Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 
(Read 12825 times)
Bardo_Thodol
5

Re: Živalska farma
Reply #15 - 10.08.2004 at 11:43:18

sinjeoka wrote on 10.08.2004 at 11:39:41:
si slabo prebral ... sama afera še ni dovolj ... vprašanje je, če jo družba zna popedenat, ali jo raje pomete pod preprogo

(mi znamo odlično pometat Grin)

Ne, ne, sem prav dobro prebral.
Vsaka družba pač na svoj način popedena svoje afere.
Naša je očitno tako majhna, da smo že si skoraj vsi v žlahti, tako da  o aferah prav vsi vse zelo dobro vemo. Pri pometanju pa skrbno pazimo (pazijo), da ne bi pometli še sebe ...

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #16 - 10.08.2004 at 11:46:51

Tudi sprenevedanje je ena oblika pedenanja  Cheesy

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #17 - 10.08.2004 at 12:11:04

sinjeoka wrote on 10.08.2004 at 11:41:06:
 se je nanašalo le na 1. odstavek

Tole jungovsko terminologijo uporabljam, ker mam tko ko on izkušnjo, da vir avtoritarnosti ni zunaj, ampak je vsak samemu seb v tem smislu najhujša nevranost. Kdor sebe ne občut na tak način, mora pač  it skoz diktauro zunanje avoritete, samo je jeba v tem, da se tem v ponovno zkušnjo tlač tud vse druge, ki te izkušnje ne rabijo več, ker tiranja ni selektivna in si skuša vse podjarmit.    

Quote:
na kakšen način pa se posamezniki ozavestijo (prisilit se jih k temu ne da, ali pač? ? ?)

Nikakor drgač, kot da z vso možno  težo občutjo moč tiranje oz. pred njo priznajo vso svojo nemoč. To stanje mora vsak v svojem osebnostnem razvoju izvzat in če tega  ne nardi kritična masa folka na induvidulanem nivoju, se  to zgodi  pač kolektivno.  Odprta družba bi morala dopustit/omogočit in folk učit, da se totalitarnostjo  soči vsak pr seb (nekaj je v tem smsilu blo narjenga s spravljenjem vere v intimno sfero),  zaprta pa pač prevzame to nalogo kolektivno nase. Bardo ma prav, da to ni nujno slabo, ampak če bi res  ozaveščenega človeka vprašov, kaj je za posmeznika boljš, bi ziher izbral prvo variantio. Jesus je npr. tak primer induvidualne odrešitve in prav njena učinkovitost je (kako paradoskalno) razlog, da se   se je iz njegovga nauka razvila tako učinkovita  totalitarna/kolektivistična religija .  
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #18 - 10.08.2004 at 12:16:31

sinjeoka wrote on 10.08.2004 at 11:39:41:
... vprašanje je, če jo družba zna popedenat, ali jo raje pomete pod preprogo

/ ...samo grožnja z izgubo oblasti povzroča, da se le ta kolikor-tolikor samokontrolira... /

možno je, da pri nas ta grožnja ne obstaja  8)

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #19 - 10.08.2004 at 12:27:27

sinjeoka wrote on 10.08.2004 at 12:20:48:
btw... zakaj si se sploh spravil v dopisovanje ... če se ti dobesedno jebe?

Jebe se mi naprimer za naše politike.
Čisto za vse se mi pa ne  Wink

Tematika je lahko zanimiva, če jo pogledamo bolj na splošno in če se ne omejujemo samo na tale naš majhen vrtiček.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #20 - 10.08.2004 at 12:40:20

sinjeoka wrote on 10.08.2004 at 12:19:07:
em, samo to deluje točno 1 generacijo ... kaj pa pol...?

