Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 3 4 5 6 7 ... 9
(Read 28201 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: Q
Reply #60 - 20.08.2004 at 13:06:06

t wrote on 20.08.2004 at 12:47:49:
Kar je isto, kot da bi rekel, da sta strpnost ali toleranca le višje ali nižje na lestvici sprejemanja.  Roll Eyes

(zavračanje je pač samo druga plat sprejemanja)

lp

Dejva rajš tko: sprejemanje je učenje sprejetja. Zavračanje je učenje zavrnitve. Zame sta strpnost in toleranca  učenje zavrnitve, sočutje pa je npr. učenje sprejetja, pri čemer sprejemnje v vrednostnostnem smislu ni nč višje od zavračanja. Sta res samo hrbtni plati drug drugega, tko kot npr.  rast in minevanje v cikličnem menjavnaju.  
Back to top

IP Logged

N.
4

Reply #61 - 20.08.2004 at 13:15:20

Bardo_Thodol wrote on 20.08.2004 at 12:44:03:
Tule na forumu mene osebno nihče ne moti toliko, da ga ne bi mogel sprejeti takega kot je, saj si lahko sam izbiram, kaj bom bral, ostalo pa pač preskočim.

Ali je preskakovanje(ignoriranje) sprejemanje? Kaj pa sprejemaš, če tega zaradi preskakovanja niti ne poznaš?
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #62 - 20.08.2004 at 13:20:59

titud wrote on 20.08.2004 at 12:57:09:
Tko enostavno na forumu glih ni, je pa forum dobra simulacija za učenje sprejemanja glih zato, ker ta prostor tkorokeč nima fizičnih dimenzij.  

Zame, kot obiskovalca, je s sprejemanjem na forumu čisto enostavno.

Verjamem pa, da ni enako enostavno za gostitelje, oziroma za administratorje.
Če bi bil jaz odgovoren za forum, bi bil v podobni vlogi, kot sem jo omenil, kaj bi storil z vsiljivci doma, kjer sem jaz gostitelj in verjetno bi reagiral povsem drugače, kot reagiram zdaj, ko sem obiskovalec.
Kot prvo, najverjetneje sploh ne bi dopuščal objavljanja postov neprijavljenim gostom.

S tem ne bi kršil načel "open sourca" o čemer sem tule že večkrat bral. "Open source" namreč pomeni nekaj povsem drugega - da je izvorna koda programov javno objavljena.

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #63 - 20.08.2004 at 13:27:33

titud wrote on 20.08.2004 at 13:06:06:
Dejva rajš tko: sprejemanje je učenje sprejetja. Zavračanje je učenje zavrnitve. Zame sta strpnost in toleranca  učenje zavrnitve, sočutje pa je npr. učenje sprejetja, pri čemer sprejemnje v vrednostnostnem smislu ni nč višje od zavračanja. Sta res samo hrbtni plati drug drugega, tko kot npr.  rast in minevanje v cikličnem menjavnaju.  

Sprejetja kot takega ni, oziroma obstaja samo kot beseda. Vsako sprejemanje ali zavračanje je, kot je povedal Bardo, vedno umeščeno v konkretno situacijo za neko konkretno stvar. Vse ostalo pa je zgolj ideološko nažiganje takih ali drugačnih lovcev na duše.

(največkrat se takšno sprejetje zavija v neke stvari in situacije pri katerih ne moremo ničesar spremeniti, ali pa bi nas naše spreminjanje in poseganje postavilo v še slabši položaj od predhodnega - podobno kot pri lisici, le da namesto, da bi se poganjali za grozdom ali govorili, da je grozdje preveč kislo, priznamo, da ga ne moremo doseči in da bi nas najbrž po njemu pregnalo)

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #64 - 20.08.2004 at 13:28:18

N. wrote on 20.08.2004 at 13:15:20:
Ali je preskakovanje(ignoriranje) sprejemanje? Kaj pa sprejemaš, če tega zaradi preskakovanja niti ne poznaš?

Seveda je sprejemanje, saj ne odklanjam, le brati preprosto ne utegnem vsega, kar zame ni zanimivo.

Kaj je zame zanimivo pa lahko ocenim dokaj hitro, že ko preletim prvih nekaj odstavkov (takole od daleč). Sicer pa mi vsega tudi ni treba brati, ker posamezne avtorje že toliko poznam, da že vem, kakšne teme lahko od koga pričakujem in ali se mi splača še malce bolj pokukati v vsebino in ugotoviti, če je vredna moje nadaljnje pozornosti.

