Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 2215 times)
Gru Gru
YaBB Moderator
p

Sebičnost
07.02.2004 at 13:49:22

Ljudje me pogosto sprašujejo, kaj sem imel v mislih, ko sem rekel;"Kar dajte, bodite, kar ste, to je v redu, toda jaz se bom zavaroval, jaz bom, kar sem."

Z drugimi besedami, ne bom dovolil, da manipulirate z menoj. Živel bom svoje življenje, šel bom svojo pot, ohranil bom svobodo, da bom mislil svoje misli, sledil svojim nagnjenjem in okusu. In rekel vam bim NE. Će ne bom želel biti v vaši družbi, to ne bo zaradi kakih negativnih čustev, ki bi jih budil v meni, ker tega preprosto ne morete več. Nimate več moči nad menoj. Morda si preprost želim družbe drugih ljudi. Torej, ko mi rečete:"Kaj, ko bi šli nocoj v kino?" odgovorim:"Oprostite, rab bi šel z nekom drugim, bolj uživam v njegovi družbi ko v vaši."

To je v redu. Reči ljudem NE. To je čudoviteo; to je del prebujanja. Del prebujanja je, da živite svoje življenje, kot vam ustreza. In razumite: to ni SEBIČNO.

Sebično je zahtevati, da nekdo drug živi svoje življenje tako, kot se VAM zdi prav. To je SEBIČNO. Ni sebično, da živite svoje življenje tako, kot sodite, da je prav. Sebičnost je v tem, da od drugega zahtevate, da živi svoje življenje tako, kot ustreza vašemu okusu, vašemu ponosu, vašemu dobičku, ali vašemu užitku. To je res sebično.  

Zato se bom zavaroval. Ne bom se čutil dolžnega, da vi bil z vami, ne bom se čutil dolžnega, da vam rečem da.

Če bom ugotovil, da mi je vaša družba prijetna, bom užival v njej, ne da bi se prilepil. toda ne bom se vas več izogibal zaradi kakršnihkoli negativnih čustev, ki bi jih ustvarjali v meni. Nimate več te moči.

Anthony de Mello.

((((((((((((kdor si dovoli))))))))))))))

Edi

Back to top

IP Logged

e.
4

There is no spoon.
Primorska
Re: Sebičnost
Reply #1 - 07.02.2004 at 13:53:59

Gru Gru wrote on 07.02.2004 at 13:49:22:
Zato se bom zavaroval. Ne bom se čutil dolžnega, da vi bil z vami, ne bom se čutil dolžnega, da vam rečem da.

Če bom ugotovil, da mi je vaša družba prijetna, bom užival v njej, ne da bi se prilepil. toda ne bom se vas več izogibal zaradi kakršnihkoli negativnih čustev, ki bi jih ustvarjali v meni. Nimate več te moči.

Nice quote.

Jaz bi tle le dve stvari pripomnil:
1. Zavarovat se pa res ni treba. Pred kom le? Zakaj?
Živeti v skladu s svojimi občutki, mislimi in hotenji je vendar samo po sebi umevno (vsaj meni je, no.) Zakaj bi potem spontanosti rekel zavarovanje?
LOL

2. Ldje v bistvu nimajo moči nad nami (vsaj nad mano ne, no).
Vplivajo na nas le toliko, kolikor jim mi sami (zaradi lastnih šlamparij), pustimo.

moja mnenja.

lep pozdrav.
Smiley
Back to top

Raziskovanje človeških potencialov in različnih poti doseganja sreče in izpolnjenjosti:&& LIFE Forum, prijazno mesto za vse &&http://www.icforums.net/lifeforum/
WWW WWW  
IP Logged

Lilith
Ex Member

Reply #2 - 07.02.2004 at 18:32:00

Edi,
se mi vse bolj zdi, da sem sprejemanje napačno razumela oz. ga doživljala kot izključevanje asertivnosti.
Ta primer mi je pa fajn nazorno pokazal, kaj in kako.
LP, Lilith Smiley Kiss
Back to top

IP Logged

Valentinaa
5

V iskanju svojega ORIGINALA.

Reply #3 - 08.02.2004 at 21:46:12

Na tole de Mellovo zgodbico, ki že sama po sebi vse pove,  bi jaz dodala samo še to: Prva stvar, ki sem jo morala pri sebi razčistiti v zvezi s tem, je bila, da če je meni kdo rekel ne, sem se morala navaditi sprejeti tudi to. Brez užaljenosti!!! Se še navajam...

Back to top

Bog ni maščevalen in ne kaznuje.

IP Logged

lola
5

Maribor
Reply #4 - 09.02.2004 at 19:20:16

Anthony de Mello je bil gotovo asertiven - znal se je postavit zase, odločno rečt ne in se pri tem ni počutil sebično.
Back to top

IP Logged

siaj
5

vrhnika
Reply #5 - 10.02.2004 at 14:58:00

Valentinaa wrote on 08.02.2004 at 21:46:12:
Na tole de Mellovo zgodbico, ki že sama po sebi vse pove,  bi jaz dodala samo še to: Prva stvar, ki sem jo morala pri sebi razčistiti v zvezi s tem, je bila, da če je meni kdo rekel ne, sem se morala navaditi sprejeti tudi to. Brez užaljenosti!!! Se še navajam...

Jaz tudi, Valentina  Smiley Smiley
Back to top

There's no teacher&&Who can teach anything new&&He can just help us to remember&&The things we always knew

IP Logged

Robi
5
p

I love to love
Dolenjska
Reply #6 - 10.02.2004 at 15:41:31

Gru Gru wrote on 07.02.2004 at 13:49:22:
Z drugimi besedami, ne bom dovolil, da manipulirate z menoj.
Nimate več moči nad menoj.

toda ne bom se vas več izogibal zaradi kakršnihkoli negativnih čustev, ki bi jih ustvarjali v meni. Nimate več te moči.

Anthony de Mello.

Z vsem, kar sem tukaj spustila, se strinjam.
S tem, kar quotam, v to pa rahlo dvomim.

Mogoče je de Mello bil na tej stopni, da je to resničnost, kar je pisal. Vedno.
Za sebe lahko rečem, da ni. Ne vedno. Tu pa tam, že. Pa zopet, spet je odvisno, od situacij, ljudi, od mojega razpoloženja.

Ni se tako lahko spremeniti. Se ozavestit in budno sprejemati opazke ljudi, besede, ki so ali pa niso (verbalno) izrečene.

Robi rad reče, da na koncu ugotoviš, da si še vedno isti. Da se ne spremeniš tako zlepa. Česa je to znak. Nezadostnega poznavanja sebe? Ali pa je to neka človeška značilnost, ki nima nič skupnega z zavedanjem, poznavanjem lastnega jaza.  

N.
Back to top

IP Logged

maxtor
3

Reply #7 - 13.02.2004 at 21:32:43

Ena kratka:
Kaj je demokracija?
Da delate kar zelite? NE
Da ne delate, kar ne zelite!! Wink

Lp