Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 
(Read 20128 times)
GINX
1
*

Aquilla non captat muscas

Re: lastnosti (novega) človeka
Reply #15 - 16.06.2004 at 08:57:50

lola wrote on 14.06.2004 at 11:28:18:
Človek ne more biti tako enostransko bitje. Tisti, ki ne pozna strahu, tudi ne ve, kaj je pogum, tisti, ki ne ve, kaj je trpljenje, tudi ne zna doživljati sreče, .....

Kjer je sonce, je zmeraj tudi senca. (je nekdo že zapisal)

Takšni poskusi oblikovanja človeka vodijo prej v zanikanje ("nezaželenih" lastnosti) kot v zavedanje. Raje se naučimo živeti s svojim strahom, jezo, ....

Se strinjam....

Oba pola morata biti prisotna pri človeku...pozitivne in negativne stvari..ker drugače ne prepoznamo svojih čustev...nobena stvar pri človeku ni narobe vse je del osebe....
Back to top

This si courage…to bear unflinchingly what heaven sends.

IP Logged

m
5
p

Reply #16 - 16.06.2004 at 09:31:21

gape, a boš pustil komentarje?

bi kaj debatirala na to temo, o strahu, sam se mi ne da tu pisat, dokler ne razčistimo, če bojo teksti ostali Grin

(sem mela namen kopirat v nov topic, sam ne vem kdaj bom mela čas za to nardit, pa kolk se bo že razrastla debata tu tačas  Undecided)
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #17 - 16.06.2004 at 09:43:40

Pri programiranju procesiranja novega človeka, bi se blo dobro vprašat, kako procesirajo živa bitja sploh.

Ko bitja na neki stopnji evolucije razvijejo nevronski presežek, se vzpostavi duševni potencial, ki omogoča prvo vprašanje o pojavnosti (kaj je svet za mene, za mojo telesnost,  s pomočjo občutenj), da bi na višjih stopnjah sledili še vprašanji (kaj je svet tam zunaj s pomočjo čustvovanj in mišljenj). Nikaršnega čistega spoznanja a priori ni. Je le kontinuiran proces kulturne interpretacije pojavnega sveta na presečišču enkratnih pojavov pred našo duševnostjo in izkustva, shranjenega v napšem spominu.

Ti so  trije temeljni dotoki informacij  vseh više razvitih bitij, tudi človeka. Glede na njih lahko postavimo tri temljena vprašanja, ki si jih bitje v življenju postavlja. Ne gre niti za biološko univerzalne niti za kulturno relativne dimenzije spraševanja, ampak za vsako živalsko vrsto specifične kombinacije vseh ravni pri procesiranju informacij. Specifično za človeka je to, da oblikuje zavestno duševno življenje, genereira relativno avtonomne  endogene dotoke informacij, na katere se  potem odziva.

Tri temljna idealnotipska vprašanja, ki si jih človek neizogibno zastavlja, ko se sooča življenjskim okoljem, so:

- kako se svet odraža v meni  in si odgovarja s tem, kaj mu ugaja in kaj ne (občutenja)
- kaj je v svetu za mene dobro in kaj slabo (čustva)
- kaj je v svetu za mene resnično in kaj ne (mišljenja)

Ker gre za univerzalna vprašanja, ki se pojavljajo v vseh človeških skupnostih, to na najbolj temeljni ravni implicira kulturno sorodnost (neki skupen repertoar občutenj, čustvovanj in mišljenj vseh ljudi), ki pa je v vsaki skupnosti tematizirana  seveda na čisto specifičen, neponovljiv način.

