Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 
(Read 14126 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: Zakaj
Reply #30 - 24.12.2003 at 14:12:26

sinjeoka wrote on 24.12.2003 at 13:42:45:
OK šalo na stran

sem šla malo čez vaše poste...če bi držalo to kar trdite, bi bilo pri nas precej več fakultetno izobraženih moških...mogoče manj pedagogov, filozofov...zato pa več matematikov, računalničarjev, strojnikov, gradbincev...samo končni rezultat bi moral biti približno 50%-50%; moški-ženske, samo distribucija kadrov bi bila različna.

Toda ti faksi imajo najmanši procent prehodnosti in uspešnosti študentov...torej zakaj toliko moških odleti, če pa jim je faks bolj pisan na kožo, kot ženskim kolegicam

(upam, da sem bila dovolj jasna)

Glavni faktor pri uspešnosti na faksu  je motivacija, ne glede na spol. Vse se v bistvu da,  če se hoče ali mora.   Ampak prav motivacija se razlikuje po spolu. Notranja motivacija je faks kot sredstvo za samouresničevanje, kreativnost, zunanja pa odiranje/zapiranje družbenih perpektiv, ki   ga prinaša uspeh/neuspeh na faksu.  Glede  na to, da so ženskam kot edina   poti  vertikalne družbene promocije kaže izobrazba,  se v tem smislu faksa lotijo bolj racionalno kot moški, ki na faks pridejo po znanje. Če ga fantje  tam ne najdejo oz se jim zdi neuporabno, bodo hitr zgubl vsak motiv za študij. Dekleta si tak luksuz teže privoščijo, zato so vztrajnejše in na splošno gledano tud uspešnejše ne glede na to, da za faks vsaj na začetku morda niso notranje motivirane. Nekatere razikave kažejo, da študentarija zunanjo motivecijo proti višjim letnikom itak ponotrani, tko da v višjih letnikih ni več takšnih razlik v motivioranosti med štuentkakami in študenti, kot je bla v  začetku (že pred vpsiom) in predvsem v nižjih, najbolj selektivnih letnikih.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #31 - 24.12.2003 at 14:30:17

Sicer pa sama uspešnost na faksu niti ni tisti najpomembnejši faktor, s katerim bi lahko ocenjevali splošno uspešnost.
Bolj objektivno bi bilo pogledati, na katerih področjih je največja koncentracija nadpovprečnih rezultatov glede na spol.

V znanosti in tehniki sploh ni kaj primerjati.
V medicini so ženske nenadomestljive kot negovalke, sestre in splošne zdravnice, vendar so za vrhunske (zgodovinske) rezultate spet skoraj izključno zaslužni moški.

Na različnih družbeno političnih področjih obstaja množica izredno sposobnih in predvsem zelo marljivih žensk, (ki dobesedno živijo za sistem),  vendar skoraj vsa pomembnejša in najbolj odmevna mesta ponovno zasedajo moški.

V prosveti na nižjih nivojih izobraževanja jasno prevladujejo ženske,  medtem ko je na višjih (akademskih)  nivojih mogoče ponovno opaziti močno prevlado moških.

Če uporabim desno polovico možganov im poskušam sintetizirati splošno sliko, zgleda, da množica sposobnih žensk skrbi za vzdrževanje sistema, medtem ko ga moški porivajo naprej ( v lepšo prihodnost  8)  )

Back to top

IP Logged

NERA
1
*

Reply #32 - 24.12.2003 at 14:47:05

Bardo_Thodol wrote on 24.12.2003 at 14:30:17:
Če uporabim desno polovico možganov im poskušam sintetizirati splošno sliko, zgleda, da množica sposobnih žensk skrbi za vzdrževanje sistema, medtem ko ga moški porivajo naprej ( v lepšo prihodnost  8)  )

V lepšo prihodnost?  Bom Lips Sealed.

NERA
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #33 - 24.12.2003 at 15:12:18

NERA wrote on 24.12.2003 at 14:47:05:
V lepšo prihodnost?  Bom Lips Sealed.

Kaj si mogoče bolj želiš vrnitev v preteklost?

(aha, seveda, ve si želite, da ostane tako, kot je - ženske sistem vzdržujejo, naprej ga porivajo moški  8)  )

Moški princip je aktiven - ženski pasiven.

