Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 
(Read 9112 times)
LittleStar
Ex Member

Re: Skupnost
Reply #30 - 12.11.2003 at 15:03:10

Ali nismo le mi sami tista oseba, ki ji moramo spontano zaupat?

Je zaupanje v drugo osebo sploh možno, če sebi ne zaupaš?

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #31 - 12.11.2003 at 15:05:57

Quote:
Ali nismo le mi sami tista oseba, ki ji moramo spontano zaupat?

ko bi le vedeli kdo v resnici smo, bi blo to velik lazje in predvsem varnejse.

Quote:
Je zaupanje v drugo osebo sploh možno, če sebi ne zaupaš?

probi. naj praksa in rezultati, ki jih daje povejo svoje.
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #32 - 12.11.2003 at 15:10:27

Quote:
ko bi le vedeli kdo v resnici smo, bi blo to velik lazje in predvsem varnejse.

probi. naj praksa in rezultati, ki jih daje povejo svoje.

Kaj pa če noben v resnici ne ve, kdo je?
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #33 - 12.11.2003 at 15:13:07

Quote:
Kaj pa če noben v resnici ne ve, kdo je?

isto bi te jaz lahko vprasal. kaj pa ce nekateri to res prakticno vejo, in lahko pri tej najbolj pomembni realizaciji pomagajo tudi nam?
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #34 - 12.11.2003 at 15:26:03

Quote:
isto bi te jaz lahko vprasal. kaj pa ce nekateri to res prakticno vejo, in lahko pri tej najbolj pomembni realizaciji pomagajo tudi nam?

Kaj pa če si ti že realiziran, pa tega ne veš? Ne veš, da vse, kar je pomembno, je, da si, kar si? Da samo živiš. Da zmeraj maš vse, kar potrebuješ.
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #35 - 12.11.2003 at 15:58:44

Quote:
Kaj pa če si ti že realiziran, pa tega ne veš? Ne veš, da vse, kar je pomembno, je, da si, kar si? Da samo živiš. Da zmeraj maš vse, kar potrebuješ.

Se bojim, da eno bitje  s sposobnostjo samozavedanja bolj težko doseže  tako samozadostno  stanje.  Bi ga blo laže dosečt ob popolni izključitvi samozavedanja, na  tak način kot so bli samozadostni posamezniki v arhaičnih  kulturah al pa so napr. živali, ko občutje  samozodnostnosti dosežejo z zadovoljitvijo čutnih/ nagonskih potreb brez ostanka. Ampak na tak način nedejansko ne  moreš vedet,  da si realiziran, tudče si, ker pač ne premoreš samorefleksije raeliziranosti.  

Samozadostnost in samozavedanje se nekak izključujeta, ker je samozavednje od drugih pogojeno stanje, ki ti v naprej onemogoča občutenje stanja samozadostnosti, ko je samozavedanje  'vklopljeno'. Jest verjamem , da obstaja stanje, v katerem  se samozadotnosti polno zavedaš, se pravi da se v njem zavestno reflektiraš.  Ta samorefleksija samozadostnosti zato kot  da ni  tvoja,  ampak hkrati nekako od nikogar in od vseh (transcedentna). To je tista božanska  samorealiziranost brez ostanka, kot če bi se bog naslaljal nad popolnostjo  svoje kreacije. Po tem veš, da  si realiziran   8) Smiley      
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #36 - 13.11.2003 at 08:31:23

Quote:
Kaj pa če si ti že realiziran, pa tega ne veš?

jaz zase vem, da nisem dokoncno samo-realiziran. dokaz je, da sem vznemirjen in neizpolnjen.

Quote:
Ne veš, da vse, kar je pomembno, je, da si, kar si? Da samo živiš. Da zmeraj maš vse, kar potrebuješ.

ja, najbolj pomembno je, da si kar si (ne kar se ti pod vplivom iluzije zdi da si), in zivis/delujes v skladu s tem.

Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #37 - 13.11.2003 at 08:37:57

Quote:
ja, najbolj pomembno je, da si kar si (ne kar se ti pod vplivom iluzije zdi da si), in zivis/delujes v skladu s tem.

??? Zakaj ne biti to, kar se ti zdi, da si?  Sanjati naprej...
z vedenjem, da je vse iluzija?

