Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
(Read 2401 times)
watter
1
*
Offline

I love YaBB 1G - SP1!

Posts: 9

Druga plat TM (Transcendentalne meditacije)
01.09.2004 at 17:31:59
 
V Sloveniji naj bi po podatkih gibanja Transcendentalne meditacije (v nadaljevanju: TM)po tej tehniki meditiralo kakih 5.000 ljudi, metoda pa naj bi bila preprosta, polna duhovne rasti. V kratkem sestavku pa podajam kritiko TM-ja.

Obenem moram poudariti dve stvari. Kot prvo se kritika ne nanaša na stroškovni del inštrukcij. Težko je namreč reči, kdaj je neka duhovna pot predraga.  Ljudem manjka začetne samodiscipline, zato so inštrukcije pri različnih metodah nujne! Poleg tega pa inštruktorji vede ali nevede tudi sevajo energijo na začetnike. V tem smislu ne najdem protiargumenta glede na cenovni del.
Kot drugo pričujoča kritika ne zanika dejstva, da ima TM vglavnem pozitivne učinke glede na izhodiščno stanje.  Kritika se osredotoča predvsem na neustreznost te meditacije na višjih ravneh razvoja.

Kritiziram naslednje trditve zagovornikov TM-ja:
1.TM je edinstvena; ne vsebuje nikakršne koncentracije.
Kritika: Vezanost na mantro pomeni neke vrste fokus, koncentracijo. Vsaka koncentracija pa v najboljšem primeru vodi v absorbcijo.
TM spada v ''Samatha'' tehnike. Te tehnike so se razvile predvsem v Indiji kot del yoge in meditacija po tem pristopu vodi v koncentracijo in posledično v absorbcijo z objektom meditacije. Obstajata dve ravni Samathe- nirguna se osredotoči na konkretni objekt in vanj ponikne, saguna kot višja stopnja pa se koncentrira na abstrakcijo in ponikne vanjo. TM ne spada niti v saguna tehniko (kjer se uporabljajo npr. mantre OM, SO-HAM), ampak v nirguna tehnike (tam se uporabljajo med drugim tudi mantre TM-ja).
Z nastopom budizma se prvič v širši publiki začne izvajati tudi tretja raven- tehnika ''Vipasana'', ki temelji na vpogledu, ne pa na absorbciji. Ta budistična stopnja se na osnovnejših stopnjah osredotoča na dihanje (spreminjajoči se objekt) in na mirno opazovanje svojih misli in okolice. Kot najnaprednejša stopnja meditiranja se ob stiku budistične yoge in daoističnega qigonga rodi chan ali zen. Kitajsko stanje Wu nin (mirna spraznitev misli) je istovetno zenovski šikantazi (''zgoljsedenju'').
TM torej poleg nekaterih drugih tehnik tvori šele prvo stopnjo od vsaj štirih v nivoju meditacije.

2. TM je lahka za učenje in vadbo... ni potrebno spremeniti življenjskih navad.Kritika: to je pravzaprav res. Toda prava duhovnost nikoli ni lahka.

3.TM je časovno učinkovita... zelo hitro da popolno samostojnost in neodvisnost.
Kritika: če hočeš doseči nek duhovni razvoj, vse bolj ugotavljaš, da si ob vidnem in ''nevidnem'' svetu vse manj sam. Problem TM je tudi, da se razvoj prekmalu ustavi, saj prodremo le do določene ravni theta možganskih valovanj.

4.TM je starodavna... preizkušena.
Kritika: Starodavnost je lahko tudi problematična. Lahko pomeni navezavo  ali konzervativno.

5.TM je znanstveno preverjena & 6. TM ustvarja buden počitek... raven alfa in theta valov se dvigne, delež delta pa se zmanjša.
Kritika: Sami praktikanti TM torej razglašajo, da ima TM omejene duhovne učinke!
Obstajajo namreč 4 nivoji valovanj možganov:
Beta valovanje (13 do 30 in več Hz): značilni so za stanje stresa.
Alfa valovanje (8-12 Hz): značilni so za blago umirjenost, dvignejo umske sposobnosti in kreativnost.
Theta valovanje (4-7 Hz): na ravni zavesti je značilno za ozaveščanje in čiščenje podzavestnih blokad, za globja stanja uvida in kreativnosti, za več ''nadnaravnih sposobnosti''.
Delta valovanje (0,5-3 Hz): pomeni najglobje očiščenje duše, ''nadnaravne'' sposobnosti, življenje brez hrane in spanca. Očitno TM blokira ta razvoj.