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #34 - 24.12.2003 at 18:15:22

Kaj pa nevidni strop?

Moja izkušnja s faksa je nekako taka;

V moji študijski skupini nas je bilo 5, poleg mene še 3 fantje in eno dekle. Ker smo študirali skupaj vseh 5 let sem pred izpitom lahko približno ocenila nivo znanja posameznika.
V povprečju sva midve s kolegico dobivali slabše ocene za isto znanje. Saj ne rečem, se zgodi kak boljši ali slabši dan toda v 5 letih bi se ta nihanja nekako morala pokrit. Ama se niso.

Ali pa izkušnja moje kolegice iz medicine...prijavila se je na kirurgijo, pa so vzeli fanta s slabšim povprečjem ocen...preprosto zato ker je fant.

Bardo_Thodol wrote on 24.12.2003 at 14:30:17:
Sicer pa sama uspešnost na faksu niti ni tisti najpomembnejši faktor, s katerim bi lahko ocenjevali splošno uspešnost.
Bolj objektivno bi bilo pogledati, na katerih področjih je največja koncentracija nadpovprečnih rezultatov glede na spol.

V znanosti in tehniki sploh ni kaj primerjati.
V medicini so ženske nenadomestljive kot negovalke, sestre in splošne zdravnice, vendar so za vrhunske (zgodovinske) rezultate spet skoraj izključno zaslužni moški.

Na različnih družbeno političnih področjih obstaja množica izredno sposobnih in predvsem zelo marljivih žensk, (ki dobesedno živijo za sistem),  vendar skoraj vsa pomembnejša in najbolj odmevna mesta ponovno zasedajo moški.

V prosveti na nižjih nivojih izobraževanja jasno prevladujejo ženske,  medtem ko je na višjih (akademskih)  nivojih mogoče ponovno opaziti močno prevlado moških.

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #35 - 24.12.2003 at 19:06:29

sinjeoka wrote on 24.12.2003 at 18:15:22:
Kaj pa nevidni strop?

Gotovo, da se pri ocenjevanju dogajajo tudi nepravilnosti, vendar te pri doseganju nadpovprečnih rezultatov nimajo večjega pomena ali pa ga imajo v pozitivnem smislu, kajti ko se nekdo znajde pred neznanim izzivom, je več ali manj prepuščen samemu sebi, svoji vztrajnosti in iznajdljivosti in takrat mu nobene šolske ocene ali visoka priporočila ne morejo več kaj dosti pomagati.
Nasprotno pa je konformizem in naklonjenost sistema pogosto lahko bolj ovira, kot prednost.

Edisiona so naprimer vrgli iz osnovne šole že takoj na začetku, češ, da je bebec, ki ničesar ne kapira.
Podobno so imeli mnogi najpomembnejši raziskovalci na svoji raziskovalni poti mnogo več preprek, kot podpore in to se ponavlja v toliko primerih, da izpade že skoraj kot pravilo.

To so pa najpogosteje taki pogoji, s katerimi so se voljni zavestno spopasti  pretežno moški.
Da ne bo pomote, naj poudarim, da so se z nevzrdžnimi razmerami zmožne uspešno spospasti tudi ženske, vendar imajo te pred sabo običajno povsem druge, bolj "zemeljske" cilje in ideale, kot moški.

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #36 - 24.12.2003 at 20:49:39

Dajva se nakaj zmenit; ne bi tu zganjala moškega šovinizma ali ženskega feminizma...nimam prav nobenega namena dokazovati superiornosti žensk/moških...

Ko smo pri dosežkih, zakaj recimo odmevne dosežke dosegajo ženske šele v zadnjih 100 letih (a so postale kaj pametnejše?) Cheesy
Recimo, da ima patriarhat tudi prste vmes...

