Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 4249 times)
exorcist
Ex Member

Pohlep, kaj je to ?
08.05.2004 at 12:17:02

Zanima me, kako je, če je človek čezmerno ambiciozen, venomer hiti, tekmuje s časom, vlaga v delo skoraj vso energijo, telesno in duševno, tako da za kaj drugega nima časa ne volje?

(malo sem cenzuriral, ker ne bi rad izpostavljal posameznikov, pa malo je morda bilo krivično do te osebe, ki sem jo tu tako rekoč zvezal za pranger, saj vse včasih vodi pohlep)

Smiley
Back to top
« Last Edit: 18.05.2004 at 16:43:46 by exorcist »  

IP Logged

Donna
3

I love Angel
slo
Re: Pohlep, kaj je to - Sinjeoka ve
Reply #1 - 18.05.2004 at 16:34:12

ha, ha, ha...
Ni blo namenjeno meni, pa vseeno...kakšne stvari nekatere mučijo? Una pohlepna, njega pa razjeda zavist...
Slabo, slabo...Bom napisala, čeprav mi je škoda tegale lepega sonca tam zuni...
Človeka žal zavajo strasti. Pohlep. Zavist, sovraštvo...Glodajo ga do kosti, uničujejo jetra in možgane. Biti ambiciozen ni slabo, je to poper za v juho, andrenalinska spodbuda, da neki dosežeš in neki postaneš. Hudo je le, če s tem dejanji pozabljaš na druge in zanemarjaš sebe...Pohlep po denarju pa je brezno brez dna, pa na koncu se vedno istro konča. Na koncu poti, je ena velika črna pika. Poti več ni, lajfa je konec...kam gredo pa une stvari, denar in zlato pa dragulji-se ve. NIKAMOR. Pred uno piko postanemo modri, stari, bolani, stvari, dragulji, brokat in svila z leti zgubijo svojo ceno. Pa smo <adijo>!
Še hujše kot to, pa je spoznanje, da smo zapravili življenje za kopičenje denarja, neprespanih noči, ko smo premišljevali o tem kdo nam jih bo spizdu ni ne konca ne kraja. In potem pika.
Še hujše se mi pa zdi zavist. Zakaj bi zavidala drugim denar? Naj ga imajo? Srečo? Uspeh? Kariero? Ugled? Lep izgled? Ma ne no. Ne gre. Zato, ker je vse minljivo, nič ni večno zapečateno kot zaklad. Je biti velika umetnost v lajfu že to, da si srečen kljub pomanjkanju, kljub manši lepoti, kljub temu, da ne poseduješ zlata...Sreča je vedno samo v človeku samem. Ne v stvareh. Sreča je mogoče tale lep sončen dan, kljub revščini in trpljenju. Tudi dogodki nikoli niso to kar so, ampak to kar mi naredimo iz njih. Pa smo pri piki. Za ene je smrt odrešitev gorja, za druge samo pretok energije v nekaj drugega, za ene pa mučenje  - podobno preklestvu, ker SE NE MOREJO SPRIJAZNT, da tam gor al pa dol ne morejo vzeti ničesar s seboj...
Torej?
D*
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Re: Pohlep, kaj je to ?
Reply #2 - 18.05.2004 at 19:29:40

Ni dost manjkalo (je bilo prevec lenobe), pa bi dobil temo:

Fousija, kaj je to - Exorcist ve

bp
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #3 - 19.05.2004 at 08:45:46

Pohlep je hrbtna plat  skoposti, o kateri se je na dolgo in široko razpisal slo filozof dolar, ki je pojmovanje  skoposti pregledal v literaturi (npr.  šekspirjev beneški trgovcec) in psihoanalitično (frojdovsko/lasanosvsko) tja do sedanjega potrošništva.

