Lilith wrote on 13.07.2004 at 11:03:08:V sinovi psihi zazeva luknja, če ne vidi, kaj oče počne čez dan in skozi vse letne čase. Ta luknja se polni z demoni, ki mu šepetajo, da je očetovo delo zlobno in da je oče zloben.
... Potem se začne naravno usmerjati k očetu - zaželi si, da bi ga videl bolj jasno in da bi se zbližala. Zgodi se kot po neki biološki uri in je nerazložljivo.
Zelo " močni " stavki in sporočilo.
Če povežem to besedilo z besedilom Thomasa Moora ( Nega duše ) v tistem delu, ko opisuje podobo očeta, matere in otroka ,pridem do sledečih spoznanj : 1. duša ( in s tem naše življenje v celoti ) ves čas " operira " z osebo ( izkušnjo ) pravega očeta ter z osebo notranjega očeta (, ki ga duša oblikuje enako mimo naše volje ) in ; 2. v stvarnem življenju smo vedno lahko v vlogi otroka, matere in očeta.
Življenje duše od nas zahteva, da smo sebi oče, mati in otrok hkrati. Pri vsem tem, pa se mi zdi nekaj zelo bistveno. Ali smo razvili notranjo občutljivost za te potrebe duše ( ali mogoče pravilneje povedano ), naše potrebe, ali teh potreb duše nismo sposobni " slišati " .
Če se vrnem k tistemu zadnjemu delu stavka, ki ga omenja Lilith ..." Potem se začne naravno usmerjati k očetu...Zgodi se kot po neki biološki uri in je nerazložljivo"...
V življenju poznam kar nekaj odraslih moških in ženskih oseb, ki skozi vedenje, ravnanje in druga sporočila ves čas kritizirajo in obsojajo vedenje , ravnanje ali značajsko držo svojih staršev, v osnovi pa so bolj ali manj psihološko slepi za dejstvo, da so v vseh teh značilnostih podobni svojim staršem.
Kako in zakaj ? Ključno pri tem kako bom kot individuum "prišel na konec " s podobo mojega stvarnega starša je za Junga to , ali se dogaja proces oblikovanja notranjega starša zavedno ali nezavedno. Če sem skozi vzgojo ter druge naravne danosti sposoben pri sebi udeleženo spremljati proces interakcije med recimo lastnostmi mojega stvarnega očeta ( ali stvarne matere ) ter potrebo duše po oblikovanju mojega notranjega očeta ( ali matere ) potem zmorem skozi to "blokirati" negativno delovanje, mogoče tudi v resnici, negativnega očeta ali matere.
V primeru pa, da ta proces oblikovanja notranjih staršev poteka bolj ali manj nezavedno pa se mi zelo lahko zgodi, da me bo okolica pričela opozarjati na to, da sem v svojem ravnanju, značaju, vedenju podoben nekomu, ki mu mogoče ne želim biti podoben.
Mislim, da nam skozi to naravno danost oblikovanja notranjih staršev duša daje možnost, da " prečistimo " naše stvarne starše in si oblikujemo našo lastno družino v tem smislu , da smo samemu sebi hkrati oče, mati in otrok.
Zelo lepo.