Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 
(Read 9314 times)
Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Velike besede
15.04.2004 at 23:26:03

Sem malo razmišljal zadnje čase o raznih velikih besedah, ki jih ljudje izrekamo. Tu mislim na razne obljube, izjave o trajni ljubezni, izjave o enosti, ki ne bo nikoli minila, ipd. In potem čas teče, besede postajajo vedno manjše, ščasoma pa zvodenijo in so pozabljene ali namenoma ignorirane. Zakaj sploh ljudje tako z lahkoto izrekamo takšne velike besede, ko pa se zavedamo, da se sčasoma lahko vse spremeni?  ???
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

arelena
5

Re: Velike besede
Reply #1 - 16.04.2004 at 01:37:12

Grin Winkedina stalnica v življenju je sprememba  ..
IGA, premalo je ZAVEDANJA in s tem odgovornosti,žal, pri vseh nas Roll Eyes

Back to top

če poznaš samega sebe se lahko tudi v peklu smeješ

IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #2 - 16.04.2004 at 08:28:07

Quote:
... besede postajajo vedno manjše, ščasoma pa zvodenijo in so pozabljene ali namenoma ignorirane.

Mislim, da ne gre za pozabljanje ali ignoriranje...gre za
spreminjanje....kot sam ugotavljaš.
Za to, da taiste besede, ki so bile v nekem trenutku pristne, niso več v sozvočju z našo bitjo, z našo dušo...

Quote:
Zakaj sploh ljudje tako z lahkoto izrekamo takšne velike besede, ko pa se zavedamo, da se sčasoma lahko vse spremeni?  

Ker živimo vedno tukaj in sedaj. In tisti hip tako čutimo.

Če bi ves čas razmišljali o tem, da čez 10 let mogoče ne bo tako....ja...kdaj bi pa potem živeli?

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #3 - 16.04.2004 at 10:52:28

Besede so cheap

najprej delajo hormoni ... ko pa naj bi aktivirali (torej ne samodejno) zavest in delovali iz zavesti (to je pač napor) ... odpovemo na vsej črti
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #4 - 16.04.2004 at 11:10:46

Iga, samo govorit o trajni sreči, zadovoljstvu itd...je res brezveze. Treba je tud nekaj praktičnega nardit. Seveda pa različni ljudje zaupajo različnim učiteljem in tudi rezultati so seveda potem različni.

Back to top

Hari bol

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #5 - 16.04.2004 at 11:20:28

Iga:
Quote:
Zakaj sploh ljudje tako z lahkoto izrekamo takšne velike besede, ko pa se zavedamo, da se sčasoma lahko vse spremeni?

Spremeni se lahko samo materialni svet, in s tem tudi naš (materialni) pogled na nas same in okolico. Vendar pa mi, individualne duše nismo materija, ampak smo čista nematrialna zavest, ki je trenutno materialno pogojena. in kot takšni večno ostajamo nespremenjeni, kar pomeni da nas ljubezen do našega Izvora, Boga, Krišne lahko večno zadovolji. To se ne bo nikoli spremenilo in zaradi tega te ne rabi skrbet, da se itak "vse" sčasoma spremeni.

Back to top

Hari bol

IP Logged

Moonlight
5

You are the master of
ure Body and  ure soul.

MEDVODE
Reply #6 - 16.04.2004 at 11:49:55

Moje izkušnje so, da se vedno oziramo za enčim, kar nam je PODOBNO. Enako. Ker se v tistem počutimo zelo lepo. Potem pa nam kar naenkrat nekaj ZMANJKA. Notranje čutimo, da moramo delati korake naprej in se družiti še na drugi strani, kajti ŽIVLJENJE je samo ENO. Tukaj in Sedaj.

Dolgo se nisem mogla znebiti občutka, da sem nekje Nekomu na svoji poti nekaj pomenila, potem pa je prišel kar nek dan, ko sem ostala v senci vsega tega.

Preveč običajnosti škoduje Grin

Ampak je pa lepo, da nekomu nameniš lepe besede, s tem poveš drugim, koliko ceniš in spoštuješ njih, predvsem pa sam sebe.

Vedno govorimo sami s seboj in " redko " za druge.  Wink

Back to top

Your soul has WINGS.

