Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 
(Read 14817 times)
sinjeoka
5

No guts no glory!

Re: LEDENA DOBA SE JE ZAČELA
Reply #15 - 10.08.2005 at 08:45:06

Devi wrote on 09.08.2005 at 22:42:54:
branijo jo lahko, zakaj ne, dokler zakonov ne pišejo je use u redu Grin kolk norih tožb u ameriki uspe ljudem, pa majo zihr manjšo osnovo kt bi jo marsikatera pokrajina imela, ki je poškodovana zarad nemarnih posegov vanjo

žal evropskega kontinentalnega sistema ne moreš primerjati z ameriškim, ker se že v sami osnovi razlikujeta. V ameriškem sistemu sodniki kreirajo pravo, v kontinentalni evropi pa parlamenti.

In zato v Ameriki zmaga precej čudnih tožb in zato v Evropi izgubi toliko dobrih tožb.

in ko smo že pri avtomobilih, kaj neki se bo zgodlo, ko bo zmanjkalo nafte, misliš? na plan bojo končno potegnili sto let stare načrte ekoloških pogonov, jih začeli razvijat in masovno proizvajat za ljudi. in ljudje jih bojo kupovali lih tak kt zdej te na nafto

s tem se čisto strinjam, da ko nečesa zmanjka zmanjka - ampak ne reši vprašanja, kako bomo v času med popolno izrabo naravnega vira nafte in postavitvijo zakona o prevečih izpušnih plinih uporabljali to normo.

Odličen primer, ki si ga navedla - v tvoji coni udobja je zadosti suhega lesa, ali misliš da se s tako cono udobja lahko pohvaliji vsi slovenci ali celo vsi ljudje. Pri uporabi raznih lastnih con udobja se ti pojavi problem enakosti - v smislu, ali boš ljudem brez tvoje cone udobja, prepovedala kurjenje pozimi?
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #16 - 10.08.2005 at 08:47:07

branijo jo lahko, zakaj ne, dokler zakonov ne pišejo je use u redu Grin kolk norih tožb u ameriki uspe ljudem, pa majo zihr manjšo osnovo kt bi jo marsikatera pokrajina imela, ki je poškodovana zarad nemarnih posegov vanjo

žal evropskega kontinentalnega sistema ne moreš primerjati z ameriškim, ker se že v sami osnovi razlikujeta. V ameriškem sistemu sodniki kreirajo pravo, v kontinentalni evropi pa parlamenti.

In zato v Ameriki zmaga precej čudnih tožb in zato v Evropi izgubi toliko dobrih tožb.

in ko smo že pri avtomobilih, kaj neki se bo zgodlo, ko bo zmanjkalo nafte, misliš? na plan bojo končno potegnili sto let stare načrte ekoloških pogonov, jih začeli razvijat in masovno proizvajat za ljudi. in ljudje jih bojo kupovali lih tak kt zdej te na nafto

s tem se čisto strinjam, da ko nečesa zmanjka zmanjka - ampak ne reši vprašanja, kako bomo v času med popolno izrabo naravnega vira nafte in postavitvijo zakona o prevečih izpušnih plinih uporabljali to normo.

Odličen primer, ki si ga navedla - v tvoji coni udobja je zadosti suhega lesa, ali misliš da se s tako cono udobja lahko pohvaliji vsi slovenci ali celo vsi ljudje. Pri uporabi raznih lastnih con udobja se ti pojavi problem enakosti - v smislu, ali boš ljudem brez tvoje cone udobja, prepovedala kurjenje pozimi?
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #17 - 10.08.2005 at 09:15:50

sinjeoka wrote on 09.08.2005 at 22:39:54:
pa še to Lovska zveza je organizacija, ki naj bi skrbela za pravice živali, tudi pred sodišči

Na tole sem že včerej odgovarala pa mi je očitno med mrkom požrlo post.
Rekla sem, da poznam precej lovcev ki imajo odgovornost skrbet za dost human odnos do živali.
ampak da funkcija lovca že itak v osnovi ni združljiva z funkcijo varuha živali. To bi blo kot če bi varuhu človekovih pravic dali pravico do odstrela useh tistih ljudi, ki se njemu zdijo odveč pa letno kvoto kolk je lahko teh ljudi.
To je zlo zastarela ureditev, kar se mene tiče, bo to funkcijo prej al slej kdo bolj primeren moral dobit.
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #18 - 10.08.2005 at 09:36:02

sinjeoka wrote on 10.08.2005 at 08:47:07:

a kar se takih stvari tiče ima amerika bolj napreden sodni sistem?

