Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 3399 times)
Eva
5
p

Kranj
Silmarillion / Tolkien
17.03.2005 at 06:23:07

o, ho-HO!! (meri krisms)

nasla sm, kaj sm vcasih vedla o Tolkienu
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=knjige_filmi;action=display;num=1...

sam to je topic o gospodarju prstanov, in cetud gre za istiga avtorja, sm si rekla, (* Eva si pomane rokce):
bom za silmarilliona odprla kr nov topic.
No, koncno sm se zadevo lotla brat (sm jemala zalet ves ta cas) - tko, kokr znam, ce hocem: pocasi in POZORNO.. wuuuu it's a nice ride, i should say
seveda, najprej se moj klasicn "izgovor/opravicilo" (ki me se vedno spomni na tist bp-jev clank o izginuli gori in "mojem" komentarju, ki me na mojo cast res dobro zadane): NITI POD RAZNO se nism prebrala DO KONca, res sm sele cist na zacetku pa sm vidla, da nimam vec vsega v pozornosti na 15 strani pa sm se odlocila, da grem kr senkrat na 9. kjer se tekst zacne
in nimam pametnejsga, kokr da prepisem te stvari, pa oznacim tisto, kar mi je ze ob prvem branju zacelo mahat ven, da sm tolkienu rekla: oo!, ti frajer, kaj nisi prej poveda?!l (no, sej je, samo nism slisala)

skratka (-patka) vcasih sm misnla, da ne bom tega prebrala, ker si je on zadevo ZMISLU, jest sm pa hotla, da si je ne bi zmislu, temvec da bi vedu te stvari resnicno poznal te viline pa to... ne vem, ce jih, stos pa ostaja, da je nordijsko mitologijo imel nastudirano v nulo, ce se prou spomnim, je blo to njegovo glavno podrocje proucevanja, po moznosti je to tud pouceval na univerzi (to je ze delec -5.nov.2002); in od takrat sm tud jest ze pokukala v nordijsko mitologijo..
tukej je zgodba o stvarjenju sveta in iz besedila ven seka, da je tolkien vedu vec, kot si je pa izmislu, cetud je samo posnemal mitologijo.. ne vem, kaj je delu.. ampak o-ho-HO: let as bigin;

AINULINDALE

Glasba Ajnurjev

Bil je Eru, Edini, ki mu na Ardi pravijo Iluvatar. V zacetku je ustvaril Ajnurje, Svete, sadove svojih misli, in bili so pri njem, se preden je bilo ustvarjeno karkoli drugega. In nagovoril jih je in jim predlagal glasbene teme; oni pa so peli pred njim, in bil je vesel. Toda dolgo so peli le vsak zase in le malokateri skupaj, medtem ko so drugi poslusali; zakaj vsakdo je razumel le tisti delcek uma Iluvatarjevega, iz katerega je izsel, in le pocasi so napredovali v razumevanju svojih bratov. A vsakic, ko so prisluhnili, so razumeli malo vec in vecji sta bili njihova skladnost in ubranost.

NO?!!
a sm rekla Grin tisti, k veste, ze veste kaj
najprej sm ze misnla, da so Ajnurji kakor ljudje, sam pol se izkaze, da se je zgodbe lotil bolj podrobno, torej bi bli ajnurju sele kaksni angeli al pa kej.
in to je samo zacetek, prvi odstavkec
sej me je mel, da bi vamse vec pretipkala.. so podobnosti s thomasovim Osvobajanjem, so podobnosti tud z marsicim drugim, kar ze poznate...
5:55 je bla ura, k sm ta start new topic odprla, let it be blessed

se msg za vsakogar: tocn tko sitno, kokr se zdele pocutis, je D BEST  Smiley
Back to top

IP Logged

Eva
5
p

Kranj
Re: Silmarillion / Tolkien
Reply #1 - 17.03.2005 at 06:34:11

dobr no...
3 odst:
Tedaj jim je Iluvatar rekel:"Moja volja je taka, da iz tem, ki sem vam jih oznanil, skupaj in v blagoglasju ustvarite Veliko Glasbo. In ker sm v vas zanetil Neminljivi Plamen, boste svoje moci vpregli v obdelavo te teme, in vsak bo to pocel s svojimi mislimi in domisleki, ce ga bo volja. Jaz pa bom sedel in poslusal in se radostil ob velicastni lepoti, ki se bo po vas prebudila v pesmi."
Back to top

IP Logged

Eva
5
p

Kranj
Reply #2 - 17.03.2005 at 11:46:14

4.odst
Grin Smiley

Tedaj so glasovi Ajnurjev (o lej 11:33 sm..), podobni harfam in lutnjam, in dudam in trobentam, in violam in orglam, in nestetim zborom zaceli Iluvatarjevo temo prepevajoc z besedami, prelivati v mogocno glasbo; in razlegel se je zvok nenehno spreminjajocih se napevov, sprepletenih v blagoglasje, ki je po visini in globini segalo onkraj slisnega in domovanja Iluvatarjeva so prekipevala od nje, in glasba in njen odmev sta odzvanjala v Praznino in ta ni bila vec prazna. Nikdar odtlej Ajnurji niso usvarili glasbe, ki bi dosegala to, ceravno pravijo, da bodo zbori Ajnurjev in Otrok Iluvatarjevih (ker to smo mi, ane) po koncu dni pred Iluvatarjem zapeli se mogocnejso. Tedaj bodo teme Iluvatarjeve zaigrane natanko tako, kot je treba, in utelesile se bodo v bivanju tisti trenutek, ko bodo zazvenele, kajti tedaj bodo vsi doumeli, kako se njegov namen izraza v njihovih glasovih, in vsakdo bo vedel, kaj razume drugi, Iluvatar pa bo, nadvse zadovoljen, v njihovih mislih zanetil skrivni ogenj.

