titud
5 p

Zaznavanje mističnega je vir vsake prave znanosti.
Markomur
Tle si bom vzel cajt pa plac za utemeljitu mojga pogleda na realnost. Za oznake tega pogleda in mene osebno ne jemljem noben pristojnosti. Ena takih bi lahko bla,da sem solipsist (ten-ney), če pa kdo najde še katero, mu bom zanjo samo hvaležen, saj bodo na tak način moje fantazme dobile en oprijemljivjši značaj.
Postavljam trditev, da zame svet kot takšen ne obstaja. Primarni svet sam po sebi zelo verjetno sicer obstaja, vendar o tem z vso gotovostjo ne morem trdit, ker zame obstaja le kolikor si ga prilaščam kot biološko in kulturno pogojeno bitje, se pravi po svoji pristranski razlagi. Svet je zame lahko le tak, kakršnega si biološko/kulturno interpretiram. Pr tem v bistvu ni pomembn, če je ta interpretacija čutna, čustvena, racionalna al pa mistična, ker vse so mi kot človeku enako inherentne. Med njimi ni hierarhije in z nobenim diskurzom (npr. znanstvenim kot racionanalno/čutnim, umetniškim kot čustveno/čutnim, mističnim kot nad/čutnim) ne zmorem niti boljš, kaj šele v celot, priposedovat primarnega sveta izven svoje biološko/kulturne pogojenosti. Vsakršno moje doživljanja sveta je nizogibno posredovano. Primarni svet je tako zmerom 'ujet' v mojo fantazmo, tko da je njegova primarnost lahko zame le izvedena verjetnost in tako nova fantazma, ne pa dejanskost kot taka. S tem ne trdim, dejanskosti zame ni, ampak to, da je zame edina dejanskost lahko le moja fantazma, ne pa primarni svet. Na kakršni koli stopnji korelacije s primarnim svetom že je, zame je primarnejša od njega kot takega, ki je zarad tega lahko le moja predpostavka oz.večja ali manjša verjetnost.
Saj to po moje ni niti niti nč novga, v bistvu po moje vsak slutnjo, da je to tko. Keč je v tem, da se je s tem težko sprijaznt oz. iz tega spoznanja težje izhajat z enako gotovostjo kot bi izhajal iz dejanskosti in gotovosti primarnega sveta.
|