Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 
(Read 12111 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: titud-solipsist?
Reply #45 - 29.10.2003 at 16:35:06

Kot veš, jest v praksi dosegam kar dosegam in tega nimam resnega namena praktično  presegat. Moj problem  je prakso miselno pokrtit in ne obratno.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #46 - 29.10.2003 at 16:39:25

titud wrote on 29.10.2003 at 16:35:06:
Kot veš, jest v praksi dosegam kar dosegam in tega nimam resnega namena praktično presegat.

zakaj pa pol skos tok jamras?
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #47 - 29.10.2003 at 16:52:28

Zato ker misli blodijo ves čas po svoje, kar me sicer fascinira, hkat me palši in mam slabo vest , ker  bi kao morala subjektivna resničnost pokrit  objektivno resničnostjo, prakso...   Tongue Smiley
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #48 - 29.10.2003 at 16:55:51

no, karkol ze.
Back to top

IP Logged

LittleStar
Guest

Reply #49 - 30.10.2003 at 08:54:18

titud wrote on 29.10.2003 at 16:52:28:
Zato ker misli blodijo ves čas po svoje, kar me sicer fascinira, hkat me palši in mam slabo vest , ker  bi kao morala subjektivna resničnost pokrit  objektivno resničnostjo, prakso...   Tongue Smiley

To, da bi morala s. pokrit o. resničnost je še eno izsiljevanje ega, da z lastnim razumom dojel nekaj, kar že itaq je. Subjektivna resničnost ne more pokrivat objektivne, kvečjemu se lahko z njo zlije,  vendar je pa za to da potrebna voljnost in pripravljenost subjekta, da ne bo skušal nadzirati nemirnosti svojega uma.  

Oziroma, kot pravi tista definicija razsvetljena...: da si med drugim sposoben videt oz. se ves čas zavedat resničnosti v njeni drugosti.

Undecided
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #50 - 30.10.2003 at 10:48:30

Me je  aryan zavedu, da sem objektivno resničnost prisodu življenski praksi, subjektivno pa umu oz. mislenim procesom, ki kao potekajo vzporedno na svojem nivoju. To zgleda  mal skregan s teorijo  miselnega oblikovanj socialnega okolja kot objektivne resničnosti, kot sem  si jo prisvoju po tomcu, po kateri simbolno/metaforično z vsakdnjo  uporabo/prakso/habitualizacijo postane dobeseno/konkretno/objektivno resnično. Umišljeno je po tej teoriji še kako resnično, še več, edino resnično. Umišljeno je pri bitjih s kulturo, pri katerih je ekistenca odvisna od socialnega okolja, ki ga ustvarja s habitualizacijo simbolnega,  vse razen eksitence same. Eksitence same se ne da  umislt, čeprav je po drug strani res, da za nas eksistira le ob samozavedanju, torej    če rečem 'mislim, torej sem' in da če nč ne misliš kot da te ni  in si  te ne-misil ne moremo privoščit  in od tod panika pred praznino v glavi.  Ni torej smisu misli, da se pokrije z eksitenco, ki sama po seb nima  nobenga smisla.  Vloga  misli je v tem, da si hočejo eksitenco prisvojit  na način, da jo priklapljajo  na tako al pa drgač skonstruirano resničnost, jo  tako al drgač skonstrirano resničnostjo želijo vnaprej pogojitj osmislit  in jo od nje nardit v celot odvisno. Ker misu ne more eksistirat  drgač kot da na podlagi diferenciranja/dualizma, ga  v bistvu 'umetno' ustvarja  tko da  pri-merja, pre-soja in tko na podlagi dualizma za/proti vprega v tko skonsturirano  resničnost celo ekistenco, ki je sama v seb ena in nedeljiva. Zavedanje  enosti in nedeljivosti ekstince nujno predpostvlja  ukinitu  misli, kar pa zarad naše umišljene realnosti enačmo  neeksitenco  (ne mislim, torej nisem/ me ni/ne ekistiram/sem mrtu in kar je še tega).

Mene jebe problem, kako strenirat misu, da bo se pokrila z ekistenco, ne da bi si jo hkrat pokorila in s tem razjebala v dualizme, ki vladajo v kao objektivni realnosti. Jebe me izkušnjo ljubezni kot eksitencialno izkušnja enosti in nedeljivosti,  ne/dualizma in s tem  nemiselnega konstrukta realnosti tko  mentalno predelat,  da bi jo hkrat ne izniču.   Zdej sem sicer pršov počas do spoznanja, da je t.i. objektivna realnost miselni konstrukt in zato  kot taka ne more nikol celostno pokrit z celostnostjo eksitence. Poti k enosti pa ne vidm v skenslanju misli, saj je to v principu zanikanje ne samo moje ekistence temveč  eksitence vseh  iz ljubezni ustvarjenih eksitenc, torej ljubezni same. V transcedntalni ljubezni, ki si  tam lahko privoši enost oz. odostnost vladaivine  na dulizem obsojenega uma, v konkretni eksistenčni  situaciji pač ne morem videt izhoda.