7. TM je učinkovitejša od ostalih metod.
Kritika: morda je res učinkovitejša od ostalih metod nirguna samathe, kratzkoročno morda tudi od saguna samathe. Ne more pa se kosati z zenovskim, wu –ninovskim stadijem (ki pa se ju je težko naučiti). Zagovorniki TM nato navajajo razvoj samoaktualizacije, zmanjšanje anksioznosti, zmanjšanje odvisnosti, znižanje krvnega tlaka, večanje miru v svetu... vendar pa so ti učinki globji na theta in zlasti na delta nivoju. Preko TM pa se ne da priti do delta nivoja! Drugače je z zenovsko meditacijo in wu-ninom, kjer že  uspemo prodreti tudi na delta raven.

8. TM ne zahteva spremembe življenja ali prepričanj. ... ne vključuje nikakršnega čaščenja...
Kritika: duhovna tehnika, ki ne zahteva spremembe odnosa do materije, je jalova duhovna tehnika. TM nadalje uporablja sanskritske mantre, ki izhajajo iz vedske, brahmanistične, protohindujske tradicije.
TM mantre so:
Do 25. leta:  Aim (variacije po časovnih obdobjih: Eng, Em, Enga, Ema, Aeng, Aem, Aenga, Aema, Aima), ki častijo indijsko boginjo Sarasvati.
Od 25. do 35. leta Šrim (variacije Širing, Širim), ki častijo indijsko boginjo Lakšmi.
Od 35.-45. leta Hrim (varacije Hiring, Hirim), ki častijo Mahamajo
Od 45.-55. leta Krim (varacije Kiring, Kirim), ki častijo Kaliko
Od 55. leta dalje Šjam (variacije Šjam, Šjama), ki častijo Krišno.
Potem imamo še osnovno moško mantro Ram in žensko inačico Širiram, ki častita boga Agnija. Tudi naprednejše mantre iz siddhi programa so podobne. Npr. šri šri aing aing namah namah...(namah po indijsko pomeni ''upogniti'')

Tukaj velja omeniti Herberta Bensona, ki je iz TM razvil lastno nirguna samatho (imenovano ''Sproščujoči odziv'' , ki ni vezana na hinduizem. Ugotovil je, da lahko mantramo katerikoli zlog (recimo tudi ''žblj''), pa bomo dosegli enak učinek meditiranja.

9. Mahariši efekt: kjer število praktikantov preseže 1% populacije, se kriminal zmanjša.
Kritika: če bi se ljudje naučili meditirati še na globji ravni, bi bili učinki še večji.

10.Pozitivni učinki na zdravje.
Kritika:  Benson in nekateri drugi so pokazali, da TM nima samo svetle plati. Pri nekaterih praktikantih pozitivnih učinkov na zdravje ni, pri nekaterih pa se stanje celo poslabša. Napačno bi bilo vse to pripisati samo praksi TM, ker pa gre za rudimentarno nirguno, torej za meditacijo s fokusom, ni prave spontanosti, kar ima lahko v posamičnih primerih škodljive učinke.

Zaključek:
TM ima celo vrsto pomanjkljivosti. Če si želimo doseči izboljšanje tostranskega posvetnega življenja in izkusiti zgolj nekaj duhovnega, potem nam bo ta nirguna tehnika zelo verjetno v pomoč. Če pa si želimo trajnejšega in bolj globokega razvoja, se moramo učiti pri mojstrih, ki obvladajo naprednejše oblike meditiranja (npr. šikantazo ali pa wu nin). Pri teh mojstrih lahko zaradi duhovne globine pride do rušenja ega preko koanov (paradoksalnih vprašanj) ali napada na učenčev ego (tehnika, ki jo je obvladal že Jezus, v Sloveniji pa jo občasno prikazuje Wang Aiping).
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13591
The Land of YaBB
Re: Druga plat TM (Transcendentalne meditacije)
Reply #1 - 01.09.2004 at 22:49:30
 
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
David_42
Guest
Re: Druga plat TM (Transcendentalne meditacije)
Reply #2 - 30.09.2004 at 20:12:03
 
Zelo dober sestavek.Za nepraktikante morda prezahteven?
Back to top
 
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1