IP Logged

Sn0wBall
Ex Member

Reply #7 - 16.04.2004 at 12:45:18

zaradi trenutka
v tistem trenutku je določena oseba tako mislila in čutila in je to izrekla
mogoče je težava v osebi ki je prejela te besede in se preveč navezala nanje?
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #8 - 16.04.2004 at 22:54:56

mind wrote on 16.04.2004 at 11:20:28:
Iga:

Spremeni se lahko samo materialni svet, in s tem tudi naš (materialni) pogled na nas same in okolico. Vendar pa mi, individualne duše nismo materija, ampak smo čista nematrialna zavest, ki je trenutno materialno pogojena. in kot takšni večno ostajamo nespremenjeni, kar pomeni da nas ljubezen do našega Izvora, Boga, Krišne lahko večno zadovolji. To se ne bo nikoli spremenilo in zaradi tega te ne rabi skrbet, da se itak "vse" sčasoma spremeni.

Ja mogoče imaš prav. Samo mi smo še vedno v materialnem svetu.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #9 - 16.04.2004 at 22:59:42

Quote:
zaradi trenutka
v tistem trenutku je določena oseba tako mislila in čutila in je to izrekla
mogoče je težava v osebi ki je prejela te besede in se preveč navezala nanje?

Saj ni nobene težave. No in ko smo že pri tem, da izrekamo velike besede, ali ni ravno izrekanje le teh pogojeno z trenutkom, ko smo z neko osebo in mislimo, da pač ta oseba pričakuje takšne besede od nas. Da je to trenutek, ko enostavno to moramo povedati, čeprav pa v resnici vemo, da izrekamo nekaj, kar verjetno ne bo obdržalo. Tipična beseda je večno te bom ljubil-a, čeprav vemo, da tega ne moremo garantirati, pa vseeno to izrečemo.
Back to top

IP Logged

DaBi
Ex Member

Reply #10 - 17.04.2004 at 00:09:56

Quote:
Večina se v trenutkih izrekanja teh velikih besed ne zaveda tega..

Quote:
Tipična beseda je večno te bom ljubil-a, čeprav vemo, da tega ne moremo garantirati, pa vseeno to izrečemo.
Samo takrat vrjameš v to, si  želiš,   da bo ta - ljubim te,   ..večno.
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #11 - 17.04.2004 at 09:48:01

Iga:
Quote:
Ja mogoče imaš prav. Samo mi smo še vedno v materialnem svetu.  

ja, in ker se v materiji vse spreminja, mi pa si želimo da bi (zadovoljstvo) trajalo, lahko zaključimo da mi nismo materija, ker se drugače nebi tako upirali spremembam

in kaj zdaj ?  očitno z takšno nonstopspreminjajoco pozicijo nismo zadovoljni, ker lahko dobimo le kratkoročno oz. v redkih primerih dolgoročno zadovoljstvo, oboje pa v je v končni fazi za nas večne individualne duše (ki si želimo večnega zadovoljstva, obstoja, miru, ljubezni...) neizpolnjujoče

če se bomo naslanjali na samo na nas same (materialno, pogojene in omejene) čute in mind, potem res nikoli nebomo našli tistega kar si zelimo, ampak bomo nonstop ostali v tem spreminjajočem ciklusu rojstev in smrti

lahko pa vzamemo zavetje svetih zapisov in oseb in le takšna (osvobojena) oseba (ki je videla Resnico) nam lahko pokaze pot, da jo tudi sami izkusimo

ampak odločitev, komu bomo mi zaupali in komu bomo služili je seveda prostovoljna, ker po besedah realiziranih oseb in Boga samega je Resnica ljubezen, le-ta pa ne pozna nobene prisile, ampak prostovoljno vdano služenje

Back to top

Hari bol

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #12 - 17.04.2004 at 10:31:41

mind wrote on 17.04.2004 at 09:48:01:
Iga:

ja, in ker se v materiji vse spreminja, mi pa si želimo da bi (zadovoljstvo) trajalo, lahko zaključimo da mi nismo materija, ker se drugače nebi tako upirali spremembam

in kaj zdaj ?  očitno z takšno nonstopspreminjajoco pozicijo nismo zadovoljni, ker lahko dobimo le kratkoročno oz. v redkih primerih dolgoročno zadovoljstvo, oboje pa v je v končni fazi za nas večne individualne duše (ki si želimo večnega zadovoljstva, obstoja, miru, ljubezni...) neizpolnjujoče

Kdo pravi da nismo zadovoljni? Ravno to spreminjanje nam daje pestrost življenja. Če bi bi ne bilo spreminjanja, bi bilo vse monotono in nezanimivo. Če zdaj nismo materija, kaj smo?
Back to top

IP Logged

mind
5

Always remember Krishna
and never forget Him
!
MB
Reply #13 - 17.04.2004 at 11:20:09

