Bog stare zaveze me spominja na "mitološkega" boga, ki so ga častila pradavna ljudstva.
Slovani so recimo častili boga, imenovanega Perun. Raziskovalci tega področja se strinjajo, da je to bog gromovnik (bog groma in strele, njegov dan četrtek), ta bog gromovnik izhaja tudi iz indoevropske tradicije. Drevo, ki je povezano z njim je hrast. Tudi Zeusa iz grške mitologije predstavlja visok hrast. Slovanski Perun predstavlja boga nevihte, ki je v čaščenjih in kultih povezan s hrastom in ptiči, ki najavljajo spomladanske hude ure. Tudi Siouxi (severno ameriški indijanci) menijo, da je med nebesnimi duhovi najmočnejši duh groma. Z njim je povezana splošna vera, da se grom pojavlja v obliki Gromove ptice, ki jo spremlja roj manjših ptic, z utripanjem kril povzročajo grmenje, bliskanje njihovih žarečih oči pa so strele. Ta božanstva upravljajo z letnimi časi, prinašajo dež in na ta način postanejo boštva plodnosti. Imajo lunarne poteze.
lepo si nakazal, Toni_Zamene, to prelomnico, Kristusovega rojstva. Ta ogromen premik, ki se je zgodil pač na enem koncu sveta,.....na drugih koncih sveta so se ti premiki dogajali tudi prej,....gre za neko transcendenco, nek nov odnos do boga......več pa ne znam napisat.....ker meni tud ni čist jasen.....
sploh se pa zadnje čase ukvarjam bolj s seboj.....ker takle gromovnik, lahko ljudem tudi strah povzroča....pa slabo vest, pa občutek, da grešijo, da morajo nekaj žrtvovati..... se ravno pucam od tega......sploh je pa boga težko presonificirat....katerokoli latnost mu damo, je že človeška, je že naša lastna.....
pa sploh sem šla spet neki brezveze teoretizirat, no sam asociacija je bla.......bla bla bla bla