje dobivajo denar, tanaši politiki pa delajo iz tega preračunljivo politiko, kako na naslednjih volitvah dobiti čim več glasovnic.

Me tudi zanima, kateri koroški Slvoenec bi bil pripravljen oditi v matično državo in da bi mu bil kruh rezan po naših tarifah, torej nekajkratna manjša plača...

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1