Kognitivno kolo življenja:

+

dobro
                                     .
             ugajajoče .         |       . resnično
                             \       |       /
                       .      \      |     /     .
                               \     |    /  
                 .              \    |   /           .
                                 \   |  /
       + -    .                  \  | /                 .  - +
                                    \ /
                  .                  /\                 .
                                    /| \    
                     .             / |  \           .
                                  /  |   \
                          .      /   |    \     .
                                /    |     \
                     lažno  .      |      .  odbijajoče
                                     .
                                  slabo  

-

Tako oblikujemo komplesno nezavedno kulturo duševnosti, ki jo sestvaljajo klasifikacije pojavnega sveta na dimenzijah ugodij, vrednot in dejstev. Na ravni vsakdanjega življenja v občutenjih ugodja,  v mišljenju različen oblike znanja, v čustvih pa vrednotenja. V zavestnem ustvarjalnem življenju modernega človeka se je iz občutenj estetskih doživljanj razvila umetnost, iz moralnega vrednotenja etika (norme različnih poklicnih skupin, med njimi kot ena prvih religija duhovščine), iz znanja pa znanost.

Evo,  tolk o lastnostih,  ki determinija modernega človeka, ki  jih po moje skor da ni mogoče ignorirat pri zavestnem konstuiranju novega/post modernega človeka.   Undecided Wink
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #18 - 16.06.2004 at 11:56:21

Ko sem se glih zakuruna to temo…

V prikazanem kognitivnem kolesu življenja so upoštevana le tri temeljna vprašanja,  v vsakdanjem življenju pa se pojavljajo različne kombinacije teh dotokov. V percepciji umetnosti modernega človeka prevladuje kombinacija občutenja in racionalnega mišljenja. Od umetniškega dela pričakujemo, da  je razumljivo, logično, konsistentno, utemeljeno, itd. Tudi ustvarjalec sam si prizadeva svoje delo racionalno tržiti. Pri naši percepciji post-religijskega vrednotenja pa prevladuje kombinacija čustvovanja in mišljenja: nauk je določen in se ga je mogoče naučiti, ga spoznati, mistični inovatorji pa v ta red lahko vnesejo le zmedo in so zato nezaželjeni. Zaradi hegemonije mišljenja pri modernem človeku dobivajo številni vsakdanji vidiki življenja samoumeven pečat racionalnega. Racionalno dojemana religija  in njena disociacija od kriterija učinkovitosti  ustvari kulturno praznino,  v katero stopi delo kot novo središčno delovanje človeka. Vendar pa ne kakršnokoli delo ampak racionalno delo regulirano na trgu zaradi dobička. Na podoben način se redifinira predstava o človeku. Potem ko v antiki stopi na prizorišče kot samozavedajoče  bitje, se postopoma osvobaja moralnih ekstenzij religije. Proces je potekal v mediteranskem  kulturnem prostoru relativno zelo hitro: od človeka, potopljenega v izbrano judovsko skupnost, do krščanskega pojmovanja induvidualne odrešitve, rensesančnih izjemnih osebnosti v mestnih državicah in rastočega induvidualizma širših plasti prebivlastva v kapitalističnih državah. Država predstavlja zaenkrat zadnjo fazo v osebinem rahljanju svoje interpretacije socialnega prostora, to rahljanje pa je posledica marginalizacije religijskih in drugih ideoloških moralnih vrednotenj, s katerim oseba konstruira svoj svet socialnih oblik.

Postmoderno/novodobno stanje, ki ga   nekateri označujejo kot začetek konca civilizacije, drugi pa kot začetek nove utopije,  lahko iz zgoraj opisane perspektive razložimo kot fazo v razvoju modernega človeka, ki bo privedla prek novih kulturnih ekstenzij ( računalniki, internet, t.i. , virtualna resničnost – tako imenovana zaradi tega, ker se nam na načelni ravni postavlja vprašanje , ali katera resničnost ni virtualna, ni zgolj reprezentacija, ki nam jo posreduje nek medij, v zadnji instanci naša duševnost v možganih) do novih oblik družabnosti, ki bodo za osebo in njeno delovanje bistveno manj zavezujoče in obsežne. Nadaljeval se bo proces rahljanja moralnih vezi in s tem rastoče avtonomije posameznika.
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #19 - 16.06.2004 at 11:59:04

m wrote on 16.06.2004 at 09:31:21:
gape, a boš pustil komentarje?

bi kaj debatirala na to temo, o strahu, sam se mi ne da tu pisat, dokler ne razčistimo, če bojo teksti ostali Grin

