Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 12
(Read 34022 times)
sinjeoka
5

No guts no glory!

Re: Večer - džamija
Reply #90 - 14.02.2004 at 12:38:20

Devi wrote on 14.02.2004 at 11:55:31:
Nope, nisem iz Ljubljane, čeprav sem precej hodila po njej v času šolanja in res je, da geta tud od blizu nisem nobenga vidla.
Mogoče maš prav, da bo hujše, ampak vseeno si geta jaz v Sloveniji ne znam dobro zamislit Roll Eyes

Sicer pa ja, mislim, da se da izgubo nekaterih vrednot rešit tud s ponovnim sledenjem veri. Meni sicer to najbrž ne bi uspelo, se pa ljudem to vseeno dogaja. Osebno pa mi je vseeno, kdo te vrednote vzgaja, da le so. Če jih nihče ne vzgaja, pa jih je dosti manj.

Kar se pa tiče islamskih vrednot, pa tud ne bom rekla, da vem dosti o njih, ker pa nisem hotla met predsodkov, sem se o tem vsaj malo pozanimala... (še vseeno pa ne vem dosti o tem, kako to izgleda v praksi)
http://www.gape.org/geeklog/public_html/article.php?story=20021115105545584&quer...

No dobro...kar se tiče sprejemanja drugačnosti...sem lani celo leto živela v stanovanjski enoti skupaj z dekletom maroškega porekla, imela sem celo to srečo, da sem spoznala vso njeno familijo. Super ljudje.
Imela sem tudi sošolca iz Irana, s katerim si še danes full pisariva...toliko o mojih intepersonalnih izkušnjah z muslimani kot posamezniki.

Kar se tiče kulturnega sprejemanja, sem imela to možnost da sem kot punčka preživela cca 1 mesec v Kuvajtu, na to pa še nekaj več časa v Turčiji pri kolegici...enako full dobre izkušnje z ljudmi in kulturo. To da pač nisem smela v džamijo, ki ni bila odprta za turiste je bilo meni čist samo po sebi umevno, ker sem še danes prepričana v to, da je to bila moja dolžnost do izkazovanja spoštovanja njihovi kulturi.

Toda vse te izkušnje se mi na glavo postavijo z vsem tistim kar sem videla v Bruseljskem severnem predelu, in pa v eni soseski na Dunaju in še neki podobni v Koelnu. Da ne rečem kar nekaj pizdarij z maroškimi priseljenci v Bruslju sredi belega dne na cesti ... toliko ene  militantnosti, agresije, zaverovanosti vase, nestrpnosti, kriminala in še česa pri nas niti ta najbolj militantni ulični "čapci" niso sposobni.

Pa še nekaj..v srednji šoli nas je naša nekoliko odbita profesorca umetnostne vzgoje peljala v Zagreb in smo šli med drugim pogledat tudi džamijo... Stavba je arhitektonski biser...nekaj najlepšega kar sem videla z estetskega vidika...in imeli smo blazno srečo..ker so nas spustili not...pa smo imeli kot neko predavanje pri enemu od tistih verskih tipov (če se prav spomnim ni bil mufti)..celo uro je govoril kako oh in sploh super vera je islam in da bi morali vsi prisotni premisliti in poskusiti njihovo verovanje...skratka doživeli smo pravi poskus spreobračanja...pa da se razumeva tudi o krščanarjih imam eno zlo bedno mnenje...ama to je presegalo vse meje...

Tako, to so moje izkušnje in zato nekako stojim za tem, da džamija pri nas nima kaj delat...in ves rompompom, in kao ksenofobija ni nič drugega kot to, da se hoče nekdo oz. neka skupnost  pri nas pokazat kot žrtev...toda tudi igranje neke kvazi žrtve je po svoje oblika nasilja...oz. način izSILJEVANJA
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #91 - 14.02.2004 at 13:34:33

Lepe izkušnje imaš Smiley
One so hujše, iz evropskih velemest...

