Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 3259 times)
vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

SE JE POTREBNO DOKAZOVAT ?
05.08.2004 at 09:07:39

Menim, da Bardove sanje s tole vsebino zaslužijo samostojen topik:
"Fuzbalski problem se mi je prikazoval ne le kot problem te športne panoge, ampak kot vsesplošni problem Slovencev (in Slovenk) Nekako v smislu manjvrednostnega kompleksa na nacionalni ravni, ki si ga zdravimo z večvrednostnim kompleksom,  tudi na športnem področju, kjer  se kot majhen narod dejansko lahko pohvalimo z velikimi uspehi.  

Generalni problem se kaže v pomanjkanju neke konstantne volje, ki je sicer bolj značilna za večje nacije. Ko je namreč nek (športni ali kakšnen drug) cilj dosežen,  usahne vsa volja, saj je bil primarni cilj po dokazovanju potešen,  zaradi tega izostanejo tudi nadaljnji uspehi in edino, kar nam še ostane, je, da se fajn skregamo in vkopljemo vsak na svojo stran okopov."
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Re: SE JE POTREBNO DOKAZOVAT ?
Reply #1 - 05.08.2004 at 09:23:29

on Aug 4th, 2004, 11:28am, Bardo_Thodol wrote:

/Generalni problem se kaže v pomanjkanju neke konstantne volje, ki je sicer bolj značilna za večje nacije. Ko je namreč nek (športni ali kakšnen drug) cilj dosežen,  usahne vsa volja, saj je bil primarni cilj po dokazovanju potešen,  zaradi tega izostanejo tudi nadaljnji uspehi in edino, kar nam še ostane, je, da se fajn skregamo in vkopljemo vsak na svojo stran okopov./

hm, zanimivo    Smiley
razmišljam, a se je potrebno dokazovat    ???

Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #2 - 05.08.2004 at 09:26:08

on Aug 4th, 2004, 2:45pm, vida wrote:

/razmišljam, a se je potrebno dokazovat  /

in bit nekaj kar nismo    ???
Back to top

IP Logged

Madan Gopal Das
Ex Member

Reply #3 - 05.08.2004 at 09:29:41

ne, ni se nam potrebno dokazovat oz. bit tisto kar nismo. ampak ocitno vseen to pocnemo. tko kot en, ki je zasvojen z drogo, jemle drogo, ceprav je niti ne rab in tud ciz dobr sam pr seb ve da to ni dobr. sam zasvojitev je vedno mocnejsa od zasvojenca. zato rabmo pomoc nekoga, ki je zdrav, da dobimo potrebna navodila (zdravila) in potrebno inspiracijo (ko nam s svojim primerom kaze prijetnost zdravega zivljenja), da se lahko tud mi sami ozdravmo tistega kar ne potrebujemo oz. tistega kar nismo oz. tistega kar nas po nepotrebnem zateguje, da ne mormo bit svobodni in srecni.

za dosezt popolnoma zdravo, svobodno in zadovoljno zivljenje pa potrebujemo pomoc in nasvet popolnoma zdrave osebe. jaz kot najbolj popolno zdravo osebo, ki sem jo do sedaj srecal, vidim mojega duhovnega ucitelja Om Vishnupad 108 Sri Srimad Bhakti Ballabh Tirtha Goswami Maharaj-a. ceprav ne morm se ciz striktno sledit njegovih navodil se vseen poskusam trudit v tej smeri.

Hari bol.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #4 - 05.08.2004 at 09:36:24

Hehe, kot da bi tiste sanje kaj pripomogle, so včeraj novogoriški nogometaši sredi Koebenhavna v kvalifikacijah za ligo prvakov premagali danskega državnega prvaka s kar 5:0 (ti pa res nimajo nobenega rešpekta   8) ).
Novogoriški trener je na vprašanje, zakaj je celo tekmo samo mirno sedel na klopi, odgovoril, da kadar se tekma odvija kar sama od sebe in kot je treba, ni kaj drugega, kot da samo opazuješ in uživaš ...

To bi bolj sodilo v rubriko Sanje, vendar bi  tudi  tukaj lahko našlo svoje mesto. Kot je bilo videti, se igralci niso prav posebej trudili z dokazovanjem česarkoli komurkoli, ampak so enostavno uživali v igri.

