Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 4850 times)
MP3CE
3

Om sai ram
Ilirska Bistrica
Nacionalnost in človečnost
02.05.2004 at 22:56:13

Z narodno zavestjo sicer, načeloma ni nič narobe. Tud men je šlo v nos, ko mi je en Jugo oficir v JNA trobil, da mu ne smem govorit Slovenščine, ki pa je jezik, ki ga najboljše znam. No, bojim se, da so nekateri zamenjal željo po tem, da lahko normalno govoriš svoj materin jezik, v katerem se najbolje izražaš, z zatiranjem drugih. To se vidi v Sloveniji na primeru izbrisanih, obravnavanju ex-Yu priseljencev. Vem, da gre tudi za konflikt interesov, ki pa je, z malo dobre volje in smislom za to, kaj je v resnici OK, rešljiv. Ampak, da 10 let po koncu vojne in z vstopom v EU eni še zmeraj vidijo "Srbsko grožnjo"... mislem, kaj narest s takimi psihoti.. Jih zapret, osmešit al kej druzga...
Back to top

Kdor ne poha ni Slovenc...

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Re: Nacionalnost in človečnost
Reply #1 - 02.05.2004 at 23:02:31

Menda mi ni najbolj jasn, kaj si hotel s tem povedat. V kakšnem smislu vidiš to "srbsko grožnjo"? A mogoče to, da bi morali govoriti slovensko?

Če je to to, potem bi valjda morali na javnih krajih govoriti slovensko. Saj so oni priseljenci in se morajo nam prilagoditi. Kako govorijo doma, me boli briga.

Če mi gremo v namčijo ali anglijo, moramo govoriti tako, da nas razumejo. Valjda se ne bodo oni nam prilagajali in se začeli učiti slovensko, da bodo razumeli slovenske priseljence.

Drugače pa jaz ne vidim nobene grožnje.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #2 - 03.05.2004 at 10:19:54

Quote:
Menda mi ni najbolj jasn, kaj si hotel s tem povedat. V kakšnem smislu vidiš to "srbsko grožnjo"? A mogoče to, da bi morali govoriti slovensko?

Če je to to, potem bi valjda morali na javnih krajih govoriti slovensko. Saj so oni priseljenci in se morajo nam prilagoditi. Kako govorijo doma, me boli briga.

Če mi gremo v namčijo ali anglijo, moramo govoriti tako, da nas razumejo. Valjda se ne bodo oni nam prilagajali in se začeli učiti slovensko, da bodo razumeli slovenske priseljence.

Drugače pa jaz ne vidim nobene grožnje.

Jaz pa sploh ne vidim nobene grožnje.

Ustava RS zagotavlja vsakomur pravico, da govori katerikoli jezik hoče in to praktično povsod. Tudi na javnih mestih. Le uradni in uradovalni jezik je slovenščina. In menim, da je tako prav.

Primerjava z nami, ki govorimo nemško ali angleško ali kaj drugega, ko potujemo, je seveda umestna, vendar gre zgolj za to, da te bo sogovornik razumel ne pa za prilagajanje v smislu "ti si tujec tukaj, ti se prilagajaj". Take so vsaj moje izkušnje, saj so se do tega trenutka vsi moji tuji sogovorniki zavedali, da je komunikacija možna zaradi mojega znanja, ne njihovega neznanja tujega jezika. In čutiti je bilo njihovo hvaležnost, da lahko počnemo še kaj več, kot buljimo drug v drugega.

Konec koncev s kakim Angležem ali Nemcem tudi v Sloveniji ne govorimo slovensko, ker nas preprosto ne bodo razumeli. In zame osebno je princip isti za vse ljudi. Moj cilj je komunikacija, zato govorim tako, da me bo sogovornik razumel. Če je to slovensko, prav. Če je angleško, prav, Če je nemško, prav, Če je srbsko, prav. Če je hrvaško, prav...