ne vem, kaj naj rečem... glej, tak si mislim...
Srečo imamo, da smo pokasirali samo begunce iz bivše države. Nas še ni ujel val emigrantov iz Afrike in Azije, ki sili v EU, nas pa prej ali slej vseeno bo in temu se ne bomo mogli izognit. Tisti ljudje nam bodo še bolj tuji, kot so nam ti zdaj. In z njimi bomo še težje našli skupni jezik. Oni pa pri nas ne bodo naleteli na nič njim poznanega, kar bi lahko imelo nanje dovolj velik vpliv in jim pomagalo se lažje harmonično vključit v družbo al pa jih vsaj brzdalo.
Ne glede na to, kaj si kdo o đamiji zdaj misli, sem prepričana, da bo ta prej ali slej postavljena tudi pri nas, če ne prej, takrat ko bo muslimanov tukaj še več.
Mislim pa si, da prej kot bo postavljena, prej bo nek red tudi pri njih zavladal. In enotnost. Če bo pri njih enotnost, potem se bomo ob valu, ki bo prišel, zanjo trudili skupaj z 'že našimi' muslimani.
(jest sem mal idealista, tega mi ne smeš zamerit in čist spodbit me tud ne moreš)

Spreobračanje, izsiljevanje in igranje žrtve pa se mi zdi da je del vsake organizirane religije. Če pa pogledaš samo katoliško, ki drži pri nas monopol, pa najdeš zraven še kake grožnje, podkupovanje in en kup političnih zdrah.
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #92 - 14.02.2004 at 15:34:52

Devi wrote on 14.02.2004 at 13:34:33:
Lepe izkušnje imaš Smiley
One so hujše, iz evropskih velemest...

ne vem, kaj naj rečem... glej, tak si mislim...
Srečo imamo, da smo pokasirali samo begunce iz bivše države. Nas še ni ujel val emigrantov iz Afrike in Azije, ki sili v EU, nas pa prej ali slej vseeno bo in temu se ne bomo mogli izognit. Tisti ljudje nam bodo še bolj tuji, kot so nam ti zdaj. In z njimi bomo še težje našli skupni jezik. Oni pa pri nas ne bodo naleteli na nič njim poznanega, kar bi lahko imelo nanje dovolj velik vpliv in jim pomagalo se lažje harmonično vključit v družbo al pa jih vsaj brzdalo.
Ne glede na to, kaj si kdo o đamiji zdaj misli, sem prepričana, da bo ta prej ali slej postavljena tudi pri nas, če ne prej, takrat ko bo muslimanov tukaj še več.
Mislim pa si, da prej kot bo postavljena, prej bo nek red tudi pri njih zavladal. In enotnost. Če bo pri njih enotnost, potem se bomo ob valu, ki bo prišel, zanjo trudili skupaj z 'že našimi' muslimani.
(jest sem mal idealista, tega mi ne smeš zamerit in čist spodbit me tud ne moreš)

Spreobračanje, izsiljevanje in igranje žrtve pa se mi zdi da je del vsake organizirane religije. Če pa pogledaš samo katoliško, ki drži pri nas monopol, pa najdeš zraven še kake grožnje, podkupovanje in en kup političnih zdrah.

Zanimivo je to, da naši muslimani ne igarjo na karto izgubljenih vrednot...to karto si potegnila ven ti... in boj med skupinami t.i. slovenci vs muslimani bi morali odigarti oni, ga pa slovenci igramo med sabo, ter muslimane izrabljamo (jo) za dosego nekega tretjega cilja...

kar se tiče enotnosti islama imaš pa neke full romantične predstave...niso enotni...čist za primer...moja socimra je zelo jasno povedala, da velja med njimi nepisano pravilo, da se maroško dekle priseljenka poroči z maroškim fantom...kajti familija ne bi odobravala niti fanta turškega porekla....toliko o kohezivnosti in medsebojni solidarnosti med muslimani samimi...
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #93 - 14.02.2004 at 20:38:41

sinjeoka wrote on 14.02.2004 at 15:34:52:
Zanimivo je to, da naši muslimani ne igarjo na karto izgubljenih vrednot...to karto si potegnila ven ti...

Jup, skos iščem neke dobre strani te đamije, ti mi jih pa skos radiraš Wink
ajde, menjajma mal... poišči ti kako dobro, jaz pa obljubim, da se bom ful potrudla, da najdem v njej nek problem... Grin
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

Kr_eden
Ex Member

Reply #94 - 14.02.2004 at 20:41:09

Đamija naj BO
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #95 - 15.02.2004 at 09:01:37

