Bamby
|
Gos. Teje Petrin, te »posušene govedine«, pa ja ne boste na gobec, saj je vendar vaša.
Marta Kavšek (Peko): »J´s bi rekla v našem primeru, bi tole mal razčist´la glede države. Neee, to je b´la slovenska razvojna družba in šef te družbe je bil takrat gospod Topič, neee, šefica nadzorn´ga sveta v Peko pa je b´la gospa Barbara Kirner-Čad, ki je b´la pa tud članica SRD-a, to se prav, da je lastnik nadziru sam sebe. Zdej je pa spet tako. Je pa ministrca za gospodarstvo b´la gospa Teja Petrin, ko smo pršle k jej, una je pa rekla j´s pa res ne vem zakaj se gre, mi nismo odgovorn´ , mi nismo za to pristojn´ a vete na Kitajskem pa delajo za pest riža, kr una nej gre za dve pesti riža delat´, k´ je šolana j´s bom pa za eno pest delala, če bo t´ko, šef nadzorn´ga sveta je pa gospod Ambrožič državn´ podsekretar na ministrstvu za gospodarstvo, ja kuko, sami sebe nadzirajo, to se prav´, da so sodel´val pri lopovščin´ ...« (POP TV, »Trenja«, 9.12.2004)
Me pa zelo motijo slovenski ekonomisti in finančniki s svojimi izredno površnimi ocenami in izjavami. Tako je npr. F. Arhar, ki je bil celo direktor Banke Slovenije (BS), pred volitvami na zboru za Republiko v Cankarjevem domu dejal, da je Slovenija zadolžena za 13,5 milijarde $, čeprav je »njegova bivša ustanova« BS takrat izkazovala že skoraj za 14 milijard $ dolga (13,86 ). Pod vsako kritiko pa je izjava A. Ropa v oddaji »Tarča« (soočenje z J. Janšo, 30.8.2004), da je se je BDP v Sloveniji v zadnjih 10 letih podvojil. To neumnost je ponovil kar dvakrat, ta drugič je celo rekel »več kot podvojil«. V resnici se je BDP v zadnjih 10 letih povečal »samo« za cca 44,6 % (kar tudi ni slabo), torej povprečno cca 3, 75% letno. Človek s takšnim »občutkom« za gospodarska dogajanja v državi, ki se zmoti pri oceni kar za 124% pač ne more biti predsednik vlade.
Mićo Mrkaić: »... in, če gledate na Kitajskem je približno BDP, recimo, da je po kupni moči okol`, recimo, da je 3000 $ pri nas je po kupni moči okol´, recimo, da je 18.000 $, to se pravi 6 krat več ...« (POP TV, »Trenja«, 9.12.2004)
BDP po kupni moči => PPP (Purchasing Power Parity)
Po podatkih iz »world fact book« v PPP (CIA):
Slovenija: 19.000 $ (za leto 2004) Kitajska: 5.000 $ (za leto 2004)
Tu je bil M. Mrkaić »še kar točen«, kar je za naše ekonomiste pravi čudež, je pa malo »za časom«, ker je bil podatek za Slovenijo pred 2 meseci res še 18.000 $, vendar še za leto 2003.
Vendar, če kaj res šteje so to spodnji podatki, ki so najbližje dejanskemu stanju. Ta PPP je zelo subjektivno raztegljiv pojem, idealen za manipuliranje in prepričevanje ljudi, da bolje živijo kot v resnici (FDV-jevsko toševska statistika).
Dejanski BDP na prebivalca (BDP per capita) izračunan iz podatkov Svetovne banke za leto 2003:
Slovenija: 13.067 $ Kitajska: 1.085 $
Mićo Mrkaić: »... lejte jaz bi se strinjal z gospodom Lahovnikom, ko je reku, [...]da Slovenija spada v svetu med najbogatejše države, med 10% najbogatejših držav ...« (POP TV, »Trenja«, 9.12.2004)
Neverjetno, kje ti ljudje živijo, saj jim je ekonomija vendar poklic in nekateri še predavajo. Sem že pred časom naredil preračune iz vseh podatkov, ki jih za BDP daje Svetovna banka. Število prebivalcev za posamezne države pa sem dobil iz CIA world fact book, ki je zelo točen vir podatkov.
Po absolutnem BDP-ju se Slovenija uvršča na 63 mesto (na daleč prvem mestu je Amerika - več kot 2 krat več od države, ki je na drugem mestu - Japonska), vendar to ne šteje veliko, ker je potrebno upoštevati še število prebivalcev, torej »BDP per capita«:
Po podatkih Svetovne banke, ki podaja podatke za leto 2003, za »samo« 182 držav, se da izračunati, da se Slovenija uvršča »komaj« na 36. mesto z 13.067 $, torej med prvih 19,7 % in ne med prvih 10 %. Na mestu, ki prinaša 10 %, torej na 18. mestu se nahajajo Združeni Arabski Emirati z 28.115 $, na 17. mestu z 28.928 $ je Francija in na 16. mestu z 29.125 $ je Nemčija. Če bi bili znani podatki še za ostale države, npr. za Andoro in Brunei bi bila uvrstitev Slovenije že izven prvih 20%.
Iz teh podatkov je tudi videti, da je predvolilna izjava LDS-a (Lahovnik) kako naj bi Slovenija dohitela najboljše v Evropi v 10 letih samo pravljica za otroke s katero lahko nategujejo kvečjemu kakšne električarske vajence. To neumnost je ponovil tudi B. Pahor. Imeti bi morali kar za več kot 8% višjo letno rast, in to 10 let zapored, od npr. Francije ali Avstrije.
|