Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 10
(Read 38280 times)
Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Re: Zločin in kazen
Reply #75 - 20.05.2004 at 12:12:46

Lilith wrote on 20.05.2004 at 11:54:53:
Pa ena stvar me zanima še bolj.
Kako da ti globoko poduhovljeni vsesprejemajoči duhovneži prenehajo s vseobsegajočim sprejemanjem tisti hip, ko kdo s prstom pokaže na "zločinca".

Bi si želela, da bi enkrat poimensko naštela te ljudi, ker zihr imaš spisek, če o tem govoriš. Če jih ne našteješ, pol se morajo vsi ukvarjat s tem, a bi se morali tud sami štet tu poleg al ne...
ker tak se problemi rešujejo, da jih definiraš
če jih ne, pol je to kar delaš, sam vzbujanje krivde in obtoževanje zaradi obtoževanja
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

m
5
p

Reply #76 - 20.05.2004 at 12:16:03

jaz pa bi rada, da bi vsak zase napisal, kaj mu pomeni izraz 'poglobljeni duhovnež' (pa vsi ostali pridevniki) ter da bi napisal, al se ma za to al ne Grin
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #77 - 20.05.2004 at 12:28:45

Devi wrote on 20.05.2004 at 12:12:46:
Bi si želela, da bi enkrat poimensko naštela te ljudi, ker zihr imaš spisek, če o tem govoriš. Če jih ne našteješ, pol se morajo vsi ukvarjat s tem, a bi se morali tud sami štet tu poleg al ne...

Hudiča, to pa je zdaj velik problem za duhovneže, se naj štejejo zraven ali ne? Težka dilema   Wink Grin
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #78 - 20.05.2004 at 12:36:30

ja, tebi je lahko se smejat, sam to je res problem Grin
najtežje je sebe ocenit, sej veš (če mene vprašaš, se men marsikdo dost duhoven zdi, s tabo vred Roll Eyes)

# duhóven  -vna -o prid. () 1. nanašajoč se na duh duhá: a) duhovni in telesni razvoj človeka; čutili so njegovo duhovno moč; duhovno življenje / duhovni in čutni princip pri omenjenem pesniku; njuna ljubezen je bila le duhovna / izrazito duhovna usmerjenost generacije / duhovna kultura b)  duhovni tokovi polpretekle dobe; duhovni vodja mlade generacije; duhovna kriza na prelomu stoletja / duhovni napredek človeštva; pri njem se je zbrala vsa duhovna elita; duhovno bogastvo naroda / duhovne dobrine, vrednote / duhovne vede ∙ ekspr. duhovni oče vstaje idejni utemeljitelj, pobudnik c) duhovna bitja 2. verski, religiozen: duhovna rast vernikov; duhovno življenje faranov / pesmi duhovne in posvetne vsebine / nuditi bolniku duhovno tolažbo ♦ rel. duhovne vaje sistematično večdnevno premišljevanje in udeleževanje verskih obredov za obnovo verskega življenja 3. star.  duhovniški: duhovni in posvetni pisatelji dvajsetega stoletja; duhovni stan / duhovni gospod duhovnik  duhóvno prisl.: taka literatura človeka duhovno ne angažira; pred nastopom se je hotel še duhovno pripraviti; duhovno se zbližati; sam.: ne kaže zanimanja za duhovno
#      duhóvnost -i ž () knjiž. 1. usmerjenost k nematerialnim vrednotam: pesem razodeva pesnikovo izrazito duhovnost; duhovnost umetnine // duševno, duhovno življenje človeka: pisatelj se je poglobil v človeka in njegovo duhovnost 2. v idealističnih filozofijah od telesa neodvisni, samostojni del človekovega bistva: duhovnost in materialnost človeka
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #79 - 20.05.2004 at 12:44:12

Lilith wrote on 20.05.2004 at 11:54:53:
Pol se pa zakadijo v tistega, ki si je "drznil" s prstom pokazat kot gruča pobesnelih furij. Grin Grin Grin

em ...

jaz se zadnje čase ukvarjam z vprašanjem kako ljudem dopovedat, da je cesar nag ...

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #80 - 20.05.2004 at 12:57:35

X wrote on 20.05.2004 at 09:24:06:
Me prav zanima, kako poteka proces vzpostavljanja lastnega moralno 'pravnega' okvira s katerim  'zločinec' najprej prevara sebe do te točke, da se mu zdi zloraba zaupanja nekoga drugega etično sprejemljivo dejanje...

