picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Evo, sem našla en odgovor na svoje vprašanje...
Vsako jutro, že devet let zapored, razveseljuje Štefan Klep bralce najbolj branega slovenskega časopisa Slovenske novice s svojim kotičkom Klepetanja. Poslej lahko na tej strani prebirate njegove duhovite odgovore in pogovore tudi vi. Poklepetate pa lahko z njim po eletronski pošti s.klep@email.si
Arhiv
št.:3026 (03.04.2003) Urni premiki
"To pomladansko in jesensko premikanje ur mi gre na jetra," se pritožuje Emil Z. iz Ljubljane. "Prestaviti je treba ročno uro, radio uro, uro na mobiju, uro v avtu, uro na termostatu centralne kurjave, na videorekorderju, pa seveda še na klasični stenski uri, kar je še največji problem. Pri vsem skupaj pa mi ni jasno, čemu vse to počnemo?"
Še sreča, da ima večina novih računalnikov nastavljen samodejni premik ure na poletni in zimski čas, čeprav bo ta prednost postala hud problem, če bomo v Evropi leta 2006 opustili to čudaško igračkanje s časom.
Pravega smisla premikov za uro naprej in uro nazaj nihče več ne zna pojasniti in ga utemeljiti. Nekoč, v davnih časih zgodnjega kapitalizma, so menda vestni racionalizatorji porabe električne energije izračunali, da je bodo zaradi dnevne svetlobe nekaj prihranili. Dejansko pa prihranka nikoli niso dokazali.
Ure pa so Evropejci še kar naprej vestno premikali, še zlasti Nemci med drugo svetovno vojno. Možnost, da to opustimo, bo čez tri leta. Do takrat pa nič ne pomaga, zakon je tak, pa čeprav nam gre to na jetra in imajo zaradi tega otroci in starejši ljudje težave s svojo notranjo uro, za katero ne obstaja nastavitveni gumb.
Copyright (c) 2001 Petrov&Petrov d.o.o. Vse pravice pridržane, email: info@kazalo.net
|