Ama point mojega threda je tu in zdaj...zakaj je osip na faksih med moško populacijo večji kot med žensko

Glede na stopnjo zbirokratiziranosti delovnih mest, ko potrebujemo za vsak vijak privit cel kup licenc pa potrdil (tudi v privat sektorju)
se mi zdi ta "trend" malo zaskrbljujoč..ni namreč čisto tako kot titud pravi...šola je potrebna za pot navzgor predvsem ženskam...kolikor jaz vidim današnje stanje je diploma sploh predpogoj, da lahko moški ali ženska začne razmišljat o poti navzgor

tistih priučenih majstrov je v moji generaciji full malo...kot je nekdo že zapisal...danes si celo avtomehaniki zaradi vsega softwareja ne upajo več brkljati po avtu

Bardo_Thodol wrote on 24.12.2003 at 19:06:29:
Gotovo, da se pri ocenjevanju dogajajo tudi nepravilnosti, vendar te pri doseganju nadpovprečnih rezultatov nimajo večjega pomena ali pa ga imajo v pozitivnem smislu, kajti ko se nekdo znajde pred neznanim izzivom, je več ali manj prepuščen samemu sebi, svoji vztrajnosti in iznajdljivosti in takrat mu nobene šolske ocene ali visoka priporočila ne morejo več kaj dosti pomagati.
Nasprotno pa je konformizem in naklonjenost sistema pogosto lahko bolj ovira, kot prednost.

Edisiona so naprimer vrgli iz osnovne šole že takoj na začetku, češ, da je bebec, ki ničesar ne kapira.
Podobno so imeli mnogi najpomembnejši raziskovalci na svoji raziskovalni poti mnogo več preprek, kot podpore in to se ponavlja v toliko primerih, da izpade že skoraj kot pravilo.

To so pa najpogosteje taki pogoji, s katerimi so se voljni zavestno spopasti  pretežno moški.
Da ne bo pomote, naj poudarim, da so se z nevzrdžnimi razmerami zmožne uspešno spospasti tudi ženske, vendar imajo te pred sabo običajno povsem druge, bolj "zemeljske" cilje in ideale, kot moški.

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Re: Zaka
Reply #37 - 24.12.2003 at 21:41:43

Moj namen tudi ni zganjat šovinizma, ampak če se že pogovarjamo, pa se dajmo o sicer majhnih, a pomembnih razlikah med moškimi in ženskami.

Zaradi večjega moškega osipa na naših faksih, (kar najbrž ni svetovni trend) še ne moremo kar takoj zaključiti, da so pa zato naši študentje naenkrat postali bolj butasti ali pa morda, kar bi bilo sicer vzpodbudneje slišati, da so postale naše študentke pametnejše.

Ženske v zadnjih 100 letih res dosegajo na določenih področjih vidnejše uspehe, na nekaterih področjih, predvsem tistih povezanih s tehniko in naravoslovnimi znanostmi na splošno, pa nič bolj, kot je bilo to že pred stotimi leti.

Glede razlik v inteligentnosti med spoloma so bile narejene raziskave, ki jim lahko verjamemo ali pa tudi ne in ki so pokazale, da je povprečna inteligentnost pri obeh spolih enaka, razlike pa so v večji razpršenosti (disperziji) pri moških, kar pomeni, da je med moškimi na eni strani več podpovprečno inteligentnih, na drugi strani pa več nadpovprečno inteligentnih. (zvončasta kriviulja je za žensko populacijo bolj pokončna in bolj zgoščena okoli centra. Razmerje moški:ženske z IQ>145 je 1,2 : 1)

Pomembne so tudi razlike v vrsti inteligence. Ženske so boljše v verbalnih sposobnostih, moški pa v spatialnih sposobnostih (prostorska predstava in vizualiziranje objektov). Razlike v teh dveh vrstah inteligentnosti so v povprečju tudi za 10 IQ točk, enkrat v prid enim, enkrat drugim.

Razlike so biološko pogojene in z njihovim zavedanjem lažje razumemo zakaj so lahko moški uspešnejši na nekaterih področjih, ženske pa na drugih in kako to v praksi optimalno izkoristiti.

Podobno, kot se je koristno zavedati telesnih razlik med spoloma pri športu.

Kaj konkretno se pa dogaja na naših faksih, pa ne bi vedel, odgovor bo pa najbrž res nekje med tistim, ki ga je podal titud glede samodokazovanja in tistim, ki sem ga omenil kot značilnost našega izobraževalnega sistema, ki je naravnano izrazito v smeri nekreativnega  faktografskega memoriranja.

