Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Page Index Toggle Pages: 1
(Read 3611 times)
Ziby2
5

Če nimaš lastnega sija,te
sij drugih ne bo osvetil

PTUJ
kako do varne penzije
18.11.2003 at 14:56:22

S škatlico cigaret do pokojnine

Koliko privarčujemo in kako oplemenitimo prihranke v 30 letih, če se na dan odpovemo nakupu škatlice cigaret? Škatlica cigaret, vaš zaklad in čudež obrestnih obresti. Kaj ima zgoraj našteto skupnega? Precej, če postavimo stvari v prava razmerja! V nadaljevanju predstavljamo vpliv višine letnega donosa na razvoj privarčevanih sredstev vlagatelja pri dolgoročnih varčevanjih. Za osnovo bomo vzeli vlagatelja, ki se je odpovedal majhni vsoti – na primer dnevni škatlici cigaret, zato da bi nekaj privarčeval za svojo pokojnino. Opazovali bomo pomen različne donosnosti različnih varčevalnih produktov pri dolgoročnem varčevanju in s tem skušali opozoriti na pomen pravilne izbire varčevalnih produktov pri dolgoročnem varčevanju. Zgolj varčevanje ali plemenitenje kapitala? Najprej moramo opredeliti, kaj pomeni plemenitenje kapitala. Slikovito lahko to razložimo na primeru. Lepo se sliši, če ima nek (bančni) varčevalni produkt 9,8 % letno donosnost. Vendar pozor! Kakšen pa je realni donos tega produkta? Če ima valuta, v kateri varčujemo 8 % letno inflacijo, je realni donos le 1,8 % letno. V tem primeru ne gre zgolj za varčevanje, ampak tudi za plemenitenje prihrankov, saj je njihova realna vrednost vsako leto večja za 1,8 %. Lahko bi tudi rekli, da si za denar lahko vsako leto več privoščimo ali kupimo. Predpostavimo, da je »uradna« inflacija za nekaj odstotnih točk nižja od resnične, ki je na primer, 9,8 %. V takšnem primeru bi z varčevanjem zgolj ohranjali realno vrednost prihrankov, ne moremo pa govoriti o plemenitenju kapitala, saj njegova realna vrednost ostaja nespremenjena.
Kmalu se nam obeta tudi davek na bančne obresti, predpostavimo, v višini 20 %. S tem se donos opisane naložbe zniža na 7,84 % letno. Ob upoštevanju 9,8 % dejanske inflacije tako na letnem nivoju izgubljamo 1,96 %. V takšnem primeru sicer varčujemo, vendar prihranki izgubljajo na svoji realni vrednosti, ali povedano drugače, s prihranki lahko kupimo vedno manj.
Torej, o plemenitenju kapitala lahko govorimo zgolj takrat, ko je realen donos naložbe višji od inflacije, ki velja za valuto, v kateri varčujemo. S tem se realna vrednost prihrankov povečuje po stopnji, kolikor je donosnost naložbe dejansko višja od razvrednotenja denarja, (predvsem inflacije). Zato varčevalci, ki želijo prihranke ne zgolj ohraniti na sedanji realni ravni, ampak jih tudi oplemenititi, iščejo naložbene možnosti, ki obetajo čim večjo razliko med stopnjo donosnosti in inflacijo (razvrednotenjem denarja).
Škatlica cigaret je (lahko) vaš zaklad ob primerno izbranem varčevalnem produktu.

Za naslednji primer predpostavimo, da smo se odpovedali 1,75 evra (ca. 400 SIT) na dan, kar v praksi pomeni približno eni škatlici cigaret. Namenili jih bomo dolgoročnemu varčevanju, 30 let. Za tako dolgi rok bomo izračune izvedli v evrih, saj bomo to valuto zelo verjetno uporabljali večino varčevalnega obdobja tudi v Sloveniji. Primerjali bomo, kaj nastane, če primerjamo tri različne varčevalne produkte – alternative, z različno stopnjo donosnosti. Prva alternativa bo bančno rento varčevanje po letni stopnji donosnosti1 2,86 %. Druga alternativa bo varčevanje v obvezniško orientiranem vzajemnem skladu, katerega donos ocenjujemo na 7 % povprečno letno. Tretja alternativa bo delniški vzajemni sklad, z ocenjeno povprečno letno donosnostjo 11%. Prikaz 1 nam prikazuje razvoj vrednosti skozi čas, pod opisanimi pogoji in predpostavkami, rezultati varčevanja pa so povzeti v tabeli 1. Poudarjamo, da je to zgolj teoretičen izračun, ki ni garancija za prihodnost, vendar pa temelji na realnih izkušnjah in ocenah, ter aktualnih trenutnih podatkih. Pri vseh alternativah smo skupno varčevali 10.951,75 evra. Z varčevanjem v banki bi se kupna moč prihrankov povečala za 6,27 %, z varčevanjem v obvezniškem vzajemnem skladu pa za 127,85 % z varčevanjem v delniškem vzajemnem skladu pa za 423,74 %. Še kot zanimivost: Če bi varčevali doma, v nogavici, bi ob koncu varčevanja prihranjen denar imel le še 38,43 % kupne moči.
Slovenci smo kar precej varčen narod, a pri izbiri primernih varčevalnih produktov se ne znamo vedno primerno odločiti. Upam, da bodo navedeni primeri in izračuni katerega izmed bralcev pripravili do (ponovnega) premisleka o razporeditvi sredstev, namenjenih varčevanju.