Quote:

sej veš, denar je sveta vladar. ni je stvari ki se ne bi zelo hitro rešila, ko bi nekej predrago postalo. jest sm prepričana, da bi v par letih našli rešitev za alternativne načine ogrevanja in pogona, ki bi dost bolj poceni in za vse dostopne postale, od bio gasa, sončnih kolektorjev, kemijskih reakcij z manj nevarnim rezultatom, zares učinkovitih čistilnih naprav v prehodnem obdobju itd. v trenutku ko bi bil sprejet zakon, bi se svet začel menjat. eni sicer sam nafto vidijo in si drugačnega sveta ne znajo zamislit, niti ga nočejo, sam to je zarad nevednosti, v kateri živimo, ne pa zarad tega, ker to drugač ne more bit

Quote:
Pri uporabi raznih lastnih con udobja se ti pojavi problem enakosti - v smislu, ali boš ljudem brez tvoje cone udobja, prepovedala kurjenje pozimi?

če bi dali ljudem pravico, da malo spucajo vse (ne sam svoje) gozdove suhega lesa, bi se tud gozdove boljše vzdrževalo, kt se jih zdaj.
ljudje, ki nimajo gozdov, bi si les itak lahko samo kupovali, ne bi šel vsaki blok si zdej vsako zimo par dreves posekat. pa tud ljudje so preleni, da bi to sami počeli. tle spet velja tisto, kar sem zgoraj napisala. če bi nekaj predrago postalo, bi se hitro našla alternativa za ogrevanje tudi.
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #19 - 10.08.2005 at 10:23:38

Devi wrote on 10.08.2005 at 09:36:02:
a kar se takih stvari tiče ima amerika bolj napreden sodni sistem?.

kar se primerjave tiče, so ameriški britanski, irski parvosodni sistemi precej boljši kot evropsko-kontinentalni (še vedno pa niso idealni  Grin )

sej veš, denar je sveta vladar. ni je stvari ki se ne bi zelo hitro rešila, ko bi nekej predrago postalo. jest sm prepričana, da bi v par letih našli rešitev za alternativne načine ogrevanja in pogona, ki bi dost bolj poceni in za vse dostopne postale, od bio gasa, sončnih kolektorjev, kemijskih reakcij z manj nevarnim rezultatom, zares učinkovitih čistilnih naprav v prehodnem obdobju itd. v trenutku ko bi bil sprejet zakon, bi se svet začel menjat. eni sicer sam nafto vidijo in si drugačnega sveta ne znajo zamislit, niti ga nočejo, sam to je zarad nevednosti, v kateri živimo, ne pa zarad tega, ker to drugač ne more bit
.

mislim, da sva govorili o tem, da administrativno reševanje problema narave s podeljevanjem človekovih pravic ne daje rezultatov.

To o čemer ti zgoraj pišeš pa so ekonomski ukrepi. Jaz recimo si lahko svet predstavljam brez nafte (dolgoročno) in svet s precej manj nafte (kratkoročno). Če se najpre ustaviva pri dolgoročnem problemu je za dosego željenega učinka potrebno samo popraviti pravila, ki urejajo patente.

Če pa govoriva o reševanju problema kratkoročno - v smislu zmanjševanja porabe nafte, pa bi ogromno v Sloveniji naredili že z izboljšanjem javnega poniškega prometa. Če se samo spomnim, da so recimo Nemci, Avstrijci, Švedi, Angleži, Švicarji .... že zdavnaj zgruntali sisteme v mestih  (ne samo podzemne železnice), kjer s 95% stopnjo verjetnosti velja, da boš na cilju po voznem redu tudi v prometnih konicah, se je za vprašat kaj je narobe recimo z Ljubljano, da ne uspe avtobus številka 6 na relaciji Dolgi most - Nama zjutraj ob 7:04 nikoli prevoziti v enakem času. Isti avtobus ima razpon prihoda na cilj med 7:40 in 8:15 (v kakšnem snegu pa sploh še kake pol ure več). Ker je to ena taka kritična ura, ko vsi lovimo točen čas prihoda v službo, se seveda v kar največji meri izogibamo temu nezanseljivemu prevoznemu sredstvu. (Posledica temu so obupne kolone vozil na vpadnici Tržaška)

