Uh, jaz tukaj nisem imela nobega namena debatirati o bolj ali manj uspešnosti žensk in moških v poklicnem lajfu. Ker kaj je to uspešnost bi se itak samo po sebi dalo debatirati (keš, ugled, zadovoljstvo v službi, intelektualno zanimivo delo...)
Ma če pogledamo zgodovino in nekaj malega vladaric od Elizabete I Angleške, Avstrijske Marije Terezije ali ruske Katarine Velike so zgodovino zaznamovale kot spretne političarke in reformistke...a kot sem že rekla to ni namen tega threada.
Jaz se sprašujem kaj je v Sloveniji (tukaj in zdaj) narobe, bodisi s sistemom višjega šolstva ali z načinom vzgoje naših fantov, da je osip tako velik.
Nekdo je napisal ženske so bolj trmaste in vztrajne (ali bi se lahko potemtakem reklo, da so moški bolj leni?), nekdo drug je argumentiral, da obstajajo faksi, koder se zicledra ne rabi...kar pomeni, da zicleder ni baš nujni faktor...
Mogoče kasnejša puberteta pri fantih (glede na dekleta)...
Vsaj po mojih izkušnjah za generacijo 24-30 nekako velja, da je ne-opravljen faks dokaj dober pokazatelj stanja duha v glavi človeka.
Pri starejših to velja precej manj. Takrat je bil sistem precej bolj odprt do samoukov in self made ljudi.
Andres wrote on 25.12.2003 at 13:30:15:Sinjeoka!
Točno vemo, da je faks trend sodobne družbe. Velja pravilo, da če nimaš faksa ne veljaš nič. Isto je bilo pred rečeno, da če nimaš srednje šole ne veljaš nič. Še prej, če nimaš poklicne šole ne veljaš nič, in še prej, če nimaš osnovne šole ne veljaš nič, in še pred tem, če nisi pismen ne veljaš nič.
Poglejva. Kdo je učil pisat in seštevat? V tistem času cerkev, in tudi Trubar je imel kurca. Pitagora je bil moški, Potem s poklicno šolo so bili razni kovači in tišlarji. Žensk vmes ne najdeš. So pa bile te na čevljarski in šiviljski šoli, a če je bila ženska talent, tudi potrebovala ni šolske izobrazbe. Je bila dobra šivilja pa amen. Nadalje je bil sčasoma nekoliko večji nasip žensk v srednje šole, zato ker je bilo bolj preprosto narediti ekonomsko in se do penzije zabit v eno pisarno na rit sedet. Al pa na šalter na banki. Najebale so tiste, ki te srednje niso imele, ki so bile brez veze, (četudi s šolo al brez) zato so mnoge do penzije na traku neke šraufke zlagale.
Trend kot rečeno je faks. In ponavlja se ta ista stvar kot že pred leti. Tisti s faksom bodo imeli neko predznanje, ki ga bodo v kratkem pozabili, saj za vse ne bo delovnih mest. Ostali bodo prepuščeni sami s sebi, saj vsi ne bodo imeli te sreče, delati v svojem poklicu. A vendarle nekdo bo moral biti tišlar in kovač, rudar, ribič, vodovodar, dimnikar. Izberimo ženske in naj se civilizacija tako zaćne še enkrat.
In še enkrat. Lastna iznajdljivost ni odvisna od nobenega svetovnega faksa. Je več vredna kot kateri koli faks, le voljo moraš poleg še imeti. Če tega dvojega nimaš in če si še ženska po vrhu, je potem res najbolje, da za potuho narediš faks, ker nekdo se bo take ženske tudi brez vez mogoče usmilil.
Andres