Tle ni potrebna nobena (samo)prevara. Nezaupanje se predpostavlja  in je sistematizirano, zaupanje pa znak naivnosti in neumnosti.  Ko je  preračunljivost osnovna etična  predpostavka,  zaupanje  postane stvar osebne presoje, zato je zloraba zaupanja prisotna kot stalen  in razumen rizik, pred katerim se pač moraš v naprej  varovat, ker zlorabe skorda ni  mogoče dokazat, posledic zlorabe tud s kaznijo ni mogoće sanirat. Ne rabiš bit ne vem kakšen duhovnež, da prečitaš takšen  sistem zločina in kazni za vzdrževanje (ne)zaupanja kot zgrešen,  se od njega skušaš distancirat al pa  mu clo skušaš najt  alternativo,  če že ne na globalani pa vsaj na intimni ravni.
Back to top

IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #81 - 20.05.2004 at 13:04:12

Devi wrote on 20.05.2004 at 12:12:46:
ker tak se problemi rešujejo, da jih definiraš
če jih ne, pol je to kar delaš, sam vzbujanje krivde in obtoževanje zaradi obtoževanja

Veš kaj Devi, že itak se preveč izpostavljam "besu furij"... da bi pa tako očitno silila v nesrečo... Roll Eyes

I don't think so. Grin

Sinjeoka, to s cesarjem...Sizifovo delo. Wink

Back to top

IP Logged

Valentinaa
5

V iskanju svojega ORIGINALA.

Reply #82 - 20.05.2004 at 13:08:52

m wrote on 20.05.2004 at 12:16:03:
jaz pa bi rada, da bi vsak zase napisal, kaj mu pomeni izraz 'poglobljeni duhovnež' (pa vsi ostali pridevniki) ter da bi napisal, al se ma za to al ne Grin

Jaz ne vem, kaj to je, in se nimam za to.
Back to top

Bog ni maščevalen in ne kaznuje.

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #83 - 20.05.2004 at 13:11:31

lola wrote on 20.05.2004 at 12:28:45:
Hudiča, to pa je zdaj velik problem za duhovneže, se naj štejejo zraven ali ne? Težka dilema   Wink Grin

Kdorkoli se potika po tem forumu je avtomatsko duhovnež, morda celo poglobljeni.
"Tak tou je, ludi moji, saj je te že forum tak postavlen, da se sami taki tu gori dobivlejo. " (bi rekel Dule  8) )

Z izjemo mene, jasno, ki ne spadam  zraven, saj vendar samo opazujem in se čudim ...

Cheesy Wink
OK, v zadnjem stavku sem se malo pošalil na račun vseh nas. Vendar bi se dalo iz vsega prebranega sklepati, da se s takimi predsodki pogosto opredalčka vse druge, češ, "samo poglejte kakšni se tule gor zbirajo".
Verjetno se s podobno lahkostjo opredalčka tudi obiskovalce drugih forumov;
na zdravstvenem forumu se zbirajo sami bolniki ali hipohondri
na seks forumu pa  sami pohotneži in seksualni manijaki

Najpogosteje pa gre v vseh teh primerih za ene in iste obiskovalce, ki jih ne gre kar tako preprosto opredalčkati, čeprav se lahko posebej zanimajo tudi za posamezna področja, kot so duhovnost, zdravje ali pa seks.

Posamezniki smo preveč zapletene osebnosti, da bi bilo možno vso to raznolikost tako enostavno stlačiti v eno samo šablono.

Back to top

IP Logged

en_bk
5

Reply #84 - 20.05.2004 at 13:12:29

Lilith wrote on 15.05.2004 at 12:01:36:
Rose, picola, en_bk... Smiley
Kaj sem ugotavljala...glede sprejemanja....da je edina stvar, ki sem jo sposobna sprejeti v bistvu da, da se je nekaj zgodilo in tega ne morem spreminjati...da se je najin odnos spremenil...
Glede iskrenosti...ja, boli v bistvu zaradi mojih lastnih pričakovanj, da bi bila nekomu dovolj pomembna (pa saj ne govorim zdaj o mimoidočem iz ulice...pač pa o osebi, ki je v življenju igrala pomembno vlogo....meni....in verjetno je boleče sprejeti...da jaz njej ne...)Je to naivnost? Mah, jaz je premorem kar dosti...teh naivnih pričakovanj, da bodo ljudje dobri, če bom jaz do njih...ta naivnost izhaja iz čustvenega področja..moj racionalni del pa analizira svet kot tak in mi dnevno sporoča, da je potrebno zelo selekcionirati, koga spuščamo v življenje...
A je potem to že sprejemanje...če se zavem, da tako je in ne more biti drugače... Kaj pa je potem z mojimi čustvi do osebe...nikoli več ji ne bom zaupala, ne bom je mogla spoštovati....največ kar lahko..je da se tudi s tem sprijaznim in grem dalje...Je to sprejemanje?
Ker ene stvari pa ne bom nikoli sposobna, mislim vsaj, da ne... Da bi se do te osebe obnašala, kot da se ni nič zgodilo...
Ker se je.