V zgodovinskem kontekstu se kolektivno spedena  v bistvu glih tisto, kar nismo sposobni v določnem  obdobju spedenat induvidualno. S to razliko, da ma zgodovina en fazni zamik in da njeno težo vedno občutjo tiste generacije, ki niso nč 'krive'. Nacizem v nemčiji so zakuhale npr. generacije vzgajane v patrirhalnem duhu in ker moderna  generacija ni bla uspobljene na en  inovativnen način odgovorit na ta avtoritarn vzorec, je najbolj najebala prav ta  generacija nč krivih  mladih, ki so jih tastari zarad lastne  nesposbnosti sosočenja s totalitarizmom poslali umirat na fronte.  Zarad takšne zgodovinske 'karme' zmerom nafukajo nedolžni, zato se nima smisla  slepit in zato bi vsak moral zmerom znova razčiščevat z avtoritarizmom pr seb, ne pa da pusti stvari urejat kolektivno.  Je pa res, da ko vsak pr seb to tko ozavesti, to spoznaje postane na nek način kolektivno, a vendar na drgačan način, kot je bil   kolektivizem posameznik v  vsaki  družbi  do zdaj navajen dojemat.                
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #21 - 10.08.2004 at 12:52:56

Seveda me tema zanima, Živalska farma pa sploh  Cheesy

Sonce ali pa vreme mi še bolj od politikov kroji usodo, pa bi vseeno lahko potrdil, da se mi jebe tudi za sonce in vreme.
(v smislu, da se ne sekiram, ker bo enkrat eksplodiralo in ugasnilo in da je lahko pogubno, če se mu preveč približamo, takole od daleč pa lahko prav prijetno greje)

Če se mi za politike jebe, iz tega tudi še ne sledi volilna abstinenca. Svoj glas bom dal tja, kjer ocenjujem, da ga bodo manj srali. Sicer pa prav veliko energije v politični cirkus ne nameravam vlagati.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #22 - 10.08.2004 at 13:20:53

Bardo, ko smo glih pr punku pa par tem jebaškem odnosu do politke. Takrat, ko so fantje  javno razglašal, da se jim politika jebe, so moral zato imet jajca, dons pa to zveni dost  'brezajajčno'.  Fantje so  avtoriteto za take izjave črpal globoko v odpru proti tiraniji  tedanje izpraznjene maistrimovske  rokovske kulture, ki se je bolj kot ne slučujno ujela tud z izpraznenostjo vladavine samoumpravnega socializma. Dons  je zjava, da ne jebeš politike, lahko precej  plehka in je lahko le posledica nesposbnosti soočenja s  kakšno drugo obliko tiranje (npr. ekonomske - glej primer beli možje) kot pa dokaz  soočenja z avtoriteto spoh, tko da bi blo  vredno ob takih najinih izjavah mal zastričt z ušesi Undecided Roll Eyes Wink.      
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #23 - 10.08.2004 at 13:35:26

Če sem čisto iskren, mi punk nikoli ni dobro sedel, privlačen mi je bil kvečjemu njihov odnos do oblasti, kar pa tudi ni bilo nič revolucionarnega, saj so pred tem imeli podoben odnos do oblasti tudi že rokerji (Mick Jagger se je naprimer poscal na angleški parlament)

Tak odnos do oblastnikov se mi zdi ravno pravšen in nič kaj pretiran, saj se vsaka poveličevanja ali buhnedaj čaščenja oblastnikov prehitro  sprevržejo v totalitarizem.

Čaščenje politikov kot da bi bili nekakšni bogovi je po moje edini tak dobro znan družbeni pokazatelj, ki je doslej še skoraj vedno privedel do totalitarizma.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #24 - 10.08.2004 at 13:41:21

Sinja, teb očitno sede takole posipanje s pepelom pri drugih. Na tisti del postov, ki pozivajo k temu, da se vsak sam in s tem  tem tud ti  posuje pelpelom in si na tak  način nekako kolektivno priznamo  osebno 'krivdo' za razvoj tiraniije kot obliko družbene represije, še zdaleč ne reagiraš tko ekspresivno.  Undecided Roll Eyes Smiley
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #25 - 10.08.2004 at 13:52:27

sinjeoka wrote on 10.08.2004 at 12:21:17:
in zakaj ne?

po moje prvič zato ker 50-letna utrjena oblast prejšnjega sistema do sedaj še ni sestopila iz oblasti (razen krajšega obdobja po prvih "demokratičnih" volitvah in kasnejših Bajukovih dveh mesecev) in se je tako imela priložnost še dodatno utrdit.
in drugič ker je opozicija nikoli ni resneje ogrozila.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #26 - 10.08.2004 at 13:53:54