Da pa je pohlep, exo, zate bolj zavidanja kot pa obsojanja  vredna vrlina pa iz tvojga uvodnega posta  razbiram tud jest tko kot bp. O tem, da je zavidanje hrbtna plat obsojanja bi se z mal filozofske žilice komot dal napisat knjigo tko kot je dolar o skoposti/pohlepu.
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #4 - 19.05.2004 at 08:54:40

Zanimivo, da si se obesil ravno na ambicije ... ambicija ni nujno denarna

Kaj pa tatvine ? ? ? Od kurjih tatov ... do ****** tatov?
Back to top

IP Logged

Kr_eden
Ex Member

Reply #5 - 19.05.2004 at 09:04:32

exorcist wrote on 08.05.2004 at 12:17:02:
(malo sem cenzuriral, ker ne bi rad izpostavljal posameznikov, pa malo je morda bilo krivično do te osebe, ki sem jo tu tako rekoč zvezal za pranger, saj vse včasih vodi pohlep)

Smiley

Exo, brez cenzure, ko pa tak itak vsi vemo o kom pišeš  Grin Grin

Exo, ti med prodajaš ali ga deliš zastonj ??? Prodajaš a ne, no, pol te vodi pohlep in sla po denarju  Wink Grin Grin Grin
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #6 - 19.05.2004 at 10:09:27

Quote:
Exo, brez cenzure, ko pa tak itak vsi vemo o kom pišeš  Grin Grin

Exo, ti med prodajaš ali ga deliš zastonj ??? Prodajaš a ne, no, pol te vodi pohlep in sla po denarju  Wink Grin Grin Grin

He, he, res je. Lani sem celo toliko zaslužil od prodaje medu, čeprav sem ga ogromno šenkal, da sem si celo lahko cuker kril, 2 vreči, ki sem jim ga v jeseni razdal. Če bi si še delo računal, oziroma vložen čas, sem v minusi. Grin
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #7 - 19.05.2004 at 10:16:09

titud wrote on 19.05.2004 at 08:45:46:
Pohlep je hrbtna plat  skoposti, o kateri se je na dolgo in široko razpisal slo filozof dolar, ki je pojmovanje  skoposti pregledal v literaturi (npr.  šekspirjev beneški trgovcec) in psihoanalitično (frojdovsko/lasanosvsko) tja do sedanjega potrošništva.

Da pa je pohlep, exo, zate bolj zavidanja kot pa obsojanja  vredna vrlina pa iz tvojga uvodnega posta  razbiram tud jest tko kot bp. O tem, da je zavidanje hrbtna plat obsojanja bi se z mal filozofske žilice komot dal napisat knjigo tko kot je dolar o skoposti/pohlepu.

Ne vem, komu bi kaj zavidal?  ???

Mrzim le tole postavljanje, da nekdo stvari obeša na velik zvon, da se ponaša, da se vun meče, da si misli, da je nekaj več od ostalih. Tak si po moje opravičeno zasluži, de dobi kako kajlico nazaj, mu da vsaj malo misliti, da le ni tako velik đek, za katerega se ima, ke rtaki so ponavadi največji skoupuhi. Zato, kaj naj rečem, za lase privlečeno se mi zdi, da zopet stresate iz rokava, kot vedno, "obsojanje", to je izven konteksta. Lahko pa si msiliš svoje kot jaz, ampak ne me siliti, da sprejmem tvoje mnenje kot samoumevno.
Back to top

IP Logged

Donna
3

I love Angel
slo
Reply #8 - 19.05.2004 at 17:01:29

Med si prodajal?
Je šel za med?
Sam uprašam, no.
Grin
Ne vem ali se vi tukaj gori poznate tud v resnici, al ne...neke zamere kujete med sabo, kar pa dobro ni.
Bo treba pist, mislm rečt, bo treba delat in neki dosečt.
EX_si.. ne bom lih jezika lomila, sem na pol poti pozabila. Ne vem kakšen je tvoj način zasluška, ker te ne poznam, ampak kaj te v biti moti, mi pa ni jasno.
D
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #9 - 19.05.2004 at 17:04:16

Donna wrote on 19.05.2004 at 17:01:29:
Med si prodajal?
Je šel za med?
Sam uprašam, no.
Grin
Ne vem ali se vi tukaj gori poznate tud v resnici, al ne...neke zamere kujete med sabo, kar pa dobro ni.
Bo treba pist, mislm rečt, bo treba delat in neki dosečt.
EX_si.. ne bom lih jezika lomila, sem na pol poti pozabila. Ne vem kakšen je tvoj način zasluška, ker te ne poznam, ampak kaj te v biti moti, mi pa ni jasno.
D