Torej:
1.če bi ta znesek(10.951,75evra) varčevali v banki bi po 30 letih dnevnega vlaganja po 400Sit istržili okrog 11.638eu
2.če pa bi znesek naložli v delniški sklad s povprečnim letnim donosom 11% bi po 30 letih imeli na računu 57.358,69ojrov kar pa ni tako slabo pri dnevnem vnosu borih 400sitov....komaj čakam penzijo Grin
Back to top

IP Logged

Amstel
5
p

Re: kako do varne penzije
Reply #1 - 18.11.2003 at 22:47:44

Ziby2 wrote on 18.11.2003 at 14:56:22:
pri dnevnem vnosu borih 400sitov....komaj čakam penzijo Grin

Ziby, krasen argument za koga, ki kadi, da neha... morda bo šele sedaj preračunal, da je 400 sit dnevno...
144.000 sit letno...
1.440.000 v 10 letih ... Wink
Back to top

Naj se zgodi, kar se mora.

IP Logged

soncnica
3

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #2 - 20.11.2003 at 15:21:01

Pozdravček!

Ta je zelo dobra...   Smiley

Vendar se bojim, da je premalo denarja. Mislim, da mi ki smo na začetku delovne dobe svoje pokojnine ne bomo dočakali oz. nam jo bodo izplačali samo 50%.

Tako, da je treba varčetati za "stara" leta. Ampak je 400 sit premalo. Mislim, da vsaj 20.000 SIT na mesec.

In seveda je treba kapital razpršiti (banka, skladi)

Kaj bodo šele naši otroci ali vnuki?
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #3 - 20.11.2003 at 19:48:26

varnost je največja izmišljotina ...
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

DylanDog
5

somewhere in space..
Reply #4 - 20.11.2003 at 20:01:41

Ne morem privarčevati 20.000sit ali več, če pa mi 30.000sit ali več manjka da bi "prišel" skoz mesec Undecided
+ vsi v naši največji firmi - Borzi, z nekimi denarnimi dodatki in socialnimi pomočmi, penzija baj baj....

Čez nekaj deset let bo prav zanimiva situacija .....

Varnost?  Shocked
Back to top

Think P O S I T I V E
WWW WWW  
IP Logged

m
5
p

Reply #5 - 21.11.2003 at 09:53:05

Miska wrote on 21.11.2003 at 07:53:47:
21. NOVEMBER

Nikoli ne boš vedel, ali kaj deluje, dokler ne boš preskusil. Nikoli ne veš, ali je elektrika, dokler ne pritisneš na stikalo; nekaj moraš narediti, da lahko dokažeš njeno delovanje. Tako je z vero. Popolnoma nekoristno se je pogovarjati o veri, če ne živiš po njej in če nihče ne more uvideti, kaj ti to pomeni. Nekoristno je govoriti o življenju z vero, ko ti varnost pomeni bančni račun, s katerega lahko dvigaš, kadarkoli se odločiš. Šele ko nimaš ničesar več in se poženeš z globokega dna ter narediš navidez nemogoče, ker tvoja vera in varnost temeljita na meni, lahko govoriš o tem, da živiš z vero in to nenehno dokazuješ. Preizkusi svojo vero in glej, kaj se dogaja.

Wink
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

soncnica
3

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #6 - 21.11.2003 at 13:40:32

Ja...

Največji mojster za preživetje je moja mami. Vedno se prebije skozi mesec... nekako...

Vendar jaz vidim stvari malo drugače. Vedno bolj, ko se zanimam za službo, stanovanje, davki, pokojnina... vedno bolj se mi zdi, da je preživeti "nemogoče". Vedno večje so razlike med revnimi in bogatimi. Včasih je vsak imel stanovanje, službo, sedaj je to nadstandard. Če nimaš nikogar, da bi ti kaj dal oz. zapustil si oplel. Priti do stanovanja je nemogoče!