Back to top

IP Logged

Andres
5

Reply #38 - 24.12.2003 at 22:52:39

sinjeoka wrote on 24.12.2003 at 18:15:22:
Kaj pa nevidni strop?

Moja izkušnja s faksa je nekako taka;

V moji študijski skupini nas je bilo 5, poleg mene še 3 fantje in eno dekle. Ker smo študirali skupaj vseh 5 let sem pred izpitom lahko približno ocenila nivo znanja posameznika.
V povprečju sva midve s kolegico dobivali slabše ocene za isto znanje. Saj ne rečem, se zgodi kak boljši ali slabši dan toda v 5 letih bi se ta nihanja nekako morala pokrit. Ama se niso.

Ali pa izkušnja moje kolegice iz medicine...prijavila se je na kirurgijo, pa so vzeli fanta s slabšim povprečjem ocen...preprosto zato ker je fant.

Lahko tudi gledaš drugače. Vzeli so fanta preprosto zato, ker je bil fant. (Mogoče je imel kakega strica).  
Lahko bi vzeli punco, ker bi recimo imela strica.  

Z eno besedo gre za veze. In veze moraš imeti vedno.  Četudi imaš faks, brez vez ni nič, to vemo vsi, saj redki so tisti, ki so se nekako skozi državne sisteme prebili brez vez.
Ampak, za podobno prebijanje brez vez tudi faksa ne rabiš. Torej.  Spet je več moških, ki so se brez faksa prebili skozi državni sistem in nekaj pokazali dokazali.  Brez stricev s svojo lastno voljo.  Podpiram Bardove zadnje poste v tem topicu.

Andres
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #39 - 25.12.2003 at 00:13:36

sinjeoka wrote on 24.12.2003 at 20:49:39:
Dajva se nakaj zmenit; ne bi tu zganjala moškega šovinizma ali ženskega feminizma...nimam prav nobenega namena dokazovati superiornosti žensk/moških...

Ko smo pri dosežkih, zakaj recimo odmevne dosežke dosegajo ženske šele v zadnjih 100 letih (a so postale kaj pametnejše?) Cheesy
Recimo, da ima patriarhat tudi prste vmes...

Ama point mojega threda je tu in zdaj...zakaj je osip na faksih med moško populacijo večji kot med žensko

Glede na stopnjo zbirokratiziranosti delovnih mest, ko potrebujemo za vsak vijak privit cel kup licenc pa potrdil (tudi v privat sektorju)
se mi zdi ta "trend" malo zaskrbljujoč..ni namreč čisto tako kot titud pravi...šola je potrebna za pot navzgor predvsem ženskam...kolikor jaz vidim današnje stanje je diploma sploh predpogoj, da lahko moški ali ženska začne razmišljat o poti navzgor

tistih priučenih majstrov je v moji generaciji full malo...kot je nekdo že zapisal...danes si celo avtomehaniki zaradi vsega softwareja ne upajo več brkljati po avtu

Ne bom zdaj o cifrah in koeficientih, ker je že Bardo to lepo razložil.

Ne samo ženske, tudi moški so več dosegli v zadnjih sto letih. Za ženske lahko celo rečemo, da so več dosegle šele v zadnjih štiridesetih letih.
Zakaj? Kot si že sama odgovorila. Patriarhalnost.

Osip je med moškimi večji zato, ker smo manj vztrajni in trmasti od žensk. In prej vržemo puško v koruzo.

Ja šola je potrebna za pot navzgor, je pa včasih prevelika izobrazba tudi zavora. To se zgodi v primeru, ko je nek direktor firme naprimer ing.; in pol želi službo nekdo, ki je pa naprimer univ. dipl. ing. ali celo mag. Takega se trenutna vladajoča sfera v firmi boji, ker jih lahko kaj kmalu ogrozi, še posebej, če je sposoben-a.

Samo, jebi ga, kot je rekel Andres, še vedno in še bolj kot včasih potrebuješ za pot navzgor v večini primerov nekoga, ki je VIP.