(sem mela namen kopirat v nov topic, sam ne vem kdaj bom mela čas za to nardit, pa kolk se bo že razrastla debata tu tačas  Undecided)

gape wrote on 13.06.2004 at 11:20:28:
dejte se držat teme ... MODERIRAN THREAD

tko da, jest mam pravico, poleg dodajanja novih vrstic, še glasovat ... enkrat

dejte se držat teme ... MODERIRAN THREAD

vse kar ni na temo in se komu zdi da MORA povedat naj pove nekje drugje tukaj (v ta thread) pa naj (do)da link v post, ki _bo_ _na_ temo ...

jest mislim da se iz tega jasno vidi moja namera.

kdor je ni sposoben prepoznat, naj pač dela po svoje.

dobr veš, da bom komentarje pustu, debate bi pa vseen prosu, da se preselijo dol s tega threada (jest jih valjda ne bom selil).

sej zarad druzga ne, kt zarad tega, da se ne bom ubou k bom preštevu glasove in to ...

dejansko, me niti malo ne zanima, v tem trenutku, a to kar si je kdo napletu v glavi iz tega vprašanja deluje ali ne ...

zdej sm še enkrat preletu;
znam pobrisat komentarje tistih uporabnikov, ki niso povedali svojega o lastnostih ... in to čist jasno to ja ... to pa ne ...

Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #20 - 16.06.2004 at 12:25:22

Zadnja dva posta na temo kognitivnega kolesa živlejnja  se ne tičeteta tolk posebnih  lastnosti, ki naj bi  ble vprogramirane v (novodobnega) človeka, skoz katere naj bi pol ta človk procesiral svet okrog sebe in sebe samga, ampak se tičeta  univerzalnega človeškega procesiranja. Ker ne pričakujem kakšnega posebne debate na to temo se me ni zdi potrebno odpirat novega topika na to temo  in selit posta tja, lahko pa tud, če ti delujeta  tle out  in bi ji blo boljš umaknit.   Undecided
Back to top

IP Logged

Angel
5

The Voice of an Angel

Kranj
Reply #21 - 16.06.2004 at 16:09:17

bom dodala:

biti v srečo in veselje drugim,
ne pa v žalost in trpljenje.

ceniti samega sebe
in hrati vsaj tako tudi druge.

ljubiti sebe in
ljubiti druge.

z lahkoto oproščati napake drugih in
oprostiti tudi sebi svoje grehe.

razumeti sebe in
razumeti druge.

brezpogojno pomagati drugim in
s tem tudi sebi.

reči oprosti, ko to veš,
da moraš
in sprejeti opravičilo drugih.

ne obsojati drugih,
če jih ne razumeš.

ne kritizirati,
če veš, da to boli.

povedati ljudem, ki jih imaš rad,
da jih imaš rad.

verjeti nemogočim stvaren in
zaupati v drugačnosti.

pomagati otrokom pri odraščanju,
z veliko mero ljubezni in razumevanja.

pomagati bolnim in bogim
brez plačila.

pripadati nekomu in
ostati zvest.

biti to kar si
in ostati tak v svoji enkratnosti.

lp
Angel
Back to top

Angel*

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #22 - 17.06.2004 at 11:47:17

Če že da in ne, potem:

DA:  pozitivna samopodoba

NE:  občutki manjvrednosti, krivde
Back to top

IP Logged

Sn0wBall
Ex Member

Reply #23 - 22.06.2004 at 18:47:14

niti nisem bral vsega, ampak moje mnenje je tako da mora človek imeti VSE v sebi. Sej ne moreš vedet kaj je dobro, če še nisi izkusil slabega. Več skrajnosti kot premoreš, boljši lahko postaneš. Ravnovesje dubit je hardwork, ker takrat se krešeta obe strani in postane ful zanimivo, je treba pazit da ne padeš ne na eno, ne na drugo stran Grin Si lahko še glavo otolčeš Grin
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #24 - 24.06.2004 at 08:51:48

lola wrote on 14.06.2004 at 11:28:18:
Človek ne more biti tako enostransko bitje. Tisti, ki ne pozna strahu, tudi ne ve, kaj je pogum, tisti, ki ne ve, kaj je trpljenje, tudi ne zna doživljati sreče, .....