če bi dali ljudem pravico, da malo spucajo vse (ne sam svoje) gozdove suhega lesa, bi se tud gozdove boljše vzdrževalo, kt se jih zdaj.
ljudje, ki nimajo gozdov, bi si les itak lahko samo kupovali, ne bi šel vsaki blok si zdej vsako zimo par dreves posekat. pa tud ljudje so preleni, da bi to sami počeli. tle spet velja tisto, kar sem zgoraj napisala. če bi nekaj predrago postalo, bi se hitro našla alternativa za ogrevanje tudi.

sicer ne vem, kje si videla zanemarjene gozdove, ker na našem koncu res ni sile. Je pa zanemarjenost verjetno tudi posledica neurejenih lastniških vprašanj (denacionalizacija pa to). Vsaj na Dolenjskem so kmetje ugotavljali, da so Ljubljanske mlekarne kot upravitelj gozdov, pred vračanjem ne samo počistile, ampak kar izropale gozdove.
Back to top

IP Logged

Mateja B.
4
p

Reply #20 - 10.08.2005 at 10:44:58

sinjeoka wrote on 09.08.2005 at 10:42:08:
tako da tale tvoja razprava ima samo en problem - ne upošteva časovne komponente, ki pa je bistvena ko govorimo o koncentraciji CO2

Seveda jo upošteva. V kolikšnem času zraste eno drevo in v kolikšnem času nastane 1 l nafte? In koliko časa lahko ogrevaš z enim in drugim? Ne vem, kaj ti tu ni jasno. Oziroma kaj misliš, da veš bolje.

Pa dej, Sinja, res nehi že s tem, da moraš imet vedno prav in na skor vsako zadevo odreagirat, kot da ti kdo kaj hudega hoče, kot da ogroža tvoj prav. In to pri velik temah, čeprav se na vse gotovo ne spoznaš enako dobro. (O, vidim, da Gape tud na tole riplaja.)
Mogoče ti zgleda, da sem kej jezna al pa kej. Ne, nič takega. Prav mirna sem. Ampak zdi se mi prav, da ti to povem. Res, ni mi všeč tvoj način in ne zdi se mi pameten. Po pravici povedano: je bilo že nekajkrat tako, da me je imelo na kakem topiku kaj napisat, pa potem nisem, ker sem vedela, da se boš (kot ponavadi) zataknila za nekaj, kar bo tam povedano. Meni pa se ne da komunicirat na tak način, da te nekdo pika tako, kot to delaš ti. Za tak neploden način mi je škoda energije. Veš, zame forum ni bojno polje, zame je forum prostor, kjer se kaj naučim in kjer (po možnosti) prijateljsko izmenjavamo misli, mnenja, izkušnje, znanje. Seveda, tud do bumov pride občasno, ampak ti si skoz naštelana na "boj". To pač ni moj stil.

Bolj na izi si vzem vse skupi, se boš mela (še) ful boljš v lajfu. It works for me just great.
Back to top

I love to live and I live to love.
WWW WWW  
IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #21 - 10.08.2005 at 10:45:02

sinjeoka wrote on 09.08.2005 at 22:13:06:
da o takšni megleni zadevi "preveč izpušnih plinov" verjetno pomeni, da so izpušni plini sosedovege avtomobila preveč, v taksiju ki me razvaža okoli pa ravno prav ...

les kot najboljše kurivo ... če danes nehamo kurit peči pozimi na kurilno olje, če se odklopimo od toplaren, kaj misliš koliko časa bi zadostoval gozd v Sloveniji preden bi ga izsekali? (pa ne pozabi ogrevati je treba tudi delovna mesta) pri povprečni porabi lesa na manjše gospodinjstvo cca 8-9 m3/ zimo?