Primeri "priseljencev" niso zame nobena izjema. Gre pač za to, da če nekdo z menoj govori v drugem jeziku, kot je moj materni (slovenščina), tvega, da ga ne bom razumel v primeru, da ne znam njegovega jezika. Če sogovornik nase sprejme to tveganje, mi je vseeno ali z menoj govori, ker ne zna slovensko ali ker "noče znati" slovensko. Če pa jaz znam in želim uporabljati čim več tujih jezikov, kaže to samo na mojo razgledanost in ne na mojo podložnost ali hlapčevstvo.

Edini kraj, kjer zahtevam uporabo slovenščine, so občina, pošta ipd. Uradnik tam mora obvladati slovenščino. In Ustava to itak že zahteva. S tem v zvezi ne vidim nobenega problema, še manj pa grožnje.

In, ja - raje človečnost in sočutje kot nacionalnost in predsodki.
Back to top

Beatus, qui venit in nomine Domini!

IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #3 - 03.05.2004 at 10:25:15

bogglefreak20 wrote on 03.05.2004 at 10:19:54:
Se popolnoma strinjam.  
Nacionalnost  ipd., so itak - bedarija..  Undecided
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #4 - 03.05.2004 at 23:35:22

ne moreš primerjati angleščine in srbohrvaščine. Angleščina je svetovni neuradni jezik za sporazumevanje.

Hočem povedat, da če bom jaz šel živet v nemčijo, da bom zaradi sebe skušal čim prej govoriti nemško, da mi ne bo treba z rokami mahat.

Priseljenci iz drugih republik nekdanje SFRJ pač imajo to srečo, da mi njih razumemo. Bo pa večji problem čez leta, ko naši otroci ne bodo obvladali in jih ne bodo razumeli.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

b5
4

not all shadows are cast
by light...
Medvode
Reply #5 - 04.05.2004 at 08:08:40

Veliko jih je že želo dolgo tukaj, 20 let in več tako da ne najdem nobenega opravičila da se niso naučili govoriti Slovensko, še več mislim da se jim pod častjo govoriti naš jezik (niso vsi taki, veliko se jih je naučilo prav lepo govoriti). Je pač tako, da če kam pridemo se mi malce prilagodimo državi gostiteljici (kjer pa ne gre drugače se najde pa tretji jezik v največ primerih Angleščina, katerega razumeta oba).

Vsak državljan Slovenije naj bi znal vsaj govoriti (ni nujno prfektno) Slovensko.
Back to top

WWW WWW b5er_svn  
IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #6 - 04.05.2004 at 09:14:43

V marsikateri državi je pogoj za pridobitev državljanstva osnovno znanje jezika države, v kateri želimo državljanstvo.

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #7 - 04.05.2004 at 09:26:04

Quote:
V marsikateri državi je pogoj za pridobitev državljanstva osnovno znanje jezika države, v kateri želimo državljanstvo.

popravek ... v vsaki državi je pogoj znanje jezika za pridobitev državljanstva

ponekod pa tudi poznavanje zgodovine, ustavnopravne ureditve, ponekod je potrebno celo spremeniti/dodati ime
Back to top

IP Logged

Valentinaa
5

V iskanju svojega ORIGINALA.

Reply #8 - 04.05.2004 at 09:47:16

sinjeoka wrote on 04.05.2004 at 09:26:04:
popravek ... v vsaki državi je pogoj znanje jezika za pridobitev državljanstva

He, he, hecne so včasih s tem znanjem jezika. Mojemu možičku se je nekoč sodelavec pohvalil: Da znaš, ja sam položio slovenački sa četiri!

Back to top

Bog ni maščevalen in ne kaznuje.

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #9 - 05.05.2004 at 18:04:20

Je lahko dvomilijonski narod sploh rasističen? Zagotovo, ampak ne moremo gledati na stvari tako, kot recimo velike nacije, če hočemo ohraniti svojo kulturo in jezik.
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #10 - 05.05.2004 at 18:08:13

bogglefreak20 wrote on 03.05.2004 at 10:19:54:
Jaz pa sploh ne vidim nobene grožnje.

