sinjeoka wrote on 23.12.2003 at 19:54:32:šraufanje avtov?? mogoče računalnika, ama jih ni toliko, da bi bila razlika tako velika
No, kot računalničar ne poznam prav nobene ženske, ki bi kdaj šraufala po računalniku, niti zaradi nuje, kaj šele od veselja. Poznam pa nekaj programerk, ampak še te le v okviru podjetja kjer sem zaposlen. Na faksu smo imeli od 100 študentov v našem letniku le 2 (dve) dekleti. Še več žensk seveda poznam, ki delajo z računalnikom, vendar le po sili razmer (služba), poznam pa samo eno, ki rada igra računalniške igre.
Nekaj je na tem, da so ženske uspešnejše v področjih kjer je poudarek na pridnosti in memoriranju. Recimo, na faksu sem imel kolega (s katerim sva skupaj gulila tudi srednješolske klopi), ki je bil oz. je še tehnično izjemno bister in inteligenten. Učil se je zelo malo, toda vsako tehnično snov (vključno z vsemi vrstami matematike) je takoj zapopadel. Ker je bilo večina predmetov na našem faksu takšnih, da si moral znati razložiti idejo oz. koncept, učenja tako ni bilo dosti, kajti večina profesorjev ni hotela slišati napiflanega drdranja, ampak se je hotela prepričati ali res štekaš, za kaj se gre. Seveda so bili tudi obratni primeri. Konkretneje, imeli smo en semester ekonomije. To pomeni, da smo v tem semestru ekonomijo le na hitro preleteli in verjetno jemali takšno snov, ki bi jo šolani ekonomist lahko povedal sredi noči, če bi ga takrat zbudili. Toda to je bil zame eden najtežjih izpitov. Takšnim izpitom, kjer se moraš napiflati nad 100 oz. na stotine strani nekega teksta, moja malenkost imenuje kar solata oz. solatni izpit. In ta moj bister sošolec, ki je imel povprečno oceno čez 9 in je danes magister računalništva (dela tudi doktorat), je Ekonomijo dvakrat padel, tretjič pa jo je z mukoma naredil s šestico, pa še to je bil bolj milostni strel profesorja. Pa se je človek hudo učil, se sekiral in doživljal prave traume, ker je padal na tem izpitu.
Kaj hočem reči? Kolikor se družba trudi za enakopravnost spolov, razlike med njima očitno dejansko obstajajo (pa pri tem ne mislim na tiste fizične).
Sinjeoka sprašuje zakaj. Hm, pred leti sem prebral en zelo dober znanstvenofantastični roman v katerem se mi je en odstavek še prav posebej vtisnil v spomin. Na žalost ne tako dobro, da bi znal v popolnosti citirati, ampak skušal bom podati idejo.
Gre za to, da imajo moški radi enovitost, torej popolno razloženost sveta oz. njegovega delovanja. Njihovo razmišljanje naj bi bilo namenjeno ravno iskanju te enovite razlage, logičnem razmišljanju in iskanje ene same resnice. Morda zato, ker se v tem svojem razloženem svetu počutijo bolj varne. Je pač fajn vedeti, kako kaj deluje. Poznati povezave med vzroki in posledicami moške pomirja in si tega želijo. Zato jim področja, ki omogočajo vzporeden obstanek več različnih resnic, ki se med seboj lahko celo izključujejo, nikakor ne dišijo oz. se jim izognejo če se le da. Takšen svet jih naredi živčne, saj ne vedo kako deluje, ker je pogostoma kontradiktoren. Ženski um pa v nasprotju z moškim bojda nima teh težav. Njihovo razmišljanje je menda v danem trenutku sicer konsistentno in logično, toda ženske nimajo težav pri menjavi konteksta, kjer se vse stvari postavijo na glavo. To je za moškega nočna mora, kot bi mu potegnil preprogo izpod nog, ženska pa v trenutku novo nastalo situacijo sprejme brez večjih težav.
To bi znala razlaga, zakaj je moškim težko razumeti ženske in ob njih pogosto izgubljajo živce (nepredvidljivost, hitro menjavanje razpoloženj brez vidnega vzroka, impulzivno obnašanje, iracionalno reagiranje itd...).
Seveda, tole zveni kot nepravično posploševanje oz. kar spolna diskriminacija, ampak hej, tega nisem napisal jaz. Pretepite Lema.

In zakaj šolanje konča več žensk kot moških? Kdo ve, morda zaradi svoje narave veliko bolj cenijo empirične izkušnje, kot pa tiste, ki jih dobijo servirane na papirju in se jih morajo naučiti ter privzeti za pravilne, ne da bi se prej z lastnimi izkušnjami naučili, da je temu res tako. Moški se zgleda največ naučijo iz lastnih brazgotin. To velja tudi za spoznavanje družbenega sistema in še bolj to, kako v njem preživeti (in se morda celo obogatiti). Te enajste šole na faksih ne dobiš, je pa izjemno pomembna. Morda se zato raje podajo v svet služb in podjetništva in skozi tovrstno delo naštudirajo kako sistem deluje, kot pa skozi piflanje tisočerih strani teksta. Lahko pa se seveda tudi motim.
Aja, pa še en disclaimer: da ne bo kdo slučajno pomislil, da s tem postom dajem v nič ekonomijo, pravo, in podobne "solatne" študije. Nikakor. Svet potrebuje ekonomiste in pravnike, le da nekateri niso rojeni za ta področja, medtem ko se drugi v njih počutijo kot riba v vodi.