tega na konc se ne zastopm
uno ta fejst poudarjeno je pa tisto, vsi drugacni vsi cudoviti... (topic: Problem, ki ga je "ena" zacela
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #3 - 17.03.2005 at 15:02:32

haugh!
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Eva
5
p

Kranj
Reply #4 - 17.03.2005 at 16:23:20

Quote:
haugh!

kok mi ti daješ bič, ljiz!
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #5 - 18.03.2005 at 17:42:47

Eva wrote on 17.03.2005 at 16:23:20:
kok mi ti daješ bič, ljiz!

Eva skrajni čas, da se zamisliš nad izgonom iz raja!

he he

k tale forum postaja zmer bl una scena:

[glb]#%$? k, pr norcih!"5rI?
[/glb]

Roll Eyes Undecided

6707 s crtom..........shaaaaaaaaaaaaaaaaa.....jn
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Eva
5
p

Kranj
Reply #6 - 18.03.2005 at 21:52:43

Melkor se mi zdi, da je kao en Lucifer (primerjam s Thomasovim Osvobajanjem) (neki kar me je asociiral na to, je dons nomad napisu na topic "problem". o tem, namrec, da hocemo po svoje .?.. in kako smo mi vsi pol v eni fazi taki

5.odst:

"Ilúvatar je torej sedel in poslušal in kar nekaj časa se mu je glasba zdela dobra, saj v njej ni bilo napak. Toda ko se je téma razvijala, je Melkorju prišlo na misel, da bi vanjo vpletel niti lastne domišljije, ki pa niso bile v soglasju z Ilúvatarjevo témo; zakaj tako je skušal povečati veljavo in bleščavo vloge, ki mu je bila dodeljena. Med Ajnurji so bili namreč prav Melkorju dodeljeni največji darovi moči in znanja, in imel je delež pri vseh darovih svojih bratov." ......

bla bla.. res ne bom vsega.. ceprou je glih tko pomembn

.."Ker pa je bil sam, si je začel izmišljati lastne misli, ki mislim njegovih bratov niso bile nič podobne."

v nadaljevanju se skladba zajebe, ker on svojo temo špila, in drugi težko pojejo tisto, kar jim je iluvatar določu, če jih melkor moti..
pol se iluvatar zmisli novo temo, ampak melkor spet "štalira" zadevo, pol si iluvatar še novo temo iz dveh delov - globokega-lepega-žalostnega in puhlega-hrupnega, ki..:

"In skušala je preglasiti prvo s silovitostjo svojih glasov, vendar se je zdelo, da je njene najbolj zmagovite note prevzela prva in jih vtkala v lastni slovesni napev."

in pol iluvatar senkrat:

"Vzdignil je obe roki in Glasba je v enem samem akordu, globljem od Brezna in višjem od Neba ter predirnem kot luč očesa Ilúvatarjevega, potihnila."

tole mi ni jasn "predirnem kot luč očesa Ilúvatarjevega" ce ma kdo kako idejo, se priporocam za interpretacijo

aja ze vem, ces, Bog vse vdi bog vse ve?
no, pol pa ne vem, se kak drug predlog?
upam, da me nau vec rajcal da vam kr naprej pretipkavam to knjigo, zdele se mi resno ne da vec

Lahko noc
Back to top

IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #7 - 19.03.2005 at 09:37:00

sicer brez idej. ampak men je LOR dbest predvsem zarad vseh mitoloških bitij. zej katera od njih res obstajajo v astralnem svetu, me pa prou zanima!  ??? načeloma je astral čista kreacija, tako da verjetno obstajajo kar vsa - kot posledica kolektivnih predstav o njih. no, če majo vile po filmu posledično podobo Liv Tyler, grem zej probat kakšno nasanjat  Grin
Back to top

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.&&Acknowledging all truths, I express mine with healing intention.

IP Logged

Eva
5
p

Kranj
Reply #8 - 19.03.2005 at 12:53:08

ix (can i call you that?) (ne zamenjati z x=xab)
jest sm ful podobnega mnenja: - O! da bi ta bitja bla res! like
ceprou jest osebno ne vem zares, kera pa kaksna so, precej za zihr pa vem, da ena so, ker me neki "kontaktirajo", pa se mi risejo, zdej al so to krilate vile, al krilati angeli ne vem.. sam many colors & many wings  Undecided
pa da je Liv ful lepa, se tud zelo strinjam
Back to top

IP Logged

ixtlan
5

Jesenice
Reply #9 - 19.03.2005 at 13:16:42

lohk. bitja definitivno so  Shocked ne iz mesa in krvi, ampak na astralu srečaš marsikaj  8) nekatera so prou neprijetna
Back to top

Do what thou wilt shall be the whole of the Law. Love is the law, love under will.&&Acknowledging all truths, I express mine with healing intention.

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1