Back to top

IP Logged

N.
4

Reply #65 - 20.08.2004 at 13:42:36

Bardo_Thodol wrote on 20.08.2004 at 13:28:18:
Seveda je sprejemanje, saj ne odklanjam, le brati preprosto ne utegnem vsega, kar zame ni zanimivo.

Ok.

Torej , kolikor razberem iz tvojega pisanja, bi ti recimo sprejemal, če bi tvojega otroka (pa ga že imaš ali pa ga še boš imel) zastrahovali, že s tem, ker tega ne bi vedel?

Ne moreš nekaj sprejemati, kar ne poznaš.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #66 - 20.08.2004 at 13:55:49

Bardo, tale  forum ma mal večjo ambicijo, kot da gostitelji (adminstratorji) vabijo/sprejemaja tiste, ki jim pašejo se jim podrejajo, ter zavračajo  ali ignorirajo tisite, ki jim ne pašejo ali  se jim ne podrejajo. Če majo admintatorji sploh kakšno vlogo,  pol majo to, da gradijo tak okolje, v katerem je mogoče  tako podobne kot  različne ali clo nasprotna prepričanja in izkušnje šerat na  način, da to  okolje ohranja in razvija   čim večjo pestrost, ne da bi mu   zarad nje   grozila anarhija, kaos in   sesustje. Pestrosti ni mogoče omogočat  z restrikcijami  in pravili, zato nas odprtost vse skupaj že sama po seb 'sili' v sprejemanje tud takih, ki nas zavračajo in v  medsebojno sprejemanje takih, ki se  zavračajo med sabo. Jest nism še v nobenm drugem primerljevem javnem okolju zasledu tolikšne ideloške, verske, svetovnovnonazorske, starostne, statsune...in druge pestrosti, ki  se je sposobna med sabo skomunicirat ne samo na vljudnsotno površinski ampak tud globinski, čustveno anagžirani, strokovno podkrepljeni ali zgolj  iskreno naivni ravni,  kot jo je mogoče zasledit  tle gor...    
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #67 - 20.08.2004 at 14:00:57

N. wrote on 20.08.2004 at 13:42:36:
Ne moreš nekaj sprejemati, kar ne poznaš.

Ravno tako ne moreš kar odklanjati nečesa, česar ne poznaš.

Običajno odklanjamo tisto, kar nas ogroža ali pa smo tako ocenili, da nas ogroža. Če smatramo, da nas nekaj ogroža, najbrž tisto že toliko poznamo ali vsaj mislimo, da poznamo.

Tu na forumu ne bi mogli trditi, da ne poznamo pisanja drug drugega toliko, da ne bi mogli v par sekundah oceniti ali nas konkreten post pred nami na ekranu zanima ali nas ne zanima.
(Za to namreč na forumu gre, ne za ogrožanje)

Kakorkoli že, v nobenem primeru pa situacija ni tako kritična,  da bi se počutil ogroženega in tako tudi nimam razloga, da bi kogarkoli zavračal. (na forumu  8) ).

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #68 - 20.08.2004 at 14:10:25

titud wrote on 20.08.2004 at 13:55:49:
Bardo, tale  forum ma mal večjo ambicijo, kot da gostitelji (adminstratorji) vabijo/sprejemaja tiste, ki jim pašejo se jim podrejajo, ter zavračajo  ali ignorirajo tisite, ki jim ne pašejo ali  se jim ne podrejajo. Če majo admintatorji sploh kakšno vlogo,  pol majo to, da gradijo tak okolje, v katerem je mogoče  tako podobne kot  različne ali clo nasprotna prepričanja in izkušnje šerat na  način, da to  okolje ohranja in razvija   čim večjo pestrost, ne da bi mu   zarad nje   grozila anarhija, kaos in   sesustje.

Namen foruma je izmenjava mnenj, izkušenj, znanja, če hočeš.

Vloga administratotrjev je v administriranju, se pravi, da tehnično omogočajo, da debate lahko gladko potekajo.
Če ta osnovni namen po njihovem mnenju, kaj zmoti, imajo seveda vsa sredtva in možnosti, da tudi sami posežejo vmes.

Kako bodo to naredili, je pa njihova stvar, v katero se ne vmešavam. Tudi administratorje sprejemam take, kot so. Če mi kdaj nič več ne bo všeč, se imam še vedno kadarkoli možnost umakniti.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #69 - 20.08.2004 at 14:15:26

t wrote on 20.08.2004 at 13:27:33:
Sprejetja kot takega ni, oziroma obstaja samo kot beseda. Vsako sprejemanje ali zavračanje je, kot je povedal Bardo, vedno umeščeno v konkretno situacijo za neko konkretno stvar. Vse ostalo pa je zgolj ideološko nažiganje takih ali drugačnih lovcev na duše.