Pri mehanikih pa je tako, da sedaj tisti stari mehaniki, ki niso osvojili osnov računalništva ležijo pod avtom in šraufajo getribe, oni mlajši pa lepo tipkajo po tastaturi in gledajo v monitor, kako se obnaša konjiček. Wink
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #40 - 25.12.2003 at 13:00:42

Andres wrote on 24.12.2003 at 22:52:39:
Lahko tudi gledaš drugače. Vzeli so fanta preprosto zato, ker je bil fant. (Mogoče je imel kakega strica).  
Lahko bi vzeli punco, ker bi recimo imela strica.  

ravno kirurgija slovi po moškem "preferenčnem" sistemu

Z eno besedo gre za veze. In veze moraš imeti vedno.  Četudi imaš faks, brez vez ni nič, to vemo vsi, saj redki so tisti, ki so se nekako skozi državne sisteme prebili brez vez.

Ok, so se prebili brez vez...samo ali so bili istočasno tudi brez faksa?
Se čisto strinjam, da so veze alfa pogoj za plezenje v življenju. Samo sem pa skoraj prepričana, da če nimaš vez potem faks skoraj nujno rabiš, pa to ne glede na to ali si deček ali deklica Smiley

Ampak, za podobno prebijanje brez vez tudi faksa ne rabiš. Torej.  Spet je več moških, ki so se brez faksa prebili skozi državni sistem in nekaj pokazali dokazali.  Brez stricev s svojo lastno voljo.  Podpiram Bardove zadnje poste v tem topicu.

Grin  Grin  Grin  Grin  Grin
That explains, zakaj naši vrli poslanci in podobna funkcionarska zalega ne rabi faksa (in marsikdo ga res nima, ali pa ima le fast food varianto)...zato pa zmeraj rabijo neodvisno strokovno mnenje

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #41 - 25.12.2003 at 13:10:17

Quote:
Osip je med moškimi večji zato, ker smo manj vztrajni in trmasti od žensk. In prej vržemo puško v koruzo.

Torej je to problem vzgoje

Quote:
Ja šola je potrebna za pot navzgor, je pa včasih prevelika izobrazba tudi zavora. To se zgodi v primeru, ko je nek direktor firme naprimer ing.; in pol želi službo nekdo, ki je pa naprimer univ. dipl. ing. ali celo mag. Takega se trenutna vladajoča sfera v firmi boji, ker jih lahko kaj kmalu ogrozi, še posebej, če je sposoben-a.

Samo, jebi ga, kot je rekel Andres, še vedno in še bolj kot včasih potrebuješ za pot navzgor v večini primerov nekoga, ki je VIP.

OK sicer mi ni čisto jasno kaj ima to veze s topikom - osipu moških na faksu, ker veze so potrebne vsakomur ne glede na spol

Quote:
Pri mehanikih pa je tako, da sedaj tisti stari mehaniki, ki niso osvojili osnov računalništva ležijo pod avtom in šraufajo getribe, oni mlajši pa lepo tipkajo po tastaturi in gledajo v monitor, kako se obnaša konjiček. Wink

Ja samo tisti, ki gledajo v monitorčke nimajo naziva avtomehanik, oziroma so morali še kako dodatno izobraževanje zaključit, da vedo kaj tisti lušni znakci v monitorju pomenijo
Back to top

IP Logged

Andres
5

Reply #42 - 25.12.2003 at 13:30:15

sinjeoka wrote on 25.12.2003 at 13:00:42:
ravno kirurgija slovi po moškem "preferenčnem" sistemu

Ok, so se prebili brez vez...samo ali so bili istočasno tudi brez faksa?
Se čisto strinjam, da so veze alfa pogoj za plezenje v življenju. Samo sem pa skoraj prepričana, da če nimaš vez potem faks skoraj nujno rabiš, pa to ne glede na to ali si deček ali deklica Smiley

Grin  Grin  Grin  Grin  Grin
That explains, zakaj naši vrli poslanci in podobna funkcionarska zalega ne rabi faksa (in marsikdo ga res nima, ali pa ima le fast food varianto)...zato pa zmeraj rabijo neodvisno strokovno mnenje

Sinjeoka!

Točno vemo, da je faks trend sodobne družbe.  Velja pravilo, da če nimaš faksa ne veljaš nič.  Isto je bilo pred rečeno, da če nimaš srednje šole ne veljaš nič. Še prej, če nimaš poklicne šole  ne veljaš nič, in še prej, če nimaš osnovne šole ne veljaš nič, in še pred tem, če nisi pismen ne veljaš nič.