(mogoče bo pa kak gapetovc iz čiste ekološke osveščenosti nehal kadit - osveščenost se namreč začne in konča pri najbolj banalnih vsakdanjih zadevah)

jest pa mislm da je večji problem v izpušnih plinih raznih reaktivnih in podobnih letečih strojev, predvsem vojaških, še prov posebi pa njih namen prevažanja inu kurjenja podzemnega 'bogastva', kot pa v izpušnem plinu mojga al pa sosedovga al pa taxijevega izpuha ... in njega namenu ... bi se drznu rečt ... večji kt je 'avto' in več kt pokur ... slabši je namen njega voznika ... al pa uporabnika ... for that matter ...

kar pa se tiče lesa
bom reku tolk
lansko leto sm (sva) porabu ene 2 kubika lesa in 150 čuka za elektriko.
če bi bil sposobn popedenat razvod toplega zraka iz kuhne, po celi hiši, sm zihr da bi pokuru manj kot 9 kubikov lesa.
pri izolaciji ki je ni, pri stari hiši grajeni na zemlji in skali.
9 kubika mi predstavlja 90 čuka
90 čuka mi predstavlja da se morm tolkrat peljat na delo z avtom, ker ne živim v mestu (če ne, če bi zdržu u mrazu, tko kt humar, bi ra MOGU tolkrat manj).
in ne maram mučit svojga telesa za dosego svojih ciljev, zato se peljem z avtom, od tm kjer sm doma, smo mel modela k se je vozu na šiht u ljubljano s kolesom, vsak dan - hvala lepa.
letos je šlo za elektriko mal več, lesa pa tud ene 2,5 kubika, od tega samo 1 kubik požagane bukve, vse ostalo so bli odpadki iz okolice hiše, bližnje in daljne ... pa tud 'industrijski odpadni les' - 'palete', je bla umes ... isto lansko leto ...
ta les ... odpadni ... ta bi TKOITAQ razpadu na zraku - oksidiru, če hočeš, zgorel provzaprov ... sicer blj na počas, ampak to bi z njim blo.
ker pa bi si jest tkoitak pogrel hišo do te mere da bi mi blo toplo, je verjetn boljš da pokurm les k leži po tleh * kt pa da vam ostalim odžiram elektriko

tega v mestu ni ... vem ...
ampak ... to moj problem ni ...
maš pa sosede ... k te ogrevajo ...

* kaj bi - naredu zakon, da vsakdo, ki hoče, lahko pobere v gozdu na tleh ležeče veje, ki so brez lubja - rang - ležijo tm že vsaj leto!
neglede na to čigav gozd to je!

res znaš bit banalna ... tobak te mot ... pri globalnem segrevanju zemlje in pri njenem obrambnem mehanizmu - ohladitvi.

**
... in nenazadnje, premog in nafta sta v končni fazi le pod visokim tlakom in temperaturo stisnjeni les?
nafta je danes zlato, ki je črne barve, začni stiskt les in prodajat nafto!

Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #22 - 10.08.2005 at 10:51:20

sinjeoka wrote on 10.08.2005 at 10:23:38:
Če se najpre ustaviva pri dolgoročnem problemu je za dosego željenega učinka potrebno samo popraviti pravila, ki urejajo patente.

kak to misliš, da se določenim patentom ekološke uporabnosti vzame pravica ekskluzivnega upravljanja z njimi? sej problem pri večini patentov, ki bi pomagali izboljšati svet je lih v tem, da brez organizirane masovne izdelave, raziskav in izboljšav, navadnim ljudem niso ne cenovno ne kar se tiče izdelave dostopni.
bi se dalo pravila spremenit v kej konkretno uporabnega - kako si ti to predstavljaš?

Quote:
se je za vprašat kaj je narobe recimo z Ljubljano, da ne uspe avtobus številka 6 na relaciji Dolgi most - Nama zjutraj ob 7:04 nikoli prevoziti v enakem času. Isti avtobus ima razpon prihoda na cilj med 7:40 in 8:15

jest vidim tle sam en problem, motivacije jim manjka Grin to se mi zdi dost zlahka rešljiva zadeva, ki bi marsikoga premaknila

Quote:
Je pa zanemarjenost verjetno tudi posledica neurejenih lastniških vprašanj (denacionalizacija pa to). Vsaj na Dolenjskem so kmetje ugotavljali, da so Ljubljanske mlekarne kot upravitelj gozdov, pred vračanjem ne samo počistile, ampak kar izropale gozdove.

se strinjam, imaš verjetno prav.
sam nam še vedno ostanejo gozdovi v državni lasti in uni v cerkveni Tongue Grin

Quote:
mislim, da sva govorili o tem, da administrativno reševanje problema narave s podeljevanjem človekovih pravic ne daje rezultatov.

