Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 2938 times)
exorcist
Ex Member

Smo Slovenci nestrpen narod?
21.02.2004 at 14:04:36

Montesquie: "Če bi vedel, da je nekaj koristno moji domovini, da pa to škoduje Evropi, ali pa da je to koristno Evropi, škoduje pa človeškemu narodu, bi gledal na to kot zločin. Jaz sem nujno človek, Francoz sem slučajno"??

Ekstremni nacionalizem je smrt za narode. Nestrpnost ponavadi rodi sovraštvo, sovraštvo pa skrajni nacionalizem, potem pa še je le korak do vojne.

Kje je meja, ko se zdrava ljubezen do domovine sprevrže v ekstremni nacionalizem, fašizem, nacizem? Kaj je za vas narodna zavest? Se vam zdi, da je naš šolski sistem ustrezen, kar se tiče domovinske vzgoje? Kakšne razlike opazite, če primerjate posamezne evropske narode, potem pa še EU (Evropo) z ZDA? Smo SLovenci po vašem mnenju nestrpen narod, ki grešne kozle vidi predvsem v narodih bivše "juge"?
Back to top

IP Logged

klimax
3

there is moment as you're
waking, when you become
aware of the real world
around you, but you're
still dreaming

Re: Smo Slovenci nestrpen narod?
Reply #1 - 21.02.2004 at 14:58:59

ja...zal...
prvi korak k nestrpnosti je locevanje jaz/ti, mi/uni...
sam jebat ga...vse to spada k cloveski iluziji Wink

in nekaj drugega je, ce si jaz recimo zelim deliti s tabo neko svojo znacilnost, ki jo imam samo jaz, kot pa da se locim od tebe zaradi te svoje znacilnosti in me je povrhu se strah, da mi jo bo kdo vzel...
Back to top

IP Logged

David
Ex Member

Reply #2 - 21.02.2004 at 16:38:13

Ni zdravega in ne-zdravega to je vse Itak - neumno..  
Države, meje, narodi, to in ono....  To vse.

--
En Planet, Ena skupnost,  ..ki jo vodijo modri, izbrani zaradi modrosti ne zaradi števila plakatov in velikosti nasmeška. Ki delajo free, ker jim je to v čast, in ki delajo v dobro ljudi in v dobro planeta.
--

Vsi smo isti, ljudje, na tem istem lepem Plavem Planetu Mami Zemlji.  Smiley

Ne pa neke meje  Grin  Grin

Back to top

IP Logged

MP3CE
3

Om sai ram
Ilirska Bistrica
Reply #3 - 22.02.2004 at 00:26:40

Slovenci, izkažmo se tm, k se lahko... Pri džamiji, izbrisanih, Romih - alias cigotih, še dost lepih jokov mamo lahk na to temo, takih k jih cigani sami pravjo o seb, brez žalitev. Pa bodmo mal tolerantni, pa se zabavajmo nad različnostjo in glejmo rezultat... Sam, če bo koga bolel trebuh od dobre volje, prosm, ne me tožit no  Grin Grin Grin Grin Grin
Back to top

Kdor ne poha ni Slovenc...

IP Logged

kommar
1
*

Kaj čakaš? Ljubi!!!

Reply #4 - 17.09.2004 at 14:24:21

SLovenci smo po mojem najbolj nestrpen narod v Evropi! Žal tega pač ne bomo mogli spremeniti pri zakonih in niti ne na številnih referendumih. Slovci smo kot narod, ki misli, da ko je tako dolgo čakal na svojo samostojnost, da bo dosegoval svoj prav na sveh področjih in se bo izkazal v evropskem prostoru. Mi nismo zreli še za Evropo. Nestrpnost se izraža na cestah, nestrpnost v parlamentu, nestrpnost celo med religijami, nestrpnost v trgovinah... Pa kaj se Slovenci ne zavedamo, da nas bo ta nestrpnost enkrat dokončno spet podjarmila! Še dobro da sledimo trendom, smo v EU, delamo na razpoznavnosti, če ne bi že zdavnaj bili spoznani za nezmožne!! To bi bilo pa le malo čudno in nemogoče!!!  Undecided
Back to top

Mislim, torej sem!
marjan_komprej@yahoo.co.uk  
IP Logged

Miro
Ex Member

Reply #5 - 17.09.2004 at 22:28:36

exorcist wrote on 21.02.2004 at 14:04:36:
Montesquie: "Če bi vedel, da je nekaj koristno moji domovini, da pa to škoduje Evropi, ali pa da je to koristno Evropi, škoduje pa človeškemu narodu, bi gledal na to kot zločin.