Bardo_Thodol wrote on 10.08.2004 at 13:35:26:
Če sem čisto iskren, mi punk nikoli ni dobro sedel, privlačen mi je bil kvečjemu njihov odnos do oblasti, kar pa tudi ni bilo nič revolucionarnega, saj so pred tem imeli podoben odnos do oblasti tudi že rokerji (Mick Jagger se je naprimer poscal na angleški parlament)

Tak odnos do oblastnikov se mi zdi ravno pravšen in nič kaj pretiran, saj se vsaka poveličevanja ali buhnedaj čaščenja oblastnikov prehitro  sprevržejo v totalitarizem.

Čaščenje politikov kot da bi bili nekakšni bogovi je po moje edini tak dobro znan družbeni pokazatelj, ki je doslej še skoraj vedno privedel do totalitarizma.

Ja, maš prav, rock je  v družebenem smilsu sam po seb antitotalitaren že zarad svojega induvidualizma, to je lastnosti, da si vsak da duška  v svojih radostih in tudi strahovih (je zato šel tud z roko v roki drogo/alkoholom). Totalitarzmi so zarad poudarka na kolektivizmu dost bolj brezkrvni, a kljub temu močni/impresivni (himnično prizdignjeni in transcedentni) kar je znal balzno dobr prikazat lajbah na način, da je združu neposrednost  rock muske  s totalitaristično ikonofrafijo.    
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #27 - 10.08.2004 at 14:08:22

sinjeoka wrote on 10.08.2004 at 14:03:35:
...tut tko, da pade berlinski zid..

Ich bin ein Berliner  Wink

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #28 - 10.08.2004 at 15:11:31

sinjeoka wrote on 10.08.2004 at 14:49:34:
u bistvu, če dobro pomislim Nemci so kolektivno krivdo za II svetovno vojno sprejeli in so se dane lekcije naučili in družba je v svoje varnostne mehanizme vgradila mehanizme, kot naprimer prepoved skrajnih strank ...

v nasprotmen primeru so Italijani tej kolektivni obsodbi in nošenju kolektivne krivde ušli in danes se zopet dogaja, da se Mussolini postavlja na pediestal

tko da kolektivna krivda ... sploh ni tako slaba...

...ker je to očitno tudi pot do katarze in posledično boljše družbe...

Kolikor sem se imel prilike pogovarjati z Nemci, sem dobil vtis, da ne čutijo prav nobene kolektivne krivde, vsaj mlajši rod ne, ki mu čist dol visi, kaj so ga tastari takrat srali.
Starejši pa se počutijo bolj kot ne izigrane, počutijo se kot tepčki, ker so se pustili tako na lahek način zapeljati peščici manijakov.

Italijani so malo drugačen primer, kar pa zaradi vpliva mediteranske mentalitete ni nič nenavadnega.
Italijani Musolinija niso nikdar prav zares jemali, saj so sposobni iz čistega oportunizma svoje prepričanje v eni uri tudi trikrat spremeniti ...
Zaradi bogate tradicije in spevnosti njihovega jezika so spretni diplomati in znajo vsakogar preglasiti, koliko so bili pa takrat resni, se je pokazalo na bojiščih, ko so se bili pripravljeni takoj vdati, ko je šlo zares.

To je sicer običajen stereotip o Italijanih (ki je bil tudi lepo prikazan v nadaljevanki Alo' Alo'), vendar na splošno ni daleč od resnice ...

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #29 - 10.08.2004 at 15:34:25

Bardo_Thodol wrote on 10.08.2004 at 15:11:31:
Italijani Musolinija niso nikdar prav zares jemali, saj so sposobni iz čistega oportunizma svoje prepričanje v eni uri tudi trikrat spremeniti ...

Italjani najbrž sploh niso bili zares fašisti, niso zares preganjali slovencev, požigali narodnih domov ...  Roll Eyes
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Pages: 1 2 3 4