exorcist wrote on 11.11.2003 at 19:25:43:Jaz se ne bi strinjal z misijonarskim delom v RKC, ko širijo vero v ostale neobljudene kraje širom sveta, vse v imenu in po naročilu Boga - krinka za podjarmljanje. Občutek imam kot da gre za barantanje, izmenjavo, mi vam hrano, vi pa v zameno sprejmite našo vero in križ. Če pa "divjaki" nočejo sprejeti križa, pa jih dobijo po glavi s težkim železnim križom, da takoj pristanjo v nebesih. Za primer bi vam omenil španske konkvistadorje (A. Vespucci), ki so v pohlepu za zlatom, pod pretvezo, da širijo krščansko vero, na zverinski način iztrebli in asimilirali severno in južnoameriške Indijance - Azteke in Inke in njihovo kulturo. No, saj niti niso imeli dosti fizičnega dela, da bi vihteli muškete in sablje, ker so bile za njih pogubne za nas Evropejce povsem neškodljive bolezni, npr. gripa. Z antropološkega in sociološkega vidika je to katastrofalno, če neki več tisočletni t.i. "primitivni" kulturi vsiljuješ svojo "napredno" kapitalistično krščansko kulturo. Se kdo zaveda, kakšno škodo lahko povzočimo? Pojavi se materializem, delitev zemlje, potrošništvo, družbeno razslojevanje glede na lestvico - kdo ima kaj in kdo ima zelo malo ali nič, opustitev starodavnega načina kultiviranja zemlje, opuščanje navad in običajev, poznavanja zdravilnih rastlin gre v pozavo, namesto tega pa se pojavi potreba po farmakološkem gigantu za goltanje raznovrstnih tablet, zato pa rabiš denar - $$$. Oropamo jih dostojanstva, naselimo samo za njih rezervirana ozemlja, ljubkovalno jih imenujemo rezervate, kjer je največje stopnja brezposelnosti, alkoholizma in samomorilnosti v celotni državi => USA. Se splača širiti krščanstvo za tako visoko ceno? Zakaj jih ne pustimo na miru in celo oskrunjamo kraje, ki so za njih sveti - nekatere gore v Avstraliji so za Aboridžine svete, mi pa smo jih naredili v turistične atrakcije in kršimo njihova pravila, ko nečimrno stopicamo po njih? Mi bi se mogli od njih nekaj naučiti, ne pa smo prepričani, da jih mi razsvetljujemo in vlečemo iz dreka z vsiljevanjem naše vere in kulture. Napačno...
Exso, krščanstvo se zihr ne bi ohranilo, če ne bi v seb imelo enga pozitivnega univerzalnega naboja, ki je folku na etnično tko hetergonemu območju kot je evropa omogoču, da je zaživu skupaj. Tako znotraj imperijev (že rimski ga je spoznal za koristnega, še bolj karel veliki, pa vsak cesar je rabu papežev balgoslov, z napoleonom vred), ampak tud drug ob drugem znotraj fevdalnih, mestnih in kasnej nacionalnih držav. Sprejem krščanske vere je pogana nardilo za sočloveka ne glede na na teritorialno, jezikovno/rodovno poreklo. Tkorekoč iz tujca brata, kar je blo v času takratnih prvih usodnih stikov med različnimi kulturmi skorajda optimalna rešitu, ki pa se je takoj zlorabla v križarskih vojnah in kasnej v kolonizaciji amerike, afrike in indije. Tam je blo pokristjanjevanje direktno v funkciji podjarmljanja, čeprav je po drug starn spet res, da je dosktkrat edino misionrstvo lahko blažilo posledice zavojevalske ekonomije. Pohlep je bil pač hitrejši od sočutja, oba pa je sistemtično gojila prav krščanska etika (roparsko mentaliteto konkvistadorjev katoliška, kapitalistično kolonizatorjev pa protestantska).
Tko da en pozitiven univerzalen naboj ima krščanstvo zihr v seb, samo mu nekak okoliščene (po moje cerku!) ne dajo, da bi se parv cajt na parvmu mestu izrazu. Katoliki/protestanti/pravoslavci z občutkom za avtentične potrebe cajta bi ga moral zant začutit pa iz nauka izluščit, ker nekje noter ziher je, če ne se ne bi mogel v zgodovini niti izkazat. Jest ne vem, kaj bi to blo, to iskanje prepušačam vernikom, za cerkev pa upam, da se bo ob tem iskanju držla pri strani pa pokzala več posluha za to, kar bodo verniki sami najdl.