Povejte mi, ali je odpuščanje to, da se pretvarjaš da se ni nič zgodilo? Menda ja ne...
A sem sebična, ker ne upoštevam vseh njegovih deficitov, pa vzorcev, pa hude preteklosti? Menda ja ne...

Tako da sprijaznjenje...to je najbrž največ, česa sem sposobna...
Moj odnos do te osebe pa ne more biti več enak.

Hm, jaz tole ne dojemam kot sprejemanje in potem odpuščanje. To je zame spoznanje. Spoznanje, da se ti je zgodilo... kar se pač je. Spoznanje povzroča bolečino (jezo, razočaranje, obup...). Takrat me zamika, da bi to svojo bolečino čim bolj jasno predstavil tistemu, ki jo je povzročil /raje še malo bolj dramatično/, skozi jok ali maščevanje ali udarce ali prezir ali kaj drugega. Če sem čisto slučajno mogoče priseben nekoliko, pa skozi pogovor /ne prepir/. Potem se odločam, katera od naslednjih mikavnih opcij je najprimernejša zame /glede na stopnjo prizadetosti/. Zelo potegne tista, ko povzročitelja ne spustim od sebe, da mu potem kar naprej lahko kažem in ga opominjam, kako zelo me je ranil in mu ne pustim niti slučajno, da bi on to pozabil. Mmmm, paše...a ne. Druga je že malo težja. Delam se (pred njim in pred seboj/, kako mi je vseeno zanj, kako sem močan in mene pa kaj takega že ne more sesuti, kako ga ne potrebujem, ga odpikam in če se le da /če ga še kdaj srečam/, mu pokažem, kako mi je sedaj pa sploh bolje brez njega. Taka dokaj drastična opcija je tudi, da se sesujem in propadem /je prav tako mikavna/.
Vse to je pravzaprav dokaj enostavno doseči in na žalost se jih najbrž kar nekaj odloči za zalizanje ran na enega od teh načinov. Kje je tu sprejemanje in odpuščanje. Ni ga.
Sprejemanje in odpuščanje je mnogo bolj zagoveden proces. Predstaviti povzročitelju svojo bolečino brez obtoževanja, slišati in sprejeti njegove razloge, je hudimano težko. Se spustiti vase toliko iskreno in tolikokrat, da sprejmem dejstvo, da je bolečina  in njen obseg, kot reakcija na določeno dejanje, moja izbira, je hudimano težko. Oprostiti sebi /ker sem bil toliko naiven, da sem verjel, ker nisem bil pozoren,.../, sprejeti svoj del odgovornosti /sem ga zanemarjal, sem mu bil nezvest, sem ga jemal kot samoumevnega, sem ga pretepal, sem ga poniževal, nisem slišal njegovih opozoril..../, je hudimano težko. Sprejeti, da bolečina ovira predvsem mene, je hudimano težko. Sprejeti, da s tem, ko bolečino odslovim, ker me ovira, ne zanikam kar mi je bilo storjeno in ne izdajam samega sebe, je hudimano težko.
Če mi slučajno vse tole rata, je to zame sprejemanje. Kje pa je odpuščanje? Se je zgodilo skozi sprejemanje.

en bk
Grin
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #85 - 20.05.2004 at 13:39:48

Lilith wrote on 20.05.2004 at 13:04:12:
Veš kaj Devi, že itak se preveč izpostavljam "besu furij"... da bi pa tako očitno silila v nesrečo... Roll Eyes

I don't think so. Grin

Pol lahko zdaj na lastnem primeru prepoznaš, kako zlahka se vzpostavi
Quote:
proces lastnega moralno 'pravnega' okvira s katerim  'zločinec' najprej prevara sebe do te točke, da se mu zdi zloraba zaupanja nekoga drugega etično sprejemljivo dejanje...

