t
5 p

Ride si sapis!
Kozmos
Ali smo slovenci nestrpen narod?
Zagotovo smo Slovenci kot narod precej manj nestrpni, kot marsikateri drugi narod - prekašali bi nas lahko kvečjemu kateri od budističnih narodov. Kdor trdi, da smo Slovenci kot narod nestrpni pa po mojem nima nobenih resnih dokazov: če se samo ozremo nazaj v svojo narodno zgodovino lahko vidimo, da se v nestrrpnosti vsekakor nismo izkazali, medtem ko so po nas hodili drugi narodi in nam vladali smo namreč vse skupaj povsem mirno prenašali, tako kot smo bolj ali manj mirno prenašali tudi vse poskuse, da bi nas izbrisali in kot narod dobesedno iztrebili.
Seveda je pri tem potrebno ločevati med nestrpnostjo in nezaupljivostjo, ali mogoče celo zaplankanostjo, ki se je razvila kot obramba pred pritiski, katere sona nas izvajali drugi.
Ločevati pa je potrbno tudi med nestrpnostjo in včasih tudi odkritim sovraštvo nekaterih družbenih skupin do drugih družbenih skupin ali nestrpnost določenih posameznikov do določenih drugih posameznikov (pri čemer se zadeve velikokrat kažejo v povsem izkrivljeni luči: če ne maram ciganov, ker mi z njive kradejo krompir, to vsekakor ni moja slovenska nestrpnost do ciganov, temveč nesprejemanje tega, da nekdo krade meni: vsekakor pa bi vsakemu ljubitelju ciganov naselil po en ciganski klan v njegovo neposredno okolico (po možnosti na njegovo zemljišče ali v njegovo stanovanje) in potem opazoval njegovo svetniško strpnost:) ) vsako taknšno apliciranje dejanj nekih obrobnih skupin ali nekih določenih posaneznikov je vsekakor potrebno obsoditi, vendar pa je pripisovanje takšnih nestrpnosti kar na celoten narod (če se recimo razjezim na prodajalko, ki mi uturavo gnilo solato ali na nekoga, ki se pred vriva v vrsto mano, nisem nestrpen Slovenc, temveč preprosto človek, ki zahteva nakaj, kar mi pripada) nedopustno in brez vsakršne podlage.
Slovenci nismo nestrpen narod!
ŽIVELA SLOVENIJA!
|