To o čemer ti zgoraj pišeš pa so ekonomski ukrepi.

ne vem, o čem sva govorili, če te stvari popredalčkaš. kaj točno so administrativni ukrepi?
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #23 - 10.08.2005 at 11:17:22

Devi wrote on 10.08.2005 at 10:51:20:
kak to misliš, da se določenim patentom ekološke uporabnosti vzame pravica ekskluzivnega upravljanja z njimi? sej problem pri večini patentov, ki bi pomagali izboljšati svet je lih v tem, da brez organizirane masovne izdelave, raziskav in izboljšav, navadnim ljudem niso ne cenovno ne kar se tiče izdelave dostopni.
bi se dalo pravila spremenit v kej konkretno uporabnega - kako si ti to predstavljaš??

Angry Embarrassed

vidim, da mi je odgovor zbrisalo ... ga bom še 1x napisala kasneje

jest vidim tle sam en problem, motivacije jim manjka Grin to se mi zdi dost zlahka rešljiva zadeva, ki bi marsikoga premaknila

odgovor zakaj ni motivacije je zelo banalen - dejavnost parkirišč je namreč sprivatizirana in visokoprofitabilna dejavnost v Ljubljani  Wink

ne vem, o čem sva govorili, če te stvari popredalčkaš. kaj točno so administrativni ukrepi?

u bistvu je stvar taka, trg - ekonomija ima enostavno svojo logiko, ki bazira na individualnem egoizmu(požrešnosti), če jo skušaš ta refleks požrešnosti zaobiti z nekim administrativnim ukrepom dobiš sivo ekonomijo.

Recimo bivša Yuga in kupovanje deviz na tržnicah (a ti sploh veš kakšen prekršek je to bil?  Grin ) Ali pa financiranje občin; ker se ne smejo zadolževat so  vzele leasing  Wink trg nelegalnih drog .......

administrativni ukrep je torej bil - zagroženo kaznovanje vsakega, ki bi prekupčeval z devizami; če bi to v praksi skušali izvajati, bi verjetno fasali še eno revolucijo - s kupovanjem deviz na črno so namreč ljudje ohranjali vrednost svojih zaslužkov

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #24 - 10.08.2005 at 11:28:39

Mateja B. wrote on 10.08.2005 at 10:44:58:
Seveda jo upošteva. V kolikšnem času zraste eno drevo in v kolikšnem času nastane 1 l nafte? In koliko časa lahko ogrevaš z enim in drugim? Ne vem, kaj ti tu ni jasno. Oziroma kaj misliš, da veš bolje.

u bistvu nisi razumela poante, danes je lesa še vedno zato toliko velik, ker pač kurimo druge vire. Vendar če bi iz nafte danes vsi prešaltali na les, se gozdovi ne bi mogli tako hitro obnavljat kot bi jih mi kurili.

tako, da bi se čez nekaj let spet soočili z istim problemom, usihanjem naravnega vira, ker se ne bi mogel tako hitro obnavljat, kljub temu, da se obnavlja ...

naj gape izračuna koliko časa raste les, ki sta ga pokurila in potem poskusita dobiti kolikšno površino gozda bi morala imeti, dsa bi se gozd ohranjal, pri tem, da bi količina lesa za kurjavo iz leta v leto ostala enaka

kar se pa tiče tvojih feelingov pa, jih lahko izraziš, da si mirna  - v stanju mirnosti se ljudje ne ukvarjajo s svojimi čustvi  Wink
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #25 - 10.08.2005 at 11:32:54

gape wrote on 10.08.2005 at 10:45:02:
jest pa mislm da je večji problem v izpušnih plinih raznih reaktivnih in podobnih letečih strojev, predvsem vojaških, še prov posebi pa njih namen prevažanja inu kurjenja podzemnega 'bogastva', kot pa v izpušnem plinu mojga al pa sosedovga al pa taxijevega izpuha ... in njega namenu ... bi se drznu rečt ... večji kt je 'avto' in več kt pokur ... slabši je namen njega voznika ... al pa uporabnika ... for that matter ...