Verjetno govoriva o istem...
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #38 - 13.11.2003 at 08:48:56

Quote:
??? Zakaj ne biti to, kar se ti zdi, da si?

ker te to na dolgi rok le vznemirja in dela nezadovoljenga.

Quote:
Sanjati naprej...
z vedenjem, da je vse iluzija?

zame ni vse iluzija.

jaz sem resnicen, ta svet je resnicen, in Bog je resnicen, kot je tudi odnos med temi tremi resnicen.

med enim zivim bitjem (duso) in ostalimi obstaja vecna razlika. med eno materialno stvarjo in drugo je tudi vecna razlika. med Bogom in individualnimi dusami je vecna razlika. med Bogom in materijo je vecna razlika. hkrati pa so med seboj vsi ti v povezavi (so nerazdruzljivi, kot ogenj in toplota/svetloba), torej so tudi eno.

ko pozabis na svoj originalni odnos z Bogom, pades pod vpliv iluzije, se zacnes zmotno-poistovecat in seveda v skladu s tem napacno delovat. koncni rezultati takega delovanja pa so vedno neprijetni. le pod vodstvom nekoga, ki ni pod vplivom iluzije, se lahko tudi jaz (pogojen) tega postopoma odresim/ozdravim.
Back to top

IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #39 - 13.11.2003 at 09:02:30

Quote:
zame ni vse iluzija.

jaz sem resnicen, ta svet je resnicen, in Bog je resnicen, kot je tudi odnos med temi tremi resnicen.

Kdo pa sem po tvoje potemtakem JAZ od teh treh (ti, svet, Bog) npr., ko te zdajle sprašujem?
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #40 - 13.11.2003 at 09:24:06

Quote:
Kdo pa sem po tvoje potemtakem JAZ od teh treh (ti, svet, Bog) npr., ko te zdajle sprašujem?

jaz sem vedno jaz. ne da sem to nekoc postal, ali da me nekoc ne bo vec. in ker je individualna dusa mejhn delcek ene izmed energij Boga (izvor in gospodar vseh svojih neomejenih energij) je nagnjena k temu, da lahko pade pod vpliv iluzije, ki je tudi ena izmed energij Boga. s tem nam Bog omogoci svobodno voljo izbire. lahko smo Mu naklonjeni, ali nenaklonjeni (ljubezen ne pozna prisile). ko se odlocis bit nenaklonjen sluzenju svojega vecnega gospodarja, vzdrzevalca in najboljsega prijatelja pades v iluzijo in se zacnes poistovecati z materijo, tj. grobim in subtilnim materialnim telesom in ob tem stalno trpis, ker mislis (se ti zdi), da si uzivalec materije. ce se povdarjeno poistovecas z grobim materialnim telesom potem te stalno skrbi, da "nekoc" ne bos vec obstajal, ko bos umru, da te ne bo vec (skrbi te "prezivetje"). ce se povdarjeno poistovecas z subtilno materijo se zavedas, da je to telo le minljive narave, ampak da bo ti po tem se naprej obstajal. mal manj te je res strah, ampak si se vedno nezadovoljen zaradi vznemirjenosti ker ne ves v kaj se bos transformiral v prihodnosti in te skrbi tvoja zmotna-identiteta, na katero si navezan.

dusa (spirit, zavest) v pogojenem stanju ne more bit nikol izpolnjena, zadovoljna. ce pride v kontakt z realizirano osebo ali vcasih z Bogom samim (oba sta vecno osvobojena) se lahko pod njunim vodstvom in navodili pogojena dusa postopoma zave svoje prave narave in vloge. ko deluje v skladu s tem, je lahko vecno pomirjena (brez skrbi, dvomov, strahov, vznemirjenj...) in stalno deluje, tj. sluzi Bogu v vecnosti v popolni blazenosti.

to je kar se tice teorije. ampak za to tud prakticno realizirat, pa je treba vlozit tud nekaj svojga truda. na zacetku je to le iskrenost.  
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #41 - 13.11.2003 at 11:30:40

Quote:

vedno si, kar si - in kakor koli se obrneš, vedno ti rit ostane zadaj (zato ji tudi rečemo zadnjica)