Poglejva. Kdo je učil pisat in seštevat?  V tistem času cerkev, in tudi Trubar je imel kurca.  Pitagora je bil moški, Potem s poklicno šolo so bili razni kovači in tišlarji. Žensk vmes ne najdeš. So pa bile te na čevljarski in šiviljski šoli, a če je bila ženska talent, tudi potrebovala ni šolske izobrazbe. Je bila dobra šivilja pa amen.  Nadalje je bil sčasoma  nekoliko večji nasip žensk v srednje šole, zato ker je bilo bolj preprosto narediti ekonomsko in se do penzije zabit v eno pisarno na rit sedet.  Al pa na šalter na banki.  Najebale so tiste, ki te srednje niso imele, ki so bile brez veze, (četudi s šolo al brez) zato so mnoge do penzije na traku neke šraufke zlagale.

Trend kot rečeno je faks. In ponavlja se ta ista stvar kot že pred leti. Tisti s faksom bodo imeli neko predznanje, ki ga bodo v kratkem pozabili, saj za vse ne bo delovnih mest. Ostali bodo prepuščeni sami s sebi, saj vsi ne bodo imeli te sreče, delati v svojem poklicu.    A vendarle nekdo bo moral biti tišlar in kovač, rudar, ribič, vodovodar, dimnikar.  Izberimo ženske in naj se civilizacija tako zaćne še enkrat.

In še enkrat. Lastna iznajdljivost ni odvisna od nobenega svetovnega faksa.  Je več vredna kot kateri koli faks, le voljo moraš poleg še imeti. Če tega dvojega nimaš in če si še ženska po vrhu, je potem res najbolje, da za potuho narediš faks, ker nekdo se  bo take ženske tudi brez vez mogoče usmilil.

Andres

Back to top

IP Logged

sinjeoka
5

No guts no glory!

Reply #43 - 25.12.2003 at 19:24:06

Uh, jaz tukaj nisem imela nobega namena debatirati o bolj ali manj uspešnosti žensk in moških v poklicnem lajfu. Ker kaj je to uspešnost bi se itak samo po sebi dalo debatirati (keš, ugled, zadovoljstvo v službi, intelektualno zanimivo delo...)

Ma če pogledamo zgodovino in nekaj malega vladaric od Elizabete I Angleške, Avstrijske Marije Terezije ali ruske Katarine Velike so zgodovino zaznamovale kot spretne političarke in reformistke...a kot sem že rekla to ni namen tega threada.

Jaz se sprašujem kaj je v Sloveniji (tukaj in zdaj) narobe, bodisi s sistemom  višjega šolstva ali z načinom vzgoje naših fantov, da je osip tako velik.
Nekdo je napisal ženske so bolj trmaste in vztrajne (ali bi se lahko potemtakem reklo, da so moški bolj leni?), nekdo drug je argumentiral, da obstajajo faksi, koder se zicledra ne rabi...kar pomeni, da zicleder ni baš nujni faktor...

Mogoče kasnejša puberteta pri fantih (glede na dekleta)...

Vsaj po mojih izkušnjah za generacijo 24-30 nekako velja, da je ne-opravljen faks dokaj dober pokazatelj stanja duha v glavi človeka.
Pri starejših to velja precej manj. Takrat je bil sistem precej bolj odprt do samoukov in self made ljudi.

Andres wrote on 25.12.2003 at 13:30:15:
Sinjeoka!

Točno vemo, da je faks trend sodobne družbe.  Velja pravilo, da če nimaš faksa ne veljaš nič.  Isto je bilo pred rečeno, da če nimaš srednje šole ne veljaš nič. Še prej, če nimaš poklicne šole  ne veljaš nič, in še prej, če nimaš osnovne šole ne veljaš nič, in še pred tem, če nisi pismen ne veljaš nič.