Ustava RS zagotavlja vsakomur pravico, da govori katerikoli jezik hoče in to praktično povsod. Tudi na javnih mestih. Le uradni in uradovalni jezik je slovenščina. In menim, da je tako prav.

Primerjava z nami, ki govorimo nemško ali angleško ali kaj drugega, ko potujemo, je seveda umestna, vendar gre zgolj za to, da te bo sogovornik razumel ne pa za prilagajanje v smislu "ti si tujec tukaj, ti se prilagajaj". Take so vsaj moje izkušnje, saj so se do tega trenutka vsi moji tuji sogovorniki zavedali, da je komunikacija možna zaradi mojega znanja, ne njihovega neznanja tujega jezika. In čutiti je bilo njihovo hvaležnost, da lahko počnemo še kaj več, kot buljimo drug v drugega.

Konec koncev s kakim Angležem ali Nemcem tudi v Sloveniji ne govorimo slovensko, ker nas preprosto ne bodo razumeli. In zame osebno je princip isti za vse ljudi. Moj cilj je komunikacija, zato govorim tako, da me bo sogovornik razumel. Če je to slovensko, prav. Če je angleško, prav, Če je nemško, prav, Če je srbsko, prav. Če je hrvaško, prav...

Primeri "priseljencev" niso zame nobena izjema. Gre pač za to, da če nekdo z menoj govori v drugem jeziku, kot je moj materni (slovenščina), tvega, da ga ne bom razumel v primeru, da ne znam njegovega jezika. Če sogovornik nase sprejme to tveganje, mi je vseeno ali z menoj govori, ker ne zna slovensko ali ker "noče znati" slovensko. Če pa jaz znam in želim uporabljati čim več tujih jezikov, kaže to samo na mojo razgledanost in ne na mojo podložnost ali hlapčevstvo.

Edini kraj, kjer zahtevam uporabo slovenščine, so občina, pošta ipd. Uradnik tam mora obvladati slovenščino. In Ustava to itak že zahteva. S tem v zvezi ne vidim nobenega problema, še manj pa grožnje.

Jasno, da si alergičen na bolj desno orientirane stranke, ker si pač homoseksualec, pa točno veš, kaj počnejo desničarji s takšnimi kot ste vi, samo če se spomnimo Hitlerja, zato ti tiudi odgovarja bolj liberlistična ideologija, ki se nagiba v levo. Recimo Sašo Peče ni hotel niti kavice popit, kaj šele se rokovat z onim aktivistom za pravice homoseksualcev v Sloveniji. Ne spomnim se točno, kako mu je ime, vendar je pogostokrat v medijih....
Back to top

IP Logged

soncnica
3

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #11 - 06.05.2004 at 08:50:11

Ustava pravi:

II. ČLOVEKOVE PRAVICE IN TEMELJNE SVOBOŠČINE

61. člen

(izražanje narodne pripadnosti)

Vsakdo ima pravico, da svobodno izraža pripadnost k svojemu narodu ali narodni skupnosti, da goji in izraža svojo kulturo in uporablja svoj jezik in pisavo.

63. člen

(prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti ter prepoved spodbujanja k nasilju in vojni)

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #12 - 06.05.2004 at 10:23:35

exorcist wrote on 05.05.2004 at 18:08:13:
Jasno, da si alergičen na bolj desno orientirane stranke, ker si pač homoseksualec, pa točno veš, kaj počnejo desničarji s takšnimi kot ste vi, samo če se spomnimo Hitlerja, zato ti tiudi odgovarja bolj liberlistična ideologija, ki se nagiba v levo. Recimo Sašo Peče ni hotel niti kavice popit, kaj šele se rokovat z onim aktivistom za pravice homoseksualcev v Sloveniji. Ne spomnim se točno, kako mu je ime, vendar je pogostokrat v medijih....

Sploh ni res tako jasno! Ne drži, da sem a priori alergičen na desnico. Z Rodetom npr. se v marsikateri stvari strinjam, njegove besede me v povprečju sploh ne motijo. Obstaja pač par stvari v katerih sva si na nasprotnih bregovih.