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

bp
Ex Member

Reply #42 - 13.11.2003 at 16:03:30

titud wrote on 12.11.2003 at 11:48:39:
Vse, kar si zgorej naštel po čemer naj bi se opredelila določena skupnost, je v bistvu postopek, kako ločit eno skupnost od druge. Dve skupnosti ne moreta bit na istem gegrafskem območju z isto institucionalno strukturo in istim jezikom, ena ideniteta se lahko ugotalja le primerjalno z drugo identoteto po  njuni različnosti/podobnosti;

Vse, po čemer naj bi se opredelila določena entiteta, je v bistvu postopek, kako ločit eno entiteto od druge. Dve entiteti ne moreta bit na istem območju z isto  strukturo in lastnostmi (fizikalno nemogoce), ena ideniteta se lahko ugotalja le primerjalno z drugo identoteto po  njuni različnosti/podobnosti; Tongue

Ja se mi zdi, da tole velja se precej sirse, kot pa samo za skupnost. Ampak mene cisto prakticno zanima, kaj loci skupnost od ne-skupnosti in kako je po tvojem s to globalno skupnostjo.

Quote:
Zavedna kultura (to je kultura, ki samo sebe  reflektira), pa  lahko nastane le ob stiku različnih  nezavednih (ali stikih  nezavedne z zavedno), dejanskih različnih skupnostii, v katerih se vsaka posamična skupnost lahko ogleduje, primerja in na ta  način reflektira. To je to, kar omogoča 'skupnosti' samorefleksijo kot skupnosti, do katere brez primerjave ne bi moglo prit in brez katere o  'skupnosti' kot skupnosti sploh ne moremo govort.

A preskoki skozi nivoje pa niso mozni? Saj je lahko nekdo (ali skupina) tudi sopotnik v bistvu pa outsider, tako da je refleksija mozna, tudi po tvoji definiciji tudi v tem primeru. (ce ne verjames poglej v spegu in bos najdu vsaj en primerek, ki podpira to mojo trditev Tongue)

Quote:
Globalna skupnost nastaja kot  skupnost samorefletiranih skupnosti, ker pa sama nima 'ogledala' v sorodni ali nasprotni skupnosti pa  v bistvu ne premore samorefleksije kot  celota  in je zato  vprašanje, kako jo potem njeni člani  sploh še lahko reflektiramo kot skupnost.

Ne reflektira se kot celota, reflektira pa se v skupinah, ki delujejo recimo proti trenutnemu globalnemu redu (glej demonstracije). V primeru, da bodo slednji posamzniki in skupine postale dovolj mocne, pa bo tudi globalna skupnost kot je zdaj prisiljena v refleksijo (mogoce bi se jo pa dalo prej pripraviti da se tega loti tudi prostovoljno, recimo zaradi interesov globalne skupnosti kot take).

bp
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #43 - 13.11.2003 at 16:26:17

Globalizacija nam je usojena in proti temu ne moremo nič, ne kot posamezniki, ne kot skupine (pa če se nekatere še tako upirajo).

Družbeno entiteto, kot sicer vsako strukturo, opredeljujejo notranje povezave med elementi strukture.
Z nenehnim povečevanjem števila vezi med posamezniki in skupinami  in z intenziviranjem komunikacij na globalni ravni, se veča tudi prepoznavnost globalne družbe kot samostojne entitete (enote).

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #44 - 14.11.2003 at 12:30:11

Quote:
Vse, po čemer naj bi se opredelila določena entiteta, je v bistvu postopek, kako ločit eno entiteto od druge. Dve entiteti ne moreta bit na istem območju z isto  strukturo in lastnostmi (fizikalno nemogoce), ena ideniteta se lahko ugotalja le primerjalno z drugo identoteto po  njuni različnosti/podobnosti; Tongue

Ja se mi zdi, da tole velja se precej sirse, kot pa samo za skupnost. Ampak mene cisto prakticno zanima, kaj loci skupnost od ne-skupnosti in kako je po tvojem s to globalno skupnostjo.

