sinjeoka wrote on 24.12.2003 at 13:42:45:sem šla malo čez vaše poste...če bi držalo to kar trdite, bi bilo pri nas precej več fakultetno izobraženih moških...mogoče manj pedagogov, filozofov...zato pa več matematikov, računalničarjev, strojnikov, gradbincev...samo končni rezultat bi moral biti približno 50%-50%; moški-ženske, samo distribucija kadrov bi bila različna.
Tisto o drugacni hormonski strukturi, testosteronu in posledicno v razlikah v vedenju, si pa kar na hitro in z levo roko (in s kapljo krvi) odpisala?
Tisto o neprehodnosti tehnicnih fakultet se da tudi razlozit, ne vem sicer ce je to edini faktor, ki vpliva na prehodnost. Ko sem se sam vpisoval na racunalnistvo, so bili tam vsako leto sprejemni izpiti, kar je ze na zacetku odvrnilo slabse ucence, ocenjevalni sistem pa je bil narejen tako, da je dano populacijo priblizno normalno porazdelil. V zadnjem casu je zaradi druzbenih sprememb nasploh prislo do bistvenega upada zanimanja za te poklice, tako da ti niti ne pritegnejo boljsih studentov. Fakultete pa niso spustile svojih ocenjevalnih standardov in imajo visok vpis v prvi letnik, da bi obdrzale financna sredstva, kot so jih imele v "boljsih casih". Odgovor na to stanje je sedaj uvedba visokih strokovnih sol, kjer so fakultete precej spustile nivo zahtevnosti v primerjavi z univerzitetnim studijem. Po mojem bi bilo dobro pogledat tudi stanje pred recimo 20. leti in primerjat, ali so tudi tedaj obstajale enake razlike v prehodnosti med pravom, medicino, humanistiko, naravoslovjem in tehniko?
Sicer pa poznam en lep kupcek pobov, ki jim do diplome manjka izpit ali dva, pa so ze cez 30, pa se sploh ne spravijo, da bi faks dokoncali in nobene zenske, ki bi to tako dolgo vlekla (tiste, ki so opustile studij, so ga definitivno in ze dosti prej).
bp