V jebancijo se človk zapleta s tem, če  verjame, da obstaja objektivna zunanja  resničnost, ki jo mora prirejat  tako, bi se bo z njo njegova ekstenca v celot pa brez ostanka pokrila . Jebancije v bistvu ni nič manjša, če spozna,  da je vsaka objektivna resničnost  samo objektiviziran subjektiven miseln konstrukt, da te eksitenčno ne  razjebava objektivna/zunbjaja realnost, ampak subjektivna/mišljena realnost.   Ampak v zadnjem primeru vsaj  veš, da si vir jebacije samemu seb in da na tovrstne jebanicijo nima nobeng smisla svoje ekistence pa ekistence ljubljenih vezat, ker s tem tvojim problemom nimajo absolutno nobene veze.     
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #51 - 30.10.2003 at 10:58:22

titud, jaz ti predlagam, da zacnes recitirat sveta imena Boga v popolni iskrenosti in pod vodstvom (v druzbi) tistega (ali tistih), ki je Boga ze spoznal ali pa je vsaj na avtenticni poti spoznavanja Boga.

Goura Hari bol.
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #52 - 30.10.2003 at 11:02:04

titud wrote on 30.10.2003 at 10:48:30:
Mene jebe problem, kako strenirat misu, da bo se pokrila z ekistenco, ne da bi si jo hkrat pokorila in s tem razjebala v dualizme, ki vladajo v kao objektivni realnosti. Jebe me izkušnjo ljubezni kot eksitencialno izkušnja enosti in nedeljivosti,  ne/dualizma in s tem  nemiselnega konstrukta realnosti tko  mentalno predelat,  da bi jo hkrat ne izniču.   Zdej sem sicer pršov počas do spoznanja, da je t.i. objektivna realnost miselni konstrukt in zato  kot taka ne more nikol celostno pokrit z celostnostjo eksitence. Poti k enosti pa ne vidm v skenslanju misli, saj je to v principu zanikanje ne samo moje ekistence temveč  eksitence vseh  iz ljubezni ustvarjenih eksitenc, torej ljubezni same. V transcedntalni ljubezni, ki si  tam lahko privoši enost oz. odostnost vladivine  na dulizem obsojenega uma, v konkretni eksistenčni  situcaiji pač ne morem videt izhoda.

tu in zdaj

jebancija je, če bi rad prakso pokril s teorijo za nazaj ali pa za naprej - če pa staviš na sedanjost oziroma na trenutek, tega problema ne bore biti (tako kot tudi ni problema z resničnostjo).

Teorija pač nikoli ne more ujeti trenutka sedanjosti, lahko ga prehiteva ali pa za njim zaostaja. Dokler misel ne postane eksistenca sama po sebi, se z eksistenco ne more enačiti. Eksistenca se namreč dogaja, je, v sedanjosti, eksistence ni niti v prihodnosti, niti v preteklosti.

uživaj!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #53 - 30.10.2003 at 12:16:45

t wrote on 30.10.2003 at 11:02:04:
tu in zdaj

jebancija je, če bi rad prakso pokril s teorijo za nazaj ali pa za naprej - če pa staviš na sedanjost oziroma na trenutek, tega problema ne bore biti (tako kot tudi ni problema z resničnostjo).

Teorija pač nikoli ne more ujeti trenutka sedanjosti, lahko ga prehiteva ali pa za njim zaostaja. Dokler misel ne postane eksistenca sama po sebi, se z eksistenco ne more enačiti. Eksistenca se namreč dogaja, je, v sedanjosti, eksistence ni niti v prihodnosti, niti v preteklosti.

S  tem, da vržem misu na finto, da  se tukaj pa zdaj nedeljivo pokrije celo ekistenco, si  nimam kaj pomagat. Odrešm se sicer enga intelektulnega trpljenja, samo je problem v tem, da se s tako mislijo ne da tukaj pa zdaj eksitence vzdrževat. Tako pokritje  uma in  eksitence je možno samo hipno, njuna poroka je trajna  lahko samo transcedenci.
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #54 - 03.11.2003 at 14:28:26