Ja, Montesquie je očitno pozabljen... Trenutni svetovni red je namreč trenutno tak, da koristi Evropi in ZDA, škoduje pa človeštvu. Torej lahko gledamo na to kot na zločin.

A Slovenci? Nestrpni ali ne, vsekakor so prebutasti, da bi doumeli, za kaj gre.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #6 - 23.09.2004 at 12:25:57

Ali smo slovenci nestrpen narod?

Zagotovo smo Slovenci kot narod precej manj nestrpni, kot marsikateri drugi narod - prekašali bi nas lahko kvečjemu kateri od budističnih narodov. Kdor trdi, da smo Slovenci kot narod nestrpni pa po mojem nima nobenih resnih dokazov: če se samo ozremo nazaj v svojo narodno zgodovino lahko vidimo, da se v nestrrpnosti vsekakor nismo izkazali, medtem ko so po nas hodili drugi narodi in nam vladali smo namreč vse skupaj povsem mirno prenašali, tako kot smo bolj ali manj mirno prenašali tudi vse poskuse, da bi nas izbrisali in kot narod dobesedno iztrebili.

Seveda je pri tem potrebno ločevati med nestrpnostjo in nezaupljivostjo, ali mogoče celo zaplankanostjo, ki se je razvila kot obramba pred pritiski, katere sona nas izvajali drugi.

Ločevati pa je potrbno tudi med nestrpnostjo in včasih tudi odkritim sovraštvo nekaterih družbenih skupin do drugih družbenih skupin ali nestrpnost določenih posameznikov do določenih drugih posameznikov (pri čemer se zadeve velikokrat kažejo v povsem izkrivljeni luči: če ne maram ciganov, ker mi z njive kradejo krompir, to vsekakor ni moja slovenska nestrpnost do ciganov, temveč nesprejemanje tega, da nekdo krade meni: vsekakor pa bi vsakemu ljubitelju ciganov naselil po en ciganski klan v njegovo neposredno okolico (po možnosti na njegovo zemljišče ali v njegovo stanovanje) in potem opazoval njegovo svetniško strpnost:) )  vsako taknšno apliciranje dejanj nekih obrobnih skupin ali nekih določenih posaneznikov je vsekakor potrebno obsoditi, vendar pa je pripisovanje takšnih nestrpnosti kar na celoten narod (če se recimo razjezim na prodajalko, ki mi uturavo gnilo solato ali na nekoga, ki se pred vriva v vrsto mano, nisem nestrpen Slovenc, temveč preprosto človek, ki zahteva nakaj, kar mi pripada) nedopustno in brez vsakršne podlage.

Slovenci nismo nestrpen narod!

ŽIVELA SLOVENIJA!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #7 - 24.09.2004 at 08:33:25

kommar wrote on 17.09.2004 at 14:24:21:
SLovenci smo po mojem najbolj nestrpen narod v Evropi! Žal tega pač ne bomo mogli spremeniti pri zakonih in niti ne na številnih referendumih. Slovci smo kot narod, ki misli, da ko je tako dolgo čakal na svojo samostojnost, da bo dosegoval svoj prav na sveh področjih in se bo izkazal v evropskem prostoru. Mi nismo zreli še za Evropo. Nestrpnost se izraža na cestah, nestrpnost v parlamentu, nestrpnost celo med religijami, nestrpnost v trgovinah... Pa kaj se Slovenci ne zavedamo, da nas bo ta nestrpnost enkrat dokončno spet podjarmila! Še dobro da sledimo trendom, smo v EU, delamo na razpoznavnosti, če ne bi že zdavnaj bili spoznani za nezmožne!! To bi bilo pa le malo čudno in nemogoče!!!  Undecided

Narobe. Slovenci smo eni najbolj strpnih narodov. Po nas lahko vsi hodijo, vsem se klanjamo, vsakega pritiska se ustrašimo. In to že od nekdaj.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1