Zdaj nam še grozi davek na nepremičnine (če si boš le lahko privoščil stanovanje, boš vsako leto plačal davek) in še davek na obresti.   Angry

To pomeni, da varčujem (da lahko varčujem se odpovem dobesedno vsemu)  in mi bodo od pozitivnih obresti odbili davek, kupim stanovanje mi bodo odbili davek, in potem še vsako leto...   Undecided

In potem mi moja draga mamica reče: če je še tako hudo vedno že nekako preživimo in zmagamo.  Smiley
Back to top

IP Logged

Lance
Ex Member

Reply #7 - 21.11.2003 at 14:24:16

Ja, tako je. Država potrebuje vedno več denarja, zato so vedno nove obdavčitve.
Po drugi strani pa država razmetava denar z glupimi referendumi (ker se ne znajo zmenit), izgubljenimi tožbami na sodišču, neumnimi investicijami in zato, da tisti, ki so pri koritu lepo živijo.

Po mojem ni daleč čas, ko bo uveden še cerkveni davek.

Tudi meni ni jasno, kako naj mladi pridejo do stanovanja, saj za kaj takega rabiš 10 MIO in več. Lahko recimo varčuješ 10 let na banki (privarčuješ npr. 5 MIO), da ti le-ta odobri kredit npr. 10 MIO, ki ga potem 10 let spet odplačuješ z mastnimi obrestmi. Ob vsem tem pa moraš še nekako živeti.

Če človek razmišlja in sešteva vse skupaj, bi nekomu nekaj naredil.

Še sreča, da obstajajo dnevi, ki prinašajo tudi drugačne misli in vsaj del brezskrbnosti.
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #8 - 21.11.2003 at 15:43:09

Quote:
Ja, tako je. Država potrebuje vedno več denarja, zato so vedno nove obdavčitve.
Po drugi strani pa država razmetava denar z glupimi referendumi (ker se ne znajo zmenit), izgubljenimi tožbami na sodišču, neumnimi investicijami in zato, da tisti, ki so pri koritu lepo živijo.

Po mojem ni daleč čas, ko bo uveden še cerkveni davek.

Tudi meni ni jasno, kako naj mladi pridejo do stanovanja, saj za kaj takega rabiš 10 MIO in več. Lahko recimo varčuješ 10 let na banki (privarčuješ npr. 5 MIO), da ti le-ta odobri kredit npr. 10 MIO, ki ga potem 10 let spet odplačuješ z mastnimi obrestmi. Ob vsem tem pa moraš še nekako živeti.

Če človek razmišlja in sešteva vse skupaj, bi nekomu nekaj naredil.

Še sreča, da obstajajo dnevi, ki prinašajo tudi drugačne misli in vsaj del brezskrbnosti.

KDAJ VAM BO JASNO ZAKAJ SO REFERENDUMI TOK DRAGI???

ZATO, KER SO UNI KI TAM SE#DIJO CEL DAN, PLAČANI SKORAJ 1000 sit na uro!!!
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #9 - 21.11.2003 at 23:32:08

za streho nad glavo ne rabiš 10 mio ...

niti ne rabiš šparat ...
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Ziby2
5

Če nimaš lastnega sija,te
sij drugih ne bo osvetil

PTUJ
Reply #10 - 22.11.2003 at 14:08:29

Quote:

Evo...pa glih zarad tekega načina folk al ne pride do stanovanja al pa se totalno zapufa.
Čaki da vržem te cifre v kalkulator in ti povem kolko keša in cajta bi na tak način popušo.
Back to top

IP Logged

picola
5

Življenje je lepo
Novo mesto
Reply #11 - 22.11.2003 at 19:03:19

Berte Kyosakija.OBVEZNO!!!!!!!!!!!!! Smiley
Back to top

Ljubezen vedno prevlada!

IP Logged

soncnica
3

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #12 - 23.11.2003 at 11:49:42

Gape, me prav zanima tvoja teorija. Dej povej mi....
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #13 - 23.11.2003 at 12:05:51

teorija ... o čem ... o varni penziji ???

računam da ne bom rabu penzije ... če pa jo bom že rabu, bom že tolk keša zbral da ne bo pene ... keš je itak čist brezvezna stvar ... tolk k ga rabš tolk ga maš ...

u bistvu ni teorije, je samo tuki in zdej ...

če že delam v fermi za keš naj plačujejo državi kar je za plačavat, da bom pa jest še neki dodatno šparu ... to pa ne gre skupi z mojo teorijo ... jest vase rabm vlagat zdej, jest rabm keš za svoj razvoj zdej ... kaj mi bo pol ... velika večina dokazuje, če zdej delaš za pol, si pol u kurcu in ne morš porabt keša, vsaj na tak način ne kt si si prej predstavlju ... če ga lahko porabš, ga porabš za dohtarje, da ti popravjo telo, da si lahko še neki čassa kle ... brez veze ...
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1