A preskoki skozi nivoje pa niso mozni? Saj je lahko nekdo (ali skupina) tudi sopotnik v bistvu pa outsider, tako da je refleksija mozna, tudi po tvoji definiciji tudi v tem primeru. (ce ne verjames poglej v spegu in bos najdu vsaj en primerek, ki podpira to mojo trditev Tongue)

Ne reflektira se kot celota, reflektira pa se v skupinah, ki delujejo recimo proti trenutnemu globalnemu redu (glej demonstracije). V primeru, da bodo slednji posamzniki in skupine postale dovolj mocne, pa bo tudi globalna skupnost kot je zdaj prisiljena v refleksijo (mogoce bi se jo pa dalo prej pripraviti da se tega loti tudi prostovoljno, recimo zaradi interesov globalne skupnosti kot take).

Globalna skupnost kot  taka ne premore nobene samorefleksije, ki  bi bla ustvarjena  v odnosu do enako globalne skupnosti, zato   se v (post)modernem človeku izgublja sposobnost trdne samorefleksije,  ki jo je vzpostavu na principu zavedanja podobnosti svoje skupnosti, ki je bi jo  lahko zgradu le v odnosu do  tujosti druge skupnosti.  Tle govorim od drugačni kvaliteti refleksije kot jo ima  npr. ena živalska vrsta do druge, ki temelji na nezavedni biološki različnosti. Tle govorim tud o drugačni vrsti refleksije, kot jo ima en trop do drugega tropa znotraj iste vrste, ki temelji na nezavedni kulturi. Samorefleksija  zavestnega tipa je mogoča samo v trajnem stiku različnih skupnosti z visoko stopnjo razvitosti  ne zavedne kulture (npr. vzgoje mlajših članov, učenje veščin potrebnih za preživetje, duhovni presežki izraženi skoz izdelavo  in umetnostno oblikovanega orodja/orožja), ki pa se je začela ozaveščat kot kultura  šele skoz  primerajo z drugo kulturo. Kulturna samoreflesija pomen zavedanje, da je do določenga cilja mogoče prit na več različnih načinov, da nimaš za ta drugi način nobene biološke omejitve, ampak le mentalno, se prav kulturno  pogojeno. Da te npr.  druga skupnost ogroža zarad njene kulturne in ne biološke superiornosti, proti kateri se skupnost  lahko zaščitiš samo, če  ozavesti svojo drugačnost kot kulturno pogojeno stanje, ki se da odpravit z zavestnim nadgrajevanjem svoje  kulture  po principih, ki so bili do stika z  drugo kulturo v lastni skupnosti v bistvu nezavedni  (posnemanjem, učenjem...). Kulture, ki tega principa niso ble sposobna reflektirat  al pa jih  je presentla  superiornost na tak način ustvarjenih civilizacij, so se   v taki kulturno pogojeni evoluciji izgubile bolj ali manj  brez sledu.

Celotna judovska stara zaveza  je pravzprav epopeja skupnosti, ki  si je  bla  na prepihu velikih civilizacij (egiptovske, grške, rimske) prisiljena ustvart tako visoko  stopnjo samorefleksije, da je kot skupnost preživela tisočletja skor brez vseh zančilnosti, ki si jih opredelu kot atribute skupnosti. Tako visoka  stopnja samorefleksije skupnosti je spodbudila samoreflesijo posameznika, ki se je skoz krščanstvo razvil v modernega samozavedajočega posameznika, skoz židovstvo pa razvil tud  visoko stopnjo avtonomije nasprot  fizičnega in psihičnega sveta, ki je porodil vrhunsko  znanstveno refleksijo (einstein, freud…) Po drugi strani pa je npr. povsem izginili neandertalec , ki je v evropi baje 40.000 let živeli vzporedno s homo sapiensom kot ista človeška vrsta. Zarad svoje biloške superiornosti neandertalec  ni  izginu zato, ker bi ga homo sapiens fizično uniču, ampak preprosoto zato, ker je  biološka adaptiranost ni bla zadost, da bi se dal preživet v tedanjih krutih  evropskih podnebnih razmerah. Homo sapiens je kljub biološki šibkosti zarad razvitejše kulture uspel adaptirat in obdržat in če bi se neandertalecv stiku s  homo sapiensom uspel reflektirat kot kulturno bitje, bi bli  mi dons  tud kot njihovi  potomci zihr biološko dost bolj robustni.