Devi wrote on 14.02.2004 at 20:38:41:
Jup, skos iščem neke dobre strani te đamije, ti mi jih pa skos radiraš Wink
ajde, menjajma mal... poišči ti kako dobro, jaz pa obljubim, da se bom ful potrudla, da najdem v njej nek problem... Grin

te čist nič ne radiram, ker so tvoji argumenti za papiranati in izhajajo iz nepoznavanja islama...navkljub temu, da si napisala tisti člančič v pozitivke

džamija ni nujni pogoj za izražanje vere, džamija ni nujni pogoj za ohranjevanje muslimanskih vrednot v ljudeh, džamija ni nujni pogoj za druženje....da povzamem, vsakemu človeku priznam vso pravico, do izražanja vere, vrednot, druženja z enakim....

ali si morda vedela...da so vsi otroci naših delavcev, ki so bili rojeni v Kuvajtu  po njihovih zakonih dobili muslimansko ime...brez pristanka staršev...in da so vsi ti otroci po njihovih zakonih Kuvajtski državljani...in da so vse te deklice sicer potencialno, ama so tudi že bili primeri, da če se poročijo z muslimanom avtmatično postanejo muslimanke in zaradi Kuvajtskega državljanstva jim nobena naša ambasada ne more več pomagat.

Da se razumeva, sem sposobna strpnosti do soljudi, očitno tudi do muslimanov, toda nisem strpna do njihove militantne kulture in to mi ni treba bit, ker pri nas niso avtohtoni prebivalci.

Legitimiteto njihovih zahteva, pa presojam po njihovih argumentih, ne tvojih. In njihove do sedaj izražene zahteve skupaj z argumenti nimajo nobene legitimitete. In ni moja naloga iskati razloge za...imam pa vso pravico izražat razloge proti...in to tudi počnem.
Back to top

IP Logged

Kr_eden
Ex Member

Reply #96 - 15.02.2004 at 09:28:42

Draga bračo, Es-Selamu Aleikum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu

Spominjanje Allaha je lijek za srce.

Zdej ni vprašanje, kdo je kaj kateremu dal, naredil ali ga kakorkoli označil, zdej se gre za to, da se vidi ali je ta država, ki sebe imenuje demokratično, enakopravno, svobodno, ki se imenuje Slovenija ali je to ali ni za kar sebe predstavlja v svetu.
Če je demokratična in so v njej vsi enaki in imajo enake pravice, tudi verske, potem ne vidim problema zakaj ne bi mogla postaviti Muslimanska verska skupnost đamije.

In ko berem vsa ta natolcevanja, vidim, da smo Slovenčki eni veliki psihični reveži, na vse kriplje se branimo v svojo okolico spustiti nekaj drugačnega, čeprav v en glas tulimo, da smo strpni in demokratični, da spoštujemo vsako živo bitje ne glede na raso ali veroispoved.

In čega se tako bojimo ? Mislim, da sami sebe, vedno smo bili strahopetne pičke in bomo tako dolgo, dokler bomo na papirju imeli zapisano eno v miselnosti pa drugo.

In, đamija BO
Back to top

IP Logged

b5
4

not all shadows are cast
by light...
Medvode
Reply #97 - 15.02.2004 at 09:43:22

Če je pogoj za demokratičnost države, potem n a tem planetu ne vidim nobene.
Back to top

WWW WWW b5er_svn  
IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #98 - 15.02.2004 at 12:08:39

Quote:
Draga bračo, Es-Selamu Aleikum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu

Spominjanje Allaha je lijek za srce.

Zdej ni vprašanje, kdo je kaj kateremu dal, naredil ali ga kakorkoli označil, zdej se gre za to, da se vidi ali je ta država, ki sebe imenuje demokratično, enakopravno, svobodno, ki se imenuje Slovenija ali je to ali ni za kar sebe predstavlja v svetu.
Če je demokratična in so v njej vsi enaki in imajo enake pravice, tudi verske, potem ne vidim problema zakaj ne bi mogla postaviti Muslimanska verska skupnost đamije.

In ko berem vsa ta natolcevanja, vidim, da smo Slovenčki eni veliki psihični reveži, na vse kriplje se branimo v svojo okolico spustiti nekaj drugačnega, čeprav v en glas tulimo, da smo strpni in demokratični, da spoštujemo vsako živo bitje ne glede na raso ali veroispoved.

In čega se tako bojimo ? Mislim, da sami sebe, vedno smo bili strahopetne pičke in bomo tako dolgo, dokler bomo na papirju imeli zapisano eno v miselnosti pa drugo.

In, đamija BO

ja, ja..džamija bo, ker nimamo prava na glasanje...

in kar se naše velike avtoritete Evrope tiče in vse njene demokracije zraven...vidiš samo blišč...za bedo je treba it nekaj časa živet k njim, da jo vidiš in občutiš...