titud wrote on 29.10.2003 at 09:33:03:
Če se ne motm, si prav ti bp., nekje z eno fascinacijo razpravljal  o pomenu metaforičnega za človekovo kreativnost. Ne vem zakaj ti je kar  na enkrat smisu komuniciranja postala ekzaktna/nedvoumna izmenajva sporočila med komunicirajočima, ki si nak način mukotrpno ustvarjata obkjektivno realnost,  če je pa dejstvo, da je  tko vzpostvljena obkjektivna realost prosoto po levi-strussu nastane le  zato, ker je  dobra za mišljenje našega sveta.  Dobra za koga? Zate pa za tvojo kreativno  samoresničevnje ziher ne, pač pa morda  zate, kot se dojemaš   ravno skoz tako dobesedno razumevanje pripodob. Zato tud  govorim, da  subjektivno kreativnost lahko ohranjaš le, če  izmenjave sporočil ne jemlješ  dobesedno, ampak le kot igro metafor, ki imajo za vsakogar v komunikaciji čist subjektivni pomen. To simbolno funkcijo jezik tud po mojem ima, zarad nje  je nastal in ne zato, da  s  svojo  ekzaktnostjo/enpomenskostjo oblikoval objektivno resničnost, v kateri smo  zarad tega, ker je to dobro za mišljenje našega sveta razdeljeni  na eno in posamezno in nam zdej zato zmerom nekaj manjka in  smo se zato  primoran zmišljevat komplesne religiozne in filozofske sisteme, prek katerih ohranjamo spomin na vse-enost.    

Evo mene nazaj.

Jest se o smislu komuniciranja kar samega po sebi nisem spraseval. Sem pa (sicer tu in tam) zacutil kaksno potrebo, da bi komu kaj povedal ali kaj od koga zvedel. In mi je bilo to zadosti. Vendar pa je tisti "koga" tukaj tisto o cemer se pogovarjava, ne o naravi in eksaktnosti komunikacije (ki navadno ni niti priblizno eksaktna).

Jest o objektivnosti in univerzalnoszi tega deljenega konteksta nisem napisal nicesar, meni se zdi prej kulturni konstrukt.

Zdaj, ko si tako zmlatil slamnatega moza, da je slama frcala dalec naokrog in je se zdaj vse okrog nastlano, a se lahko vrnemo k solipsizmu in temu, koga ali kaj rabis na drugi strani, za kakrsnokoli komunikacijo in razumevanje. A lahko sploh locis zavest od komunikacije? (preden mi odgovoris, pa se se enkrat spomni na metafore).

lp bp
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #55 - 03.11.2003 at 15:33:37

Quote:
Evo mene nazaj.

Jest se o smislu komuniciranja kar samega po sebi nisem spraseval. Sem pa (sicer tu in tam) zacutil kaksno potrebo, da bi komu kaj povedal ali kaj od koga zvedel. In mi je bilo to zadosti. Vendar pa je tisti "koga" tukaj tisto o cemer se pogovarjava, ne o naravi in eksaktnosti komunikacije (ki navadno ni niti priblizno eksaktna).

Jest o objektivnosti in univerzalnoszi tega deljenega konteksta nisem napisal nicesar, meni se zdi prej kulturni konstrukt.

Zdaj, ko si tako zmlatil slamnatega moza, da je slama frcala dalec naokrog in je se zdaj vse okrog nastlano, a se lahko vrnemo k solipsizmu in temu, koga ali kaj rabis na drugi strani, za kakrsnokoli komunikacijo in razumevanje. A lahko sploh locis zavest od komunikacije? (preden mi odgovoris, pa se se enkrat spomni na metafore).

lp bp

Ma ja, na takih slamnatih kontstruktih mi  je fajn sprobavat ostrino rezila. Ni nobene škode za konstrukt, pa rezilo se ne skrha, frčanje slame pa utvarja videz dogajanja...

Zdej si ne bi upal  na metafore, grem nazaj na solipsizem pa njegov odnos do komunikacije. Solipsizem rab komunikacijo, kakršnokoli, saj vsako  komunikacijo sprevede na komunikacijo  samim sabo. Solipsizem izhaja iz avtonomenega občutenja samega sebe,  pri čemer komunikacije z okoljem ne zanika, ampak jo predela tej primarni potrebi po tem  občutenju tako, da postane samemu seb vir ugodja. Ljudje smo izmojstreni do konca v tem, da postajamo samemu seb vir ugodja. Ni nam treba čakat, da nam bodo vir ugodja prnesle  okoliščine, mi smo si take okoliščine sposobni skreirat sami seb. T. i. objektivna realnost je naš konstrokut, prirejen za direkten priklop na notranje občutenje ugodja. Čustovanja in misli, v polju katerih poteka čustveno/racionalna komunikacija med nami in okoljem, so namenjena izključno konstukciji takega sveta, ki nam je  po možnosti trajni vir  notranjega  občutja ugodja. Tle imajo krišnarji po svoje čist prav, so zadeve samo zelo poenostavl in jih nardili izvedljive skor brez ostanka tko,   da so ves komunikacikjski prostor zapolnil s pesmijo in plesom ter čaščenjem eksitence v svoji biti.  
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4