Kjer je sonce, je zmeraj tudi senca. (je nekdo že zapisal)

Tak vzorec nam je vcepljen.
Človek je po naravi SVET, bitje LJUBEZNI, tak se rodi.
Šele okoliščine nas programirajo v bitje strahu.
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #25 - 24.06.2004 at 22:40:41

evo jih

po abecednem redu

DA
čistost
empatija (razumevanje)
hrabrost (naloga volje je energično pokoravati se umu)
hvaležnost
iskrenost
iskrenost
jasnost
ljubezen
ljubeznivost
milina  
mirnost/umirjenost
modrost (naloga umnega človeka je postati moder)
nenavezanost (neposesivnost, live & let live)
notranja uravnovešenost
odkritost
odprtost (ne ozko gledanje, sprejemanje različnosti, drugačnosti, pripravljenost spremeniti in učiti se, četudi se zdi nemogoče)
pogum
ponižnost,
povezanost
pravičnost
predanost
prevzemanje odgovornosti zase, svoje življenje, svoje odločitve
prijaznost
razvijanje sočutja (do živali in vseh drugih bitij in narave)  
resnicoljubnost
resničnost
skrb za telo
smisel za humor
sočutje (najprej do sebe, svoje duše)
spominjanje na Boga, na stik s Seboj
spoštovanje narave
spoštovanje starejših
sprejemanje svoje človeškosti, 'sence' - in rast preko
srčnost
usklajenost misli, besed in dejanj (oz. težnja, usmerjenost)
vedrina
veselje do življenja
vizija
voljnost (da življenje najde pot do tebe, ne ti do njega)
zavedanje (sebe in sveta)
zmernost (poželenje se ukloni napotkuom uma)  
zmožnost prisluhniti sebi
živeti sebe
pozitivna samopodoba

NE
brezobzirnost
dvojnost
dvomi
egoizem
grabežljivost (pohlep)
krivda
lažnjivost
manipulativnost
manjvrednost
maščevanje
navezanost  
nerealne želje in pričakovanja
nestrpnost
ponos
poželjenje
pretiravanje
preveč oziranja na druge, igrati igro da jim ugajaš, ne biti TI
pričakovanja
sklepanje vnaprej
spravljati se na šibkejšega, nemočnega
strah
škodoželjnost
trma
upor
vzvišenost
zaprtost vase
zasvojenost (kakršnakoli)
zloba
želje

številke sm poneke opazu, pa jih nism upoštevu
edin marjanina za strah se mi je zdela jasno izražena

tko da ...

zdej lahko katerikoli lastnosti pridate točko ali dve
eni lastnosti eno točko
in drugi dve

tretje ni

za vsako skupino

lahko da sm se kje kej zmotu

fidbek zaželjen

sprejemam tud predloge za združevanje in tud za nove lastnosti, še neomenjene.
se ne obvezujem niti dodajanja lastnosti, niti združevanja več lastnosti v eno ... če mi bo predlog pak ušeč ... ga bom upoštevu ...

drgač pa ... od zdej naprej štejejo točkice
dva krat po dve in dva krat po eno ...

Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #26 - 26.06.2004 at 13:15:16

jst bi sam še dodala

+ spontanost

- zadrgnjenost

Smiley

aja, valda

+ telepatija, jasnovidnost, samozdravljenje

- boj za preživetje, nadmoč
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

Madan Gopal Das
Ex Member

Reply #27 - 29.06.2004 at 10:28:49

mas + in -  kvalitete fizicnega in subtilnega materialnega telesa in mas + in - kvalitete spiritualnega telesa. ce se hocmo preprogramirat tko da bomo cist odstranl trpljenje in dobil zadovoljstvo (vecno) pol mormo preprogramirat pravega-sebe (spiritualno telo).

za preprogramiranje spiritualnega telesa mormo sprejet spiritualni proces od spiritualno vescih "uciteljev". seveda pa se lahko ukvarjamo tud z drugimi praksami, ampak ponavad le dokler iz lastnih izkusenj ne spoznamo njihovo neucinkovitost glede doseganja in izpolnjevanja nase vecne in neunicljive zelje po sreci in ljubezni.