Toliko pravic kot jih imajo muslimani kot ljudje pri nas, jih v Evropi nimajo nikjer...govorim na medosebnem nivoju, o nestrpnosti na vsakem koraku, od trgovine, pa do zadnjega uradnika....džamija je pa nek materialni display...in ti kr_eden si točno to kar marsikdaj povem tule o alternativcih, antiglobalistih, duhovnežih...

kvazi alternativci like you ste najbolj zagrizeni materialisti, dokazi za vas niso dokazi, če niso materialni, nad materialnost ste kao vzvišeni, v resnici vas pa kontrolira..si je pa to težko priznat...

...snobizem ni samo diplay finančne moči, ampak je pederiranje na čemerkoli, lepoti, avtoriteti, družbenemu statusu, vegeterianstvu, nematerializmu...skartka je vsak ekstremizem, ki ne dopušča nobene druge možnosti, je sam ta najobolj kulj..če pa mu to ne uspe udari z argumentom (ne)moči, ker moči argumenta pač nima

mojih izkušenj dragi kr_eden pa žal ne moreš negirat
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #99 - 15.02.2004 at 13:16:16

a ni zanimivo, da bi se morala naša demokratičnost izkazovati s služenjem nečemu tako nedemokratičnemu kot je islam  ???

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

Andres
5

Reply #100 - 15.02.2004 at 14:03:38

t wrote on 15.02.2004 at 13:16:16:
a ni zanimivo, da bi se morala naša demokratičnost izkazovati s služenjem nečemu tako nedemokratičnemu kot je islam  ???

uživajte!

Te ney!

A ni zanimivo, da se islamska nedemokratičnost izkazuje s služenjem nečemu kar je demokratično?

Andres
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #101 - 15.02.2004 at 14:46:49

Postavitev đamije ima politično ozadje in ne samo versko, to me moti. Cerkev ni ločena od države kot pri nas, ki je kljub temu še prepogostokrat politično motivirana. Ne bi rad bil, da bi si tukaj v LJ postavili bazo (postojanko) za ekspanzionizem islama. Osebno pa sicer nimam nič proti muslimanov, ker je bolj miroljubna vera kot krščanstvo, sodeč po zgodovinskem odvijanju, ne razumem pa tega, zakaj se ne prilagajajo času v katerem živijo?
Back to top

IP Logged

Kr_eden
Ex Member

Reply #102 - 15.02.2004 at 15:27:14

Ojoj koliko laži in sovraštva znajo eni natrosit.
Po eni strani govorijo tako, po drugi pa spet tako.

Kulj ljudje so, samo, ne, đamija pa ne bo stala.
Mislim, kakšna dvoličnost.

In Sinjeoka, tvoje izkušnje me niti najmanj ne zanimajo, ker so lahko iz trte izvite, lahko samo fantaziraš in pišeš tukaj gor svoje fantastične fantazije o izkušnjah.

Malo se beri kaj pišeš v enem postu in kaj v drugem.
Kako lahko sploh govoriš, kakšne fajn izkušnje imaš z Muslimani a v isti sapi govoriš, da đamija pa ne. ?

In tvoje izkušnje so vprašljive ???
Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #103 - 15.02.2004 at 15:46:12

Quote:
Ojoj koliko laži in sovraštva znajo eni natrosit.
Po eni strani govorijo tako, po drugi pa spet tako.

Kulj ljudje so, samo, ne, đamija pa ne bo stala.
Mislim, kakšna dvoličnost.

In Sinjeoka, tvoje izkušnje me niti najmanj ne zanimajo, ker so lahko iz trte izvite, lahko samo fantaziraš in pišeš tukaj gor svoje fantastične fantazije o izkušnjah.

Malo se beri kaj pišeš v enem postu in kaj v drugem.
Kako lahko sploh govoriš, kakšne fajn izkušnje imaš z Muslimani a v isti sapi govoriš, da đamija pa ne. ?

In tvoje izkušnje so vprašljive ???

dokler me boš površno bral me ne boš razumel in to velja za vse
Back to top

IP Logged

David
Ex Member

Reply #104 - 15.02.2004 at 20:35:16

Te je strah Exorcist?
Teroristov?

Nataliteta. Ja ej, tako pač je, mnogi so že, in mnogi še bodo, izginili. Ja in? Neke nacional finte so mi že iz tega in tudi iz drugih vzrokov en velik shit.

Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 5 6 7 8 9 ... 12