(največkrat se takšno sprejetje zavija v neke stvari in situacije pri katerih ne moremo ničesar spremeniti, ali pa bi nas naše spreminjanje in poseganje postavilo v še slabši položaj od predhodnega - podobno kot pri lisici, le da namesto, da bi se poganjali za grozdom ali govorili, da je grozdje preveč kislo, priznamo, da ga ne moremo doseči in da bi nas najbrž po njemu pregnalo)
uživaj!

Sprejetje  je točno to: reakcija na na  situacijo, pred katereo smo totalno brez moči in možnosti izbire. Ne moreš se cel lajf sprenevedat, da npr.  smrti ni, in da se se je boš uspel igognt, če se boš uspel izognt vsaki posamični grožnji. Smrt je itak najbolj klasična tema za učenje sprejetja, na kateri lovijo religije folk v svoje mreže. Ljubezen je druga oz. hrbtna plat te iste: dokler si živ, ji  ne moreš ubejžat, saj si vanjo vrojen   in te bo 'preganjala' ali 'razvajala' (kakor si pač kdaj v svojem življnjskem ciklu izvoliš)  dokler si živ.            
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #70 - 20.08.2004 at 14:24:37

titud wrote on 20.08.2004 at 14:15:26:
Sprejetje  je točno to: reakcija na na  situacijo, pred katereo smo totalno brez moči in možnosti izbire.

Tega pa  nekako ne morem "prebaviti".

Sprejemamo tisto, za kar imamo možnost izbire in ravno v tem je čar sprejemanja.

Zato mi (svoje) smrti tudi ni treba sprejemati, ker bo kar sama prišla, ne glede na mojo izbiro ... sprejemati je treba življenje, ker v tem imamo možnost izbiranja.

Opažam, da se tu mešata dva različna pojma, sprejemanje in sprijaznjenje.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #71 - 20.08.2004 at 14:44:15

Bardo_Thodol wrote on 20.08.2004 at 14:24:37:
Tega pa  nekako ne morem "prebaviti".

Sprejemamo tisto, za kar imamo možnost izbire in ravno v tem je čar sprejemanja.

Zato mi (svoje) smrti tudi ni treba sprejemati, ker bo kar sama prišla, ne glede na mojo izbiro ... sprejemati je treba življenje, ker v tem imamo možnost izbiranja,

Religije folk lovijo na njihovo nesposobnost sprejetja smrti. Ne naučijo te sprejet smrti kot konca življenja (mrka zavesti in čutnega bivanja), ampak življenje transdentirajo v onstranstvo, da bi 'prelisičli' smrt. Ker maš  možnost izbire, ti smrti ni treba  sprejet, moraš pa seveda sprejet kot neizogibno vero v to 'onostrstvo'. Sprejetje 'nizogibnosti' vere je tista izbira,  s katero se lahko izogneš neiogibnosti 'smrti', zato je 'prava' vera  smrtno resna izbira, ki jo moraš seveda izbrat še za časa življenja.      

Quote:
Opažam, da se tu mešata dva različna pojma, sprejemanje in sprijaznjenje.

Ne vem, če se je možno s čim sprrijaznit, če prej tega ne sprejmeš kot neizogibno.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #72 - 20.08.2004 at 14:49:48

titud wrote on 20.08.2004 at 14:44:15:
Ne vem, če se je možno s čim sprrijaznit, če prej tega ne sprejmeš kot neizogibno.

Recimo, da se z lahkoto sprijaznim s tem, da živim v Sloveniji pa čeprav vem, da to ni neizogibno ali nujno.  Wink
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #73 - 20.08.2004 at 14:51:42

titud wrote on 20.08.2004 at 14:44:15:

Po moje bi bil bolj pravilen tale stavek:
Ne vem, če se je možno s čim sprijaznit, če prej tega ne spoznaš kot neizogibno.

Nisem (svobodno) sprejel dejstva, da bom umrl, ampak sem to spoznal, kot neizogibno dejstvo.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #74 - 20.08.2004 at 15:04:42

t wrote on 20.08.2004 at 14:49:48:
Recimo, da se z lahkoto sprijaznim s tem, da živim v Sloveniji pa čeprav vem, da to ni neizogibno ali nujno.  Wink

.... ne bi pa se mogel sprijaznit, če bi vedu, da je to neizogibno ali nujno?
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 3 4 5 6 7 ... 9