Sicer se res bolj nagibam k liberalni struji, ampak tudi v stvareh, ki se ne tičejo niti politike niti moje spolne usmeritve. Dejansko sploh ne gre za politično usmeritev kot tako (ker so mi vsi od SDS, NSi, SNS, SMS do ZLSD z LDS na čelu idioti), ampak za svetovni nazor.

Zame so sprejemanje drugačnosti v kakršnemkoli smislu, komunikacija med ljudmi, preseganje meja, sočutje do sočloveka ideali. To, da sem gej, je samo del mene, ki mi je sicer dal veliko misliti, ni pa temeljni in najbolj določevalni faktor moje osebnosti.
Back to top

Beatus, qui venit in nomine Domini!

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #13 - 06.05.2004 at 11:23:11

bogglefreak20 wrote on 06.05.2004 at 10:23:35:
Sploh ni res tako jasno! Ne drži, da sem a priori alergičen na desnico. Z Rodetom npr. se v marsikateri stvari strinjam, njegove besede me v povprečju sploh ne motijo. Obstaja pač par stvari v katerih sva si na nasprotnih bregovih.

Sicer se res bolj nagibam k liberalni struji, ampak tudi v stvareh, ki se ne tičejo niti politike niti moje spolne usmeritve. Dejansko sploh ne gre za politično usmeritev kot tako (ker so mi vsi od SDS, NSi, SNS, SMS do ZLSD z LDS na čelu idioti), ampak za svetovni nazor.

Zame so sprejemanje drugačnosti v kakršnemkoli smislu, komunikacija med ljudmi, preseganje meja, sočutje do sočloveka ideali. To, da sem gej, je samo del mene, ki mi je sicer dal veliko misliti, ni pa temeljni in najbolj določevalni faktor moje osebnosti.

Uh, še nisi slišal Rodeta, ko je citiral različne navedke iz Svetega pisma, ko vas je primerjal s Sodomo in Gomoro, ko vas je karikiral za gnusobo, pa še vse kaj zraven pride, brez da bi se vsaj malo potrudil, da bi SP priredil toku časa.

Bogglefreak, po izreku dvomilijonski narod bo najbrž prej ogrožen kakor nacionalističen, kaj praviš?

Pod drugo se sprašujem, ali ima smisl spodbujati in tolerirati rast manjšine, ki ne sprejema vrednot družbe, v kateri je? Če nismo svetniki, gre vedno tudi za preživetje. Vedeti moramo, kdo se komu prilagaja.

Pod tretjo, tale kampanja z izbrisanimi; ne rečem, da se komu ni zgodila krivica, ampak ne razumem, da človek ni bil toliko živ, da bi si kupil papir za 300 SIT in se opredelil za Slovenca, tu ni logike: premalo poznaš mentaliteto teh narodov, ne govorim za vse, ampak veliko je bilo takih, ki so imeli SLovence za drugorazredni narod, da o teh jugoslovanskih generalih niti ne govorimo, da je slo. jezik pal na nulu itd. Že takoj po 1.sv.vojni v Kraljevini SHS so Srbi na nas gledali kot na vojni plen in so se imeli za osvoboditelje, ker so bili med zaveznicami, Italijani pa so takrat razkosali SLovenijo na 1/2 vse do Ljubljane, Celovec in ostala Koroška, kjer je zibelka slovenstva je padla pod Avstrijce, čeprav so bili oni v manjšini, med 2.sv. vojno so Paveličevi ustaši Slovence proglasili za alpske Hrvate. Ne morem jaz biti strpen do drugega, če on izvaja agresijo na meni in teži, da me asimilira in podjarmi, se imam pravico braniti in nastopiti proti njemu, da preživim?
Tongue

Back to top

IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #14 - 06.05.2004 at 11:29:03

exorcist wrote on 06.05.2004 at 11:23:11:
in teži, da me asimilira in podjarmi, se imam pravico braniti in nastopiti proti njemu, da preživim?
A ne zahtevaš ti od "tujcev" da se asimilirajo?  
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2