Hari bol.
Back to top

IP Logged

Gru Gru
5
p

Reply #28 - 01.07.2004 at 09:41:26

Madan Gopal Das wrote on 29.06.2004 at 10:28:49:
za preprogramiranje spiritualnega telesa mormo sprejet spiritualni proces od spiritualno vescih "uciteljev". seveda pa se lahko ukvarjamo tud z drugimi praksami, ampak ponavad le dokler iz lastnih izkusenj ne spoznamo njihovo neucinkovitost glede doseganja in izpolnjevanja nase vecne in neunicljive zelje po sreci in ljubezni.
Hari bol.

... in kok od tega kar praviš - spreprogarmiranega, so ti učitelji že dali?

Ali nisi ti sam tisti, ki si sebi najboljši učitelj, ali nisi le v zablodi, ko veruješ v to?

Kok drugih praks in v kako globino pa si šel, da lahko sodiš-trdiš, da so neučinkovite? ? ?

Motiš se, in to ti bo povedal tvoj učitelj, ker drugim ne verjameš, si tako re-programiran....

Grin Grin Grin

Bor na obali.
Back to top

IP Logged

Madan Gopal Das
Ex Member

Reply #29 - 01.07.2004 at 10:12:07

Gru Gru wrote on 01.07.2004 at 09:41:26:
... in kok od tega kar praviš - spreprogarmiranega, so ti učitelji že dali?

veliko so ze, sam problem je ker ne sledim tok striktno kot bi mogu in kot bi lahko, pa je zarad tega moja realizacija bolj sibka.

Quote:
Ali nisi ti sam tisti, ki si sebi najboljši učitelj, ali nisi le v zablodi, ko veruješ v to?

jaz sem mnenja, da nisem sam sebi najboljsi ucitelj.

mi mamo moznost pridt v stik z ucitelji, ki ti pomagajo priti do minljivih (torej neizpolnjujocih zadovoljstev) in tistih ki ti pomagajo pridt do vecnih, izpolnjujocih zadovoljstev. odlocitev komu bomo sledil je nasa. pri tem nam pomaga nasa iskrenost in prejsne slabe in dobre izkusnje.

drgac pa tud ce opustimo vse "externe" slabe ucitelje in se odlocmo bit neodvisni, je se vedno nas neskontroliran um tisti, ki nas pelje v koncni fazi v pogubo. dobr je postat iskren in se predat pravemu, vecnemu ucitelju, Bogu, Sri Krishni in njegovemu predstavniku, ki nam ga milostno poslje.

Quote:
Kok drugih praks in v kako globino pa si šel, da lahko sodiš-trdiš, da so neučinkovite? ? ?

dovolj sem jih spoznal in sprobal, da sem prisel do spoznanj nekaterih principov, ki veljajo univerzalno za vse. v grobem mas 4 vrste aktivnosti (karma, jnana, yoga, bhakti), ki se pol razlikujejo le v zunanji obliki in detajlih, sam vsebina je znotri ene grupe ista. in v skladu s tem vem katera praksa je ucinkovita glede na nas pravi-jaz, katere pa so ucinkovite le za nas zmotni-jaz. razvoj pravega-jaza se pozna v manjsem ali vecjem stalno (vecno) narascajocem zadovoljstvu. razvoj zmotnega-jaza pa se pozna v manjsem ali vecjem trpljenju, strahu in skrbi.

Edi, vsak je svoje srece kovac. Kar sejes, to zanjes. Mi mamo svobodno voljo odlocitve glede aktivnosti, ki jih pocnemo... rezultate pa mormo sprejet v vsakem primeru, pa ce so nam vsec ali ne. En osnovni aspekt Boga se razodeva v zgornjem principu. Ko iskreno castimo ta aspekt Boga se nam postopoma po milosti osebnih Bozjih slug zacnejo razodevat se ostali.

Hari bol.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4