Tako je tudi prav, treba je preseči vse manjvrednostne komplekse in njih zdravljenja z nekakšnimi dokazovanji in v igri uživati zaradi igre same in ne zaradi česa drugega.

Back to top

IP Logged

X
4

Vsa moja družina je narejena
iz mesa.

Reply #5 - 05.08.2004 at 09:43:11

Šport za mase je za družbo nujen. Primalni človeški nagoni oz. bolje rečeno, primalni moški nagoni po pretepanju in dokazovanju večvrednosti s civilizacijo namreč niso izginili, ampak so še kako prisotni. Edini ventil, da se ta moški impulz čim manj krvavo izživi (izživeti pa se mora), je šport za mase. Če pogledate orto navijače, vidite, da gre za obliko plemenske skupnosti, ki se za tekme (vojne), oblečejo in namažejo obraze (kot Indijanci bojne barve), nakar gredo izživet katarzo boja in zmage na bojno polje (igrišče), kjer se vse to dogaja skozi njihove posrednike (igralce), ki so posledično tretirani kot junaki, kot bogovi. Tu v bistvu že ne gre toliko za izživljanje posameznika, temveč za izživljanje družbe in njene nuje, da drugim dokaže svojo večvrednost. Zato so zmage pomembne, kajti le potem se lahko udeleženci navijači pomirjeni vrnejo v svoje domove kot človeška bitja. Poraženci pa v besu nemoči zaradi poraza delajo frke. Če ne bi bilo športa za mase, bi bilo toliko več vojn in prelivanja krvi, zaradi česar je šport, sicer dolgočasen kot pasja rit, zelo pomemben civilizacijski dosežek.
Back to top

Never argue with idiots. They'll drag you down to their level and beat you with experience.
WWW WWW  
IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #6 - 05.08.2004 at 09:46:12

X wrote on 05.08.2004 at 09:43:11:
Šport za mase je za družbo nujen. Primalni človeški nagoni oz. bolje rečeno, primalni moški nagoni po pretepanju in dokazovanju večvrednosti s civilizacijo namreč niso izginili, ampak so še kako prisotni. Edini ventil, da se ta moški impulz čim manj krvavo izživi (izživeti pa se mora), je šport za mase. Če pogledate orto navijače, vidite, da gre za obliko plemenske skupnosti, ki se za tekme (vojne), oblečejo in namažejo obraze (kot Indijanci bojne barve), nakar gredo izživet katarzo boja in zmage na bojno polje (igrišče), kjer se vse to dogaja skozi njihove posrednike (igralce), ki so posledično tretirani kot junaki, kot bogovi. Tu v bistvu že ne gre toliko za izživljanje posameznika, temveč za izživljanje družbe in njene nuje, da drugim dokaže svojo večvrednost. Zato so zmage pomembne, kajti le potem se lahko udeleženci navijači pomirjeni vrnejo v svoje domove kot človeška bitja. Poraženci pa v besu nemoči zaradi poraza delajo frke. Če ne bi bilo športa za mase, bi bilo toliko več vojn in prelivanja krvi, zaradi česar je šport, sicer dolgočasen kot pasja rit, zelo pomemben civilizacijski dosežek.

Shocked

ata, ti si definitivno poklic zgrešil
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #7 - 05.08.2004 at 09:57:03

X wrote on 05.08.2004 at 09:43:11:
Če ne bi bilo športa za mase, bi bilo toliko več vojn in prelivanja krvi, zaradi česar je šport, sicer dolgočasen kot pasja rit, zelo pomemben civilizacijski dosežek.

Vojne so bile že tudi ZARADI športa, tako, da se s to oceno, da šport preprečuje prelivanje krvi, ne bi mogel ravno strinjati. Človeška potreba po zabavi in sprostitvi (tudi negativnih čustev) je velika in je ni mogoče kar potlačiti.

Če odmislimo vse tiste paciente, ki na tekmah in ob njih razgrajajo in ki jim je šport le dober izgovor za divjanje, sicer bi pa razgrajali kje drugje, je mogoče v športu tudi uživati. To velja še posebej za tiste, ki se tudi sami, pa čeprav samo rekreacijsko, ukvarjamo s kakšnim športom.