kar pa se tiče lesa
bom reku tolk
lansko leto sm (sva) porabu ene 2 kubika lesa in 150 čuka za elektriko.
če bi bil sposobn popedenat razvod toplega zraka iz kuhne, po celi hiši, sm zihr da bi pokuru manj kot 9 kubikov lesa.
pri izolaciji ki je ni, pri stari hiši grajeni na zemlji in skali.
9 kubika mi predstavlja 90 čuka
90 čuka mi predstavlja da se morm tolkrat peljat na delo z avtom, ker ne živim v mestu (če ne, če bi zdržu u mrazu, tko kt humar, bi ra MOGU tolkrat manj).
in ne maram mučit svojga telesa za dosego svojih ciljev, zato se peljem z avtom, od tm kjer sm doma, smo mel modela k se je vozu na šiht u ljubljano s kolesom, vsak dan - hvala lepa.
letos je šlo za elektriko mal več, lesa pa tud ene 2,5 kubika, od tega samo 1 kubik požagane bukve, vse ostalo so bli odpadki iz okolice hiše, bližnje in daljne ... pa tud 'industrijski odpadni les' - 'palete', je bla umes ... isto lansko leto ...
ta les ... odpadni ... ta bi TKOITAQ razpadu na zraku - oksidiru, če hočeš, zgorel provzaprov ... sicer blj na počas, ampak to bi z njim blo.
ker pa bi si jest tkoitak pogrel hišo do te mere da bi mi blo toplo, je verjetn boljš da pokurm les k leži po tleh * kt pa da vam ostalim odžiram elektriko

tega v mestu ni ... vem ...
ampak ... to moj problem ni ...
maš pa sosede ... k te ogrevajo ...

* kaj bi - naredu zakon, da vsakdo, ki hoče, lahko pobere v gozdu na tleh ležeče veje, ki so brez lubja - rang - ležijo tm že vsaj leto!
neglede na to čigav gozd to je!

res znaš bit banalna ... tobak te mot ... pri globalnem segrevanju zemlje in pri njenem obrambnem mehanizmu - ohladitvi.

**
... in nenazadnje, premog in nafta sta v končni fazi le pod visokim tlakom in temperaturo stisnjeni les?
nafta je danes zlato, ki je črne barve, začni stiskt les in prodajat nafto!

ko smo že pri branjenju cone udbja  Grin (oziroma zakja mi gredo razni ekologisti na živce - zato ker rešujejo skupne probleme na hrbtih drugih brez pripravljenosti za lastno odrekanje, česar pa nisi sposoben narediti sam ne uturavaj drugim)

imamo sosede, ki nas ogrevajo, sosedje se pa ogrevajo od kod?

kuhanje nafte doma je ob tej količini nafte, ki jo imamo trenutno na voljo še vedno dražje, kot na pumpi (tako kot gojenje oljne repice za dizel)

veje, ki ležijo 1 leto na tleh so za kurjavo popolnoma neuporabne, ker sprhnijo (zakaj pa misliš, da se drva varujejo pred dežjem? z raznimi strehcami, polivinili)
Back to top

IP Logged

svobodnjak
Guest

Reply #26 - 10.08.2005 at 11:39:15

Mim gredje ni samo lesna bio masa,kot alteltrnativni vir ogrevanja ampak so tudi druge možnosti energij:

Bio reaktor,geo termalna energija,energija pridobljena iz konoplje,fotovoltaika,domača el elektrarna na veternico katero postavimo na streho ter mnogo drugih,seveda so posamične ogrevanja primerna za različna področja,itd.pjdi www.okolje-forum.tk stran kjer je so posamična področja bolje opisana ter drugi linik.

Sam se sprašujem?ali se mogoče razmišljali o tem,da je letos tole poletje zadnje,od katerega smo imeli še nekaj sonaca,oz gdaj bo tisto zadnje letošnjo,naslednjo???

Da je potrebno preiti v akcijo!Ali bomo čakali,da se srčkana vlada spomni,da moraj pozabiti vse spore in preit v iskanju rešitev za morebitne uresnečitev napovedi?