Poglejva. Kdo je učil pisat in seštevat?  V tistem času cerkev, in tudi Trubar je imel kurca.  Pitagora je bil moški, Potem s poklicno šolo so bili razni kovači in tišlarji. Žensk vmes ne najdeš. So pa bile te na čevljarski in šiviljski šoli, a če je bila ženska talent, tudi potrebovala ni šolske izobrazbe. Je bila dobra šivilja pa amen.  Nadalje je bil sčasoma  nekoliko večji nasip žensk v srednje šole, zato ker je bilo bolj preprosto narediti ekonomsko in se do penzije zabit v eno pisarno na rit sedet.  Al pa na šalter na banki.  Najebale so tiste, ki te srednje niso imele, ki so bile brez veze, (četudi s šolo al brez) zato so mnoge do penzije na traku neke šraufke zlagale.

Trend kot rečeno je faks. In ponavlja se ta ista stvar kot že pred leti. Tisti s faksom bodo imeli neko predznanje, ki ga bodo v kratkem pozabili, saj za vse ne bo delovnih mest. Ostali bodo prepuščeni sami s sebi, saj vsi ne bodo imeli te sreče, delati v svojem poklicu.    A vendarle nekdo bo moral biti tišlar in kovač, rudar, ribič, vodovodar, dimnikar.  Izberimo ženske in naj se civilizacija tako zaćne še enkrat.

In še enkrat. Lastna iznajdljivost ni odvisna od nobenega svetovnega faksa.  Je več vredna kot kateri koli faks, le voljo moraš poleg še imeti. Če tega dvojega nimaš in če si še ženska po vrhu, je potem res najbolje, da za potuho narediš faks, ker nekdo se  bo take ženske tudi brez vez mogoče usmilil.

Andres

Back to top

IP Logged

Andres
5

Reply #44 - 25.12.2003 at 20:40:11

sinjeoka wrote on 25.12.2003 at 19:24:06:
Uh, jaz tukaj nisem imela nobega namena debatirati o bolj ali manj uspešnosti žensk in moških v poklicnem lajfu. Ker kaj je to uspešnost bi se itak samo po sebi dalo debatirati (keš, ugled, zadovoljstvo v službi, intelektualno zanimivo delo...)

Ma če pogledamo zgodovino in nekaj malega vladaric od Elizabete I Angleške, Avstrijske Marije Terezije ali ruske Katarine Velike so zgodovino zaznamovale kot spretne političarke in reformistke...a kot sem že rekla to ni namen tega threada.

Jaz se sprašujem kaj je v Sloveniji (tukaj in zdaj) narobe, bodisi s sistemom  višjega šolstva ali z načinom vzgoje naših fantov, da je osip tako velik.
Nekdo je napisal ženske so bolj trmaste in vztrajne (ali bi se lahko potemtakem reklo, da so moški bolj leni?), nekdo drug je argumentiral, da obstajajo faksi, koder se zicledra ne rabi...kar pomeni, da zicleder ni baš nujni faktor...

Mogoče kasnejša puberteta pri fantih (glede na dekleta)...

Vsaj po mojih izkušnjah za generacijo 24-30 nekako velja, da je ne-opravljen faks dokaj dober pokazatelj stanja duha v glavi človeka.
Pri starejših to velja precej manj. Takrat je bil sistem precej bolj odprt do samoukov in self made ljudi.

O tem osipu lahko ugibam in se vedno znova vrnem na isto točko. To je točka kjer je ženska zavzela moško vlogo, torej njemu ne ostane nič drugega kot da neha s faksom, ker z živci je na koncu. Smiley Baba ga komandira, zalezuje kaj dela in kaj ne dela, obenem je pa še ljubosumna, na njegove dosežke, četudi to niso tisti iz faksa.  No in ko je v družbi naenkrat toliko žensk-moških.  (Sinjeoka. Za telebane, tistih žensk, ki bi rade bile v vseh pogledih moški, za katere je vprašanje, če znajo otroka pravilno vzgojit. )  No, ko je naenkrat toliko ženskih-moških se en pol nagne in sedaj se na drugo stran nagiba ženski.  Zanimivo da se v istem evolucijskem razdobju  vedno več sliši o pederčkih, pedofilih, manj o lezbijkah.  
Ženske očitno neko tehtnico nagibate na svojo stran kar za prihodnje generacije nikakor ni dobro. Ti si itak že rekla, da ti je vseeno če sama ostaneš.  Mnoge imajo rajši tiča kot da bi bile same.  Samo mnogi hočejo imeti žensko in ne žensko-moškega. Vidiš sedaj zakaj osip iz faksa.

Andres
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5