iz obtožbe, ki je zajela vse na tem forumu, s tem pa tudi marsikoga, ki je zaupal v prijateljski odnos s tabo, nisi zaradi tebi znanih razlogov, sprejela odgovornosti za svoje besede in izpeljala stvari do konca, ampak rajši vstopila v položaj žrtve, ki z vsem skupaj nič nima, razen, da se ji dela krivica...
krivica in zloraba, ki si jo morebiti storila nekomu drugemu ti je torej v tem primeru drugotnega pomena
Back to top

IP Logged

X
4

Vsa moja družina je narejena
iz mesa.

Reply #86 - 20.05.2004 at 13:54:57

titud wrote on 20.05.2004 at 12:57:35:
Tle ni potrebna nobena (samo)prevara. Nezaupanje se predpostavlja  in je sistematizirano, zaupanje pa znak naivnosti in neumnosti.  Ko je  preračunljivost osnovna etična  predpostavka,  zaupanje  postane stvar osebne presoje, zato je zloraba zaupanja prisotna kot stalen  in razumen rizik, pred katerim se pač moraš v naprej  varovat, ker zlorabe skorda ni  mogoče dokazat, posledic zlorabe tud s kaznijo ni mogoće sanirat. Ne rabiš bit ne vem kakšen duhovnež, da prečitaš takšen  sistem zločina in kazni za vzdrževanje (ne)zaupanja kot zgrešen,  se od njega skušaš distancirat al pa  mu clo skušaš najt  alternativo,  če že ne na globalani pa vsaj na intimni ravni.  

Khm, titud, tvoja sporočila je zelo zanimivo brati, samo kaj, ko jih pišeš s takšno priučeno terminologijo in suhoparnim slogom akademske teorije, da jih kakšen zdrav kmečki fant, ki je zrasel v vinorodnem okolišu ob milih zvokih harmonike in cerkvenih zvonov, kot sem recimo jaz, zelo težko razume, če sploh. K temu prav nič ne pripomore tvoje vztrajno izogibanje enemu izmed osnovnih pravil internet bontona: ko sporočilo napišeš, ga preglej in popravi slovnične napake in preden ga pošlješ, ga še enkrat preglej in popravi slovnične napake, in ko je objavljeno, ga še enkrat preglej in popravi slovnične napake.

Torej, kaj si hotel povedati? Da so pari, katerih razmerje temelji na zaupanju, naivni in neumni? Da je bolje hoditi po svetu kot preračunljiva pizda, ki zlorablja zaupanja drugih kakor mu paše (saj konec koncev ni on kriv, da mu ljudje zaupajo), sam pa se vedno 'zavaruje' s tem, da nikomur ne zaupa? In če omenjaš alternativo, kakšna pa bi bila ta alternativa, ob kateri bi lahko zaupal nekomu, zloraba zaupanja s strani te osebe pa te ne bi prizadela? Saj to ni mogoče.

Ali pa si hotel povedati nekaj popolnoma drugega?

Skratka, podnapise bi. A bo šlo?
Back to top

Never argue with idiots. They'll drag you down to their level and beat you with experience.
WWW WWW  
IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #87 - 20.05.2004 at 13:59:20

Devi wrote on 20.05.2004 at 13:39:48:
iz obtožbe, ki je zajela vse na tem forumu, s tem pa tudi marsikoga, ki je zaupal v prijateljski odnos s tabo, nisi zaradi tebi znanih razlogov, sprejela odgovornosti za svoje besede in izpeljala stvari do konca, ampak rajši vstopila v položaj žrtve, ki z vsem skupaj nič nima, razen, da se ji dela krivica...
krivica in zloraba, ki si jo morebiti storila nekomu drugemu ti je torej v tem primeru drugotnega pomena

Evo, pa ti je uspelo izgraditi dober miselni okvir, da ne rabiš razmišljati o sebi in svojem življenju....spet... Smiley...
Back to top

IP Logged

m
5
p

Reply #88 - 20.05.2004 at 14:05:35

Devi wrote on 20.05.2004 at 13:39:48:

Shocked  .........
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #89 - 20.05.2004 at 14:14:24

Lilith wrote on 20.05.2004 at 13:59:20:
da ne rabiš razmišljati o sebi in svojem življenju....spet... Smiley...

kaj točno hočeš s tem povedat?
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 10