Evo, k sem se glih zagrel za predavat, moram še klasične grke omenit. Oni se visko stopnjo samorefleksije najprej  kot skupnosti in skoz to tud  kot posamezniki dosegl (podobno kot judje) prek svoje mitologije in religije, v katero so lahko za razliko od judov lahko dosledneje in do  potankosti preslikal  odnose do drugih skupnosti in medsebojne odnose tud zato, ker so tud živel v  terititoralno in politično  zaključenih in hkrat med sabo (ekonomsko, vojaško in  kulturno)    povezanih  kulturnih skupnostih (polisih). Tko ni čudno, da zametki modrenega, samega sebe zavedajočega posameznika segajo v renesanso, kjer sta se združila klasična grška in judovsko/krščanska refleskisja skupnosti. Renesančne skupnosti so tako dobile svoj teritorialni prostor v obliki mestnih držav, v njih pa je svoj osebni prostor dobil  tudi posameznik (mihelandželo, davinči, fičino, kopernik,  kuzanski, šekspir, makjvaleli…)

Kaj se zdej (post)modernemu samoreflektiranemu  posamezniku pa njegovo skupnostjo dogaja z globalizacijo? Po moje zgublja svoj osebni prostor, ker ga zgublja tud njegova skupnost, ki se skoz globalnosti ne more več reflektirat kot skupnost. Globalna skupnost se ne more definirat kot  distaca od posamične skupnosti. Tud če se kulturno/prostorsko občutiš kot  'svetovljan', 'državljan sveta' ipd. to sicer lahko pomen,  da maš eno ekvidistanco do vsake posamične skupnosti, amapk hkrat tud pomen, da si  pripadnik skupnosti 'svetovlajnov' ali član 'svetovne države'. Taka globalizacijska zavest in čist nč višja od kavlitete zavesti, ki jo ma en poprečen amerikanc, ki v svoji   državni skupnost (ki, mimgrede, svojo svetovaljanstvo gradi na ameriškem  talilnem loncu  kultur) vidi edino možno obliko globalizacijske zavesti in jo zato zase čist legitimno hoče milom i silom uturiti celmu svetu, kar drugi seveda čist upravičeno občutmo kot imperilano nadvlado.  

Kaj hočem povedat? To, da je edina možna oblika globalne skupnosti taka skupnost, ki je posameznik ne bo mogel na noben način reflektirat kot skupnost po katermu koli kriteriju, ki jo sociologija opredeljuje kot skupnost. To tud pomen, da v  taki skupnosti posameznik ne bo imel nobenega osebnega prostora in se torej sploh ne  bo mogel več reflektirat kot posameznik. Njegov ego ne bo premogel samorefleksije in bo  na tak  način uma  odrešu večnega trpljenja, ki ga mu povzroča nezmožnost popolnega zlitja  s svojo (globaln/kozmično) 'skupnostjo'. Simulacije take osebne odrešitve so religiozne skupnosti in zato se vsaka od njih gužva, da bi v celoti zapolnila to prebujajoče se  potrebo posameznika v bodoči globalni 'skupnosti'. Toda religije ignorirajo dejstvo, da so  same produkt samoreflesiranih skupnosti  in da na njih tud eksitirajo, zato nobena od njih niti te naloge ne more v celoti in brez ostanka prevzet  in zadovoljivo opravit, ne da bi hkrat odpravle tud same sebe . Če  bi imela cerku resen namen odrešit vskega svojega člana, pol bi moral mora predpostavit svojo samoukinitu že na zemlji in ne samo v religiozni transcedenci. To  njeno napako je izkoristu  komunizem, ki je  obljabljal  ukinitu lastnine, ko bo  postal globalen, kar seveda ni imel motiva do konca realizirat in ga  je vzel vrag še prej kot bo  cerku, ker njenih neizpolnjenih obljub zarad njihove transcedentne narave tukaj ni mogoče preverit. Obljub ne bo bodo mogle izpolnt protetstne in  trans globalizacijske skupine, ki niti  vsaka  zase niti povezane vmrežo ne simulirajo   takega  vzorca globalne skupnosti, ki od katerga bi si lahko obetal njene  odrešujoče samoukintve.        

Back to top
« Last Edit: 14.11.2003 at 13:43:48 by titud »  

IP Logged

Pages: 1 2 3 4