Pri ukvarjanju s športom lahko tudi razni športni zvezdniki delujejo  vzpodbujevalno in pozitivno na mladino, ki sicer brez tega marsikdaj nima blage veze, kaj naj bi počela sama s sabo.

Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #8 - 05.08.2004 at 10:03:16

Če se je potrebno dokazovati...ne vem...ampak meni zelo paše, če naredim kaj, na kar sem ponosen, kar me zadovoljuje kakorkoli že. In bolj ko sem zadovoljen s seboj, manj potrebe čutim po potrjevanju zunaj sebe. Biti nekaj kar nisi pa ni ravno povezano z dokazovanjem...ali je.
Back to top

IP Logged

X
4

iz mesa.

Reply #9 - 05.08.2004 at 10:08:34

Ah, nekomu, ki spremlja šport in se z njim tudi ukvarja, sem s svojo kategorizacijo navijača malce stopil na živec...

Da se razumemo, v mislih sem imel predvsem spremljanje športa (tv, časopisi, tekme), ne pa rekreacijsko ukvarjanje z njim. In upam, da me ni kdo razumel, da bi s športom lahko preprečili VSE vojne.

Sicer pa... valjda, valjda je šport tudi še kaj drugega kot to, kar sem napisal. Vojne niso šport, šport pa je za dosti ljudi (ena) oblika plemenske vojne. In, hvala Bobu, dovolj dobro nadomestilo zanjo.
Back to top

Never argue with idiots. They'll drag you down to their level and beat you with experience.
WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #10 - 05.08.2004 at 10:38:31

X wrote on 05.08.2004 at 10:08:34:
Ah, nekomu, ki spremlja šport in se z njim tudi ukvarja, sem s svojo kategorizacijo navijača malce stopil na živec...

Takšne kategorizacije so dokaj površne in v bistvu ne povedo veliko.
Med športnimi navijači je namreč mogoče najti prav vse kategorije prebivalstva, ravno tako, kot med nenavijači.

Edina prava kategorizacija bi tako lahko bila ta, da se pač prva skupina zanima za sport, druga pa ne.

Oblika plemenskih vojn?
Kaj pa vem, vojne so najpogosteje zaradi ekonomskih razlogov in ne zaradi plemenskih, ki so lahko le pripravna kamuflaža, kako ljudi pripraviti, da se bodo borili za neke, najpogosteje interese drugih.
Samo v tem, da smo pač pripadniki nekega plemena ni nič slabega ali omalovaževanja vrednega.

Back to top

IP Logged

X
4

iz mesa.

Reply #11 - 05.08.2004 at 10:46:49

...

...

...

...

...

Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #12 - 05.08.2004 at 10:55:17

Te fotografije so slučajno posnete na športnih prireditvah, ker so tam pač prisotni tudi mediji.

Iz tega pa še ne moremo napačno sklepati, da so taki prizori značilni samo za športne prireditve. Take prizore lahko vsakdan opazujemo tudi drugje, na ulici, v prevoznih sredstvih, v stanovanjih, pravzaprav kjerkoli na terenu ali na pravih bojiščih, ki nimajo s športom nič skupnega ... le s to razliko, da tam niso prisotni mediji, da bi (zanimive) prizore posneli.

Ljudje ne morejo kar tako iz svoje kože in to kar tudi sicer počnejo, počnejo tudi na športnih prireditvah.

Back to top

IP Logged

X
4

iz mesa.

Reply #13 - 05.08.2004 at 11:14:26

Če ti bo lažje pri srcu, ti kar relativiziraj...
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #14 - 05.08.2004 at 11:28:41

Zadevo poskušam spraviti tja, kamor sodi in stran od tam kamor jo spravljajo stereotipi in predsodki.

Drži pa tudi, da so športne prireditve tudi odlično ogledalo družbe.  Kdor bi rad otipal puls in izmeril temperaturo nekega okolja, lahko to zelo učinkovito naredi ravno na takšnih  športnih prireditvah. Tu je mogoče zaznati vse tiste simptome, ki jih sicer bolj težko opazimo, čeprav so ravno tako prisotni, pa če jih merimo ali ne.

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1