exorcist wrote on 06.05.2004 at 11:23:11:Uh, še nisi slišal Rodeta, ko je citiral različne navedke iz Svetega pisma, ko vas je primerjal s Sodomo in Gomoro, ko vas je karikiral za gnusobo, pa še vse kaj zraven pride, brez da bi se vsaj malo potrudil, da bi SP priredil toku časa.
Bogglefreak, po izreku dvomilijonski narod bo najbrž prej ogrožen kakor nacionalističen, kaj praviš?
Pod drugo se sprašujem, ali ima smisl spodbujati in tolerirati rast manjšine, ki ne sprejema vrednot družbe, v kateri je? Če nismo svetniki, gre vedno tudi za preživetje. Vedeti moramo, kdo se komu prilagaja.
Pod tretjo, tale kampanja z izbrisanimi; ne rečem, da se komu ni zgodila krivica, ampak ne razumem, da človek ni bil toliko živ, da bi si kupil papir za 300 SIT in se opredelil za Slovenca, tu ni logike: premalo poznaš mentaliteto teh narodov, ne govorim za vse, ampak veliko je bilo takih, ki so imeli SLovence za drugorazredni narod, da o teh jugoslovanskih generalih niti ne govorimo, da je slo. jezik pal na nulu itd. Že takoj po 1.sv.vojni v Kraljevini SHS so Srbi na nas gledali kot na vojni plen in so se imeli za osvoboditelje, ker so bili med zaveznicami, Italijani pa so takrat razkosali SLovenijo na 1/2 vse do Ljubljane, Celovec in ostala Koroška, kjer je zibelka slovenstva je padla pod Avstrijce, čeprav so bili oni v manjšini, med 2.sv. vojno so Paveličevi ustaši Slovence proglasili za alpske Hrvate. Ne morem jaz biti strpen do drugega, če on izvaja agresijo na meni in teži, da me asimilira in podjarmi, se imam pravico braniti in nastopiti proti njemu, da preživim?
Rekel sem, da se z Rodetom ne strinjam v vsem, se pa strinjam z marsičem, kar je rekel.
O ogroženosti naroda bi rekel to, da narod ni neka zabetonirana kategorija. Narod je skupina ljudi, ki se identificira enako preko različnih kriterijev (jezika, vere, nekaterih izbranih in s simboliko nabitih zgodovinskih dogodkov itd.). Ti kriteriji se pa spreminjajo.
Spreminja se jezik, spreminja se zgodovina (ja, tudi zgodovina se spreminja v smislu, da vladajoča elita za svojo legitimacijo IZBIRA določene dogodke, preko katerih se narod potem ima za celoto)... Tudi slovenščina se spreminja in se bo še naprej. Morda bo začela prevzemati angleške besede, morda srbske, morda kake druge. Lingvistika si je na jasnem, da noben jezik ni nespremenljiv.
Slovenci čez 200 let se bodo identificirali z drugimi rečmi kot se mi danes. Ker tudi Slovenci izpred 500 let so se identificirali z drugimi rečmi kot se mi danes. Bodo pa še vedno Slovenci. Narod ne izumre kar tako. Razen če se izvaja genocid. Z naravnimi procesi preseljevanja ljudi se pa samo spreminja, ne pa izumira. Ogroženi nismo.
Če nekaj posameznikov ne sprejema vrednot naše družbe, to še ne pomeni, da celotna manjšina ne sprejema teh vrednot. Manjšina se vedno prilagaja večini. Sicer ima same probleme. Teh pa nihče noče prenašati.
Glede mentalitete - ne trdim, da Slovence povsod čislajo. Se strinjam, da je v preteklosti in da še vedno v sedanjosti marsikdo na Slovence gleda zviška. Ampak če npr. Avstrijec gleda zviška na Slovenca, je to isti klinac kot če Slovenec gleda zviška na Bosanca ali koga drugega. Ista logika, isti rezultati. Jaz pač ne želim biti nestrpen, nesprejemajoč in nacionalist. Vsak se naj sam odloči.