Da ob takšnih temperaturnih spremembah lahko preživela le tista država katera dovolj sredtev  ter rezerv a imamo mogoče slovenci dovolj rezerv??

Back to top

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #27 - 10.08.2005 at 11:55:52

t wrote on 08.08.2005 at 12:48:47:
Ledene dobe pridejo pa grejo - po moje, vsaj kar se tiče njih in nas sploh ni neke panike, se bomo pa malo bolj oblekli.

In seveda je vsak konec neke ledene dobe začetek nove - tako to gre.

To je kar res. Ledene dobe so bile že pred človeštvom in tudi bodo. Kaj le je takrat povzročilo, da so bile?

Tako da bo verjetno še kakšna, če človek naredi kaj ali ne.

Seveda pa zato človek  nima pravice onesnaževati naravo.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #28 - 10.08.2005 at 12:01:51

sinjeoka wrote on 10.08.2005 at 11:28:39:
naj gape izračuna koliko časa raste les, ki sta ga pokurila in potem poskusita dobiti kolikšno površino gozda bi morala imeti, dsa bi se gozd ohranjal, pri tem, da bi količina lesa za kurjavo iz leta v leto ostala enaka

Drevesne vrste imajo prirastek približno 3% glede na zalogo: gape bi za svoja 2.5 kubika na leto potreboval cca 80 kubikov lesa v zalogi, kar je približno 120 svojih dreves.

Seveda pa je les najpočasneje rastoča biomasa, s konopljo bi bili izračuni drugačni - biomasa je vsaj kar se ogrevanja tiče še vedno največji neizkoriščeni potencial.

sinjeoka wrote on 10.08.2005 at 11:32:54:
veje, ki ležijo 1 leto na tleh so za kurjavo popolnoma neuporabne, ker sprhnijo (zakaj pa misliš, da se drva varujejo pred dežjem? z raznimi strehcami, polivinili)

Kar se vej tiče to nikakor ne drži, saj tudi za najslabši les, kot je leska zdrži vsaj par let, smrekove ali hrastove veje pa zdržijo tudi deset let.

Drva pa so pod strehcami zato, da niso mokra.

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #29 - 10.08.2005 at 12:58:55

t wrote on 10.08.2005 at 12:01:51:
Drevesne vrste imajo prirastek približno 3% glede na zalogo: gape bi za svoja 2.5 kubika na leto potreboval cca 80 kubikov lesa v zalogi, kar je približno 120 svojih dreves.!

hja  Grin hvala zdaj pa izračunaj koliko lesa bi potrebovali za ogrevanje od pol milijona do cca 650 000 domov, kolikor jih imamo v Sloveniji in vseh delovnih mest  (pride ven luštna cifra)

kar se tiče onesnaževanja zraka z izpušnimi plini - večina teh plinov nastaj z izgorevanjem organskih goriv (ogljikovodikov), kamor spadajo nafta, premog, les, oljna repica, konoplja .... tako da je v principu vseeno kaj kurimo, za isti učinek bomo zmeraj povzročili enako škodo, tajko da debatirat o tem ali je bolje kuriti konopljo ali les je malo tko tko

druge oblike energije, pa so jedrska (z vsemi svojimi jedrskimi odpadki) - fuzije pa za enkrat še ne znamo uporabljat, hidroenergija (megalomanskimi posegi v vodotoke), fotoenergija (sonce - za enkrat so še premajhni izkoristki), vetrna energija (rabiš predvsem konstanten veter)

tako da je rešitev za vprašanje okolja treba iskati nekako v smeri, ki bo stran od zažiganja ogljika

t wrote on 10.08.2005 at 12:01:51:
Kar se vej tiče to nikakor ne drži, saj tudi za najslabši les, kot je leska zdrži vsaj par let, smrekove ali hrastove veje pa zdržijo tudi deset let.

Drva pa so pod strehcami zato, da niso mokra.

uživajte!

les definitivno zdrži kar nekaj let, toda ok vsaj glede na moja zapažanja pri vejah odrezanih od sadnega drevja, so po 1 letu ležanja na soncu, dežju ... bolj primerni za na kompost, kot pa za v peč (tudi če jih posušiš)
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3