Sicer sem že jaz meden, če se ti je zahotelo kaj sladkega in bi hotela lizat? Wink

Drugače pa si lahko pogledaš:

http://apikultura.cjb.net
Back to top

IP Logged

Donna
3

I love Angel
slo
Reply #10 - 26.05.2004 at 15:59:09

Ah ja, ta štos je star, kot svet...
Potem pa se še besede speobrnejo v kr_ neki. Medu žal ne jem, ker ga v bistvu ne smem, preveč sladko kri imam, žal. Mogoče uni nadomestek za diabetike. Pa, da ti vrnem, lahko pa ti poližeš mene, če si upaš, saj sem presladka. No?
Me tele pisarije spominjajo na : jaz tebi, ti pa meni, rezultat se pa ve, bo porazen. Bo eden obupal, al pa nehal pisat. Gre na uni www...pa sej vem, kaj bom tam našla...
Mej se in uživaj medeni dan brez lizanja ran!
donna

Kakšna po_etičnost, ma_donna, zdej bo na_pisal, da me bo ob_risal, hu_diča in ti_ča poklical, pa po_lizal...ha, ha, ha
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #11 - 26.05.2004 at 21:56:46

Opa, Exo, kakšne ponudbe. Donna se ti ponuja kot lizika. Wink Tongue Jaz bi na tvojem mestu kar zagrabil. Je lepa in dišeča kot Angel. Wink
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #12 - 26.05.2004 at 23:30:52

Quote:
Opa, Exo, kakšne ponudbe. Donna se ti ponuja kot lizika. Wink Tongue Jaz bi na tvojem mestu kar zagrabil. Je lepa in dišeča kot Angel. Wink

Čakaj, to me je spomnilo ene resnicne zgodbice, ki sem jo gledal po tv. Lahko pa bi se podobno odvila tale romanca, namreč si je hčerka domov prignala fanta, pa je tale fant še mamico zraven božal, ji je bil vsec kot hcerki, nakar pa je mamico prevec tezila vest in je hcerki zaupala, da je njen fant tudi njen ljubimec. Potem pa je hcerka skusala naresti samomor, ker ni mogla verjeti, kako pokvarjena je njena mama.... Na sreco je poskus samomora spodletel in je prezivela... Tak da se jaz bojim malo za Donno, da se ne bi zgodbica enako koncala, ampak le v obratnem zaporedju, da bi se z Donno zapletel, pa bi se eno oko vrgel na njeno hcerko, potem pa bi Donna izvedela, da sem se njeno hcerko bozal po bedrih, pa bi se lahko zgodba klavrno koncala, npr. da Donna poje cel liter mojega medu, pa lahko podleze zaradi sladkorne, ali da si prereze zile , ali da vzame štrik, opcij je še in še... Na srečo jaz nisem taka baraba in sem vse predvideval naprej! Škoda bi bilo Donne, he he... Grin
Back to top

IP Logged

Donna
3

I love Angel
slo
Reply #13 - 27.05.2004 at 09:03:54

Ajsi, ajsi.... kaj dela človeška domišija...pohotneža...
Aja, dej nehi, EX_sanjat....
Nič se ne ponujam, se nikoli nobenmu tud nisem, tko hudo pa spet ni. Ne more biti.
Pa še neki. Mislm, da sem pol pripravljena kot mtka kr neki zlomt enmu, ki bi se kot vetr obraču na obe doma...Bi se slabo konačalo, bi nekoga KR_neki doletelo, mal mozga bi mu vzelo, kosti zlomilo, izrezalo srce...pol pa da vidmo, kaj bi od njega ostalo, od vsega hudga, bi reveža definitivno pobralo...
ha, ha, mene je pa vse skupaj nasmejalo....
Angel, ja se ve, imaš prav, sem pisala kot Angel, prav po angelsko, čeprav angel nisem, sem nik nadela po eni dišavi...da se ti zmeša še v glavi.
..pa lep dan vam želim...fjuuu, bom kar odletela...
donna
Back to top

IP Logged

Angel
5

The Voice of an Angel

Kranj
Reply #14 - 27.05.2004 at 13:15:33

Hvala Iga. Ah, seveda!

lp

Back to top