Iga, na zacetku si napisal:
Quote:

ker se vse v materiji spreminja, mi sami pa ostajamo (izvorno) nespremnjeni je očitno, da v takšnih spremenljivih okoliščinah ne moremo nikoli doseči željenega in bit popolnoma zadovoljni...ker nam vedno na koncu čas vzame, to kar smo si tako trdno prizadevali

napisal si tudi:
Quote:
Tipična beseda je večno te bom ljubil-a, čeprav vemo, da tega ne moremo garantirati, pa vseeno to izrečemo.

očitno je torej, da hočemo večno ljubezen, ampak je tud zelo očitno, da je na takšen način (npr. ljubezen moz-zena) ne moremo nikoli dosect.....in res je brezveze da sami sebe slepimo in izgovarjamo te besede če hkrati vemo, da ne bodo nikoli uresničene

Iga:
Quote:
Kdo pravi da nismo zadovoljni? Ravno to spreminjanje nam daje pestrost življenja.

aja ? meni pa se zdi, da nam to, ko pravimo "večno te bom ljubil" in kasneje le-to ni uresničeno, ne prinaša kakšnega večjega zadovljstva, kvečjemu kratkotrajno ali dolgoročno "slepenje" samega sebe in drugih

zakaj bi sploh nekdo rekel "večno te bom ljubil" (želim, hočem večno zadovoljstvo), če bi si v resnici želel "pestrega" spreminjanja med zadovoljstvom in trpljenjem ?

Iga:
Quote:
Če bi bi ne bilo spreminjanja, bi bilo vse monotono in nezanimivo. Če zdaj nismo materija, kaj smo?

mi (individualne nematerialne duše) ostajamo večno nespremenjeni glede na materijo, kar pomeni da ostajamo vedno enaki in z enakim namenom in v enaki vlogi (sluga Boga)

ampak duhovno življenje v službi Boga ne pomeni nikakršne monotonosti, ampak pomeni duhovno raznolikost, ki je materija nikoli ni spospbna proizvest

z našimi nepoplnimi čuti in mindom, nikoli ne moremo razumeti duhovne raznolikosti....ampak dejstvo, da se materija (materialno telo)  lahko spreminja le na podlagi duše (duhovnega telesa) nam jasno kaže, da nekaj kar je v posledici mora bit tudi v izvoru

če je materialno telo sposobno čutenja, misljenja, svobodne volje in aktivnosti je logično, da so te lastnosti tudi v duhovnem telesu, v nas

mi (duše) pa imamo taksne lastnosti, ker ima tud Vrhovna Oseba (Bog, Krishna) takšne lastnosti

zato v duhovnem nematerialnem stanju lahko mi izkušamo neopisljivo zadovoljstvo (cutenje, misljenje, svobodna volja-ljubezen), vendar takrat so naše aktivnosti čiste, kar pomeni da niso materialno umazane in kar pomeni da nimamo nikakršne zelje služiti sebi (ego) ampak prostovoljno in vdano služimo Njemu....in šele takrat smo lahko "večno" zadovoljni

jasno pa je, da "duhovne sfere" sedaj ko smo materialno pogojeni ne moremo kar tako sami naspekulirat in izvajat neke aktivnosti za katere mislimo da nas bodo pripeljali do tega, ampak moramo (če hočemo seveda) vzeti zavetje realiziranih svetih oseb, ki so videle Resnico, in samo po njihovih navodilih lahko odstranimo našo več miljonov-življensko materialno umazanijo

človeška oblika je zelo redka, je pa edina ki nam omogoča  spoznati Resnico, zato je zelo nespametno iti skozi zivljenje  brez spraševanja o svojem obstoju in o razlogih zakaj moramo trpeti štiri materialne nadloge (smrt, rojstvo, bolezen, staranje), ko pa si tega nobeden od nas ne želi

Back to top

Hari bol

IP Logged

Mae
5

Universe
Reply #14 - 17.04.2004 at 11:54:56

Quote:
Samo mi smo še vedno v materialnem svetu.

Smiley Se strinjam. Naše izjave, kakršnekoli že so, so v tem trenutku optimalne (skladne z našo stopnjo razvoja, izkušnjami, željami, itn....), in vse, kakršnekoli že so, so tudi pogojne/pogojene.

Ta situacija je blizu našemu bistvu, ker v materialni sferi delujejo, ne boš verjel  Wink materialni zakoni.

Meni se zdi, da se vedno bolj zavedam, kadar kaj takega izgovarjam. Če rečem ljubim te, je ok, če rečem večno te bo bom ljubil/a, vem, da ni ok...

Tukaj se že srečamo s pojmom obljube, kar bi pa lahko bil samostojen topic.  Smiley
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Pages: 1 2 3